Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pies jest młody (2 lata) i zdrowy. Chciałam spróbować barfa między innymi dlatego, że moje psisko jest strasznie chude -za chude. Chciałam go podtuczyć karmą, ale się nie da, bo dostaje rozwolnienia (jak dostaje standardową porcję jest ok), a po za tym wydaje mi się ciągle głodny...
Karmy nam starczy na mniej więcej 2 tyg. więc pewnie w przyszlym tygodniu zacznę eksperymenty na zwierzętach, a teraz jeszcze trochę poczytam :)

• Replies 296
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Martens napisał(a):

Zastąpić to chyba raczej nie, ale o ile bez alg możesz pokarmić psa dłuższy czas, tak ten tran jednak by się max. po miesiącu jednak przydał ;)

Martens, ten tran jest obowiązkowy? Nie może być olej z łososia zamiast tranu?

• 3 weeks later...
Guest olka12
Posted

Proszę ułóżcie mi jadłospis BARF-owy.
Mój pies waży 13 kg i ma 5 lat, jest to mops ma rozszczep żuchwy więc kości tylko w postaci mielonej. Proszę o to by w jadłospisie znajdowało się mało jaj ponieważ mój pies wymiotuje po nich. Proszę także dokładnie opisać sposób przygotowania.
Proszę o podawanie proporcji każdego składnika.Z moich obliczeń wynika że 2%/3% wagi pieska to ok.0.26 kg.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.\

Tak sobie myślę że może da się karmić psa barfem bez kości bo ja nie za bardzo mam czym mielić kości a barf to doskonałe rozwiązanie dla psiaka który suchej karmy ani rusz, piszcie te jadłospisy bez kości tylko w te miejsca składniki zamiast i mówięże jaja odpadają.
Jeśli by to w czymś pomogło to karmię teraz JoserąFestival wcześniej TW i do tego dodatki w postaci mięsa i kluchy i ryż lub szynka i pies jest otyły

Posted

Barf bez kości to nie barf. Nie da się tak dostarczyć wszystkich składników. Teoretycznie można podawać surowe jedzenie i dodawać perparaty wapniowe, ale to już barfem trudno nazwać...
Jeśli nie masz czym mielić kości (w tradycyjnej maszynce do mięsa na korbkę z wielkim bólem można zmielić co najwyżej korpusy i kurze łapki...), to może rozejrzyj się za gotowym barfem w kostkach w postaci mielonki, mrożonym, np. Primex.
Pies otyły który ma schudnąć powinien dostawać mniej niż te 2-3% - bo taka ilość pozwala utrzymać wagę z której liczono dawkę.
I po co dajecie otyłemu psu ryż i kluchy?! Przecież to tuczy go jeszcze bardziej. Mops powinien ważyć 6-8 kg - jeśli waży praktycznie 2 razy więcej niż powinien, to brutalnie mówiąc długo nie pożyje, za parę lat siądzie mu serce i będzie po psie, o ile wcześniej nie pójdzie kręgosłup/stawy i nie będzie trzeba go uśpić. W niektórych krajach takie zatuczenie psa jest traktowane przez prawo jak zwykłe znęcanie się nad zwierzęciem. - top chyba daje do myślenia?
Co do rozszczepu żuchwy - jak to wygląda u Twojego psa? Bo pierwsze słyszę o czymś takim, może chodzi o niedorozwój? Bo przy rozszczepie żuchwy ten pies chyba nie powinien być w stanie nawet kulki karmy pogryźć.

Guest olka12
Posted

ja nie mogę przetłumaczyć mamie by nie dostawał kluchów i ryżu
pomóż mi ułożyć mu dietę nawet jeśli nie byłby to barf byleby był zdrowy i żył długo
ma po prostu żuchwę na pół rozdzieloną od urodzenia

Guest olka12
Posted

co mam zrobić żeby pies ewentualnie zaczął jeść suchą karmę i jak tak to jaką ( on nie chce suchej tknąć)
Stosowałam:
1. RC Adult
2. Acana Adult
3. TW ( najlepsza )
4. Josera Festival

Posted

olka12 napisał(a):

ma po prostu żuchwę na pół rozdzieloną od urodzenia

Masz jakieś zdjęcie tego?

Przestawcie go po prostu na gotowane, ale bez żadnych produktów mącznych i zbożowych typu makaron, ryż, kluski. Możesz podawać gotowane mięso drobiowe, na zmianę z drobiowymi żołądkami albo czasami sercem wołowym (drobiowe serca też mogą być) a do tego gotowane jarzyny. Proporcje 2/3 mięsa, 1/3 jarzyn. Do tego dodajesz preparat witaminowo mineralny wg dawkowania na opakowaniu (np. Can Vit) i łyżeczkę oleju np. z pestek winogron, ale zwykły też może być, i gotowe. Czasami jako dodatek jogurt naturalny.
Porozmawiaj z mamą, wytłumacz jej, że pies jest otyły, pokaż w internecie ile powinny ważyć mopsy i czym grozi tak wielka otyłość u psa. Może porozmawiaj też z weterynarzem, poproś żeby przy wizycie wyjaśnił mamie, że pies jest za gruby i to groźne dla jego zdrowia i z czasem też życia - może jego mama posłucha bardziej?
Bo choćbyś stawała na głowie i karmiła psa barfami, karmami light czy czymkolwiek, on nie schudnie dopóki prócz tego będzie tuczony kluskami niczym jakiś tucznik na pasztet.

Guest olka12
Posted

ok ale jak na razie kupimy karme 1st choice hipoalergic lub acanę grasslands

• 4 weeks later...
Posted

ciągle się zastanawiam nad przejściem na barf z wielu powodów, nawet tak prozaicznego jak ten, że mój pies nie jest fanem suchej karmy i ciągle jest chyba nieco zbyt chudy(a może to taka uroda;)), a gotować chce mi się od czasu do czasu.
chciałam Was prosić o choćby kilkudniowy jadłospis, bym mogła się przekonać, czy dam radę finansowo, jak i czy będę miała gdzie trzymać żarełko ;) piesek ok 7 miesięcy, waga 15kg, zje wszystko :D

Posted

wiem, ale z tego wychodzi, że mój pies musiał by zjeść strasznie dużo. obliczyłam na barf.pl że 1,5kg jedzenia na dzień... w tym 1,2kg kości. dla porównania, kupiłam dziś kilo wołowiny i drobiu i nie wyobrażam sobie, że ona tyle zjada ;)
i jeszcze to, że tu jest napisane, że szczeniak 10% wagi, a w innym wątku przeczytałam, że 'młodzież', więc już moja Etna, 5% wagi... więc jak?:)

Posted

Rosnącego psa karmi się do woli. U mnie chyba w żadnym momencie pies nie był w stanie zjeść fizycznie 10% swojej wagi. Jak masz małego psa to w wieku 8 czy 9 miesięcy spokojnie możesz stosować dorosłą dawkę 2-3% masy ciała.

Posted

Po modyfikacji 18-dniowego jadlospisu pod mojego ON'ka ( 5 miesiecy ) wychodzi cos takiego:
# 2 kg kości drobiowych
# 1,2 kg kości drobiowych + kefir 800 g
# 1,2 kg kości drobiowych + 2 kostki twarogu + 4 jajka
# 2 kg kości wieprzowych lub wołowych
# 1,2 kg papki warzywnej + 0,8 kg żołądków + 4 łyżki oleju
# 1,2 kg papki warzywnej + 0,8 kg wątroby + 4 łyżki oleju + 4 łyżki tranu
# 2 kg kości drobiowych
# 2 kg okrawków wołowych lub wieprzowych
# 1,2 kg papki warzywnej + 0,4 kg żołądków + 4 łyżki oleju + jogurt naturalny bez cukru 400 g
# 2 kg podrobów
# 2 kg kości drobiowych
# 4 kostki twarogu + 4 łyżki miodu + 4 jajka + 4 łyżki suszonych alg (np. Algolith)
# 2 kg serc wołowych lub wieprzowych

Nie sadze by tyle mogl w stanie zjesc, ale zobaczymy w praniu.
Jakies sugestie ? :)

Martens, mozesz mi jescze podeslac jadlospis dla szczeniaka ?

• 5 months later...
Posted

Witam, chciałam poprosić kogoś, kto zna się na BARFie, aby ułożył jadłospis dla mojego tymczasa - Julka. Julek ma trochę schudnąć, przy czym ma problem z łapkami - krzywiznę i prawdopodobnie początki dysplazji. Podkreślam, że zależy mi też na tym, aby dieta była dość korzystna finansowo - polegamy na deklaracjach... :)

Posted

A w jakim wieku Julek i ile waży? Na początek dobrze, żebyś nabyła żołądki nieoczyszczone, żeby podbudować mu florę bakteryjną jelit - przez ok 2 tygodnie powinien je jeść.

Posted

No to na początek doradziłabym i tak żołądki, bo jednak mięso i warzywa z ryżem i kaszą (czyli gotowane) a surowe mięso i warzywa + dodatki to inne trawienie, a psiak już jest kilkuletni. Jeśli ma schudnąć, to powinien jeść ok. 2% masy ciała, czyli ok. 320 gram - tyle powinien dostawać najpierw żołądków, a potem innych rzeczy. Możesz wziąć jadłospisy z wątku jadłospisowego i po prostu zmniejszyć ilość porcji. I tak na początku musisz poobserwować psa, bo niektóre źle znoszą kości dwa dni pod rząd, bez dodatków, wiec wtedy trzeba dodać np. jogurt. Każdy pies jest inny :)

• 4 weeks later...
Posted

Witajcie\:) moglibyście mi udzielić wskazówek, co i jak z tym jadłospisem?:) ułożyłąm sama po przeczytaniu wszystkich dostępnych forum:)

sunia ma prawie 3 msc. i waży 6 kg.:)

1 dzień –
Rano: kości wołowe z mięsem + warzywa /owoce + podroby
W południe: 300 g. łapka kurza 1 szt.
Wieczór (18.00) kość wołowa +warzywa/owoce 250 g.
2 dzień
Rano: wątroby drobiowe + marchewka z pietruszką + kefir + łyżeczka tranu 150 g.
Wieczór: kości wołowe z mięsem + żołądki + wit. 300 g.
3 dzień
Rano: mięso wołowe + warzywa + olej z winogron 300 g.
Wieczór: duże mięsne kości cielęce 1 szt.
4 dzień
Rano: serca wołowe + warzywa + jog.nat.+ łyżka miodu 300 g.
Wieczór: kawałek szyjki indyczej 10 cm.
5 dzień
Rano: wątróbka wołowa z mieszanką warzywną + olej winogronowy 300 g.
Wieczór: mięsny mostek cielęcy 300 g.
6 dzień
Rano: tuńczyk z mieszanką warzywną + olej 300 g.
Wieczór: ogon cielęcy 1 szt.
7 dzień
Rano: mostek cielęcy + warzywa + owoce + łyżeczka tranu + 1 żółtko 300 g.

Pozdrawiamy serdecznie!:)

Posted

jak dla mnie pyszny :)
może zbyt monotonnie wolowo-drobiowo (zapewne kurak). ja bym cos jeszcze pokombinowała z róznymi miesami (no jest tam indyk raz, tunczyk też, ale moze lepiej jakąs inną rybe też?), moze więcej indyka, kaczka, gęś, królik - to co się uda "upolować" w sklepach. nawet ta świnina ze złym PR tez się nadaje (oprócz mózgowia, watroby itp).

Posted

Julka&Bibi napisał(a):

1 dzień –
Rano: kości wołowe z mięsem + warzywa /owoce + podroby
W południe: 300 g. łapka kurza 1 szt.
Wieczór (18.00) kość wołowa +warzywa/owoce 250 g.
2 dzień
Rano: wątroby drobiowe + marchewka z pietruszką + kefir + łyżeczka tranu 150 g.
Wieczór: kości wołowe z mięsem + żołądki + wit. 300 g.
3 dzień
Rano: mięso wołowe + warzywa + olej z winogron 300 g.
Wieczór: duże mięsne kości cielęce 1 szt.
4 dzień
Rano: serca wołowe + warzywa + jog.nat.+ łyżka miodu 300 g.
Wieczór: kawałek szyjki indyczej 10 cm.
5 dzień
Rano: wątróbka wołowa z mieszanką warzywną + olej winogronowy 300 g.
Wieczór: mięsny mostek cielęcy 300 g.
6 dzień
Rano: tuńczyk z mieszanką warzywną + olej 300 g.
Wieczór: ogon cielęcy 1 szt.
7 dzień
Rano: mostek cielęcy + warzywa + owoce + łyżeczka tranu + 1 żółtko 300 g.

