taxelina Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 Spojrz tylko na te wet ile maja niepotrzebnego zboza :( Niunia miala dostawac Hills na stawy i co na pierwszym miejscu niepotrzebne zboze :( Za to bardzo dobrze "dziala" na orijen regional red. Co prawda lyse miejsca nie zarosna ale to wina kortyzonu Quote
Ewa&Duffel Posted August 1, 2011 Author Posted August 1, 2011 deer_1987 napisał(a):Spojrz tylko na te wet ile maja niepotrzebnego zboza :( Niunia miala dostawac Hills na stawy i co na pierwszym miejscu niepotrzebne zboze :( Za to bardzo dobrze "dziala" na orijen regional red. Co prawda lyse miejsca nie zarosna ale to wina kortyzonu No niby tak, ale podobno mają jakoś specjalnie białko obrobione, ze nie uczula... Ja już sama nie wiem... U Niuni to trochę inna sytuacja, bo u niej nie było podejrzenia alergii. Orijen regional red faktycznie ma świetny skład, ale ja na pewno nie mogę go podawac, bo skład jest za bogaty, jak Duffla uczuli, to nawet nie będzie wiadomo, którego składnika to wina. Quote
taxelina Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 Nie alergii nie ma, sama szukalam czegos dla niej jako dodatek do gotowanego miesa/ryby z ryzem (bo surowego nie moze, konczy sie to biegunka) i wcale nie jest tak latwo cos dobrac bo bedzie smakowac i nie bedzie szkodzic. Quote
awaria Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 W karmach wet na pierwszym miejscu są zboża i inne wypełniacze, bo najczęściej uczula białko i trzeba zminimalizować jego ilość. Spróbuj może któregoś Hillsa PD albo Trovet? Quote
Ewa&Duffel Posted August 1, 2011 Author Posted August 1, 2011 [quote name='deer_1987']Nie alergii nie ma, sama szukalam czegos dla niej jako dodatek do gotowanego miesa/ryby z ryzem (bo surowego nie moze, konczy sie to biegunka) i wcale nie jest tak latwo cos dobrac bo bedzie smakowac i nie bedzie szkodzic. Ano właśnie Ty masz jeszcze ten problem, że nie wszystko smakuje Niuni...U mnie na szczęście przynajmniej to jedno zmartwienie z głowy :evil_lol: [quote name='awaria']W karmach wet na pierwszym miejscu są zboża i inne wypełniacze, bo najczęściej uczula białko i trzeba zminimalizować jego ilość. Spróbuj może któregoś Hillsa PD albo Trovet? Zastanawiam się m.in. nad tymi karmami Hills http://swiatkarm.pl/p,hills_hills_pd_canine_zd_2kg,1688,36.html http://swiatkarm.pl/p,hills_hills_pd_canine_dd_salmon__rice_2kg,1630,36.html I tymi Trovet http://swiatkarm.pl/p,trovet_hypoallergenic_lrd_lamb_dla_psow_3kg,2395,56.html http://swiatkarm.pl/p,trovet_hypoallergenic_rrd_rabbit_dla_psow_3kg,2405,56.html No i jeszcze sporo karm tego typu ma Royal Canin i Purina Veterinary. Zastanawiam się też nad Eukanubą Dermatosis. Quote
Justa Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 Galina jadła Eukanubę Dermatosis, Royala Sensitivity Control, Hillsa z/d, aktualnie Troveta RRD i z niego jestem najbardziej zadowolona ;) Quote
Ewa&Duffel Posted August 1, 2011 Author Posted August 1, 2011 [quote name='Justa']Galina jadła Eukanubę Dermatosis, Royala Sensitivity Control, Hillsa z/d, aktualnie Troveta RRD i z niego jestem najbardziej zadowolona ;) Tak własnie chyba najbardziej rozważam tego Troveta, bo sporo osób chwali. Karmy mają fajne składy. Zastanawiam się jeszcze nad tym Wolfsblutem http://free-dog.pl/Wolfsblut_Wide_Plain_2kg_konina_bataty_ziola_owoce_lesne-54.html Zapytam jutro weterynarz, co o nim sądzi... Quote
Justa Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 [quote name='Ewa&Duffel']Tak własnie chyba najbardziej rozważam tego Troveta, bo sporo osób chwali. Karmy mają fajne składy. Zastanawiam się jeszcze nad tym Wolfsblutem http://free-dog.pl/Wolfsblut_Wide_Plain_2kg_konina_bataty_ziola_owoce_lesne-54.html Zapytam jutro weterynarz, co o nim sądzi... To jak będziesz brała Troveta to z animalii, mają mnóstwo pkt odbioru w Warszawie za darmo to raz, a dwa że sprowadzają go praktycznie w ciągu 1 dnia (jeżeli akurat nie ma weekendu) Ja od lat u niech biorę i nie miałam żadnych problemów ;) Quote
Michał i Nemo Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 Kurcze, 3mamy z Nemo kciuki za naszego kolegę :) Jesteśmy pewni że Duffo ma najlepszą opiekę a jego Pani zrobi wszystko :) Przesyłamy mizianki dla Duffo :) Quote
taxelina Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 awaria napisał(a):W karmach wet na pierwszym miejscu są zboża i inne wypełniacze, bo najczęściej uczula białko i trzeba zminimalizować jego ilość. Spróbuj może któregoś Hillsa PD albo Trovet? Ja akurat mialam na mysli hills j/d na stawy... gdzie zboza powinno sie unikac przy problemach ze stawami i reumatycznymi chorobami. alergii na szczescie jeszcze nie przechodzilam u psa. Quote
motyleqq Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 Justa napisał(a):To jak będziesz brała Troveta to z animalii, mają mnóstwo pkt odbioru w Warszawie za darmo to raz, a dwa że sprowadzają go praktycznie w ciągu 1 dnia (jeżeli akurat nie ma weekendu) Ja od lat u niech biorę i nie miałam żadnych problemów ;) też polecam animalię, nawet jak mają status oczekiwania 5dni, to dostaję dnia następnego :) na terenie Wawy dostawa 5zł, ale możesz też właśnie sama odebrać. trzymam kciuki za Duffla... i żeby wyniki od razu pokazały co mu jest i żeby łatwe było leczenie. Quote
Amber Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 Co mogę polecić w własnego doświadczenia? Przede wszystkim odrzuciłabym karmy z wysoką zawartością tłuszczu. Ten Hills i Trovet mają go w przedziale 12-18% co jest za dużo. Przewód pokarmowy "z problemem" bardzo źle reaguje na wszelki tłuszcz, ponieważ jest on dużym obciążeniem trawiennym. Powstaje w ten sposób błędne koło - podajemy karmę wysoko tłuszczową, pies ma coraz gorsze stolce i zamiast tyć, chudnie. Nie można jednak podawać karm typu "light" gdyż te mają za to dużo włókna, które ma pomóc wymiatać jelita z resztek, ale przy stanie zapalnym/podrażnieniu robią tam masakrę. Teraz druga sprawa. Dieta eliminacyjna. Nie robi się jej na suchej karmie. Wetka moim zdaniem nie ma racji z dietami wet. które jak już dziewczyny pisały mają takie sobie składy. Mój wet, prof. dr hab. n. wet. Roman Lechowski - między innymi specjalizujący się w dietetyce, który powiedzmy szczerze, dokonał cudu diagnostycznego na Jarim ;) od razu zalecił chudą rybę z puree jako podstawę. Mógłby się sprawdzić jeszcze kleik ryżowy z chudą wołowiną. Każda karma, nawet super-hiper jest produktem przetworzonym i nie działa tak kojąco na żołądek jak świeże produkty. Nawet jeśli zaburzenia trawienne nie są przyczyną problemów Duffla, to każda biegunka czy luźna kupa, bardzo wyniszczają organizm, więc tym należałoby się zając w pierwszej kolejności. Po powrocie z obozu, powinnaś zacząć gotować. Oczywiście fajnie by było gdyby karma poskutkowała, ale trzeba przyjąć też inną opcję. Co do reszty, to wygląda to na zaburzenia hormonalne. Czy wetka sprawdziła mu też węzły chłonne? Czy Duffel się drapie? Teraz trzymam kciuki za szybką diagnostykę, bo niestety z tym czasem jest większy problem niż z samym leczeniem. Quote
