Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Onomato-Peja']śliczna ona jest !

zawsze z avka wydawało mi się, ze ona jakas taka pinczerkowata jest a ona podobna do jamniolka :loveu:

A dziekujemy :)

Jednak pozory potrafią mylić ;) Jej po prostu czesto tak uszyska stają i dlatego tak wyglada ;)

Zapraszamy do nas ponownie :)

[quote name=' Ania!']http://images36.fotosik.pl/97/f9afec8b97275fe9med.jpg

Pies w swoim naturalnym środowisku :lol:

Leniwiec pelną gębą. Jeszcze ktos uwierzy, ze ona taka niechętna na spacery. :diabloti:

Posted

NIech no ja pomysle czy mam cos czego jeszcze nie pokazywalam :hmmmm:

No chyba cos znajde

Moza taka zbieranina roznosci

Wiecej nieestety nie mam. Ale jesli tylko zmusze psa do pozowania :diabloti: to powklejam.

Posted

No i chyba moja cudowna psinka doszla ostatnio do wniosku ze za slodko bylo, bo problem z lapa powrocil jak bumerang :mad: Tym razem jednak pojawia sie inaczej niz wczesniej- teraz kuleje jak pobiega, potem polezy i wstanie. O co chodzi? :hmmmm: Nie wiem. A nie za bardzo mam kase zeby znow sie wybrac z nia do lekarza z ta lapa. Ale cos mi ssie zdaje ze bede msiala. No chyba ze wczesniej ubije psa :diabloti: :boom:

Posted

Dysplazja raczej chyba nie- ona jest stosunkowo mala (34 lub 36 cm) i lekka (12 kg), a z tego co mi mowila kolezanka ktora lepiej w sprawach dysplazji orietnuje sie ode mnie to nie slyszala o malym pise z dysplazja.

Jet kilka wyjsc:
1. Utluke psa :mad: (niestety przy moim charakterze malo realne)
2. Zignoruje (ale potem jesli cos sie stanie bede sobie do konca zycia wyrzucac)
3. Zapozycze sie znow u mamy i psa umowie na wizyte u ortopedy w tym tyg.
4. Nie zapozycze sie-wizyta po wyplacie w przyszlym tyg.

Na razie wyjscie nr 4 najbardziej realne. Bo to jak kuleje nie przeszkadza mi tak bardzo, zeby nie moglo do przyszlego tyg. poczekac.

A moge spytac, co ona ma z tymi stawami? Bo u mojej na razie podejrzewali zwyrodnienie kregoslupa, ale potem "rozmyslili sie" z tej diagnozy

Posted

U Lenki najpierw było podejrzenie jakiegoś zapalenia, a później się okazało, że to początki dysplazji.
Na szczęście po trudniejszym okresie jest już w porządku, brak kulawizny i jakichkolwiek oznak bólu przy wstawaniu :multi: Ograniczamy tylko skakanie.

Ale Lenka to taka trochę większa od Twojej. Prawie 40 kg i do tego owczarek francuski, więc predyspozycję do dysplazji ma.
Nie mam jeszcze galerii ale w profilu mam albumik, więc możesz sobie gadzinę zobaczyć ;)

Posted

No to cale szczescie, ze lepiej sie czuje. Mam nadzieje ze bedzie sie tak czula jak najdluzej.

Zaraz zdjecia obejrze. No i oczywiscie czekamy z wytesknienim na galerie Lenki :)

Posted

Tiaaa, zapewne :evil_lol:

Sunia sliczna.

Ehh, a zeby klopotow nie bylo za malo to w sobote musze jeszcze oddac prace licencjacka a jej stan obecnie przypomina posmiewisko :roll: No mam nadzieje ze mi sie uda ją jakos stworzyc

Posted

aina155 napisał(a):

Ehh, a zeby klopotow nie bylo za malo to w sobote musze jeszcze oddac prace licencjacka a jej stan obecnie przypomina posmiewisko :roll: No mam nadzieje ze mi sie uda ją jakos stworzyc

Dobrze, że ja to mam już za sobą.

Trzymam kciuki, żeby się udało :kciuki:

Miło mi, że Lenka się podoba.

Posted

Na swiecie nie ma nic przyjemniejszego niż bieganie po bibliotekach i szperanie po katalogach internetowych w poszukiwaniu ksiazek ;) Co z tego, że to co w internecie rozni sie od stanu faktycznego biblioteki :diabloti: Najwazniejsza jest zabawa ;)

A jaki kierunek studiow konczylas (jesli mozna spytac?)

A Fiona zaczela mi znow kulec po przebiegnieciu jakis 20 metrow. Teraz przestala, ale w zwiazku z tym ze bede dzis w poblizu tamtej przychodni to umowie sie na wizyte w przyszlym tyg.

Posted

A ja politologie

Tez mam taka nadzieje- w kazdym badz razie koniec biegania dopoki nie bedzie wiadomo co to. Od dzis chodzimy grzecznie na smyczy.

