Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moj ma wielki problem z przelknieciem podrobow. Jakis czas temu przestalam mu dosmaczac papki watrobka, no i papki wcina lepiej niz kiedys, ale wcisnac podroby, to wielkie wyzwanie, najczesciej zakonczone porazka - psiak glodny, ale i tak nie rusza. Takze musze wrocic do dosmaczania podrobow warzywami.
Jeszcze sprobuje sama watrobke zmiksowac, moze przejdzie? Wczoraj mu dalam pierwszy raz kawalek nerki (wieprzowa, w AU sa bezpieczne), nie tknal.

Odnosnie roznych mies - Wigor najczesciej je drob (glownie kurczak, ale takze indyk), baranine (skrawki miesa z kostkami) i wolowine/cielecine/wieprzowine mielona; rzadziej skrzydelka z kaczki, kosci wolowe/wieprzowe z kawalkami miesa; ostatnio kupilam pokrojone na kawalki duze kosci wolowe - glownie do wylizania szpiku, a potem jako gryzaki. Oprocz tego papki warzywne, czasem tunczym z puszki albo tluste koncowki ryb, ktore my jemy, troche twarogu, maslanki, jajka. Od czasu do czasu dostaje konga z serkiem topionym/maslem orzechowym/pasztetem, pasztetu uzywam tez, by dosmaczyc tabletki na robaki (przez dlugi czas stosowalam ziolowy preparat do odrobaczania, ale teraz spodziewam sie dziecka i na wszelki wypadek wrocilam do srodkow typu "domestos").

Posted

A Buddy nie chce tknąć żadnych podrobów prócz serduszek kurzych i żołądków wołowych i kurzych. Nerki, wątroby, mózgu nie tknie ... Ale nie poddaję się póki co.

Posted

Wczoraj mu dalam pierwszy raz kawalek nerki (wieprzowa, w AU sa bezpieczne), nie tknal.

może dlatego? Lenny podroby (żołądki, wątróbkę i serca kurze i indycze) lubi nie miksowane tylko krojone na niezbyt małe kawałki - papki z nich niechętnie zjada. A nerki czy płuca to w ogóle coś strasznego i jest na tyle nie dobre, że strach do miski zaglądać...

Posted

Monia85 napisał(a):
A nam niestety BARFowanie po ciąży suczki padło. W II połowie ciąży suczka odmawiała jedzenia, a tym czasie nie chciałam jej głodować. Próbowałam prawie wszystkie rodzaje mięsa, nawet bez kości (surowe) i nic nie tknęła. Teraz gdy karmi to też niechętnie je BARF, a przecież teraz tez jej przegłodzić nie mogę. Czy ktoś się spotkał z takim wstrętem do surowego podczas ciąży i karmienia. Przed ciążą jadła, aż jej się uszy trzęsły i widziałam dobry wpływ jaki na nią to karmienie wpływa. Może jak szczeniaki będą większe i odstawie je od cyca to wszystko wróci do normy. Na razie jest na puszkach, gotowanym i wyjada sucha karmę kotu.

Moja sucz barfowa była w ciąży barfowej, odchowala maluchy ba diecie barfowej a co więcej - maluchy nie byly na żadnych "starterach: a po skonczeniu 2 tyg życia dostały pierwszy posilek w postaci mielonego indyka surowego. Odchowalam je na barfie, ale te co mialy iśc do ludzi poznały tez smak gotowanego i suchego - bo nikt mi nie zagwarantuje czym bedą je karmic potem. jedynie mój czarnuch żarl surowe od małego.
Suka nie miala żadnych problemów z jedzeniem.
Ale najważniejsze jest wsłuchiwac się w psa - i karmic intuicyjnie.

Posted

U mnie jakoś z takich rarytasów jak ozory, nerki, płuca, to są tylko wieprzowe. Nigdy jeszcze nie trafiłam na wołowe. Więc siłą rzeczy w kwestii podrobów ograniczam się do serc, wątróbek i żołądków.
A'propos serc i rozmowy o tym, czy to podroby czy nie. W artykule o barfie na portalu czarnego teriera (kiedyś ten sam artykuł wisiał w psiejstwie czarodziejstwie) serca są zaliczane do podrobów.

Posted

Monia85 napisał(a):
A nam niestety BARFowanie po ciąży suczki padło. W II połowie ciąży suczka odmawiała jedzenia, a tym czasie nie chciałam jej głodować. Próbowałam prawie wszystkie rodzaje mięsa, nawet bez kości (surowe) i nic nie tknęła. Teraz gdy karmi to też niechętnie je BARF, a przecież teraz tez jej przegłodzić nie mogę. Czy ktoś się spotkał z takim wstrętem do surowego podczas ciąży i karmienia. Przed ciążą jadła, aż jej się uszy trzęsły i widziałam dobry wpływ jaki na nią to karmienie wpływa. Może jak szczeniaki będą większe i odstawie je od cyca to wszystko wróci do normy. Na razie jest na puszkach, gotowanym i wyjada sucha karmę kotu.

U mnie zdarzają sie takie suki, ale odmawiają surowizny dopiero na kika dni przed porodem lub już po. I nie wiem na ile suczy organizm jest " mądry" - ale zdarzyło mi się 2 razy, ze suka w mnogiej i wysokiej ciązy - jedząca duzo surowego - zaraz po porodzie miała problemy jelitowe- wiążące sie z zaleganiem w czasie ciazy w jelitach resztek niestarawionego miesa, które po porodzie szybko wpadały w proces gnilny. -Taka jest konkluzja moja i wetów. Od tych 2 przypadkow suki które wsuwaja surowe w szalonych ilosciach na kilka dni przed porodem staram sie "oczyscic"- dodaje otreby moczone w kefirze , wiecej warzyw/owocow ( moje uwielbiaja jabłka).
No a suki które surowego ne tkną niestety wchodzą na starter -poki do surowego nie zechca wrocic, zazwyczaj jak maluchy maja 3-4 tygodnie suka juz surowe je bez problemu.
Ja mam rase mini, i boje sie tęzyczki i innych atrakcji, i u nas gotowane/puszki odpadaja.

Posted

Ja czasem kupuję serca wołowe, ozory wołowe, a ostatnio kilka razy wołowe nerki - rzucały się na to jak głupie... Po nerce na łba - wielkie to niemożebnie :eviltong:

Posted

mzetka37 napisał(a):
Pamiętam smród moczu w całej szkole jak kucharki gotowały słodko brzmiące cynaderki,niezorientowani pewnie to jedli ,fujjjj;)

Nerki surowe tak nie cuchną. :)
Za to nie cierpię zapachu wątroby, potem ciężko ten zapach zmyć z rąk bleeee...

Co do podrobów, to ja nerki/mózg/ozory/płuca/wątrobę wołowe lub cielęce kupuje w Leclercu.

Posted

Bonsai napisał(a):

Co do podrobów, to ja nerki/mózg/ozory/płuca/wątrobę wołowe lub cielęce kupuje w Leclercu.

Muszę popatrzeć, choć jeśli chodzi o "mój" leclerc (bo to dostawcy są różni) to jakoś nie mam zaufania do mięsa stamtąd. Sądząc po tym, co my jemy, to widzę że jest różnica w jakości pomiędzy dostawami do leclerca a tymi, które przychodzą do osiedlowej stokrotki. Sporo zależy chyba od regionu i właśnie - dostawcy.

Posted

filodendron napisał(a):
Muszę popatrzeć, choć jeśli chodzi o "mój" leclerc (bo to dostawcy są różni) to jakoś nie mam zaufania do mięsa stamtąd. Sądząc po tym, co my jemy, to widzę że jest różnica w jakości pomiędzy dostawami do leclerca a tymi, które przychodzą do osiedlowej stokrotki. Sporo zależy chyba od regionu i właśnie - dostawcy.

Bardzo możliwe. Ja akurat w "moim" Leclercu do dopatrzyłam się czegoś podejrzanego, a jestem ogólnie bardzo krytycznie nastawiona do mięs z supermarketów.
A najbardziej to uwielbiam Leclerc za kości od pręgi wołowej, zawsze świeżutka kosteczkę*potną mi na mniejsze kawałki i psiaki mają super KONGi. :)

Posted

ja kocham za to kupowac na targu - tam zawsze sa świeże rzeczy, choc to absurdalne, że z targu. Tylko u mnie nie mam tak dużego wyboru co do róznorodności (brak baraniny itp rartyasó - moze w Lbl są, ale nie szukalam tak dokładniej)

Posted

Maja chyba będzie w dużej części korzystała z Primexa,na szczęście jej smakuje bo dziś pierwszy raz dostała skrzydełko i kiepsko sobie radziła.Szyjka jak najbardziej,znika w chwilę.A może z czasem jak potrenuje będzie lepiej,ale za to bardzo jej smakowało.Tak to jest z tymi maluszkami.