Przede wszystkim dużo za dużo kości cielęcych i wołowych w stosunku do drobiowych; zaparcie albo groźniejsze problemy murowane. Dla takiego malucha większość kości powinien stanowić kurczak, indyk, kaczka, krolik; natomiast jakieś max. 10-20% kości to powinny być ogonki wieprzowe, kości cielęce. Wołowych i grubszych wieprzowych w ogóle bym się nie odważyła podać takiemu maluchowi.
Plus w ogóle ciut za mało nabiału i kości w stosunku do mięsa i podrobów.

Do tego - nie miksujemy w jednym posiłku kości z warzywami, owocami i podrobami. Podroby, owoce, warzywa, to powinien być osobny posiłek, a kości - osobny.

• 1 month later...
Posted

Ułożyłam i od tygodnia stosuję taki oto jadłospis dla swojego psa (pies ma prawie 8 lat, waży około 13,5 kg, ale liczyłam 3% z 14 kg, bo mógłby troszkę przytyć, no i mieszka na zewnątrz):

Poniedziałek:

• rano - papka p-w-o 220g + rozkruszona skorupka od jajka
  • wieczorem - papka p-w-o 220g

Wtorek:

• rano - kości miękkie 200g
  • wieczorem - kości miękkie 200g

Środa:

• rano - kości miękkie 200g
  • wieczorem - kości twarde 200g + łyżka oleju

Czwartek:

• rano - papka p-w-o 220g
  • wieczorem - papka p-w-o 220g

Piątek:

• rano - twaróg lub kefir 200g + jajko
  • wieczorem - kości twarde 200g

Sobota:

• rano - kości miękkie 200g + łyżka oleju
  • wieczorem - kości miękkie 200g

Niedziela:

• rano - kości miękkie lub ryba 200g
  • wieczorem - kości twarde 200g + łyżka oleju

Jako kości miękkie traktuję elementy drobiowe (części z kurczaka, indyka, kaczki, gęsi);
kości twarde
- wieprzowe, cielęce (k. schabowe, żeberkowe, mostki, itp.), raz na jakiś czas (nie za często) jakaś kość rurkowa czy kulkowa (nie wiem jak to dokładnie nazwać, po prostu fragment takiej dłuższej kości), taka co całej nie zgryzie (wtedy daję taką ważącą 250-300g);
papka p-w-o (podrobowo-warzywno-owocowa) - robię taką, żeby mniej więcej zachowywały się proporcje podawane przez Billinghursta, czyli podroby 10% z całości planu żywieniowego, warzywa 15%, owoce 5%;
myślałam, żeby jeszcze do czwartkowej papki dodawać łyżkę alg, ale na razie ich nie mam.

Co myślicie o tym jadłospisie? Czy mniej więcej może być, czy jest coś co trzebaby było zmienić? Czegoś za dużo, za mało?

• 2 weeks later...
Posted

Jak karmić barfem psa wrażliwego

Z moich obserwacji toleruje tylko mięso kaczki i baraninę - surowej ryby i podrobów nie zje. Nabiał wywołuje u niego rozwolnienie. Z papką warzywną też będzie problem. Jajka powodują smrody..

Baraniny nie kupie w moim mieście. Z kaczką nie ma problemów, jadł ja przez kilka dni i widziałam ogromną zmianę. Sierść piękna i miękka, ilość kupek dziennie spadła do dwóch, przybrał na wadzę.

Pytanie czy pies może być żywiony tylko jednym rodzajem mięsa? Plus jakieś witaminy uzupełniające?

Chciałabym spróbować bo karmy nigdy nie dały takiego efektu jak te kilka dni na kaczce. No może tylko RC Hypoallergenic

Posted

Lenny przez długi czas był karmiony tylko kurczakiem - na zdrowiu mu się to jakoś strasznie nie odbiło. Kaczka może być podstawą, a od czasu do czasu możesz urozmaicać baraniną kupioną w primexie czy aspolu czy innej firmie produkującej barf.
Nie wiem jednak jak odbije się na zdrowiu brak podrobów, jajek i nabiału oraz warzyw - Lenny przez długi czas strajkował i jedyna zielenina jaką jadł to owoce zarówno suszone (śliwki, morele i żurawina) jak i surowe (jabłka, gruszki, pomarańcze, banany, brzoskwinie - te również z puszki, ananas) - wyniki krwi mimo monodiety (chociaż on dostawał dodatkowo jeszcze szyjki indycze) i samych owoców wyszły dobrze...
Możesz zrobić psu badania krwi, karmić monodietą i po kilku miesiącach powtórzyć badania żeby zobaczyć czy wszystko jest ok.