Anna Rapp Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 Witam, Czy ktoś wybiera się do Stuttgartu? My jedziemy poraz pierwszy do Niemiec na wystawę. Napewno będę miała okazję zobaczyć niemieckie Hiszpany;). Może macie cenne wskazówki i porady? Czy słyszeliście coś o obowiązkowym ubezpieczeniu dla psa? jakie macie zdanie o wystawach w Niemczech? Pozdrawiam serdecznie, Anna Rapp Quote
Canaveral-staff Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 kto był na tej wystawie i mógłby napisać jak tam jest ???czy warto za rok jechać jeżeli mogę prosić to wstawcie stawke STAFFORDSHIRE BULL TERRIER i BORZOJ Quote
.ania Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 Wklejam na prośbę Ani ;) Witam serdecznie, 3 x TAK! Polecam z całgo serca wystawę w Stuttgarcie organizowaną na terenach targów Messe Stuttgart am Flughafen Echterdingen. To była wielka dwudniowa impreza nie tylko dla miłośników psów. "Wystawa zwierząt domowych". W "jednym miejscu" możnabyło zobaczyć wiele gatunków zwierząt , podziwiać ich urodę ,poznać cechy charakteru, użytkowość. Wystawa koni , pokazy ujeżdżania , rodeo , obok stoiska ze wszystkimi akcesoriami dla koni począwszy od karm, odrzywek , po siodła, przyczepy do przewożenia koni, nie sposób wszystko wymienić. Kolejna hala - wystawa kotów , wszelkie rasy , te najbardziej egzotyczne , przepiękne okazy kociej arystokracji! I również tu stoiska ze wszystkim co możecie sobie wyobrazić dla kotów i kociarzy. Dalej : ptactwo domowe i drapieżne , żółwie , ryby i... psy!!! ponad 5200 psów zgłoszonych na dwudniową wystawę ( CAC i CACIB ). To nie tylko oceny w ringach i konkurencje finałowe. To pokazy psów obronnych , agillity , obedience , taniec z psem , frisby , zajęcia z dogoterapii z chorymi dziećmi , pokazy pracy psów pasterskich , pokazy pracy psów ratowników wodnych ( w olbrzymim basenie na terenie jednej z hal pokaz pracy nowofunlandów ratujących "tonących" ludzi ) , To wszystko okraszone dobrą zabawą , a także mnóstwem stoisk ze wszystkim co potrzebują nasze psy i właściciele psów, bogato wyposażone stoika groomerskie , stoika z książkami , atlasami , filmami DVD o rasach psów, o szkoleniach psów użytkowych , o pielęgnacji psów.Stoiska dla myśliwych pracujących z psami , wszelki akcesoria dla psów pociągowych , a także biżuteria , porcelana ,i wiele wiele innych atrakcji. Na terenie wystawy odbywała się prezentacja ras psów z dokładnym omówieniem cech użytkowych, zalet i wad danej rasy. Prezentacja skierowana była do przyszłych właściecieli psów, aby ułatwić im podjęcie decyzji o wyborze najlepszego dla siebie pupila. Organizacja , służby porządkowe , zaplecze sanitarne to wszystko można ocenić na 5! Hale widne, przestrzenne , ringi duże , całe wyłożone wykładziną , wzdłuż ringów przygotowane do wynajęcia klatki dla psów ( bez dodatkowych opłat ), Stoliki sędziowskie duże , przy każdym dwie Panie protokulantki , miłe i uśmiechnięte ( to opinia o Paniach z naszego ringu ). Nasze psy odniosły wielki sukces ! Sędzia Dr.Pepper uznany za jednego z najlepszych sędziów FCI w Niemczech przyznał Tekilce i Marylowi wszystkie tytuły jakie mogły zdobyć na tej wystawie. Dokładność w opisie, szczegółowe "zbadanie"psa na ringu, doskonały kontakt sędziego z właścicielem psa podczas oceny - to wszystko przekroczyło moje wyobrażenie.Czułam się jak asystent sędziego ,a nie właściciel psa :)). Dr.Pepper pokazał mi jak powinnam prowadzić Maryla na ringu tak aby wyeksponować jego doskonały ruch. Zabrał mi ringówkę i przeprowadził kilkuminutową lekcję :)). Na koniec powiedział,że nasze psy są najpiękniejszymi hiszpanami wystawy, że bardzo żałuje,że nie byliśmy na czas na ringu :((( Powiedział : " Przyznaję Marylowi tytuł Najpiękniejszego Psa w Rasie ", ale... nie mógł już tego zmienić w dokumentach ( wcześniej ocenił 4 psy ). Otrzymalismy puchar BOB Stuttgart 2008 , tytuły dla Tekilki i Marylki " Sieger Stuttgart 2008 " , Anw.Dt.Ch.VDH , CAC. Mieliśmy ogromne szanse w finałach gr.VIII - sędzią był Dr.Pepper :))) , który nie ukrywał swojego zachwytu nad naszym Marylem. Ale o tej przygodzie napiszę pozniej... Pozdrawiam serdecznie! Anna Rapp Quote
Canaveral-staff Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 bardzo zachęcający opis wystawy ale aby wszystko obejżeć to chyba trzeba by było pojechać beż psa :):):) mimo wszystko zaznacze sobie tę wystawę w kalendarzu na 2009 ;) a jeszcze gdybym mogła prosić o stawki psów które wymieniłam wyżej to byłabym wdzieczna:multi: WIELKIE GRATULACJE DLA "POLSKICH HISZPANÓW";) BRAWA DLA ANI:multi::multi::multi: Quote
Recommended Posts