Zofia.Sasza Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 [quote name='PiSdZ']W Krężelu jeszcze kilkanaście dni mogą bo my płacimy za ich opiekę pracownikowi a obecnie dowozimy karmę z darów i własną. Zapewniam jednak, ze i dla tych z Krężela jest miejsce. I będą one do naszej organizacji przywożone w przyszłym tygodniu - więc spokojnie żaden pies z Krężela nie zostanie bez opieki i dla nich jest miejsce. My z Maciejowic i Krężela zabraliśmy kilkadziesiąt biedaków i kilkadziesiąt jeszcze zabierzemy. Bardzo przepraszam moderatora za offa i jednocześnie proszę o nieusuwanie tego postu, jeśli to możliwe. Chciałabym, aby przedstawiciele PiSDZ zadeklarowali na wątku Krężela, kiedy konkretnie będą zabierać psy. Nie jest prawdą, że one MOGĄ tam pozostać jeszcze 10 dni. Na pewno nie wszystkie. Suki wchodzą w cieczki i coraz częściej dochodzi do bójek. Nie jest moim celem wzniecanie sporów, ale byłam tam wczoraj i musiałam patrzeć bezradnie na zwłoki zagryzionej suki. Skoro miejsce jest - trzeba je wywozić natychmiast. Tyle. Oczywiście pomogę, jak tylko będę mogła. Quote
malagos Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 a kot? Weroniu, co to za jeden? :cool3: Masz zdjęcie? Quote
Guest monia3a Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 [quote name='Isadora7'] Te pieski chihuahua bardzo ucieszyłyby się z domku: http://www.dogomania.pl/forum/f28/kropka-maksio-chihuahua-szukaja-domku-warszawa-118137/ :cool1: Tamte pieski szukają domów stałych a ja proponuję DT DS jeśli będzie taka potrzeba ale nie sądze aby była bo taki małe pieski mają ostatnio wzięcie. Quote
Isadora7 Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 [quote name='monia3a']Tamte pieski szukają domów stałych a ja proponuję DT DS jeśli będzie taka potrzeba ale nie sądze aby była bo taki małe pieski mają ostatnio wzięcie. Alez one bardzo chętnie zmienią przepełnione Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt "Koci Świat" na Dom Tymczasowy i pogrzeją doopki na kanapce. Quote
Megi3 Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 [quote name='Isadora7']Alez one bardzo chętnie zmienią przepełnione Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt "Koci Świat" na Dom Tymczasowy i pogrzeją doopki na kanapce. Isadora, dokładnie tak jak piszesz.A tak mi już brakowało Twojego właściwego spojrzenia:evil_lol:. Pozdrawiam Quote
Isadora7 Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 [quote name='Megi3']Isadora, dokładnie tak jak piszesz.A tak mi już brakowało Twojego właściwego spojrzenia:evil_lol:. Pozdrawiam Wiem o tym :grins::grins::grins: i pozdrawiam Ciebie również. Quote
KaRa_ Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 A wiadomo co z ptakami? bo widzę,że nawięcej o psach jest pisane Quote
Ninka iXi Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 Weronia napisał(a): Grzegorz powiedział, że jutro da znać, napisze wszystko co potrzebne, co niepotrzebne, więc proszę się uzbroić w cierpliwość:) Poczekam :) Na ile bedzie to w naszej mocy postaramy sie pomoc. Pogotowie Cavisiowe sekcja Bidokow spod Poznania juz dziala :) Quote