Posted

mzetka37 napisał(a):
Maja chyba będzie w dużej części korzystała z Primexa,na szczęście jej smakuje bo dziś pierwszy raz dostała skrzydełko i kiepsko sobie radziła.Szyjka jak najbardziej,znika w chwilę.A może z czasem jak potrenuje będzie lepiej,ale za to bardzo jej smakowało.Tak to jest z tymi maluszkami.

A masz nożyce do drobiu? Takimi nożycami czasem przecinałam skrzydełko przed i za spojeniem stawowym wyciągając te rurkowate kawałki kości - czyli ze skrzydełka zostawała lotka wraz z piewszym stawem plus dwa stawy z kikutami kości. Wtedy wchodziło łatwiej (z tym, że mój nie ma tendencji do połykania większych kawałków).

Posted

mzetka37 napisał(a):

No, maluszki nie wszystko wezmą, mój Buddy (8kg) też czasem się długo zastanawia nad jakąś kosteczką. Małe pyszczki to jednak pewne utrudnienie w barfie. ;)

Posted

Bonsai napisał(a):
No, maluszki nie wszystko wezmą, mój Buddy (8kg) też czasem się długo zastanawia nad jakąś kosteczką. Małe pyszczki to jednak pewne utrudnienie w barfie. ;)

No tak,ale jakoś sobie chyba poradzimy z małym pyszczkiem haha.

Posted

mamy kolejny sukces!... i zaczynam się poważnie zastanawiać czy kłopotem nie były buraki w mieszankach... bo jak daję same owoce to nic dziwnego że pies chce jeść... ale dziś dostał marchew brokuł i gruszkę, wmieszałam w to jajko i dałam trochę gęstego jogurtu... pochłoną w kilka minut :)
a rano zjadł całą porcję podrobów jaka mu się dziś należała :P więc stwierdziłam że dopcham go warzywami, bo może się uda :P i się udało :)

Posted

Hej, mam problem może ktoś spotkał się z czymś takim. Nasza suńka (w typie chihuahua) strasznie liże ludzi. Jesteśmy na Primexie dla dorołych, czasami coś tam od nas dostanie typu kubeczek po jogurcie. Może to wynika z braku soli? Swoją drogą nasza uwielbia popcorn - zrobi za niego wszystko. Może trzeba jej coś dodawać do jedzenia?

Posted

My też mamy sukcesy :) Zamierzam przestawić Duffla na barf i powoli podaję mu małe ilości surowizny,coby się zaczął przyzwyczajać. Jeszcze niedawno surowe było dla niego niejadalne :roll: Ale zaczął się przekonywać, moje pochwały, przekonywanie i udawanie, że sama jem, pomogły :lol: Wszamał podudzie z kurczaka, a wczoraj surowego śledzia ;)

Posted

Nerki dostal pierwszy raz - to fakt, ale do watrobki tak samo podchodzi. W calosci zupelnie nie idzie, kroje mu na takie niezbyt duze kawalki. Jesli troche je podgrzeje mikrofali, ze praktycznie polowa jest scieta, to jeszcze jakos pojdzie, ale wtedy czesc witamin ginie, w dodatku teraz mamy lato, wiec na cieple ma srednia ochote. Czystego mixu/papki podrobowej nie probowalam, ale watpie, by przeszlo. W sumie jeszcze nie probowalam mieszac papki podrobowej z miesem mielonym, ktore bardzo lubi. Moze to jest pomysl...?

Z kosci najwieksza, choc nie najtwardsza dostaje dluga udowa z indyka, radzi sobie swietnie (wazy 9kg - pies, nie kosc :P), a nieco mniejsze ale twardsze wolowe czesto mieli pare dni, mam wrazenie, ze odlezane latwiej mu sie gryzie, a moze smrodek daje ku temu wieksza motywacje...?

Tak przy okazji, czy wasze zostawiaja sobie mieso do ... skruszenia? Moj rozstawia po katach (na szczescie) i zjada po jakims czasie, glownie mysle o miesie baranim, drob zjada od razu. Nie wyglada to, jakby mu nie smakowalo, bo troche zjada od razu, ale wieksza czesc zostawia na pozniej.