kavala Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 Ewa&Duffel napisał(a):Koniecznie jeźdźcie na następny zjazd ! Będzie bardzo miło się poznać :) Następny zjazd będzie we wrześniu w Lanckoronie, to blisko nas, więc na pewno będziemy. Trzymam kciuki za Duffela, żeby mu to szybko przeszło. Może to tylko alergia. Zmienialiście mu ostatnio karmę? Od dawna ma takie objawy? My karmimy Nutram, hodowca bardzo prosił, żeby przynajmniej do roku tym karmić, bo mówił, ze po innych karmach jego goldeny miały luźne kupy i problemy skórne, łupież itp. Quote
Ewa&Duffel Posted August 2, 2011 Author Posted August 2, 2011 [quote name='Justa']To jak będziesz brała Troveta to z animalii, mają mnóstwo pkt odbioru w Warszawie za darmo to raz, a dwa że sprowadzają go praktycznie w ciągu 1 dnia (jeżeli akurat nie ma weekendu) Ja od lat u niech biorę i nie miałam żadnych problemów ;) Ja z animalii czesto zamawiam jedzonko dla królików i jestem bardzo zadowolona z tego sklepu :) Ale zdecydowałam się w końcu na inną karmę, Hill's z/d, a na animalii akurat jest dość droga, więc zamówiłam w świecie karm. [quote name='Michał i Nemo']Kurcze, 3mamy z Nemo kciuki za naszego kolegę :) Jesteśmy pewni że Duffo ma najlepszą opiekę a jego Pani zrobi wszystko :) Przesyłamy mizianki dla Duffo :) Dziękujemy ;) [quote name='motyleqq']też polecam animalię, nawet jak mają status oczekiwania 5dni, to dostaję dnia następnego :) na terenie Wawy dostawa 5zł, ale możesz też właśnie sama odebrać. trzymam kciuki za Duffla... i żeby wyniki od razu pokazały co mu jest i żeby łatwe było leczenie. No właśnie...to jest najważniejsze, żeby było wiadomo, co mu jest :( [quote name='Amber']Co mogę polecić w własnego doświadczenia? Przede wszystkim odrzuciłabym karmy z wysoką zawartością tłuszczu. Ten Hills i Trovet mają go w przedziale 12-18% co jest za dużo. Przewód pokarmowy "z problemem" bardzo źle reaguje na wszelki tłuszcz, ponieważ jest on dużym obciążeniem trawiennym. Powstaje w ten sposób błędne koło - podajemy karmę wysoko tłuszczową, pies ma coraz gorsze stolce i zamiast tyć, chudnie. Nie można jednak podawać karm typu "light" gdyż te mają za to dużo włókna, które ma pomóc wymiatać jelita z resztek, ale przy stanie zapalnym/podrażnieniu robią tam masakrę. Teraz druga sprawa. Dieta eliminacyjna. Nie robi się jej na suchej karmie. Wetka moim zdaniem nie ma racji z dietami wet. które jak już dziewczyny pisały mają takie sobie składy. Mój wet, prof. dr hab. n. wet. Roman Lechowski - między innymi specjalizujący się w dietetyce, który powiedzmy szczerze, dokonał cudu diagnostycznego na Jarim ;) od razu zalecił chudą rybę z puree jako podstawę. Mógłby się sprawdzić jeszcze kleik ryżowy z chudą wołowiną. Każda karma, nawet super-hiper jest produktem przetworzonym i nie działa tak kojąco na żołądek jak świeże produkty. Nawet jeśli zaburzenia trawienne nie są