Ninka iXi Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 Rybc!a napisał(a):I to najbardziej boli . Że te rasowe, małe, śliczne idą jak ciepłe bułeczki. A te schorowane, często niezbyt ładne, czekają, czekają, czekają. Okropne okreslenie "ida jak cieple buleczki". Mimo wszystko to nie towar sklepowy chyba jednak? Jest tez druga strona medalu. Te rasowe, male, sliczne niestety czesto trafiaja rowniez w straszne rece i przechodza np.pieklo rodzenia cieczka w cieczke w malych klateczkach. Cena ich urody... Cieszmy sie, ze chociaz one latwiej znajduja dom. Pomimo arystokratycznego pochodzenia, to takze skrzywdzone przez los bidy... Quote
asher Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 MonikaP napisał(a):A co stoi na przeszkodzie, aby PiSdZ uczynilo hodowcę opiekunem tymczasowym, podpisując z nim odpowiednią umowę, z zaznaczeniem, że w razie konieczności (nakaz zwrotu zwierzęcia właścicielowi) pies zostanie zabrany? Może na przeszkodzie stoi to, że organizacja takiego hodowcy nie zna i nie wie, czy może mu zaufać? :roll: Jak widać na przykładzie tego wątku "hodowca" nie zawsze oznacza znawcę i miłośnika rasy. Sprawa jest głośna, być może była właścicielka stara się psy odzyskać, co więc dziwnego w tym, że organizacja woli umieścić psy u osób sobie znanych, nawet, jeśli to "zwykli psiarze", a nie znawcy rasy? MonikaP napisał(a):Poza tym, o ile wiem, hodowca często zastrzega sobie w umowie prawo pierwokupu psa, gdyby właściciel nie mógł go zatrzymać, a także prawo odebrania psa, jeśli właściciel nie zapewnił mu taich warunków, jakie obiecywał. A co to ma do rzeczy? To sprawa między tymże hodowcą, a panią Zuzanną D. ( o ile dobrze zapamiętałam inicjały), a nie między hodowcą, a organizacją Pogotowie i Straż dla Zwierząt. Jeśli taki hodowca przyjdzie do organizacji z z prawomocnym wyrokiem sądu, albo ze zrzeczeniem się psa na jego rzecz podpisanym przez panią Zuzannę to zapewne psa dostanie. Organizacja nie może przecież wydać mu psa "zaocznie", może ewentalnie oddać mu psa na zasadach DT - czyli patrz wyżej. MonikoP, szczerze mówią nie rozumiem Twoich intencji. Jeśli masz jakieś "ale" do działań tej orgnizacji, to wybrałaś chyba najgorszy sposób, żeby jakoś temu zaradzić. Może zamiast uprawaić krucjaty na Dogomanii zwróc się do odpowiednich władz? To na pewno będzie sensowniejsze i bardziej efektywne... A jeśli nie masz podstaw aby zwrócić się do instancji pełniących nadzór nad Pogotowiem i Strażą dla Zwierząt, to o co właściwie ci chodzi? Quote
kasimaga Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 jeżeli tyle osób oferuje domy tymczasowe i miejsca do piesków - to przecież jest tyle schronisk w POlsce - ludzie bierzcie stamtąd psy !!! http://www.dogomania.pl/forum/f28/schronisko-we-wrzesni-pod-poznaniem-podejrzana-sprawa-111670/ http://www.dogomania.pl/forum/f28/przyborowko-k-poznania-oglaszajciepsy-petycja-gdzie-wolontariat-nowe-fot-str5-108025/ http://www.dogomania.pl/forum/f28/schronisko-w-swarzedzu-k-poznania-my-tez-chcemy-do-domu-zdj-str-1-3-a-113642/ Quote
czarok Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 Ze strony Fundacji Emir: " Moim zdaniem decyzja o odebraniu rasowcow z hodowli w Poznaniu jeszcze nie jest podjeta,przez Prezydenta, tak mysle. A tym bardziej nie uprawomocnila sie jeszcze. Mysle,ze ci hodowcy,ktorych pieski sa w posiadaniu czasowym Pogotowia, mają prawo zlozyc propozycje prezydentowi o checi opieki czasowej nad tymi psiakami. Ja bym juz dawno byla u Prezydenta Poznania, gdyby byl to psiak z mojej hodowli. Latwo tez mozna udowodnic, ze podjecie interwencji na podstawie art.7.3 bylo