Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ewa, a może spróbuj Wolfsbluta, tego co ja używam Cold River? Bo na gotowanym Duffel ma się dobrze? Hill's i inne "super hiper" weterynaryjne to jednak wciąż samo zboże i wysoki tłuszcz, czyli prawie to samo co bytówki. Duffel potrzebuje karmy wysokiej jakości teraz, ale też niskobiałkowej i niskotłuszczowej, alby odciążyć przewód pokarmowy. Polecałabym też zalewanie karmy letnią wodą i odczekała aż nasiąknie - jednak rozmoczona karma trawi się zupełnie inaczej niż sucha, która oprócz tego, że pęcznieje to dłużej zalega i zmusza przewód pokarmowy do większej pracy.

Szkoda, że się z prawkiem nie udało, ale wiesz... do trzech razy sztuka ;)

Posted

Amber napisał(a):
Ewa, a może spróbuj Wolfsbluta, tego co ja używam Cold River? Bo na gotowanym Duffel ma się dobrze? Hill's i inne "super hiper" weterynaryjne to jednak wciąż samo zboże i wysoki tłuszcz, czyli prawie to samo co bytówki. Duffel potrzebuje karmy wysokiej jakości teraz, ale też niskobiałkowej i niskotłuszczowej, alby odciążyć przewód pokarmowy. Polecałabym też zalewanie karmy letnią wodą i odczekała aż nasiąknie - jednak rozmoczona karma trawi się zupełnie inaczej niż sucha, która oprócz tego, że pęcznieje to dłużej zalega i zmusza przewód pokarmowy do większej pracy.

Szkoda, że się z prawkiem nie udało, ale wiesz... do trzech razy sztuka ;)

Zastanawiam się nad Wolfsblutem, ale raczej tym z koniną, znajoma doradziła nam,żeby spróbowac z takim źródłem białka, którego jeszcze nie jadł. A ryby jadł już wielokrotnie...
Na gotowanym było dobrze przez pewien czas, a potem znowu masakra...:shake:

No mam nadzieje, że już za 3 razem mi się uda :lol:

Posted

No tak, ale czy po rybach coś złego mu się działo? Ryba jest jednak najbardziej hypo ze wszystkich mięs. Jari je teraz wersję z kaczką i mogę po połowie worka stwierdzić, że jest gorzej niż po rybie. Częściej zdarzają się luźne kupy. Więc wracam do ryby. Koniny nie próbowałam ze względów etycznych, ale nie sądzę, żeby było po niej lepiej. Kaczki też nie próbowaliśmy wcześniej. To, że coś nie zostało wypróbowana, nie oznacza, że jest lepsze ;).

Co to znaczy, że po gotowanym było dobrze, a potem maskara? Przestał nagle je przyswajać? Z reguły jeśli na gotowanym jest źle to na karmie lepiej nie będzie.

Posted

[quote name='Amber']No tak, ale czy po rybach coś złego mu się działo? Ryba jest jednak najbardziej hypo ze wszystkich mięs. Jari je teraz wersję z kaczką i mogę po połowie worka stwierdzić, że jest gorzej niż po rybie. Częściej zdarzają się luźne kupy. Więc wracam do ryby. Koniny nie próbowałam ze względów etycznych, ale nie sądzę, żeby było po niej lepiej. Kaczki też nie próbowaliśmy wcześniej. To, że coś nie zostało wypróbowana, nie oznacza, że jest lepsze ;).

Co to znaczy, że po gotowanym było dobrze, a potem maskara? Przestał nagle je przyswajać? Z reguły jeśli na gotowanym jest źle to na karmie lepiej nie będzie.
Niby nie, ale kiedy zaczął mieć te problemy zdrowotne, to wtedy właśnie jadł karmę z łososiem. Ale może rzeczywiście ta ryba najlepsza jest...
Jeszcze się nad tą karmą zastanawiam, znajoma w hodowli karmi nią psiaki i jest bardzo zadowolona, podobno w tym środowisku wiele osób ją poleca
http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/forza10/diet/58305
Ale skład chyba gorszy od Wolfsbluta...
No i jeszcze jest ten Bento Kronen z łososiem i ryżem, Ty chyba miałaś go jakoś niedługo zamawiać na próbę ?

Na początku, jak zaczął jeść gotowane, załatwiał się całkiem nieźle. A po mniej więcej 1,5-2 tygodniach strasznie wielkie kupy, bardzo często, i jeszcze do tego w zasadzie co noc żądał wypuszczenia na ogród, gdzie się załatwiał :shake:
Teraz jak jest na samym Hill'sie rewelacji też nie ma, no ale aż tak źle nie jest. Kupy są luźne, jednak nie aż tak ogromne i czeste no i w nocy spokój.

Posted

A ile ta Forza ma tłuszczu? Kukurydza na 1szym miejscu nie brzmi dobrze. Teraz musisz uważać na skład. Im mniej tłuszczu w karmie tym przewód pokarmowy mniej obciążony. Ja BC zamawiam głównie dla jamnic, nie wierzę, że się sprawdzi u Jariego właśnie ze względu na wysoki tłuszcz. Wysoki tj. powyżej 10%.

A co gotowanego jadł Duffel? Cały czas to samo? Czy ma apetyt?

Posted

[quote name='Amber']A ile ta Forza ma tłuszczu? Kukurydza na 1szym miejscu nie brzmi dobrze. Teraz musisz uważać na skład. Im mniej tłuszczu w karmie tym przewód pokarmowy mniej obciążony. Ja BC zamawiam głównie dla jamnic, nie wierzę, że się sprawdzi u Jariego właśnie ze względu na wysoki tłuszcz. Wysoki tj. powyżej 10%.

A co gotowanego jadł Duffel? Cały czas to samo? Czy ma apetyt?
Tutaj jest dokładniejszy skład i analiza
http://www.forza10.com.pl/scheda_prodotto.php?numerolinea=1&id=6&idtipo=1
13 % tłuszczu, czyli chyba dość dużo...No i właśnie ta kukurydza na 1 miejscu mnie zastanawia, jak na tak drogą karmę to dość dziwne :roll:
Mają jeszcze w ofercie coś takiego:
http://www.forza10.com.pl/scheda_prodotto.php?numerolinea=9&id=73&idtipo=1
ale skład też raczej nie powala...

Odnośnie gotowanego, to Duffel jadł w zasadzie cały czas to samo: kurczaka, indyka albo rybę z ryżem/ziemniakami i do tego warzywa(marchewka, pietruszka,por,seler,buraki). Apetyt to on ma wielki cały czas, to się akurat w ogóle nie zmienia :lol:

[quote name='deer_1987']Ja z kolei dostalam tips o tej http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/exclusion jak sherry sie uczulila na orijen, totw ito..
Dzięki za informację, o tej karmie jakoś nie słyszałam ! :) Tylko sporo tłuszczu ma niestety...ale skład fajny no i różne smaki, ten jeleń ciekawy :) Może wezmę 4 kg na wypróbowanie..

Posted

Ewa&Duffel napisał(a):
Dzięki za informację, o tej karmie jakoś nie słyszałam ! :) Tylko sporo tłuszczu ma niestety...ale skład fajny no i różne smaki, ten jeleń ciekawy :) Może wezmę 4 kg na wypróbowanie..

Ja to dostalam wlasnie jako tips ze tylko jedno zrodlo bialka, ale na razie mam barf spowrotem a tak z karmy to ew oliver's jak nie daje barf

Posted

Zrezygnowałabym z warzyw. To sam błonnik, a on również obciąża przewód pokarmowy. Dlatego też ciężko dobrać karmę dla psów z nadwrażliwością, ponieważ wydawało by się, że jeśli zawartość tłuszczu ma być niska to idealna była by karma light, ale to jest pułapka bo light zawiera i czasem nawet 7% włókna, które robi masarkę we wrażliwym układzie pokarmowym. Z tego co czytam, to nie dostawał tego samego tylko aż 3 rodzaje mięsa i 2 rodzaje wypełniaczy. Postawiłam bym na 1+1 przez ok. 2-3 tyg. aż się wszystko unormuje. No i wywaliła indyka - za tłusty.

A z karm zrobiłam naprawdę potężny research i WB Cold River wypadł najlepiej, a sprawdza się też całkiem nieźle, nawet na upośledzonym przewodzie pokarmowym Jariego. Oczywiście nie każdy pies jest taki sam, ale główne zasady przy biegunkach pozostają te same.

To dobrze, że ma apetyt bo Jari po bytówkach miał takie bóle brzucha widocznie, że go stracił. Odzyskał dopiero na diecie eliminacyjnej, a WB też nieźle wcina.

Posted

sator_k_ napisał(a):
Jakie zróżnicowanie ras na tym obozie było! Nauczyliście się tam czegoś fajnego? :)

Niedobrze, że cały czas coś Dufflowi dolega, oby mu się jak najszybciej poprawiło...:)

Były 3 goldeny: Duffel, Dante i Lara, 3 hiszpańskie psy dowodne: Erin, Maryl i Chica, sznaucerka Maja, jamniczka Debi, mix ratlerka Viki, stafficzka Tajga i psy trenerek: 2 setery angielskie Starlett i Snoopy, seterka irlandzka Kaja, seter szkocki gordon Tofik, ogarka Jeżyna, jamniczka Jaga i szczeniak CTR Gosza :)

Trochę się nauczyliśmy, ale większość tych rzeczy już Duffel umiał ;) Poza tym ze względu na jego zachowanie ćwiczenia pod koniec nie były już przyjemne...:shake:

deer_1987 napisał(a):
Ja to dostalam wlasnie jako tips ze tylko jedno zrodlo bialka, ale na razie mam barf spowrotem a tak z karmy to ew oliver's jak nie daje barf

O, to szkoda, że nie próbowałaś, myślałam, że zdasz jakąś relację ;) Jutro idę do weterynarza, to sie zapytam o ta karmę, myślę, ze godna uwagi jest.

Posted

Ewa nie martw się, bo ja zdałam prawko za 4 razem i na początku było mi strasznie wstyd. No bo kumpele za pierwszym razem, a ja tak lubię samochody i plync 4 raz... ale potem jak się jeździło to te koleżanki jeździły gorzej ode mnie, jedna bała się parkować między dwoma samochodami itp więc w sumie to się cieszę, że w ogóle zdałam. A im więcej jeździłam na egzaminach to lepiej radziłam sobie ze stresem :) więc nie ma co się martwić i modlić się o dobrego egzaminatora, bo od niego baaaardzo dużo zależy. Jeden był taki, że po samych trudnych skrzyżowaniach kazał mi jeździć, a ten ostatnio to na przedmieścia mnie brał, więc o wiele mniejszy ruch itp :) a wiadomo jak większy ruch to niespodziewanie samochodów może wyjechac itp.

no miejsce obozu wygląda na świetne. Staffik wymiata :loveu: no i tu przynajmniej będę Duffla na fotkach odróżniać, bo z tymi zdjęciami ze zlotów to wiadomo jak było :D

Posted

Ten obóz wygląda na super sprawę, bardzo ładne miejsce, domki ogrodzone i w dodatku tyyyyyle seterów :loveu: strasznie żałuję, że nie pojechaliśmy tam :angryy: