Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

filodendron napisał(a):
:shiny: Miałam podobnie - pani pogłaskała mojego dość krótko wtedy ostrzyżonego psiaka i mruknęła z zadowoleniem - hmm, miałam kiedyś taki kołnierz, z karakułów...

Ludzie są niesamowici :D

Posted

Hmm to bardziej jest dziwny komentarz dot. moich królików, w każdym bądź razie...

Wyszłam raz z suczką mojej ciotki (DONka) i z moimi królikami do weterynarza. Pies na smyczy, króliki w transporterze. Mija nas starszy pan, zatrzymuje się, spogląda to na psa, to na króliki i w końcu mówi:
- O, jakie śliczne młode ma ten piesek.

Ja tylko się uśmiechnęłam i poszłam dalej, bo nie miałam za dużo czasu ;) Podkreślę, że moje króliki w żaden sposób nie przypominają małego ONka, bo jeden jest szary, a drugi biało-czarny.

Zaintrygowało mnie to :diabloti:

Posted

Ja u weta zawsze jak bylam z krolikiem to wzudzalam sensacje. Moja suka byla w krolicy zakochana, myla ja, lizala, co i raz do niej zagladala, zawsze tez jak po wizycie krolik ladowal w koszyku to sprawdzala czy nic mu nie jest.

Nawet wet sie dziwil, ze pies krolika nie probuje zagryzc, ze razem jedza z jednej miski i ze to czasem krolik psu manto wyplacal, jak pies ze swoim natrectwem przesadzal :diabloti:

PS. Pozwole sobie zaoffowac: http://www.dogomania.pl/forum/f940/zasil-sterylkowa-swinke-140889/ Moze ktos wesprze

Posted

Wczoraj. Wybrałem się na pocztę i zabrałem ze sobą psa. Wziąłem numerek i czekałem z psem na zewnątrz obserwując kolejkę. Piesek sobie grzecznie siedział przywiązany w takim miejscu że nikomu nie przeszkadzał. Idzie matka z dwójką dzieci, starszy, chłopiec mówi:
- patrz mamo jaki piękny pies...
matka:
- piękny?!??!! OKROPNY!!!! To ten morderca ten co zagryza wszystko co sięrusza, to morderca, ten no.... jak on... a DOBERMAN!!!! Jacy ludzie sobie je kupują, jacyś DEBILE!!!!
Zwracam się do tej Pani:
- to mój pies i myślę że nie jestem debilem, a Pani wypowiedź świadczy o tym że nigdy w życiu nie powinna Pani posiadać w domu nic z wyjątkiem... chomika, uczy Pani dzieci stereotypowego myślenia i podtrzymuje z palca wyssane opinie, wbrew pozorom jest to największy przyjaciel ludzi, a zwłaszcza dzieci...
Ona:
- GŁUPI PAN JEST!!!
Cóż, nic więcej nie mówiłem, bo i po co, tacy to zawsze mają rację i wiedzą swoje duuuuuużo lepiej.....

Posted

Ugh z tym dobermanem to bym babę zabiła po prostu :angryy: tylko szerzy ten durny stereotyp:angryy: ja tam lubię psy teoretycznie groźne:loveu: i wogóle wszystkie! Ale gorzej jest jak się ma psa z bajki czy czegoś takiego co to wzbudzają zaufanie i wyglądem mowią ''przytul i pogłaszcz mnie!'':roll: Ja tak mam i dzieci legną do mojego jak muchy do .... :roll: ,ale szybko ustawiam dziecko do pionu które nachalnie pcha łapy do Bingsa ,bo jeszcze szogunowi coś strzeli do głowy i będzie płaczi zgrzytanie zębów:angryy:

Posted

aina155 napisał(a):
Ja u weta zawsze jak bylam z krolikiem to wzudzalam sensacje.

