Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tekst roku, z dzisiejszego spaceru :

Waldek spotkał kumpla, więc w euforii się z nim przywitał po czym uradowany maszeruje do domu.
Przed nami idą dwie laski i jedna mówi "oooojeeeej! jaki fajny pies!!".
Na to ta druga " noooo! Taki pedalski!".

Nie wiem o co chodziło, ale jak spojrzałam na mojego uradowanego pedalskiego pieseczka tak dojśc do domu nie mogłam bo zwijałam się ze śmiechu

Posted

Majkowska napisał(a):
Tekst roku, z dzisiejszego spaceru :

Waldek spotkał kumpla, więc w euforii się z nim przywitał po czym uradowany maszeruje do domu.
Przed nami idą dwie laski i jedna mówi "oooojeeeej! jaki fajny pies!!".
Na to ta druga " noooo! Taki pedalski!".

Nie wiem o co chodziło, ale jak spojrzałam na mojego uradowanego pedalskiego pieseczka tak dojśc do domu nie mogłam bo zwijałam się ze śmiechu

Nie wiesz, że teraz wszystko co pedalskie jest trendy? :roll: Ciesz się, masz modnego pedalskiego psa :cool3:

Posted

A ja kiedyś wychodzę z lasu, a na skraju grzybiarze. Stoją i się gapią. Mijam, a jeden z nich: "bo myśmy myśleli, że pani sarnę na smyczy prowadzi" . :lol: "Ale hiena" już też wołali :lol:

Albo: "pani, a to jest jakaś rasa?"
- tak, owczarek.
"pani, to koło wilczura w życiu nie leżało!!"
- panie, bo to nie jest owczarek niemiecki, tylko belgijski.
"berliński? a to Berlin to nie Niemcy??" :lol::lol::lol:

Posted

Furie napisał(a):

Albo: "pani, a to jest jakaś rasa?"
- tak, owczarek.
"pani, to koło wilczura w życiu nie leżało!!"
- panie, bo to nie jest owczarek niemiecki, tylko belgijski.
"berliński? a to Berlin to nie Niemcy??" :lol::lol::lol:

:megagrin::megagrin:
Ludzie są niesamowici :D

Już od dłuższego czasu zbieram się żeby dopisać tu jeszcze jeden tekst i ciągle zapominam :

Jestem na łąkach, a facet przygląda się mojemu psu z jakąś niewyraźną miną... I nagle komentuje : "Ale wielki ten pies. Jak na tą rasę to on jest strasznie duży...".
Więc odpowiadam mu zgodnie z prawdą : "ooooon? dużyyyy? Nieeee, on jest właśnie jednym z mniejszych psów, są jeszcze byki 2 razy większe i szersze od niego."
Na to gość patrzy na mnie z niedowierzaniem ... "a to jest.....?"
"pointer" -odpowiadam.
"aaaaaaa, pojinter. No to dobrze. Pojinter. No to ładny, ten pojinter" :evil_lol:

Posted

Tuż po odebraniu z hodowli do mniej więcej 4/5 miesiąca mieliśmy problem z rozpoznawaniem, jaką rasę reprezentuje nasza suczka (seter irlandzki). O ile komentarze w stylu "o, to teraz spanielom nie obcina się już ogonów?", czy "jaki śliczny spanielek!" padające z ust zupełnie obcych, spotkanych na ulicy ludzi można zrozumieć, o tyle usłyszane od weterynarza podczas pierwszej wizyty w lecznicy "macie państwo modelowego spaniela!" pozostawiło nas w lekkim szoku. :P

Posted

Hahaa, no to możesz sobie podać rękę z ludźmi od hovawartów, którzy mają "blondasy". Bo oni regularnie słyszą "o, jaki ładny golden". Więc nie jesteś sama ;)

A mi się aż dwa razy zdarzyło coś odwrotnego. Pyta mnie kumpela jakiego mam psa, więc jej odpowiadam, że owczarka belgijskiego malinois, to znaczy ... (i tu opis rasy), a ona mi w pół zdania przerywa: "luz, wiem co to jest maliniak" ;) I drugi, w poczekalni u weta: jedna panie mnie zapytała czy mój pies to belg, a po moim "tak" opowiedziała swojej koleżance, że belgi to są psy pracujące, itp. itd., bo w ostatnim numerze "Psa" było. No normalnie oczy mi z wrażenia wyszły. Pozytywnie ;)

Posted

[quote name='Furie']Hahaa, no to możesz sobie podać rękę z ludźmi od hovawartów, którzy mają "blondasy". Bo oni regularnie słyszą "o, jaki ładny golden". Więc nie jesteś sama ;)

A mi się aż dwa razy zdarzyło coś odwrotnego. Pyta mnie kumpela jakiego mam psa, więc jej odpowiadam, że owczarka belgijskiego malinois, to znaczy ... (i tu opis rasy), a ona mi w pół zdania przerywa: "luz, wiem co to jest maliniak" ;) I drugi, w poczekalni u weta: jedna panie mnie zapytała czy mój pies to belg, a po moim "tak" opowiedziała swojej koleżance, że belgi to są psy pracujące, itp. itd., bo w ostatnim numerze "Psa" było. No normalnie oczy mi z wrażenia wyszły. Pozytywnie ;)

a ja czasami specjalnie mówię, ze mam kundelki żeby dali mi spokoj z pytaniami ;)

Posted

Tytania napisał(a):
o tyle usłyszane od weterynarza podczas pierwszej wizyty w lecznicy "macie państwo modelowego spaniela!" pozostawiło nas w lekkim szoku. :P

To jest własnie wiedza niektórych wetów na temat kynologii...:roll:
A niektórym własnie w to mi graj ,bo wet w ksiązeczkę wpisze rasę i zaklepane.
Mojemu kotu wet wpisał "orientalny kawa z mlekiem"...to dachowiec, fakt podobny do syjama, ale żaden tam z niego orient...

3 x napisał(a):
a ja czasami specjalnie mówię, ze mam kundelki żeby dali mi spokoj z pytaniami ;)

Mój tż tak się nauczył mówić, ale zamiast dyskusji o pointerze ma teraz dyskusje co to za rasy w tym psie siedzą, wiec albo chart, albo amstaff.. koniec końców to bardzo trudny pies z bardzo ryzykownych ras :evil_lol:także ani w te ani w te:P

Posted

Furie napisał(a):
Hahaa, no to możesz sobie podać rękę z ludźmi od hovawartów, którzy mają "blondasy". Bo oni regularnie słyszą "o, jaki ładny golden". Więc nie jesteś sama ;)

Pocieszające. Współczuję im zresztą, bo oni muszą się chyba "tłumaczyć" z rasy psa przez całe życie, a moja dziewczyna już wyrosła i przestała udawać spaniela: wyrudziała, wystrzeliła w górę i już nie sposób się pomylić. Teraz tylko musimy poczekać na charakterystyczną seterową szatę i znikną również pytania o to, gdzie pies zgubił futro. :P

Posted

Furie napisał(a):
Patrząc na avatarka jakoś nie dowierzam, że ktoś się na to daje nabrać ;)

w awatarku jest Michaś [']
teraz mamy tych dwóch z banerka w podpisie
i w przypadku freda (duzy szary) to szczera prawda
a że podobny do kaukaza to inna inszośc ;)
Majkowska napisał(a):

Mój tż tak się nauczył mówić, ale zamiast dyskusji o pointerze ma teraz dyskusje co to za rasy w tym psie siedzą, wiec albo chart, albo amstaff.. koniec końców to bardzo trudny pies z bardzo ryzykownych ras :evil_lol:także ani w te ani w te:P

o ****
i tak źle i tak niedobrze

z dzisiajszego spaceru:
już wracamy bo pizgało a ja ani czapki ani rekawiczek nie mialam
i spotykamy panią z jakims pokurczem
pani: oo jak ja lubię te pani niedźwiedzie
pani głaszcze moje 'niedzwiedzie' i zaczyna zwierzenia ;)
pani: a wie pani, przed chwilą szedł tutaj taki facet z amstafem
i ja zeszłam na śnieg a on go na 6 metrów na smyczy wypuścił
ja: wyraz pełnego zrozumienia na twarzy bo jeszcze nie wiem o co pani chodzi ;)
pani: i jeszcze taka pani szła z jamnikiem to ona już wogóle musiała pod murek uciekac
bo ten facet od amstafa to mówil, że jego pies tak może bo na smyczy a nasze nie na smyczy
ja cośtam bąknełam, że nie powinien, ale że może łagodny
pani: ale to był AMSTAF ! a wie pani co to znaczy AMSTAF
tja :roll:
więc zaczynam gadkę, że to nie tak, że amstaf to zły że zalezy od wychowania itd
pani twardo przy swoim, że to AMSTAF
wiec mówie: a wie pani, że ta rasa co jest Fred jest wpisana na listę ras agresywnych w polsce? ;)
pani: no ale tak jak pani mówi, wszystko zależy od wychowania i jak ktoś ma psa od małego i go dobrze układa to pies jest grzeczny
ja: Fred jest u nas od roku ;) (i ma min. 8 lat)