A moze to byc efekt tego zwichniecia? Bo moze lapa sie jeszcze nie wygoila i dlatego? No ale w sumie jutro bedzie dwa tyg. jak Fiona lape zwichnela.

Posted

Ja chciałam weterynarię ale tam jest chemia, więc nie dla mnie :evil_lol:

Może faktycznie to jeszcze ślady po tym zwichnięciu i jak łapkę przemęczy to jest taki efekt.

Jak się okazało, że Lenka ma problemy ze stawami to lekarz zabronił jej wszelkich podskoków i biegania z nagłym zwrotem, czy zatrzymaniem się. Ale ona uwielbia zaganiać inne psy, jak przystało na pastucha i jak tu uniknąć nagłych zwrotów? Więc przez jakiś czas też taka kulawizna się jeszcze pojawiała. Teraz nie pozwalam jej tylko skakania w górę, czy zeskakiwania.

Może Fiona też zwyczajnie nie daje łapce odpocząć. I przez to proces wracanie do stanu sprzed zwichnięciem się wydłuża.

Posted

Własnie- ta wstretna chemia :evil_lol:

A wez tu glupiemu wytlumacz, ze jak sie biega to trzeba ostroznie, zeby lapy nie forsowac? Nie, ona jak leci to calym pedem i czasem nawet na ludzi wpada (tzn na mnie ;)) abo w dolki. Zaganiac tez lubi (tylko nie wiem, niby czemu, bo przecie jamniki to nie pastrze), czasem nawet ludzi probuje zaganiac do mnie :evil_lol:. Kiedys golebie chciala zaganiac- biegala po lace z glowa do gory tam gdzie ptaki lecialy :evil_lol:

Żeby nie biegala to bym jej chyba lapy musiala sznurkiem zwiazac (i byloby to moze skuteczne dopkoi sznurka by nie pogryzla :diabloti:)

Posted

Znam to. Lenka po sterylce miała przykazane spokojne spacerowanie. A ja jej opanować już dzień po zabiegu nie mogłam. A dodam, że ona do tych wyjątkowo energicznych nie należy :evil_lol:
To już sobie wyobrażam jak to jest z psem, którego energia rozpiera :lol:

Może ona zagania, bo jest pastuszkiem z wyboru. Np. suka mojej mamy jest briardem z wyglądu, a chartem z wyboru ;)

Posted

POzycze psa, ktorego nic nie jest w stanie wykonczyc :diabloti: - nawet 15 km spacer z labem, w tym czasie rzucanie pilek, ganianie z psem.

Jedziemy rowerem- ja juz padam, suka chce biegac. W zeszlym roku nad woda caly dzien z labem kolezanki, za chwile znowu chce na dwor.

Nasz normalny spacer trwa godzine- przez 45 rzucam pilke. No chyba ze spotkam kogos znajomego z psem, kto jest chetny swojego poswiecic zebym Fione troche zmeczyla :evil_lol: Wczoraj Fiona w 15 minut wykonczyla suczke szybsza i wyzsza od niej.

Fiona nie wybiegana- armagedon w domu.

Ta moja suka to ma dziwne upodobania: wybrala sobie los pastuszka i aportera :evil_lol: Nory oczywisce tez lubi, zadnej nie przepusci

W ciagu roku posiadania Fiony, nie widzialam jej chyba zmeczonej.

Posted

To się nie nudzisz :evil_lol:

A mój leniuszek właśnie sobie śpi obok mnie i starsznie chrapie. :loveu:

Pobiegała na spacerze o 5 rano, potem wzięłam ją jeszcze raz ale już jej się nie podobało i po 10 min postanowiła wracać do domu.
Zjadła sobie żwacza, fuj jak to śmierdzi i śpi.

Tak spać to potrafi dłuuugo i nawet gdybym zawołała teraz spacer, to się nie ruszy :evil_lol:

Posted

Moja niby teraz tez lezy kolo mnie... łudzac sie na dzieja ze zaraz zaczne sie ubierac na dwor i bedziemy biegac :diabloti:

Wlasnie dlatego ja ją starałam sie nauczyc odpoczywac, bo inaczej to ona by wszystkich zadreczyla. Nawet jak spi nie wolno wymawiac slow: idziemy, spacer, chodz, pileczka, dwor, wstajemy. Bo inaczej nie ma co liczyc na dluzszy sen :cool1:

Jak kiedys bylysmy na szkoleniu to miala byc po nim niesamowicie zmeczona.... Nie byla :mad:

Ten moj wariat to ma chyba adhd ;)
Wspolczuje ludziom ktorzy maja bordery. A moze z nimi nie jest az tak zle?

Z reszta najlepszy przyklad jak Fiona kocha biegac- przez 10 m-cy uczylam ja chodzic na luznej smyczy, bo ciagala jak szalona. W tej chwili umie- do momentu gdy na lake nie idziemy, wtedy to jest silniejsze od niej :evil_lol: