honi Posted October 15, 2008 Posted October 15, 2008 Od września tego roku mamy w domu akitkę. Honi szybko rośnie i wyjątkowo dobrze znosi naszą gromadną rodzinkę: ja, mąż i trójka dość małych dzieci. Czytam Wasze forum już jakiś czas. Znajduję tu mnóstwo informacji i wskazówek do wychowywania, żywienia, pielęgnacji, etc. naszej nowej domowniczki. Jak opanuję tajniki forum, to może uda mi się wkleić jakieś fotki, na razie tyle, co obok: Honi z jęzorem na wierzchu po udanej pogoni na polu za ptakami :lol: Mam jedno pytanie, na które nie znajduję odpowiedzi. Może wyda się Wam błahe. Nasza Honi często ziaje, nawet jak sobie spokojnie siedzi w domu. Czy to normalne, taki przyspieszony oddech? Może niepotrzebnie się niepokoję? Może po prostu jej gorąco, bo w końcu takie futro grzeje. Quote
wani Posted October 15, 2008 Posted October 15, 2008 Witamy raz jeszcze :multi: Jesli chodzi o Twoje pytanie - nie masz powodow do niepokoju. Tak jak piszesz, pies w ten sposob chlodzi swoj organizm. Jesli przy zianiu nie zaobserwowalas niczego niepokojacego to tym bardziej sie nie martw. Wez pod uwage, ze taka mala kuleczka non stop skacze, biega, turla sie, zaczepia Ciebie i reszte domownikow - nic wiec dzienego, ze glownie jej pyszczek pozostaje w pozycji otwartej :eviltong: Quote
cropka Posted October 15, 2008 Posted October 15, 2008 Witamy półsiostrę mojego Miśka (Kiss Me & Love Me Asim Thai) :multi:. Jeśli chcesz, to wyślij mi zdjęcia małej na kamka.m@wp.pl, a ja wstawię je na Dogo :p. Mam też jeszcze jakieś zdjęcia małej z okresu szczenięctwa, więc jeśli chcesz, to wrzucę tamte(te same co na stronce. No i może jako ciekawostkę dodam, że to ja wymyśliłam imię dla Waszej kitki :grins:. Quote
wani Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 cropka napisał(a):No i może jako ciekawostkę dodam, że to ja wymyśliłam imię dla Waszej kitki :grins:. Cropka i bardzo fajnie Ci to wyszlo :lol: Quote
honi Posted October 16, 2008 Author Posted October 16, 2008 [quote name='cropka']Mam też jeszcze jakieś zdjęcia małej z okresu szczenięctwa, więc jeśli chcesz, to wrzucę tamte(te same co na stronce. No i może jako ciekawostkę dodam, że to ja wymyśliłam imię dla Waszej kitki :grins:. Cropka, ja bardzo serdecznie poproszę o zdjęcia Honoo z czasu szczenięctwa, bo nie mamy żadnego. Wzięliśmy Honi, jak miała 12 tygodni, więc ominął nas czas, kiedy była puchatą kuleczką, a teraz rośnie z dnia na dzień. Tu mój adres kasiap75@op.pl A imię ma śliczne:p honoo to po polsku płomień. I jeszcze jedno pytanie: czy akity odzywają się w ogóle? Mamy Honi miesiąc, a ona może ze cztery razy coś pod nosem szczeknęła, a o warczeniu nie ma mowy. Taka spokojna, czy to cecha rasy? Quote
wani Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 Akita jest ogolnie ciuchutka rasa, ale nie martw sie, na pewno jeszcze uslyszysz jaka twoja kitka warczy, szczeka, wyje itp. ;) Quote
cropka Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 Małe sprostowanie. Pomyłka, Honno to pomysł Ani ;), moje były Hikari(światło), Himegimi(księżniczka) i Hajime(początek). Zdjęcie małej Honoo(honi wyślę Ci większe, niestety mam tylko te obrobione, Ania może ma oryginały, ja nie trzymam wszystkich zdjęc, które wrzucam na jej stronkę, bo i tak już moje zaśmiecają mi dysk :lol:). W domu mam jeszcze chyba 5 zdję Honoo :p. Quote
honi Posted October 16, 2008 Author Posted October 16, 2008 słodziutka jest na tym zdjęciu:-) a jak się tu dodaje zdjęcia, bo nie mam pojęcia? Quote
cropka Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 Trzeba najpierw umieścic zdjęcia w sieci (na swojej stronce, blogu, fotosik.pl, imageshack.com ) i potem za pomocą ikonki z górami(albo piramidami-jak kto woli) umieścic zdjęcie(klikasz ikonkę i wpisujesz link do zdjęcia). - to ta ikonka :p Jeśli nie chce Ci się bawic, to wyślij mi zdjęcia małej, a ja je wrzucę tu i od razu na stronkę akita-kiss. Quote
cropka Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 N oto obiecane zdjęcia-tylko takie mam, ania tez chyba więcej nie ma. ZA moja szaloną twórczość ramkową przepraszam :roll:. N oszkoda, ze nie zachowałam oryginałów. Honi daj jakieś zdjęcia małej, ciekawa jestem jak teraz wygląda młodsza półsiostrzyczka mojego miśka :loveu:. Quote
honi Posted October 17, 2008 Author Posted October 17, 2008 Cropka, wysłałam Ci kilka zdjęć mojej Honi, wstaw tu, proszę. A za Twoje dziękuję, już mamy małe wspomnienie :p Quote
honi Posted October 17, 2008 Author Posted October 17, 2008 Ooo, dziękuję Cropka :lol:. To moja Honi kochana. Zmieniła się już bardzo. Nabiera kolorów, bo na początku była mocno "zszarzała". Mamy mały kłopot z kupkami. Nie wiem o co chodzi. Rano jest ok a potem rzadka. Tak już drugi dzień. W jedzeniu dodałam jej selera, może to od tego?? Sama nie wiem. Jedno z moich dzieci właśnie źle tolerowało selera, czyżby psica też?:roll: Quote
wani Posted October 17, 2008 Posted October 17, 2008 Niewykluczone ;) Jak wyglada jej dzienne menu? Quote
cropka Posted October 17, 2008 Posted October 17, 2008 Ja też jestem uczulona na seler... a więc diabeł tkwi w :cool3: selerze. Jesli chodzi o zdjęcia, to nie ma za co, chętnie wstawię więcej :p. Quote
honi Posted October 18, 2008 Author Posted October 18, 2008 wani napisał(a):Niewykluczone ;) Jak wyglada jej dzienne menu? gotuję jej jadło: ryż, korpusy drobiowe plus warzywa i dwa dni temu dodałam właśnie do tego pierwszy raz selera. Oprócz tego ma surowe śledzie, kości cielęce, mleko, jajko, zależy od dnia, jaki ma apetyt. Zjada też sobie ziemię, jak biega na polach;) Wczoraj zawarczała pierwszy raz :lol: Ślicznie :lol: Zobaczyła bernardyna, zatrzymała się, zjeżyła i warczała. Obwąchała z dystansu psa tej objętości, podchodząc niepewnie. Kolega okazał się sympatyczny, więc warczenie się skończyło i przyszła chęć zabawy. Niestety bernardyn, chyba zbyt wiekowy i stateczny odmówił tej przyjemności. Cóż poszłyśmy pobawić się gdzie indziej... Quote
honi Posted October 18, 2008 Author Posted October 18, 2008 Taishi napisał(a):mleko? może to jest powód? nie, mleko już jadła bez żadnych problemów Quote
Taishi Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 hm...jestem poprostu zdziwiona, nigdy żadnemu psu nie dawałam mleka. Quote
honi Posted October 18, 2008 Author Posted October 18, 2008 O mleku mówiła nam Ania, od której kupiliśmy Honi, ale też czytałam, że dobrze jest podać psu mleko. Miałam jamniczkę przez 17 lat, ona uwielbiała mleko. Honi też już jak widzi, że wyciągam wieczorem karton z lodówki, żeby zrobić dzieciom kolację, to kręci się i patrzy takimi proszącymi oczyskami...:rolleyes: Quote
cropka Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 Jeśli pies od małego dostaje mleko, to ja nie widzę problemu. U dorosłych psów problemem jest to, że nabłonek jelita cienkiego wytwarza za mało laktazy, jeśli pies od małego dostaje stale mleko, to laktaza nadal jest wytwarzana w wystarczającym stopniu i jest w stanie strawić laktozę. To samo dotyczy przecież ludzi, ja nie toleruję produktów mlecznych(a lubię koktaile :-(), ponieważ nigdy za nimi nie przepadałam i nie jadłam, więc mój organizm nie jest przystosowany do trawienia dużej ilosci laktozy. Mój mąż mógłby się zapić mlekiem do nieprzytomności i nic by mu nie było, bo to mlekopij nałogowy :lol:. Swoją drogą pomyślałam o tym selerze, u tak małych psów rzadko ujawnia sie już alergia, może mała po prostu złapała jakąś bakterię i musiała odchorować? Quote
honi Posted October 18, 2008 Author Posted October 18, 2008 cropka napisał(a):Mój mąż mógłby się zapić mlekiem do nieprzytomności i nic by mu nie było, bo to mlekopij nałogowy :lol:. Ooo, to dokładnie jak mój. Kawa z mlekiem, inka z mlekiem, mleko samo, mleko z chrupkami, jogurcik, śmietana każdy procent, brr Quote
cropka Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 Dokładnie, a śmietany z przeznaczeniem kulinarnym ;) nie można spuścić z oka ani na chwilę, bo znika. A mlekopij robi minę niewiniątka :evil_lol:. Quote
Taishi Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 no tak śmietana pozostawiona w kuchni u nas tez znika, nam wet mówił żeby nie podawać produktów mlecznych, koty tez nie dosatją. Quote
Recommended Posts