Posted

To i ja Wam coś opowiem :)
Sytuacja miała miejsce koło szkoły podstawowej, razem z mamą poszłyśmy po siostrę, bo akurat wracała z wycieczki. Podeszła do nas koleżanka mamy razem z mężem, gadają co tam u nich słychać itp. Przechodził obok facet z czarnym labradorem. Mama do mnie "O, labradorek", a na to mąż pani Asi "Niee, to nie labrador. Nie ma czarnych labradorów.. To golden jest.." Znawca ras :cool3: Tylko że golden już w samej nazwie wskazuje na psa o złotym umaszczeniu a nie czarnym :P

Posted

Może nie do końca komentarz, ale były dwie sytuacje, które mnie dalej do łez ze śmiechu doprowadzają. Głównie przez miny ludzi przeze mnie uświadmionych.

Szła Pani z biszkoptowym labem. Widzę, że biegnie do nas i proszę aby psa złapała, bo moja nie lubi jak psy tak w nią w biegają i może poszumieć.
Pani: to labki to będą się bawić, bo one lubią się bawić
Ja: to rottweiler.
Pani w te pędy złapała psa i uciekła.

Wieczór, ciemno, moje osiedle niczym nie oświetlone. Szedł Pan z goldenem (nowy na osiedlu, a golden bardzo fajnie ułożony, więc zawsze luzem).
Ja: proszę przywołać psa
Pan: on jest bardzo łagodny
Ja: wiem, ale mój jest agresywny
Pan: Pani nie ma psa
Ja: na smyczy mam rottka
Pan zdębiał ale psa przywołał i sie mineliśmy. Niestety, ale jak jest ciemno to mojej suki wogóle nie widać i jak ktoś nas nei zna to może nie zauważyć psa.

Posted

[quote name='Dardamell']Może nie do końca komentarz, ale były dwie sytuacje, które mnie dalej do łez ze śmiechu doprowadzają. Głównie przez miny ludzi przeze mnie uświadmionych.

Szła Pani z biszkoptowym labem. Widzę, że biegnie do nas i proszę aby psa złapała, bo moja nie lubi jak psy tak w nią w biegają i może poszumieć.
Pani: to labki to będą się bawić, bo one lubią się bawić
Ja: to rottweiler.
Pani w te pędy złapała psa i uciekła.

Wieczór, ciemno, moje osiedle niczym nie oświetlone. Szedł Pan z goldenem (nowy na osiedlu, a golden bardzo fajnie ułożony, więc zawsze luzem).
Ja: proszę przywołać psa
Pan: on jest bardzo łagodny
Ja: wiem, ale mój jest agresywny
Pan: Pani nie ma psa
Ja: na smyczy mam rottka
Pan zdębiał ale psa przywołał i sie mineliśmy. Niestety, ale jak jest ciemno to mojej suki wogóle nie widać i jak ktoś nas nei zna to może nie zauważyć psa.

Mój mimo, że szary to i tak go nie widać, dlatego zawsze gdy juz jest ciemno przypinam mu do obroży lampkę ^^

Posted

Ja niestety nie mogę z uwagi na fiksację suki na światełka. Ześwirowała by do końca. Nawet do siebie przypiąć nie mogę, nawet latarki zabrać i poświecić. Od razu wpada w szał.

Posted

Dardamell napisał(a):
Ja niestety nie mogę z uwagi na fiksację suki na światełka. Ześwirowała by do końca. Nawet do siebie przypiąć nie mogę, nawet latarki zabrać i poświecić. Od razu wpada w szał.

mozna tez odblask przyczepic
to jak wedzie w strumień swiatła to będzie błyskać
my mamy przy smyczach - na tej cześci co trzymamy w reku, bo niestety Fredzio nie rozwija już pełnych prędkości a i pociągnąc, w celu przyspieszenia, się go nie da, więc na przejściu dla pieszych kilka razy było nieciekawie (znaczy chyba nas nie widzieli i nie bardzo hamowali co mnie przyprawiało prawie o zawał serca) więc teraz 'walimy' kierowców odblaskami po oczach ;)

Posted

Na odblask jest to samo, a nawet i gorzej, bo nie błyska cały czas tylko właśnie w strumieniu światła.
Ja chodzę w bardzo jasnej kurtce i mnie widać, tylko jak ktoś jest nowy na osiedlu to nie wie, że obok jasnej kurtki jest pies na smyczy.

