olinafm Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 Powiedzcie mi jaką fryzurę powinien mieć sznaucer po wyjściu od fryzjera (był pierwszy raz)? mój wygląda tak: Ale jak patrzę na inne sznaucery to mają dłuższą sierść na grzbiecie. Dobrze jest obcięty? Czym mu pielęgnować sierść na łapkach? Ja najpierw rozczesuję ją takim dwustronnym metalowym psim grzebieniem, a potem lekko przejeżdżam trymerem i całkiem sporo takiej mięciutkiej (chyba jeszcze "szczeniaczej") sierści wtedy wychodzi Czy gdybyśmy chcieli pójść z nim na wystawę szczeniąt (a później młodzieży) to może mieć mniej więcej taką fryzurę czy obowiązkowo najpierw musi mieć wyrwane do łysa wszystkie włosy? Quote
Agnieszka K. Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 Jak na ostrzyzonego, to fryzura jest w porzadku. Ale jesli chcesz go potem, wystawiac, to szczególnie wazne jest, aby pierwsza szczenięca siersc wytrymowac, a nie ostrzyc - ale tego niestety juz nie cofniesz. Sznaucer na wystawie ma miec twardą / szorstka sierśc. A takiej siersci na wystawy nie uzyskasz poprzez strzyżenie, ale wyłacznie przez trymowanie. A teraz troche potrwa zanim jego siersc zostanie doprowadzona do kondycji wystawowej. I nie przesadzaj z trymowaniem łap - bo wytrymowana sierść na łapach nie zawsze odrasta. W zupełnosci wystarczy czesanie ozdobnej siersci - łap, brody i brwi. A sukienka - to zalezy co chcesz uzyskac, ale lepiej nie próbowac trymowania, jesli nie wiesz co chcesz uzyskac. Quote
geira Posted November 1, 2008 Posted November 1, 2008 Z trymowaniem łap to się zgodzę, nie zawsze odrasta włos tak jak byśmy chcieli. Ale co zrobić z sukienką jeśli jest brązowa. Trzeba ją wytrymować by uzyskać kolor czarny, co prawda odrasta dość długo. A może jakiś inny sposób. Quote
Elitesse Posted November 1, 2008 Posted November 1, 2008 niestety bardzo duza grupka wystawcow farbuje swoje psy - czasem calosciowo czasem tylko kawalkami :roll: Quote
Pink Posted November 2, 2008 Posted November 2, 2008 a feee ... a teraz czekoladowy taki modny :cool3: sama sie na zloty cynamon zrobilam ostatnio :lol: ps sorry ale odbija mi z rana :evil_lol: Quote
geira Posted December 1, 2008 Posted December 1, 2008 Elitesse sama spotkałam się na wystawach z psiakami farbowanymi, to fakt. Ale jak poradzić sobie z problemem w inny sposób. Jednej miniaturze wyrwałam sukienkę do zera, odrastała bardzo długo a gęstość była fatalna. Teraz mam do szykowania 8-miesięczną sunię i zastanawiam się czy rwać. Quote
Agnieszka K. Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Ja nie Elitesse, ale napisze: nie rwac. Nie u każdego psa odrosnie (to samo dotyczy przetrymowywania łap). U niektórych orosnie, a u niektórych juz nigdy nie bedzie taka jak przed rwaniem. Mozna delikatnie przeczesywac trymerkiem wierzchni włos, ale z umiarem. Quote
geira Posted December 2, 2008 Posted December 2, 2008 Dzięki , sunia jest moja więc stale eksperymentuje. Jej matka była inna mogłam ją rwać i było ok, przy maleńkiej widzę różnice ale od czego jest wytrwałość. Quote
Recommended Posts