Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A ja zaczęłam BARF z moją Whisky (36-37kg), wstępnie ułożyłam taki jadłospis - co o nim myślicie?

1. 400g kości ze schabu, 200g żołądków kurzych, 200g jabłko + marchew
2. korpus z gęsi, 200g jabłko + marchew, 1/2 kefiru
3. 600g skrzydełek, 200g jabłko + marchew, 1/2 kefiru
4. 500g kości ze schabu, 100g wątróbki, 200g jabłko + marchew
5. 600g kości wieprzowej z łopatki, 200g jabłko + marchew, 1/2 kefiru
6. korpus z kaczki, 200g twarogu i jajko, 200g jabłko + marchew
7. 500g serc kurzych, 200g kości wieprzowych

Proszę o info co poprawić, albo zredukować ;)

• Replies 296
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tam gdzie masz pozycję 400g kości ze schabu i 200g żołądków kurzych zamień na 600 żoładków i 200 kości... i tak w każdej pozycji - Barf to nie są same kości...to przede wszystki mięso.
Wywal ten kefir, jogurt i twaróg - jeden kubeczek ww tygidniowo to świat i ludzie, Wątróbki za dużo - nie więcej niż jedna kurza w tygodniu, podwój porcję serc i nie bazuj wyłącznie na kurzych. Warzywa możesz bardziej urozmaicić... owoców też w tej chwili jest w bród. I zdecydowanie dołóż jakieś czerwone mięso np wołowina, konina. Powinna się też znaleźć przynajmniej raz na 10 dni porcja ryby - mocno tłustej i oleistej. No i dołóż jajka - ze 4-6 tygodniowo

• 4 weeks later...
Posted

Na barfie znów (mieszkając z rodzicami BARF im bardzo przeszkadzał, więc wróciłam do chrupek), od 2 miesięcy - musiałam się ostro przemóc, bo jednak chrupki to totalna wygoda..
ale coś moim brakuje - jechałam bez jadłospisu, jadły to co akurat w sklepie dostałam fajnego, przeważnie drób ew mielona wołowina - Lenny zaczął wpierniczać śmieci, Odie podjada spadłe jabłka w ogrodzie (na suchym tego nie robiły!)
Chcę się przyłożyć, więc proszę o jakieś porady..
ułożyłam jadłospis, dość ogólnikowy, ale zawsze :P moje psy są przyzwyczajone do 1 posiłku dziennie, bo jak kupiłam ćwiartki czy szyje indycze to rzucałam w całości ;) jak było coś w mniejszych porcjach (porcje rosołowe, podroby czy mielone) to dzieliłam na oko na pół.
Ogólnie przy młodej mam mało czasu na zastanawianie się co mam rozmrozić, więc wolę żeby zostało że dostają 1 posiłek dziennie, po prostu porcje będę im dzielić na pół - zwłaszcza, że porcja to 250g więc nie jakieś giga ilości, żeby się z wagą bawić.
[TABLE]
[TR]
[TD="class: xl64"]poniedziałek[/TD]
[TD="class: xl64"] warzywa[/TD]
[TD="class: xl64, align: right"]0,5[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]wtorek[/TD]
[TD="class: xl63"]inne[/TD]
[TD="class: xl63, align: right"]0,5[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]środa[/TD]
[TD="class: xl63"]indyk[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]czwartek[/TD]
[TD="class: xl63"]warzywa + nabiał[/TD]
[TD="class: xl63, align: right"]po 0,25[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]piątek[/TD]
[TD="class: xl63"]wołowina[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]sobota[/TD]
[TD="class: xl63"]podroby[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]niedziela[/TD]
[TD="class: xl63"]kurczak[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl64"]warzywa[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]dzikie[/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63, align: right"]po 0,25[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]cielęcina[/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]inne[/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63, align: right"]0,25[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]wołowina[/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]dzikie[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]indyk[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63, align: right"] po 0,25[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: xl63"]cielęcina[/TD]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[TR]
[/TR]
[/TABLE]

