Russellka Posted October 14, 2008 Posted October 14, 2008 Witam :razz: Chciałabym nauczyć mją sucz komendy "trzymaj", jednak już nie wiem jak mam kombinować. Z klikerem nie bardzo, bo sucz jak słyszy "klik" to od razy wypluwa rzecz. Teraz do nauki tej komendy używam tylko nagrody, ale wciąż jest to samo. A jej trzymanie w pysiu nawet nie trwa sekundy, jest mniej więcej coś tekiego: Podaję suczy przedmiot, a ona bierze go i od razu wypluwa. Czasem jednak gdy podaję jej zbawkę, to trzyma ją dłużej, ale to nie jest takie "trzymanie"... Ona raczej bierze do pysia i kilka razy ściska, tak jakby chciała zapiszczeć zabawką i przy tym spuszcza głowę, tak jakby zaraz chciała się położyć i poobgryzać zabaweczkę. Nie wiem już co robić :p Ma ktoś jakieś rady? :modla: Quote
WŁADCZYNI Posted October 14, 2008 Posted October 14, 2008 Obejrzyj film dołączony do książki Karen Pryor - tej niebieskiej z borderem na okłace yyy 'kliker skuteczne szkolenie' (jakoś tak) tam pokazała naukę trzymania na przykładzie psiaka który wogóle nie brał przedmiotów do pysia. Wytłumaczyć tego nie umiem...:oops: Quote
Russellka Posted October 14, 2008 Author Posted October 14, 2008 O jaaaa :loveu: nawet mam tą płytę :cool3: dzięki :multi: Quote
Bzikowa Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 właśnie chciałam zaproponować ten filmik :lol: po prostu nie daj jej pluć przedmiotem, kliknij i w tym samym momencie zabierz z pyska - przydatny jest refleks :eviltong: Quote
WŁADCZYNI Posted October 16, 2008 Posted October 16, 2008 Ale co za różnica czy wypluje jeśli zrobi to po kliknięciu?:hmmmm: Po prostu powolutku trzeba opóźniać klika, jak już pies skuma że chodzi o to żeby przedmiot był w paszczy. Choć myśle że filmik obrazuje to lepiej:evil_lol: Quote
Kinia Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 Ja na początku robiłam tak, że trzymałam to coś i pies to łapał, ja nie puszczałam i klikałam jak trzymał wydaje mi się, że lepiej tak robić, żeby pies wiedział, że to coś ma być odebrane z ręki, żeby nie puszczał za szybko... Quote
Recommended Posts