Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 694
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja swoją Nike nauczyłam, ale na razie umie z naprowadzeniem ręką (już bez smakołyka) jak będe mieć czas to może zrobie jej zdjęcie :)

Posted

[quote name='Jotbe']

Zaopatrzyć się w dużą ilość smakolyków, cierpliwosc, usmiech na twarzy.
Idac z psem przy lewej nodze przykucamy, lub robimy duzy wykrok jedna noga tak aby moc dotknac lewa dlonia ziemi/podlogi przed psem. W reku trzymamy smakolyk. Pies musi byc na tyle pobudzony ze nie bedzie najpierw siadal a potem przechodzi do pozycji waruj po to zeby wziac smakolyk, a najpierw opuszczal przod swojego ciala.
W momencie gdy pies jest przez ulamek sekundy w pozycji "uklon" wydajemy komende, pozwalamy psu zjesc smakolyk I od razu zanim zdarzy polazyc sie odchodzimy dajac komende "rownaj" Cale ciwczenie musi byc bardzo szybkie, uklon trwac sekunde. Po jakims czasie dajemy psu smakolyk po tym jak zrobi uklon I sie z niego podniesie. Nie nagradzamy psa za przejscie do pozycji waruj.
Po jakims czasie idziemy coraz wolniej, aby w koncowym stadium nauki juz tylko stac z psem obok.
Sztuczka jest bardzo latwa do nauczenia, cwieczeniem 2 razy dzinnie po 5-10 minut nauczylam psa tego w 3-4 dni.

Z osobistego doświadczenia Moniki.

/znalezione w sieci/

Będę ćwiczyć, ciekawa jestem czy się uda.:p

Na moje oko to dobra metoda :) Przed chwilą zrobiłam pierwszą serię z Portosem i bardzo szybko załapał, że nie musi całkiem się położyć (nie opłaca się) bo klikam już jak się "ukłoni"
Po pierwszej serii wiedział co ma zrobić oczywiście z naprowadzeniem i oczywiście robi to koślawo, ale myślę, że jak poćwiczę kilka razy dziennie to za tydzień będzie idealnie. Dam znać. A teraz szukam czegoś na temat chodzenia do tyłu, bo na niego nic nie działa.. :eviltong:

Mamy problem z cofaniem :( Jak robię metodą 'połóż smakołyk między stopami a pies cofnie się żeby go zjeść' to pies po prostu mi się kładzie, bo ręka w dół (a zwłaszcza ze smakołykiem) to u nas 'waruj' nie chciałabym tego zmieniać, bo uczę psa żeby reagował i na słowo bez gestu i na gest bez słowa. Natomiast kiedy chcę to robić 'napierając' na psa, to on mi siada i ledwo ledwo cofa się na siedząco :(
Turlanie zainspirowało mnie jedynie do komendy 'zdechł pies', bo mój turla się tylko na plecy i koniec. Ja nie do końca kumam o co chodzi z podkładaniem w waruj smakołyka pod pysk i robieniem kolistych ruchów...

Posted

Mam dobrą wiadomośc dla zaawansowanych tancerzy, zk w Łodzi planuje za jakiś czas zorganizowac 1 zawody tańca z psem. Mam nadzieje, ze cos z tego wyjdzie :)

Posted

Polna napisał(a):
Mam dobrą wiadomośc dla zaawansowanych tancerzy, zk w Łodzi planuje za jakiś czas zorganizowac 1 zawody tańca z psem. Mam nadzieje, ze cos z tego wyjdzie :)

:-) Świetnie! To będzie dopiero taniec z gwiazdami.;)
Dog dancing jak to określają znawcy przedmiotu - połączenie posłuszeństwa, muzyki i tańca.

• 3 weeks later...
Posted

Ja nauczyłam dostaiwać zad. Teraz gdy się dostawia ja przesówam się kroczek od psa, a on za wszelką cene chce się do mnie dostaiwć więc też posówa się kroczek w bok. I tak chodzimy sobie bokiem do znudzenia ;). Nie chciałam tego uczyć, samo wyszło :)

Posted

Ale w Łodzi .... przy okazji wystawy Łódźkiej? I jeśli tak to której tej majowej czy wrześniowej? Ja na wrześniowych będę :cool3: :lol: :cool3:

Posted

Dalmatynko, nie przesadzaj, to było świetne!
Fredi jest bardzo skoczny i zwinny! I ładnie wykonuje ćwiczenia, szybko reaguje na komendy. Może był mocno rozbawiony, ale w koncu taniec polega na zabawie ;)
My teraz uczymy się chodzenia bokiem i skoków przez wyciągniętą rękę.

Posted

Mi się naprawdę bardzo podobało ..... to było naprawdę fajne ..... na początku myślałam że to będzie tylko taka zabawa ale później :cool3: :loveu: :cool3: Suuper!!! :loveu: :loveu: :loveu:

• 3 months later...
Posted

my zaczynamy naukę Dog Dancing;)
jak na razie wychodzi tylko slalom i skoki (uczymy się od wczoraj)
a jak nauczyć tego cofania do tyłu, żeby pies wchodził "tyłeczkiem" między nogami?
nie wiem czy to jasno wyjaśniłam;)

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

ale pies jest boski zwłaszcza w drugiej minucie jak faceta przewraca i tańczy na dwu łapach, super . Dla mnie on nie przesadza taniec zpsem to nie tylko pies, to duet, zgranie i takie kierowanie psem żeby wyglądało naturalnie choć czasem tam widać,że niektóre jego zachowania to są komendy, ale sa świetni i już.