cropka Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 No u mnie akurat to nie zwierzęta wypijają tylko mój mąż :evil_lol: Quote
honi Posted October 18, 2008 Author Posted October 18, 2008 Ja już kupuję większą śmietanę, żeby starczyło na potrzeby kuchni i męża :cool3: Quote
wani Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 Taishi napisał(a):no tak śmietana pozostawiona w kuchni u nas tez znika, nam wet mówił żeby nie podawać produktów mlecznych, koty tez nie dosatją. nam tez ;) Quote
honi Posted October 22, 2008 Author Posted October 22, 2008 Mam nowe pytanie, Kochani: jak często mam czesać moją Honkę?? Raz w tygodniu wystarczy? Czy częściej a może rzadziej? Czy może częściej szkodzi na sierść? I czy czesać z włosem, czy pod włos też? Aha, i jeszcze kiedy akity zrzucają więcej sierści? Teraz jesienią? I czy wtedy częściej czesać? A miało być jedno pytanie...:cool3: Quote
wani Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 Czesac w miare potrzeby ;) Na pewno nie szkodzisz psu w ten sposob - po pierwsze, wzmacniasz siersc, a po drugie budujesz poprawna relacje z psiakiem. Ja czesze z wlosem, bo zbecydowanie wiecej wyciagam (Emiko pod wlos nie lubi ;)). Akita jak i kazdy inny pies wymienia siersc przy zmianach por roku/temperatury. Szczegolnie intensywnie dzieje sie to za pierwszym razem, pozniej bedzie juz "lepiej" :p Quote
Kacedy Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 Ja czeszę swojego urwisa porządnie raz w tygodniu pod włos i z włosem. Porządnie to znaczy mam takie specjalne zgrzebło do wyczesywania (czyt. wyciągania ) już wyłażącego podszerstka. Najwięcej problemów mam zawsze z ogonem, bo mój pies przy jego wyczesywaniu dostaje "akiciej głupawki".:diabloti: W tygodniu - tak jak napisała wani- w miarę potrzeby- ale to już miękką szczotką. Jeśli chodzi o ilość zrzucanej sierści- Hiro zdecydowanie bardziej (to już na kilogramy) linieje po zimie. Zastanawiałam się nawet kiedyś nad domowym wyrobem poduszek:evil_lol: Quote
ineczka Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 nie pamiętam ile dokładnie ma Twoja Honi, ale wiem, że jak nasza Fumi była malutka, to jedną z ciekawych wskazówek jakie zapisała nam jej hodowczyni, (przed chwilą sprawdziłam) przy informacjach dotyczących pielęgnacji, było szczotkowanie, a raczej przy puszku 8 tygodniowego szczeniaczka dokładnie cytując jej słowa masaż 2-3 razy w tygodniu poprawiąjące krążenie. Oczywiście szczotka z miękkiego włosia. myślę, że takie "czesanie na niby", szybciutko przyzwyczai ją do tego rodzaju pielęgnacji wprzyszłości ;) Quote
honi Posted October 28, 2008 Author Posted October 28, 2008 Mam kolejną niewiadomą. Zauważyłam, że tylne nogi Honi zrobiły się jakieś takie beczułkowate w kształcie. Szczególnie jest to widoczne, gdy je. Czy to może niedobór witamin, czy jakiś przejściowy etap wzrostu akity? Podaję jej can-vit fioletowy wg masy ciała. W ogóle Honi jak się kładzie na brzuchu to robi "żabę" czyli tylne łapy ma rozłożone do tyłu i na boki, jakby się rozjeżdżała na wszystkie strony. To normalne?:o Quote
Taishi Posted October 28, 2008 Posted October 28, 2008 akurat jeśli robi żabę to bardzo dobrze, gdyby było coś nie tak i bolały ja stawy to nie byłaby w stanie zrobić żabki Quote
Recommended Posts