Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zrobiłam badanie krwi na wyniki muszę poczekać. Zrobiłam również biochemie wyniki niby w porządku ale wet stwierdził ze pies spożywa za dużo białka. Powinnam go przestawić na suchą karmę a surowe dawać jako ewentualny dodatek bo to jemu szkodzi.

Ogólnie niczego się niedowidziałam więcej niż to co wiedziałam czytając internet wrrrr:mad: Rachunek końcowy aż mi ręce opadły :angryy:

Wychodzi nie żywić surowym bo za dużo białka. Dieta ma być mało urozmaicona bo inaczej szkodzi.

Jestem wściekła #%#$!

• Replies 296
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czy mogłabym Was prosić o ocenę jadłospisu? Waga 12,5 kg, dorosły molos (buldog fr), aktywny, więc policzyłam 12,5*0,03=390 g, w zaokrągleniu 400 g.

Poniedziałek
rano: skrzydło indycze/skrzydełka kurze 200 g
wieczorem: królik/struś (gotowa mrożonka z kością) 200 g
Wtorek
rano: szyja indycza 200 g
wieczorem: żołądki wołowe 200 g
Środa
rano: skrzydełka kurze 200 g
wieczorem: papka warzywna (200 g), łyżka oleju,surowe jajko
Czwartek
rano: kefir (pół kubka) z gruszką i jabłkiem
wieczorem: królik (gotowa mrożonka z kością) 200 g
Piątek
rano: indyk z kością/struś z kością (mrożonka) 200 g
wieczorem: skrzydełka z kurczaka 200 g
Sobota
rano: ryba 200 g
wieczorem: żołądki wołowe 200 g
Niedziela
rano: skrzydełka z kurczaka 200 g
wieczorem: mix podrobów (100 g) z papką warzywną i jajkiem (100 g)

Niestety większych kości nie będę podawać - suńka ma tendencje do połykania; skrzydełka będę mielić.

Posted (edited)

Tak sobie myślę, czy te 400 gramów to jednak nie za dużo?
Moja suka ON - 32 kilo dostaje tak ciut ponad 600 gramów jedzenia na dzień (zdarząją się dni kiedy dostaje więcej), poza posiłkami jeszcze dostaje nagrody - smaczki.

Nie wiem jak aktywny jest ten buldożek, bo one mi się ogólnie z mało aktywnymi psiakami kojarzą. Ja bym dawała najwyżej 350 gramów na dzień. Ale to Ty wiesz jaką przemianę materii, czy nie tyje. Trzeba obserwować.
Do jadłospisu dodałabym olej z łososia, algi. Od czasu do czasu kawałek prawdziwego mięsa - mięśnia (w gotowych mielonkach niekoniecznie znajdziesz mięso z mięśnia) np. wołowego (jakies gulaszowe, albo jakieś z przeceny 3 gatunek lub przeleżały), ponoć wieprzowe już jest bezpieczne. Może rybę również.

Moja suka jadła przez miesiąc praktyzcnie dokładnie 600 gramów jedzenia + smaczki i ładnie schudła. Miałam karmę w kostkach 250 gramów. Z prawie 33 kg na niecałe 32. Dla niej te 32 powinno być max. Teraz mam mielonkę po 1 kg i jakoś tam mi się ciężej dzieli, mimo że teoretycznie na 4 ;) Poza tym byłam na szkoleniu i TZ się wydawało, że to straaaasznie mało jedzenia ;) No i od razu widzę, że się sucz rozrosła (do tego mamy przerwę w treningach).

Edited by Carmella
  • 1 month later...
Posted

jesli mozecie poradzcie mi jadłospis dla mojej suni 7 lat wazy 20kg ma 3 kg nadwagi ale głowny nasz problem to ze jest uczulona na mieso kurczaka,wieprzowe i wołowe tez nie zbyt toleruje.Zostaje tylko sucha karma lub gotowana ryba,czego ona niezbyt lubi wiec chodzi glodna a nie zje,a ze w domu sa jeszcze 3 psy wiec ona patrzy ze one jedza a ona nie moze.a ze dopiero chciałam zaczac karmic barfem wiec jak mozecie podac przykladowy jadłospis dla mojej suni:)

• 1 month later...
Posted

Witam,
MAm wielka prosbe do was,czy jest tu ktos kto moglby mi pomoc ulozyc jadlospis dla mojego szczeniaka ( sunia berneczyka ma ponad 6 miesiecy)???
z gory dziekuje

• 2 months later...
Posted

Witam mam pytanie czy dobrze obliczyłam ilość jedzenia dla mojej 4 miesięcznej suni?
Piesek waży 5 kg. więc tak wyszło mi że dzienna porcja to 200g. w tym 160g. mięsa i 40g.warzyw.Czy dobrze zrozumiałam pierwszy post?

Posted

[LIST]
[*]120g - surowe kości z mięsem
[*]30g - warzywa
[*]20g - podroby
[*]20gt - różne dodatki (jaja, algi, jogurt, olej rybi, twarożek i in.)
[*]10g- warzywa
[/LIST]
Czy taki podział może być? Bardzo proszę o odp.

• 2 weeks later...
Posted

Teraz na forum barfnyswiat.org można uzyskać dostęp do kalkulatora pomagającego skomponować BARFowy jadłospis dla psa wraz z suplementami. Liczy orientacyjną dawkę żywieniową w zależności od wieku, stosunek wapnia do fosforu, pokazuje poziom niektórych podstawowych witamin i minerałów oraz na ile mniej więcej wystarczy jadłospis, a ułożone jadłospisy można sobie wydrukować: [url]http://barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=829&sid=0a2b7e7f0eb162fbcd11a07c027516ac[/url]

• 5 weeks later...
Posted

A czy ktoś mógłby trochę mi pomóc i podać jakiś przykładowy jadłospis dla 2,5 miesięcznego szczenięcia wilczaka?
Ja nie czuję się na tyle mądra, by układać jadłospis rosnącemu organizmowi, pomocy :roll:

• 3 weeks later...
Posted

Odezwij się do Martens :)

A ja sobie wkleję nasz jadłospis, żeby mieć gdzie ludzi odsyłać :evil_lol: Jest to zmodyfikowany jadłospis martensowy z pierwszej strony.

Jadłospis 18-dniowy dla dorosłej średnio-aktywnej suki, 10-11kg:
1. 0,25 kg mięsnych kości drobiowych
2. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100g
3. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + ćwierć kostki twarogu + jajko
4. 0,25 kg mięsnych kości wieprzowych lub wołowych*
5. 0,15 kg papki warzywnej + 0,1 kg żołądków + łyżka oleju
6. 0,25 kg mięsnych kości wieprzowych lub wołowych*
7. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100g
8. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100g
9. 0,15 kg papki warzywnej + 0,1 kg wątroby + łyżka oleju + łyżka tranu
10. 0,25kg mięsnych kości drobiowych
11. 0,25kg mięsnych kości wieprzowych lub wołowych*
12. 0,25kg okrawków wołowych lub wieprzowych
13. 0,15kg papki warzywnej + 0,05 kg żołądków + łyżka oleju + jogurt naturalny bez cukru 50 g
14. 0,15kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100 g
15. 0,25kg podrobów
16. 0,25kg mięsnych kości drobiowych
17. pół kostki twarogu + łyżka miodu + jajko + łyżka suszonych alg (np. Algolith)
18. 0,25kg serc wołowych lub innych**

* osobiście nie podaję kości wieprzowych, bo suka ich nie toleruje
** używam serc drobiowych raczej (kura, indyk), ale poluję ostatnio na wołowe, może wreszcie się uda...

Uwagi:

Kostka twarogu = ~200g

Kości drobiowe - korpusy z kurczaka, skrzydełka z kurczaka, podudzia, uda z kurczaka, kurze łapki, skrzydła z indyka (dla nas za duże), szyje z indyka, grzbiety z indyka, skrzydła kacze, porcje rosołowe kacze, gęsina, przepiórka i inne

Kości wieprzowe lub wołowe - kości karkowe i schabowe (wieprzowe), mostek wołowy, ogon wołowy lub wieprzowy; dla większych psów też nóżki wieprzowe

Jajko całe, ze skorupką, rozgniecione z twarogiem - ja daję bez skorupki

Podroby: wątróbki, żołądki, płucka, ozory, u mnie też serca

Papka warzywna: zmiksowane jabłka, gruszki, marchew, pietruszka, seler, pomidory, ogórki, cukinia, cykoria, kalafior, brokuł, papryka czerwona, buraki czerwone, banany, morele, brzoskwinie, kiwi i inne - to co akurat jest

Olej - rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron lub lniany, oliwa z oliwek, inne