NIEZASADNE. Mozna prezydentowi podsunac zdjecia w jakich warunkach PiSDZ trzyma swoje kręzlowskie psy-czy warunki sa lepsze??? Wskazac,ze PiSDZ nie ma odpowiedniego zaplecza ani mozliwosci aby zajac sie prawidlowo kolejnymi psiakami. A tak swoja drogą; czy wy, wszystkie organizacje tak dzialacie, ta sprawa smierdzi. Tu czytam, ze uratowane psy,z Kręzela, psy JUZ PiSDZ: sa zagryzane, sa w klatkach i fatalnych warunach a z drugiej strony PiSZ odbiera kolejne psy z warunkow podobnych swoim,o co tu chodzi???? - ciekawska" - wpis 187. Quote
anhan1 Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 Do różnych organizacji pomocy zwierzętom..i niektórych niezrzeszonych.. Napadacie na siebie nawzajem. O co tu właściwie chodzi? Jeśli widzicie jakieś uchybienia, piszcie o nich jawnie, konkretnie, przedstawiając dowody, nie posługując się pomówieniami i nie opierając się na plotkach. Dopiero wtedy możecie zrobić coś naprawdę dobrego. Quote
Guest monia3a Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 [quote name='Isadora7']Alez one bardzo chętnie zmienią przepełnione Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt "Koci Świat" na Dom Tymczasowy i pogrzeją doopki na kanapce. Jeśli chciałaś się popisać to Ci wyszło :p Ale chyba sama nie wiesz o czym piszesz, tamte pieski szukają tylko i wyłącznie DS a nie DT !!! Quote
PiSdZ Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 czarok napisał(a):Ze strony Fundacji Emir: " Moim zdaniem decyzja o odebraniu rasowcow z hodowli w Poznaniu jeszcze nie jest podjeta,przez Prezydenta, tak mysle. A tym bardziej nie uprawomocnila sie jeszcze. Mysle,ze ci hodowcy,ktorych pieski sa w posiadaniu czasowym Pogotowia, mają prawo zlozyc propozycje prezydentowi o checi opieki czasowej nad tymi psiakami. Ja bym juz dawno byla u Prezydenta Poznania, gdyby byl to psiak z mojej hodowli. Latwo tez mozna udowodnic, ze podjecie interwencji na podstawie art.7.3 bylo NIEZASADNE. Mozna prezydentowi podsunac zdjecia w jakich warunkach PiSDZ trzyma swoje kręzlowskie psy-czy warunki sa lepsze??? Wskazac,ze PiSDZ nie ma odpowiedniego zaplecza ani mozliwosci aby zajac sie prawidlowo kolejnymi psiakami. A tak swoja drogą; czy wy, wszystkie organizacje tak dzialacie, ta sprawa smierdzi. Tu czytam, ze uratowane psy,z Kręzela, psy JUZ PiSDZ: sa zagryzane, sa w klatkach i fatalnych warunach a z drugiej strony PiSZ odbiera kolejne psy z warunkow podobnych swoim,o co tu chodzi???? - ciekawska" - wpis 187. Nie wiem skąd w tobie taki jad? Myślę, udziela się on Waszej całej grupie, która zajęła się atakiem naszej organziacji. Ale dlaczego? Jakie jest zdanie Emira na wszystkie akcje innych organizacji, ja wiem: wszyscy robią źle i tyle. Tylko Emir jest cacy. Myślę, że ważne aby każdy patrzył na swoje ręce. Czy ja wyliczam błędy "Emr"? Czy sugeruje czym powinien zająć się najpierw a co zrobić później? Które zwierzę najpierw ratować a które zostawić na ulicy? Nie. Tego nigdy nie sugerowałem, bo to jest sprawa sumienia każdej organizacji z osobna. Nie chce pouczać, prowokować, tym bardziej na dogo. Od tego Wy jesteście specjalistami. Niech kazdy kto krytykuje drugiego najpierw spojrzy na siebie a potem odpowie sobie na pytnaie czy faktycznie poprzez wpis chce pomóc czy tylko wzbudzić tanią sensację poprzez podteksty, podawanie nieprawdy i zaczepianie. Nasza organizacja ma na swoim koncie wiele dużych i małych akcji, podobnie jak "Emir", "TOZ", "Straż dla Zwierząt", OTOZ Animals czy wiele, wiele innych. I gdy prowadzilismy duże akcje nie wyłączaliśmy się na inne, mniejsze. Kiedy szukaliśmy domów dla psów ze Starej Wsi, w międzyczasie załatwialismy setki innych pilnych interwencji i tak jest też teraz i tak będzie zawsze. Bo zawsze jest jakies pilniejsze zgłoszenie. Niech Pani w takim razie powie osobie która dzwoni (że jej sąsiad podżyna gardło kotu i prosi aby aby przyjechać) "prosze poczekać, bo psy w Krężlu też czekają", albo spadl bocian rażony pradem i nikt nie chce go zawieść do lekarza czy dwa szkielety na wsi bite przez właściciela. Codziennie z dziesiatek wybieram, które zdrzenie jest pilniejsze. I proszę mi wierzyć że mam przed oczyma wszystkie psy, które zostały zagryzione w Krężlu i Maciejowicach zanim je stamtąd zabrano. Mam też przed oczami setki psów i innych zwiezrąt które muszę zabrać i których wzrok zapamiętam do końca życia - a nie mam czasu jechać tam na zgłoszenia, odkładam je jako mniej pilniejsze. Mam też przed oczami mojego osobistego psa Alaskę (też z interwencji), która odeszła kilka dni temu, bo nie miałem czasu poświęcić jej trochę wiecej uwagi, gdy była chora i uwierzyłem jednej diagnozie lekarza, chybionej zresztą. NIe miałem dla niej zbyt wiele czasu, bo latałem po Polsce i ratowaliśmy inne zwierzęta, te w większej potrzebie. Tego też nie mogę sobie wybaczyć. Wiele innych rzeczy też. Ja muszę codziennie wybierać, gdzie najpierw pojedzie nasz przedstawiciel a kto inny ze zgłaszających pozostaje na razie bez pomocy. I jak czasami docieramy, to już jest za późno. Dlatego bardzo mnie boli jesli czytam takie texty, które Pani pisze. Kazali to Pani napisać "Szefowie", bo sami nie mają odwagi czy są to Pani spostrzeżenia? My naprawdę robimy to z serca, bez kamer, bez czapek z napisami, bez mundurów, pałek czy paralizoatora przy boku, najczęsciej za własne pieniądze. Dlatego nie rozumiem tego tonu. Quote
czarok Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 PiSdZ napisał(a):Nie wiem skąd w tobie taki jad? Panie Grzegorzu, daleka jestem od napadania na kogokolwiek i ziania jadem. Gdyby przeczytał Pan dokładnie, to zorientowałby się Pan, że ja tylko wrzuciłam "goły" cytat nawet go nie komentując. Powyższą wypowiedź znalazłam na stronie Fundacji i nie mam pojęcia kto używa podpisu " ciekawska". Quote
medar Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 [quote name='PiSdZ']....Dlatego bardzo mnie boli jesli czytam takie texty, które Pani pisze. Kazali to Pani napisać "Szefowie", bo sami nie mają odwagi czy są to Pani spostrzeżenia? My naprawdę robimy to z serca, bez kamer, bez czapek z napisami, bez mundurów, pałek czy paralizoatora przy boku, najczęsciej za własne pieniądze. Dlatego nie rozumiem tego tonu. Tekst, do którego Pan się tak żywiołowo odniósł, został zamieszczony na wątku gości naszej fundacji, w dniu wczorajszym o godzinie 22:45, przez osobę kryjącą się pod nickiem "ciekawska" .Nie mamy wpływu, na treść zamieszczonych tam postów. Przekopiowanie tego wpisu miało na cel, zwrócenie uwagi użytowników dogomani ( także Pana) na wypowiedzi różnych osób, zamieszczne właśnie na naszej stronie. (i jak wynika z zapisu "czy wy, wszystkie organizacje tak dzialacie" dotyczył działalności wszystkich fundacji, a nie tylko PiSdZ). Skoro już Pan poruszył ten temat, to zapewniam, że nasze działania, wynikają także z serca ( choć w czapkach z napisami i często w mundurach), za własne pieniądze i naprawdę nie trzeba nam tłumaczyć rzeczy tak oczywistych, o jakich Pan powyżej pisze w swoim poście. Z tego co wiem, PiSdZ nie posiada schroniska, zatem nie musi "tracić" czasu na opiekę nad zwierzętami, u nas (w siedzibie głównej) dwie osoby zajmują się ok 140 psami , więc trudno wymagać, aby telefony odbierały 24h na dobę ( kiedyś muszą spać) i miały mozliwość podjęcia interwencji w każdej chwili.. W oddziałach ( takich jak nasz), jesteśmy uchwytni cały czas i także podejmujemy interwencje najszybciej jak to możliwe i konieczne. Szkoda, że taka forma dyskusji, oddala odpowiedzi na naprawdę bardziej istotne pytania :-( Quote
PiSdZ Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 czarok napisał(a):Panie Grzegorzu, daleka jestem od napadania na kogokolwiek i ziania jadem. Gdyby przeczytał Pan dokładnie, to zorientowałby się Pan, że ja tylko wrzuciłam "goły" cytat nawet go nie komentując. Powyższą wypowiedź znalazłam na stronie Fundacji i nie mam pojęcia kto używa podpisu " ciekawska". Bardzo przepraszam, faktycznie myslałem że to Pani wpis. Jeszcze raz przepraszam. Quote
malagos Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 malagos napisał(a):a kot? Weroniu, co to za jeden? :cool3: Masz zdjęcie? a tak sobie zapytam.... Quote
Weronia Posted October 21, 2008 Author Posted October 21, 2008 [quote name='malagos']a tak sobie zapytam.... Przepraszam Malagos. Kotuś jest bardzo sympatyczny. Już wklejam foty: Quote
Guest Elżbieta481 Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Weronia-Ty wiesz gdzie przebywa Czarny? Elżbieta Quote
andzia69 Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 waldi481 napisał(a):Weronia-Ty wiesz gdzie przebywa Czarny? Elżbieta w Polsce......... teraz tylko wypadnie czekać na oskarżenia o handel zwierzętami, przemyt, sprzedaz do chinskich knajp albo do laboratorium... Quote
Zofia.Sasza Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Andzia, a nie możecie po prostu napisać, gdzie jest pies? To jakaś tajemnica? Dlaczego? Taka wiedza należy się choćby uczestnikom pikiety w Brwinowie (byłam tam). Mnie Grzegorz wczoraj powiedział, gdzie on przebywa (wierzę, że powiedział prawdę). Ja naprawdę nic do PiSDZ nie mam, ale jesteście tak enigmatyczni, że sami prowokujecie oskarżenia. Trochę więcej info z Waszej strony i od razu zmieni się atmosfera. Quote
Guest Elżbieta481 Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Andziu-pytanie nie było skierowane do Ciebie. Gdyby była pełna informacja to nie gubiliby się ludzie w domysłach i wiesz co Ci powiem?To jest nieuprzejme i niegrzeczne. ------------------------------------------------------- I druga sprawa - każdy może spytać.A brak odpowiedzi tez jest odpowiedzią. Elżbieta Quote
andzia69 Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 waldi481 napisał(a):To jest nieuprzejme i niegrzeczne. Elżbieta szkoda, ze tak nie reagowaliscie jak emirowa obrzucała inwektywami ludzi.... no cóz - można się tego było spodziewać:diabloti: jak to się mówi...najlepszą obroną jest atak:evil_lol: Zofia - jeśli wiesz, gdzie jest zwierz to przedstaw to jaśnie panstwu i przestańcie się czepiać;) acha - i ja jestem tylko ja - nie należę do żadnej organizacji ! Quote
Recommended Posts