porcja wyliczona na oba psy, każdy po 10kg, czyli 0,25x2=0,5kg
małe wyjaśnienie - nie mam nie wiadomo jakiego zamrażalnika, więc sprawdzając dostępne mięsa w sklepie www (bo w stacjonarnym nie dostanę takiego wyboru mięs..) podzieliłam je na 2 kategorie : dzikie (dzik, jeleń, sarna, łosoś) i inne (konina, jagnięcina, królik, makrela) - plan jest taki, w wyliczeniach na 4tyg potrzebuję 1kg dzikie i 1kg inne, więc w miesiącu zamawiam po jednej paczce z danej kategorii a w kolejnym miesiącu zamawiam po 1 paczce innego rodzaju mięsa z każdej kategorii.
Jeśli chodzi o kurczaka to będą to ćwiartki, skrzydełka i porcje rosołowe, indyk to szyje indycze i skrzydła indycze.
podroby to żołądki wołowe, żołądki kurze, wątróbka kurza
nabiał - twaróg, kefir, jogurt
warzywa : jabłko, banan, buraki, marchew, pietruszka
z dodatków oliwa z oliwek, olej z dorsza, olej lniany - to co mam w domu, powinnam coś jeszcze dokupić?
wychodzi mi 150zł/miesięcznie na oba psy doliczając koszty wysyłki mięsa, więc pi razy oko tyle co sucha karma, tak więc nie jest źle.

• 3 weeks later...
Posted

Trochę po czasie odpisuję :)
Jeśli wcinają jabłka to daj więcej mixa warzywno-owocowego :) W przypadku śmieci albo więcej żwaczy/żołądków albo na przykład rumen tabs ( żwacz w tabletkach ).
No i pamiętaj, że podroby to nie żołądki :) Rozdziel osobno na przykład podroby typu serce+wątróbka ( max 100 gramów tygodniowo daję na psa 20 kg) i jeden dzień w tygodniu żołądki. Przynajmniej ja tak to widzę.

Mój jadłospis na następne dni - pies waży 17 kg, kastrat, bardzo aktywny:
wszystko podaję w gramach:
1. 300 serca + 100 wątroba
2. 500 korpus z indyka
3. 1 ćwiartka z kurczaka ( zwykle waży między 450 - 550 )
4. 500 żołądki
5. 500 korpusy ze skrzydełkami i skórą ( wychodzi to zwykle 1 duży)
6. mix warzywno-owocowy ( 420 warzywa, 140 owoce )
7. 500 mięso wołowe II kat.

8. średnia noga świni ( około 500 )
9. 300 serca + 100 wątróbka
10. 500 korpus z indyka
11. 500 mięso wołowe II kat.
12. 300 nóżek z kurczaka + 200 twaróg
13. 500 żołądki
14. mix warzywno-owocowy ( 420 warzywa, 140 owoce )

co o tym myślicie?

Posted

Gdy jadł około 400 zszedł do 15 kg i był szkieletem, od września na +/- takiej ilości i wrócił ładnie do 17- 17,5 kg i wygląda na prawdę dobrze. Żebra dobrze wyczuwalne, mięśnie również, ale trudno wyczuwalne kości miednicy ( co gdy ważył 15 było masakra widoczne ).

• 2 months later...
Posted

Witam
Im więcej czytam tym większy mam mętlik Proszę o pomoc w ułożeniu jadłospisu dla mojego miśka dwuletniej wysterylizowanej suki owczarka kaukaskiego.Jest psem średnio aktywnym o wadze 50 kg.

Posted

witam Cię bozlaw na forum :)

a więc tak, co do dawki to proponuje sobie przeliczyć samemu - średnio 2-3% masy ciała. pytanie - czy chcesz kupować mięso np. z aspol? to podstawa do ułożenia jakiegokolwiek jadłospisu :)

Posted

Witam
Mam zamiar zaopatrywać się w hurtowniach i zakładach drobiarskich Czy mogę zamrozić i odmraźać czy musi być niemrożone? Na różnych stronach różnie zalecają

• 4 months later...
Posted

Bardzo dużo podrobów :roll: Żołądki też są do nich zaliczane ;) A mało mięsa/kości w porównaniu z podrobami.
I możesz dawać częściej jajka ;)
I gdzieś bym tam wcisnęła jeszcze olej np. z łososia :)