Dodatki: algi w proszku, miód, siemię lniane

Posted

Oto mój jadłospis, jakby ktoś go ocenił, to byłabym wdzięczna ;)
Dorosły, średnio aktywny pies, waga docelowa - 7,7 kg (musi zrzucić).
PONIEDZIAŁEK
Rano: 100 g chudego mięsa Wieczór: 70 g podrobów
WTOREK
Rano: 100 g skrzydełek Wieczór: 55 g papki warzywnej
ŚRODA
Rano: 100 g szyi Wieczór: twarożek+jajko+kefir około 100 g
CZWARTEK
Rano: 150 gr korpusów Wieczór: 60 g podrobów
PIĄTEK
Rano: 80 g skrzydełek Wieczór: 55g papki
SOBOTA
Rano: 100 g szyi Wieczór: 70 g ryby
NIEDZIELA
Rano: 150 g nóżek Wieczór: 55g papki

Te dawki jakieś takie strasznie małe mi się wydają i w ogóle nie mam pojęcia czy to wszystko dobrze policzyłam :roll: To jakaś czarna magia dla mnie jest :/
Z góry dzięki, jak ktoś się tym zainteresuje ;)

Posted

Ja daje na 21 kg psa 400 gramow miesa wolowego ew. podroby , mieso konskie, kurczak nie podaje w zadnym wypadku wieprzowiny chyba ze gotowana reszte dostaje surowe do tego tre marchewke /najbardziej lubi/ ew.burak , pietruszka , seler ok. 100 g kosci najczesciej cielece 1x w tygodniu. Jedzonko dostaje 2 razy dziennie ale w sumie 500 g.Jak dostawala dodatkowo smaczki albo wieksze porcje tyla. Teraz jest smukla bez wystajacych zeberek

Posted

evel - serducha wołowe (nie wieprzowe!) dostaniesz w sieci sklepów zakładów mięsnych Dobrosławów - w Lbl na Narutowicza czy na Lubartowskiej niedaleko Bazaru. W necie mają stronę. Jedno serce waży ok 2 kg!
Moje psy o wadze ok 40 + 5 kg jedzą dziennie 500 g jedzenia podzielonego na 2 posiłki. Musiałam je ciut odchudzić.
Ja bym dawała jajko ze skorupką, tzn skorupkę wcześniej sobie suszę i rozdrabniam, nie daję z tego "aktualnego" tylko z wcześniejszego. A tą suszę i rozkruszam i mam do następnej porcji żarcia.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

evel napisał(a):
Jak jest za gruby to około 2.5% masy ciała, a resztę sobie policz wg proporcji z pierwszych stron.

Evel, które z pozycji w Twojej wersji jadlospisu powinnam wybrać, jesli chcę skomponować 7-dniowy?

Posted

Czekunia napisał(a):
Evel, które z pozycji w Twojej wersji jadlospisu powinnam wybrać, jesli chcę skomponować 7-dniowy?

Trudno mi powiedzieć, bo ja korzystam ze zmodyfikowanego 18 dniowego ;) A Ty robisz bilans na 7 dni? Ja przyjęłam założenie, e bilansuję właśnie na 3-4 tygodnie, jest OK :)

Posted (edited)

evel napisał(a):
Trudno mi powiedzieć, bo ja korzystam ze zmodyfikowanego 18 dniowego ;) A Ty robisz bilans na 7 dni? Ja przyjęłam założenie, e bilansuję właśnie na 3-4 tygodnie, jest OK :)

Ten Wasz 18-dniowy jest fajny, ale jakoś tak większość mówi o tygodniu i stąd mi się "uwidziało" ;)
może w takim razie, póki co, zacznę od Twojej wersji i zobaczymy jak wyjdzie w praniu:)

EDIT:
powiedz mi proszę, czy dobrze modyfikuję Twój/Martens jadłospis:
pies ok. 28kg, aktywny po wyliczeniu wyszło mi 560g dziennie (narazie zaokrąglę do 600g i zobaczymy, jakie efekty):
- czyli bazując na Twoim jadłospisie np. Drugi dzień to 400g kości drobiowych + 200g kefiru? Itd.?

Edited by Czekunia
Posted

Tak to właśnie wychodzi :) Ja daję jeść dwa razy dziennie, więc całą porcję rozbijam na dwa - daję rano pół kefiru i pół mięcha, a po południu resztę, myślę, że u większych psów w sumie rozsądnie jest nie ładować w psa ponad pół kg żarcia na raz i też dzielić ;)

Posted

evel napisał(a):
Tak to właśnie wychodzi :) Ja daję jeść dwa razy dziennie, więc całą porcję rozbijam na dwa - daję rano pół kefiru i pół mięcha, a po południu resztę, myślę, że u większych psów w sumie rozsądnie jest nie ładować w psa ponad pół kg żarcia na raz i też dzielić ;)

:) pózniej wrzucę moją wersję. Mogłabyś rzucić okiem, czy dobrze rozpisałam:)?