Moje też zawsze wzbudzają, a juz szczegolnie, że są dwa, zawsze jak otwieram transporter i wet widzi te przytulone do siebie popaprańce to nie da rady - jeszcze się nie zadarzyło, by jakiemuś wetowi nie wyskoczył banan na twarzy :diabloti:
Ja już nie mówię o małych dzieciach, które mnie strasznie denerwują :cool1: "Oh ah, jaki słodki, mamo ja też chce takiego" - zabiłabym :angryy:

Posted

Nie przesadzasz trochę?:razz:Wiadomo,że dziecko jak będzie widzieć pieeeeska i króllllliczka to będzie to w nim wzbudzało zachwyt i pierwsze co mu się nasunie na myśl to-ja też chcę takiego słoooooodkiego psiaczka:cool1:i tu rola matki aby spokojnie wytłumaczyć itd. a nie odrazu napadać na dziecko bo powidzialo,że chce psiaka:shake:

Posted

Po pierwsze nie pisałam o psie, tylko o królikach - na widok doroslego DONka raczej małe dziewczynki nie wołają, że chcą takiego... Poza tym DON (ten psudo) kosztuje w granicach 500zł, a królik ok 50zł - wniosek wysuń sama.
Wiesz jaka jest sytuacja królików w Polsce? Nie. No to co się wtrącasz? Ja akurat w tym "siedzę" i wiem co nie co, jak to się często kończy...

i tu rola matki aby spokojnie wytłumaczyć

Pokaż mi taką matke :diabloti: Ze świecą takich szukać... Większość kui od biedy tego królika, niech dziecka ma i nie zawraca głowy, a co dalej się z takim królikiem dzieje - dużo by pisać, ale to nie ten temat, do dlaszej konwersacji zapraszam na pw :cool1:

Posted

Bernardyn:

Duzy szwajcar:

ILE JESZCZE RAZY LUDZIOM SIE POMYLA?!

Sorry za ryk :eviltong: Ale serio - rozumiem, gdyby mojego mylili z bernenczykiem [ani razu sie tak nie zdarzylo]. Rozumiem i nawet bawi mnie, jak zgaduja z czym to bernenczyk zmiksowany [kilka razy]. Ale BERNARDYN?! :crazyeye: I szwajcar, i bernardyn sa duze, ale tak poza tym, to z ktorej strony je mozna pomylic? I nie, nie o nazwe bernardyn-bernenczyk chodzi, bo pytalem.

Posted

Shin-ja ci powiem tak z mojego punktu widzenia,nigdy nie rozróżniałam żadnych ras,no poza kilkoma,z pewnością nie da się pomylić owczarka z innym psem,natomiast niektóre z bullowatych w życiu nie powiedziałabym konkretnie jaka to rasa.
Te psy które pokazałeś-jeden ma dłuższą,drugi krótszą sierść.dla ludzi na ulicy którzy niekoniecznie znają się na rasach naprawdę mogą wydac sie podobne...

Posted

No nie wiem, bernardyny sa na tyle charakterystyczne i znane, ze raczej nie powinny sie mylic, rozumiem ze mozna tej drugiej rasy nie kojarzyc bo jest wyjatkowo malo popularna - ale prosze, ktos kto nie jest slepy to zobaczyl by jeszcze chociaz ze maja zupelnie inne pyski i standardowy kolor siersci ;p
Ja tez malo ras kojarze ale come on, bez przesady, takie mylenie to juz ignorancja wg mnie, lepiej zapytac co to za rasa jak sie nie wie a nie snuc bledne domysly.

Posted

Nie no, ja nie wymagam, zeby kazdy sie zachwycal ze ah, szwajcar idzie :eviltong:

Mowie - jeszcze przed kupnem psa bylem przygotowany na odpowiadanie na pytania o bernenczyka, ze nie, to nie strzyzony/krotkowlosy bern, a szwajcar, ale... hello, Beethoven? Kazdy wie, jak on wyglada. Z ktorej strony to to przypomina szwajcara? Ja rozumiem, ze przodkow maja wspolnych, ale nikt nie myli np. ONa z BOSem, raczej sie wlasnie zapyta o rase, a u nas to z kilometra wali 'PAAAAAAAAAAANIEEEEEE, a to bernardyn jes?' :mad: Nie, kurcze pieczone, ratlerek na sterydach :mad:

Btw, watpie, zeby byla roznica w dlugosci siersci - dalem fote bernardyna krotkowlosego specjalnie, bo juz co jak co, ale z dlugowlosym to, wedlug mnie, pomylic nie idzie w zaden sposob.