przyczyną problemów Duffla, to każda biegunka czy luźna kupa, bardzo wyniszczają organizm, więc tym należałoby się zając w pierwszej kolejności. Po powrocie z obozu, powinnaś zacząć gotować. Oczywiście fajnie by było gdyby karma poskutkowała, ale trzeba przyjąć też inną opcję. Co do reszty, to wygląda to na zaburzenia hormonalne. Czy wetka sprawdziła mu też węzły chłonne? Czy Duffel się drapie? Teraz trzymam kciuki za szybką diagnostykę, bo niestety z tym czasem jest większy problem niż z samym leczeniem. Tak, węzły chłonne sprawdzone. Drapie się niestety sporo. Zaraz napiszę dokładnie co nam dziś powiedziano. [quote name='kavala']Następny zjazd będzie we wrześniu w Lanckoronie, to blisko nas, więc na pewno będziemy. Trzymam kciuki za Duffela, żeby mu to szybko przeszło. Może to tylko alergia. Zmienialiście mu ostatnio karmę? Od dawna ma takie objawy? My karmimy Nutram, hodowca bardzo prosił, żeby przynajmniej do roku tym karmić, bo mówił, ze po innych karmach jego goldeny miały luźne kupy i problemy skórne, łupież itp. Ale chyba miejsce następnego zjazdu nie jest jeszcze do końca ustalone, z tego co się orientuję...Chyba, że o jakimś innym zjeździe mówimy ;) To raczej nie jest tylko alergia, za silne objawy. Nową karmę je od początku czerwca, zresztą to raczej niemożliwe, żeby karma to wszystko spowodowała... [quote name='magdabroy']Trzymam kciuki za Duffel'ka Dziękujemy, na pewno się przydadzą ;) My już dziś po kolejnej wizycie. Weterynarz pobrała Dufflowi krew, przekazałam też próbkę kału do badania. Wyniki podstawowych badań mają być już dzisiaj około 17. Oprócz tego dostał zastrzyki przeciwświądowe, bo drapie się strasznie. Wybrałam mu karmę Hill's z/d, wydaje mi się najodpowiedniejsza, z opinii osób tym karmiących wywnioskowałam, że u nas też powinna się sprawdzić. Weterynarz także ją poleca. Quote
Ewa&Duffel Posted August 2, 2011 Author Posted August 2, 2011 Po zwiedzeniu ruin zamku pojechaliśmy nad zalew :) Dufflowa radość Quote
awaria Posted August 2, 2011 Posted August 2, 2011 :calus: Czekamy w takim razie na wyniki i życzymy błyskawicznego i trafnego zdiagnozowania problemu. Napisz też, jak Dufflowi podpasuje nowa karma. Quote
kavala Posted August 2, 2011 Posted August 2, 2011 Ewa&Duffel napisał(a): Ale chyba miejsce następnego zjazdu nie jest jeszcze do końca ustalone, z tego co się orientuję...Chyba, że o jakimś innym zjeździe mówimy ;) To pewno są różne zjazdy, mniej lub bardziej oficjalne. Ja po prostu wyszukałam go za pomocą google. Quote
Ewa&Duffel Posted August 2, 2011 Author Posted August 2, 2011 awaria napisał(a)::calus: Czekamy w takim razie na wyniki i życzymy błyskawicznego i trafnego zdiagnozowania problemu. Napisz też, jak Dufflowi podpasuje nowa karma. Ja też nam tego życzę... Jasne, dam znać :) kavala napisał(a):To pewno są różne zjazdy, mniej lub bardziej oficjalne. Ja po prostu wyszukałam go za pomocą google. My jeździmy na zjazdy fundacji Warta Goldena :) Quote
motyleqq Posted August 2, 2011 Posted August 2, 2011 te głowy wyglądają prześmiesznie :D https://lh3.googleusercontent.com/-GfvIwl7KgvU/Tgo10GsYReI/AAAAAAAAFxs/K3pRuaaqKUA/DSC00824.JPG oby niedługo Duffel znów był taki radosny :) https://lh5.googleusercontent.com/-WraNUB4YK6s/Tgo1pbhxQyI/AAAAAAAAFxM/QcLy84g136I/DSC00815.JPG Quote
Recommended Posts