Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

slawi napisał(a):
Zuza, czy tych drugich to szukać od wewnątrz? Bo przy dolnych kłach będą chyba się niedługo wyrzynały nowe. Nie powinny sie wyrzynać w tej przerwie za mleczakami?

U nas też przy kiełkach od wewnetrznej strony są takie wystajace wypustki tak jakby miały tam zacząć rosnąć kiełki.
W sobote idziemy do weta niech no obejrzy te kiełki.

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zuza i Noddy napisał(a):
To zależy gdzie ten stały sobie miejsce znajdzie, żeby wyjść na wierzch, ale najczęściej pokazują się od wewnątrz za mleczakami.

To u nas najprawdopodobniej tak zaczynaja rosnąć a mleczne siedzą i mają sie dobrze:mad:

Posted

Zuza i Noddy napisał(a):
To zależy gdzie ten stały sobie miejsce znajdzie, żeby wyjść na wierzch, ale najczęściej pokazują się od wewnątrz za mleczakami.

Dzięki, uspokoiłaś mnie.
Oczywiście na razie czekamy i niczego nie pozwalamy rwać ?

Posted

***Paulina*** napisał(a):
A pierwsze kiedy jej sie zaczęły ruszać??? Bo Kati już się ruszają 2 z przodu na dole i nie wiem czy to nie za wcześnie... Ale z drugiej strony się cieszę...

No właśnie niestety nic się nie rusza :cool3:.

Posted

slawi napisał(a):
No właśnie niestety nic się nie rusza :cool3:.

To ciekawe... Zaczęłam się właśnie zastanawiać czy Kati nie za wcześnie się ruszają... Bo te dwa to tak dosyć mocno ale się trzymają a poza tym to jeszcze dwójki i trójki też na dole tak trochę się ruszają...

Posted

Zuza i Noddy napisał(a):
Ale może, rzeczywiście już drugie rosły.

Mogły rosnąć - a w czym to przeszkadza? Od razu zęby krzywe nie urosną a przynajmniej wypchną mleczaka i łatwo wypadnie. Tak było u Jess. Kła miała już prawie wielkości kła mlecznego rósł jeden na drugim i w końcu wypadł mleczak w 11 m-cy :multi: Zgryz mamy prawidłowy o czym zawsze sędzia napomknie w karcie oceny ;)
Pewna hodowczyni powiedziała mi kiedyś, że mleczaki wyrywa się jak już stałe wyrosną do polowy wielkości mleczaka.
Aaa.. i radziłabym się bawić w "przeciąganie" czegoś z Palomką. Zabawek, kocyka .. czegoś co naruszy ząbki. Mojej Jess dużo ząbków wypadło na kurzej łapce :razz:

Posted

tigrunia napisał(a):
Mogły rosnąć - a w czym to przeszkadza? Od razu zęby krzywe nie urosną a przynajmniej wypchną mleczaka i łatwo wypadnie. Tak było u Jess. Kła miała już prawie wielkości kła mlecznego rósł jeden na drugim i w końcu wypadł mleczak w 11 m-cy :multi: Zgryz mamy prawidłowy o czym zawsze sędzia napomknie w karcie oceny ;)
Pewna hodowczyni powiedziała mi kiedyś, że mleczaki wyrywa się jak już stałe wyrosną do polowy wielkości mleczaka.
Aaa.. i radziłabym się bawić w "przeciąganie" czegoś z Palomką. Zabawek, kocyka .. czegoś co naruszy ząbki. Mojej Jess dużo ząbków wypadło na kurzej łapce :razz:

No można poczekać, ale to zależy jak mleczak siedzi, bo jak się mocno trzyma to stały może krzywo wyrosnąć jeśli go nie wypchnie. Mój Noddy miał co najmniej 6 zębów wyrywane.

Posted

tigrunia napisał(a):

Jest zabawa w przeciąganie i są pierwsze efekty. Dolny kieł lekko zaczął się ruszać (wykłada sie na zewnątrz) :lol:.

I pytania o zęby ale trochę z innej strony:
Czy można rwaniem zębów zaszkodzić?
Czy pieskom grożą jakieś powikłania po rwaniu?

Posted

slawi napisał(a):
Jest zabawa w przeciąganie i są pierwsze efekty. Dolny kieł lekko zaczął się ruszać (wykłada sie na zewnątrz) :lol:.

I pytania o zęby ale trochę z innej strony:
Czy można rwaniem zębów zaszkodzić?
Czy pieskom grożą jakieś powikłania po rwaniu?

Ja nie słyszałam o żadnych powikłaniach spowodowanych bezpośrednio wyrywaniem zębów. Ale gdy psiak ma bardzo pokaleczone dziąsła to podaje mu się antybiotyk, zęby nie wdało się zakażenie, więc raczej prawdopodobieństwo powikłanie jest bardzo małe o ile w ogóle jest.
A Palomka prześlicznie się wybarwia, cudna panieka z niej będzie.

Posted

Ja też o żadnych powikłaniach co do rwania ząbków nie słyszałam. Oczywiście poza narkozą - bo różnie bywało.
Visenna chyba pisała, że warto zrobić pieskowi EKG przed podaniem narkozy.

Posted

Wypadnie ząb czy nie wypadnie - oto jest pytanie...

:evil_lol::evil_lol: ostatni raz tak przeżywałam ten temat jak moje dzieci ząbkowały:evil_lol::evil_lol:

Luśka się chyba tylko lekko dziwi :crazyeye: skąd to nagłe zainteresowanie paszczęką. Ale nie narzeka bo uwielbia być w centrum zainteresowania :multi:.

i fotki (taki tryptyczek nam się udał):

Posted

Na razie zapuszczamy włosy i zaczęłam ja troszkę natłuszczać. Hodowczyni pokazała jak ćwiczyć pozycję "wystawa".Co jeszcze trzeba robić na tym etapie - nie wiem.

Czyli myślenie i czyny idą w kierunku wystawiania :evil_lol:.

Posted

slawi napisał(a):
Na razie zapuszczamy włosy i zaczęłam ja troszkę natłuszczać. Hodowczyni pokazała jak ćwiczyć pozycję "wystawa".Co jeszcze trzeba robić na tym etapie - nie wiem.

Czyli myślenie i czyny idą w kierunku wystawiania :evil_lol:.

No ja mojej Kati też zapuszczam włoski...
Na zimę na pewno a potem latem to nie wiem...

Posted

Dzięki za odwiedzinki :multi::multi::multi:

No i mamy o jednego zębola mniej :lol: (dolny kieł).

następne foteczki:

Uczymy się komendy "siad"

I nagroda

Posted

ewa2909 napisał(a):
Witam cieplutko:loveu:
Sliczna panieneczka z niej rośnie:loveu:
Kiedy planujecie debiucik w wystawach?

Powoli sie oswajam z tematem wystaw, a od jakiego wieku sie zaczyna ?