Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 694
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mi się zdaje, ze niektóre przedstawiane tańce nie wyglądają jak taniec tylko jak seria sztuczek, przedstawienie.
To z Bearded Collie czyli
Karlyik Nóra z Sherlock'iem
jest świetne - to rzeczywiscie wygląda jakby ten pies wszystko robił od siebie i do tego tak szczęśliwie wygląda.

Posted

Hmm, DD to właściwie jest seria sztuczek :) Rzecz w tym, żeby to nie wyglądało jak owa seria, tylko jak płynny, wykonywany przez psa perfekcyjnie taniec. Ogromnym plusem jest, kiedy pies właśnie zdaje się wykonywać poszczególne sztuczki "sam z siebie". Wtedy cały pokaz wygląda bardzo efektownie.

Posted

[quote name='palma']justys ... ale to chyba normalne :roll: Ja terz wykonuję polecenia, bo jak pies umie na pamięć to tylko ten taniec ...
No ja też...i tak ma być!!!

PS:A z tym pogrubieniem "ż" to chodziło,że zrobiłaś malutki błąd ortograficzny...nie jestem "sztywna",ale tak tylko powiedziałam,więc nie bierz tego do serducha :lol:

Posted

Hehehe ....... teraz też zobaczyłam :oops: :oops: :oops: .... a dzisiaj jeszcze koleżance mówiłam że nie pisze się tesz tylko też :evil_lol: :lol: :evil_lol:

Posted

Widzialam film na ktorym Carolyn Scott tanczy z tym goldenem Rookie w jakiejs szkole. Filmowane bylo z bliska i slychac, ze ona psu podpowiada. Nie wiem jak to jest na psich zawodach tanecznych, czy mozna psu troszke pomagac? Chyba Laluna cos bedzie wiedziala na ten temat :)

Posted

W regulaminie tańca z psem jest napisane: " Pies: Skoncentrowany na przewodniku i wykonywaniu natychmiastowo poleceń(...)" i z tego wynika jasno, że to są polecenia:lol: - nie trzeba uczyć psa, żeby robił samemu z siebie te wszystkie figury - można mu mówić co ma robić:p... chociaż nie wiem czy zawsze - bo co kraj to obyczaj i regulaminy się różnią od siebie^^"

Posted

FigabaS napisał(a):
Widzialam film na ktorym Carolyn Scott tanczy z tym goldenem Rookie w jakiejs szkole. Filmowane bylo z bliska i slychac, ze ona psu podpowiada. Nie wiem jak to jest na psich zawodach tanecznych, czy mozna psu troszke pomagac? Chyba Laluna cos bedzie wiedziala na ten temat :)

Chyba nie bardzo łapię o czym mowa:lol:

Psa nie uczy sie na pamięć całego układu bo jest to nie możliwe.
A jakby było to człowiek by nie musiał wogóle wchodzić.
Pies odpowiada na komedny optyczne - ręką, ciałem , nogą czym chcecie. JAk pies był uczony że jak podnosicie noge i skacze, to bez komendy skojarzy sobie podniesiona noga to znaczy ze mam skakać.
Ale te gesty są wkomponowane w choreografie wobec czego nie zawsze publiczność widzi ze sa to syganły dla psa.
Druga sprawa to komendy głosowe. Wtedy można powiedzieć psu komende i nie angazowac się ciałem w te komende.

Posted

http://www.youtube.com/watch?v=imQMGhb4T7I&mode=related&search=mdsa%20Canine%20Freestyle%20Dog%20Puppy%20training%20Obedience%20music%20musical%20dance%20festival%20sport

Teraz chyba latwiej zalapac :) Ja sie po prostu nie znam na tej dyscyplinie ale tak mi sie wydawalo ze podobnie jak w kazdej innej psem trzeba pokierowac gestem, glosem. Tylko taniec pewnie ladniej wychodzi gdy komendy sa w miare dyskretne. Na tym filmie Carolyn jest bardziej swobodna. Cudny pies :)

Posted

[quote name='LALUNA']włąsnie kunszt tańczącegopoznac ze są to prawie niewidzoczne komendy.

Tu macie takie przejaskrawione komendy i zobaczcie jak to brzydko wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=M5yQT-ECSjA&mode=related&search=mdsa%20Canine%20Freestyle%20Dog%20Puppy%20training%20Obedience%20music%20musical%20dance%20festival%20sport

No i minus pies szczeka
może to dopiero początki nauki...ja ucze Nike od niedawna i prawie nic nie umie...(właściwie umie tylko cofać się za mną gdy ona jest między moimi nogami)...

PS:Przed chwilą znalazłam to...może tak bardzo z tańcem z psem związane nie jest,ale można tak to nazwać...

Posted

Tez fajne :) Jednak wolalabym, jesli juz show jakis z psem to zeby jednak zwierze zwierzeciem pozostalo. Naubierany pies wyglada jakby nieco odarty z psiej czci. Tak przynajmniej ja to odbieram. Co innego jakis drobny akcent dekoracyjny zwiazany z charakterem tanca.

Posted

FigabaS napisał(a):
Tez fajne :) Jednak wolalabym, jesli juz show jakis z psem to zeby jednak zwierze zwierzeciem pozostalo. Naubierany pies wyglada jakby nieco odarty z psiej czci. Tak przynajmniej ja to odbieram. Co innego jakis drobny akcent dekoracyjny zwiazany z charakterem tanca.

no i o to chodzi...;)

Posted

:jumpie: Ja też chce tańczyć z moim psem, tylko nie wiem dokładnie jakich komend go uczyć, i jak go uczyć powiecie???:loveu:

a ten trening na boisku był... suuuuuuuuuuuuuper!!!:loveu: :loveu: :loveu: