Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Miałam tak sam problem z moim pieskiem. Gdy wszyscy domownicy wychodzili z domu , wyrządzał niewyobrażalne szkody, na podwórku ziemia była wyryta i skopana. Kwiatki powyciągane z korzeniami. Gdy zaś zostawiało sie go w domu .... cały papier toaletowy, gazety wszystko było podarte na kawałki, pogryzione futryny od drzwi, nasikane , poniszczone pluszaki. Ale teraz ma 5 lat i wyrósł z tego , jest bokserem. Jeżeli tak się dzieję trzeba wynajdywać mu jakies zajęcia pod naszą nieobecność.. zostawiać mu jakies zabawki , czy wędzone kości. Trzeba wziąśc pod uwagę wszystko, wiem że prosto sie piszę ale trudniej jest to przeżucić na praktykę. Poprosić kogoś by wyprowazdał psa na spacer, po prostu Twój piesek jest najszczęśliwszy gdy w domu jest cała rodzina. :)

Posted

To nie mój piesek, tylko wyadoptowany przeze mnie:p

Znam przyczynę, potrzebuje konkretnych rozwiązań. Tu nie chodzi o nudę, ona sioo i koo zaraz po wyjsciu domowników, czyli stresssss

Posted

A akceptuje klatkę? Bo może mały, zaciszczny kącik pomógł by się jej odnaleść? Plus coś do pogryzania bo jedzenie obniża poziom stresu.
Na forum polecano też jakieś spray'e i wkłady do kontaktu z czymś co uspokaja psa (feromonami?), ale nie wiem na ile to skuteczne.

Posted

Zaproponowałam KONG i ten preparat z feromonami. Klatka, hm... nie wiem czy uda mi się ich przekonać.

Czyli załatwianie się w domu, tylko i wyłącznie po wyjściu domowników rozwiążę tymi samymi metodami, które pomagają na demolkę?

Posted

Do konga coś do lizania - oblizywanie dodatkowo uspokaja:) więc serki topione, czy masełko orzechowe itd

Tak, bo i tu i tu chodzi o redukcję stresu i wyciszenie zwierzaka.

Jeżeli nie klatka to może chociaż jedno pomieszczenie? Tak żeby psiak nie miał do dyspozycji nie wiadomo jakiej przestrzeni. I może koszulka na posłanie pachnąca panią/panem?

• 3 weeks later...
Posted

Mam wielki problem z moim 4 miesięcznym szczeniaczkiem shit-tsu.
Otóż, gdy nikt nie widzi zjada swoję kupę. Robi to tylko w domu, kupy zrobionej w ogrodzie nie rusza.
Jestem załamana, nie mam bladego pojęcia jak go od tego oduczyć.
Proszę , dajcie jakąś radę!

Posted

a karcicie za kupę w domu? Bo czasem pies zjada właśnie z tego powodu.
Czasem bo brakuje psu bakterii - wtedy probiotyki/żwacze/rumen tabs/jogurciki naturalne itd
Na wszelki wypadek do weta, jak wszystko ok ze szczeniakiem to probiotyki/żwacze/rumen tabs (zawierają żwacze)/jogurt.

Posted

No właśnie nie karcimy, ponieważ wyczytałam w necie, że szczeniak uczy się tego od matki /matka sprząta po swoich małych, żeby "zatrzeć ślady" przed niebezpieczeństwem ze strony ewentualnych napastników/.
Podaję mu witaminy przepisane przez weta / Amino Biotyn/, ale póki co nie widać rezultatów.
Trochę mnie to przyłamuje.

Posted

ale tu może chodzić o coś innego niż makro/mikroelementy. Może chodzić o bakterie z przewodu pokarmowego, może być ich za mało. Dlatego coś na uzupełnienie - probiotyki albo ciut naturalniej żwacze/jogurt.

Posted

tak, ktoś mi kiedyś mówił by dawać psu w takich przypadkach lekko śmierdzące mięso wołowe dobrej jakości. Takie, co delikatnie przyczerniało na końcach.

Nie wiem ... nie stosowałam, więc nie polecam, poza tym myślę, ze uprzednio należy tę informację przedstawić wetowi i zapytać czy nie zaszkodzi.

Posted

U weta byłam, zaordynował witaminki, które podaję drugi m-c i NIC !
Władczyni - szacunek - widzę, że się doskonale orientujesz.
Czy podawać mu zwykły "ludzki" jogurt naturalny. "Ciut" to znaczy ile ?
Dziękuję za rady. Mój wet jest do "bani" i nie bardzo mu wierzę, widzę, że on niekiedy zgaduje diagnozy. Niestety mieszkam w małej miejscowości i nie mam specjalnego wyboru.
Poza tym rady praktyczne są dla mnie cenniejsze.:Help_2:

Posted

Dzięki bardzo za radę, ale trochę się boję tego śmierdzącego mięsa, Chico ma dopiero 4 m-ce.
Ja mu nawet nie daję resztek "ludzkiego" jedzenia.
Mimo wszystko dziękuję za zainteresowanie.

Posted

Wisia, to nie chodzi o zepsute mieso, raczej ma byc podsuszone (dzien-dwa) w przewiewnym miejscu. Przydadza sie tez suszone zwacze, moze byc zwykly, nieslodzony jogurt naturalny.

Posted

ciut było do naturalniej w sensie że ja bym zaczeła od jogurtu/żwaczy, a nie od probiotyków od weta/z apteki.

Zwykły byle bez cukru i pod warunkiem że pies nie ma sensacji po podawaniu przetworów mlecznych, żwaczyki - w większości zoologików można kupić, tylko po otwarciu paczki zamnik w jakimś pojemniczku/słoiczku żeby nie było ich w domu czuć;)

Posted

[quote name='diuna_wro']tak, ktoś mi kiedyś mówił by dawać psu w takich przypadkach lekko śmierdzące mięso wołowe dobrej jakości.

quote]
W książce pani Zofii Mrzewińskiej "Po obu końcach smyczy" jest napisane "Często chęć zjadania nieczystości na spacerze wynika ze zbyt sterylnego żywienia-w naturze pies uzupełniałby witaminy w diecie zjadając mięsko nie pierwszej świeżości i zawartość jelit roślinożerców.Dlatego dobrze co jakiś czas , w porozumieniu z weterynarzem, podać psu np. zgliwiały(nie skiśnięty!) biały ser i mięso,które już na pewno nie nadaje się na tatara". Piszesz ,że robi to w domu a nie na spacerze ale myślę, że z tego właśnie powodu.Na spacerze może bardziej mu się przyglądasz , bardziej pilnujesz albo nie znajduje nic tak "świeżego" jak własne odchody w domu.

Posted

Dziękuję bardzo za dobre rady!
Zacznę jutro od jogurtu.
Myślę, że nie będzie miał sensacji, na początku karmiłam go twarożkiem /wg zaleceń hodowcy/.
Może w końcu ten śmierdzący problem rozwiążemy.
Dzięki i pozdrawiam.

Guest Mrzewinska
Posted

Zjadanie wlasnych odchodow jest czeste u psow karmionych suchą karmą o zbyt duzej ilosci tluszczu - tak duzej, ze pies jej nie strawi przed wydaleniem. Wtedy zjada to co wydali - bo robi kupe niejako tluszczem i bialkiem.
Wiec mozna zastanowic sie nad zmiana sposobu zywienia.
Drugi powod - brak mikroelementow, tak jak to opisano wyzej, niezly jest takze rumentabs - to wlasnie uzupelnia diete.

Trzeci, bardzo rzadki powod - wtykanie szczeniakowi pyska w odchody, gdy zalatwi sie nie tam, gdzie trzeba i wtedy zjadanie wlasnych odchodow wynika ze stresu.

Zofia

Posted

Dziękuję za dobre rady!
Jeżeli chodzi o karmienie, to kupuję zwykle jagnięcinę i drób - sama nie wiem czy to dobrze, ale to chyba karma nie zawierająca zbyt dużo tłuszczu.
Co do trzeciego powodu, to nigdy nie karciłam go za brudzenie w domu, poza stwierdzeniem "co zrobiłeś". Rozumiem, że szczeniak ma swoje prawa, nic od razu, a Chico ma dopiero 4 m-ce.
Na razie podaję mu jogurt naturalny i ......... nie chcę zapeszać.
Chico szybko się uczy, coraz częściej drapie w drzwi, sygnalizując chęć wyjścia na dwór /mieszkam w domku z ogrodem/, może powoli problem znika, ponieważ odchodów z podworka nie rusza.
Pozdrawiam

• 2 years later...
Posted

A co jeśli pies nie zjada swoich odchodów tylko te co znajdzie... i ludzkie i psie (bleee) ? czy postępowac tak samo jak w przypadku zjadania swoich?