Posted

[quote name='Majkowska']To jest własnie wiedza niektórych wetów na temat kynologii...:roll:
A niektórym własnie w to mi graj ,bo wet w ksiązeczkę wpisze rasę i zaklepane.
Mojemu kotu wet wpisał "orientalny kawa z mlekiem"...to dachowiec, fakt podobny do syjama, ale żaden tam z niego orient...

moja M. ma w książeczce wpisane shih tzu, bo taką rasę wet uważał za stosowniejszą, mimo że upierałam się że to kundel

Posted

Majkowska napisał(a):
A ludzie cieszą się i wtedy bezdyskusyjnie pies jest rasowy bo ma...papiery...:roll: ( a na pytanie "jakie?" jest odpowiedz " noo książeczkę zdrowia...").

Ja w ogóle bardzo lubię wetów znawców od wszystkiego :loveu: bardzo lubię komentować ich złote porady w kwestii wychowania psa czy jaka to rasa :evil_lol: raz mnie nawet jeden pan wyrzucił, bo powiedział że mu w pracy przeszkadzam :-(:diabloti:

Posted

Mnie regularnie zjeżdza jeden wet jak neguję jego leczenie.
Znaczy, nie neguję, tylko zwyczajnie chcę wiedzieć co wstrzykuje psu i co to w psim organiźmie spowoduje. Jak widać udzielanie odpowiedzi wychodzi poza jego zakres...

Posted

Majkowska napisał(a):
Mnie regularnie zjeżdza jeden wet jak neguję jego leczenie.
Znaczy, nie neguję, tylko zwyczajnie chcę wiedzieć co wstrzykuje psu i co to w psim organiźmie spowoduje. Jak widać udzielanie odpowiedzi wychodzi poza jego zakres...

skąd ja to znam... miałam tak zwłaszcza przy myszach, gdzie żaden wet w okolicy nie chciał ich leczyć bo to tylko mysz :mad: a jak już leczył to nie wiedział co podać, wiec ja będąc w stałym kontakcie z hodowcą (myszy miałam rodowodowe) sypałam nazwami antybiotyków i tak wyglądało leczenie, przy czym na początku chodziłam z myszami na zastrzyki, a później wet już mnie tak bardzo nie lubił :diabloti: że dawał mi całą butelkę, strzykawki i robiłam to sama w domu

Posted (edited)

ostatnio byłam na spacerze z moim tż i psem (anatolian), ja weszłam na chwilę do sklepu a psa zostawiłam z chłopakiem, on na szczescie w miare pokaźnych rozmiarów bo dopiero uczy się obsługi psów, no i jestem w sklepie i słyszę jatkę, jakiegoś małego jazgoczącego psiaka. jak wyszłam to już bylo po wszystkim a moj tz opowiedział, mi, że szła sobie pani z shitzu i jej piesek od razu wyskoczył do mojego psa i że był na fleksi to leci a kobietka nic, dopiero jak jej kazał psa ściągnąć, bo moja feride już wyciągnęła łape zeby łapką odpędzić od siebie małego jazgota :) to pani z wielkim oburzeniem, że jej piesek takiemu bydlakowi nic nie zrobi, na co mój tż ripposta, "ale mój ma ograniczoną cierpliwość"

bardzo często słysze komentarze, że z takim psem to gdzie do miasta, wiem, że ona robi wrażenie, pies w kłebie ma prawie 80 cm a ja 153 wzrostu i sie ludzie boja, dlatego ja zawsze robie miejsce i omijam ludzi, ale nieraz komentarze są straszne, ja za to uwielbiam ludzi w moim mieście częstować woreczkami, ich miny bezcenne, jak widze, że ktoś chce odejśc to podchodze i mówie "ojej woreczki się skończyly Panu/Pani ? proszę wziąść jeden, się poczęstować" mina ludzi bezcenna, zabijają mnie wzrokiem a ja stoje i czekam aż sprzątną :D ale zdarzają mi się też miłe sytuacje.

śmieszy mnie jak ja idę z moim psem a faceci z yorkami no po prostu wstydzą się swoich psów (pewnie psów dziewczyn) raz szła para z yorkiem i facet do swojej kobiety, widzisz i to jest pies a nie ten szczur co my mamy, żal mi się kobietki zrobiło

Edited by daria1990