Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Powiedzcie mi jaką fryzurę powinien mieć sznaucer po wyjściu od fryzjera (był pierwszy raz)?
mój wygląda tak:

Ale jak patrzę na inne sznaucery to mają dłuższą sierść na grzbiecie. Dobrze jest obcięty?
Czym mu pielęgnować sierść na łapkach? Ja najpierw rozczesuję ją takim dwustronnym metalowym psim grzebieniem, a potem lekko przejeżdżam trymerem i całkiem sporo takiej mięciutkiej (chyba jeszcze "szczeniaczej") sierści wtedy wychodzi
Czy gdybyśmy chcieli pójść z nim na wystawę szczeniąt (a później młodzieży) to może mieć mniej więcej taką fryzurę czy obowiązkowo najpierw musi mieć wyrwane do łysa wszystkie włosy?

Posted

Jak na ostrzyzonego, to fryzura jest w porzadku. Ale jesli chcesz go potem, wystawiac, to szczególnie wazne jest, aby pierwsza szczenięca siersc wytrymowac, a nie ostrzyc - ale tego niestety juz nie cofniesz.

Sznaucer na wystawie ma miec twardą / szorstka sierśc. A takiej siersci na wystawy nie uzyskasz poprzez strzyżenie, ale wyłacznie przez trymowanie. A teraz troche potrwa zanim jego siersc zostanie doprowadzona do kondycji wystawowej.

I nie przesadzaj z trymowaniem łap - bo wytrymowana sierść na łapach nie zawsze odrasta. W zupełnosci wystarczy czesanie ozdobnej siersci - łap, brody i brwi. A sukienka - to zalezy co chcesz uzyskac, ale lepiej nie próbowac trymowania, jesli nie wiesz co chcesz uzyskac.

• 2 weeks later...
Posted

Z trymowaniem łap to się zgodzę, nie zawsze odrasta włos tak jak byśmy chcieli. Ale co zrobić z sukienką jeśli jest brązowa. Trzeba ją wytrymować by uzyskać kolor czarny, co prawda odrasta dość długo. A może jakiś inny sposób.

• 5 weeks later...
Posted

Elitesse sama spotkałam się na wystawach z psiakami farbowanymi, to fakt. Ale jak poradzić sobie z problemem w inny sposób. Jednej miniaturze wyrwałam sukienkę do zera, odrastała bardzo długo a gęstość była fatalna. Teraz mam do szykowania 8-miesięczną sunię i zastanawiam się czy rwać.

Posted

Ja nie Elitesse, ale napisze: nie rwac. Nie u każdego psa odrosnie (to samo dotyczy przetrymowywania łap). U niektórych orosnie, a u niektórych juz nigdy nie bedzie taka jak przed rwaniem. Mozna delikatnie przeczesywac trymerkiem wierzchni włos, ale z umiarem.

Posted

Dzięki , sunia jest moja więc stale eksperymentuje. Jej matka była inna mogłam ją rwać i było ok, przy maleńkiej widzę różnice ale od czego jest wytrwałość.