• 1 month later...
Posted

Prosze o pomoc.
Jak przekonać psa do zjedzenia mixa ? Początkowo dodawałam olej, gotowałam marchewkę kroiłam w plasterki i mieszałam z papką. Po wielkich oporach czasami całodniowymi moja psica zjadała. Teraz dodaję sparzone podroby ( surowych nigdy nie ruszyła) kroję w kostkę i mieszam z mixem i.... nic. Nawet nie podejdzie do miski !!!!!! Próbowałam przegłodzić tzn. nie zje zabieram a wieczorem podaję , nie ruszy zabieram i również nic z tego. Potrafi nic nie jeść pod rząd przez dwa trzy dni!!! Tylko pije wodę. Na pewno nic nie podjada na boku bo wciąz jest ze mną a tego pilnuję. Apetyt ma normalny, wystarczy podać mięsko i niewiadomo kiedy go "wciągnie" Już wyczerpały mi się pomysły jak ją skusić. POMÓŻCIE

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

Ja bardzo proszę o pomoc w ułożeniu jadłospisu. Pies dorosły - pięciolatek, kastrat, mało aktywny, waga 10 kg. Barfujemy od miesiąca, wszystko fajnie, sierść błyszcząca, mięciutka, przestała wypadać.Tylko że pies często się zatyka. 

Posted

Pies może Ci się zatykać jeżeli podajesz za dużą ilość kości, ile ich dajesz z % wyliczenia dawki dziennej, podajesz co dzinnie czy określone dni. Możesz podać więcej utartych drobniotko warzyw polanych olejem z łososia, powinno pomóc,

Posted

Korpus dostaje co dziennie, 2 razy w tygodniu wieczorem podroby( kurak, indyk bo wołowych nie potrafię nigdzie dostać). Wprowadzę więc więcej papki warzywno owocowej, dodam oleju . Spróbuję też podać twarogu z jajkiem i kefiru bo tego nie podawałam.

Posted

ankael, aby przyjąć prawidłowa ilość podanego pokarmu dla psiaka przyjmij schemat waga x 2,0% wychodzi Ci waga całościowa pokarmu na jeden dzień: ( uTwojego powinno byc 1,5% ale przyjmij na początej ten wyższy wskaźnik zobaczysz czy pies będzie tył czy też nie)

z czego:
80% to produkty zwierzęce
- 50 % mięso

- 20% żołądki z zawartością (żwacze)

15% kosci (widzisz teraz jak mało jest tych kości)

15% podroby

Posostałe 20% z człości to warzywa i owoce

- 75% warzywa różne
- reszta to owoce sezonowe zimą mogą byc banany, jabłka, wszystko utarte na drobniutko

Z podrobów wołowych mozna kupić serca na zamowienia w sklepach z Łukowa lub hali makro.

Jeżeli nie podajesz zwaczy a nie sa one konieczne zwiększasz ilość mięsa o te 20 %

jezeli bedziesz podawac za dużo kosci psi kał bedzi zbity, biały i pies bedzie miał kłopoty z wypróżnieniem które moga doprowadzic do problemów z drożnością jelita. nie podawaj psu kosci długich drobiowych sa puste w srodku i podczas gryzienia mogą się rozwarstwic na drzazgi i pokaleczyc psie jelita lub tez wbic się w przełyk jezeli już musisz je podawać to tylko miękkie, płaskie. Niewielka ilość jogurtu naturalnego do warzyw morze byc ale nie za duzo, surowe żółtko jak najbardziej wskazane, skarbnica biotyny oraz żelaza.

Posted

Dzięki za podpowiedzi :)

Pies jest karmiony 2 razy dziennie. Porcja poranna ok.100g,/ wieczorna ok. 100g

Czy taki jadłospis może być ok:

poniedziałek: podroby drobiowe + papka+olej / podroby drobiowe+ papka +olej

wtorek; mięso z indyka bez kości / mięso wołowe bez kości

środa: pół korpusu z kuraka ze skórą / 50 gram twarogu z żółtkiem + łyżeczka miodu

czwartek: pół korpusu z kuraka ze skórą / wątróbka drobiowa + papka

piątek: pół korpusu z kuraka / mięso z indyka bez kości

sobota: pół korpusu z kuraka / podroby + papka+olej

niedziela ; mięso z indyka bez kości/ mięso wołowe bez kości

czy coś powinnam zmienić, zamienić, dodać, zabrać?