Posted

Właściwie to masz rację...Dla mnie chyba najbardziej różniącym czynnikiem to kolor sierści :D Pycholek to najmniej,bo na to mało zwracam uwagę (oczywiście tylko jak tak przechodzę obok psiaka).Ale sierść całkiem inna...

Posted

Mi pinczera z chichuachuą mylili, i to namiętnie... Dodam, że moja pinczerzyca nie należy do tych chudych i rachitycznych z wyłupiastymi oczkami i krótką kufą, klatę ma jak Pudzian, no i jest duża jak na sukę. Z resztą sami zobaczcie, gdzie jej do chiłki?

Posted

shin napisał(a):
Nie, kurcze pieczone, ratlerek na sterydach :mad:

:ylsuper::ylsuper::ylsuper::megagrin:

Ja ciągle muszę ludzi poprawiać, że bokser to nie buldog (nie wiem skąd się to w tych małych ludzkich głowkach wzięło), a maltańczyka najczęściej mylą z westem. Jakiś czas temu wchodzę z małoaltem do lecznicy, a tam wet mnie pyta "to west?" Więcej do niego nie pójdę :)

I jeszcze bym zapomniała. Kiedyś zaczepiła mnie dziewczyna i zapytała czy to biały yor, bo ona ma takiego samego białego yorka w domu :D

Posted

Mojej mamie też kiedyś klientka opowiadała o "nowym gatunku yorek, całe białe", potem twierdziła, że jej czarna suka podobna do sznaucera jest yorką i urodziła yoreczki takie fajne, każda inna, czarna, beżowa, brązowa itd. a na koniec widząc Grację spytała "a co to za rasa, też york?" :diabloti:

Posted

shin napisał(a):
Czyli jesli cos jest mniejsze od 'buldoga', to jest to 'york', a jesli wieksze - bernardyn :evil_lol:

Ewentualnie jeśli małe, ale ma krótką sierść to chichuachua :evil_lol:

Posted

Phi, nie znacie się :diabloti: Wszystko co małe - to kundel, wszystko co duże - rasowy. No i stojące uszy i długi pysk to "wilczur niemiecki" of kors, nie istnieje coś takiego jak kundel, który jest podobny do owczarka: "proszę pani, niech sobie pani tam mówi co chce, ja wiem że to wilczur jest" i tyle! :diabloti:

Posted

A co Wy tacy wymagający wobec bliźnich? :cool3: Kiedyś były przede wszystkim mieszańce, no i "wilczury", jamniki, taki pies, co miał go porucznik Colombo, "Lessi wróć" było i od czasu do czasu wyżeł się trafił, a teraz tyle tych ras, w dodatku wersje mini, midi i maxi, wersje kopiowane i niekopiowane i z tego ostatniego powodu niektórym trudno odróżnić rottka od czarnego labka na ten przykład :razz:

Posted

A niech sobie nie odróżniają ras, nie każdy musi być miłośnikiem psów, ale z reguły to właśnie ci ludzie, którzy mylą ONki z kundelkami, boksery z buldogami itd. są największymi "znawcami" psich zachowań. I tak właśnie powstają mity jak np. ten o psach mordercach.

Posted

filodendron napisał(a):
A co Wy tacy wymagający wobec bliźnich? :cool3: Kiedyś były przede wszystkim mieszańce, no i "wilczury", jamniki, taki pies, co miał go porucznik Colombo, "Lessi wróć" było i od czasu do czasu wyżeł się trafił, a teraz tyle tych ras, w dodatku wersje mini, midi i maxi, wersje kopiowane i niekopiowane i z tego ostatniego powodu niektórym trudno odróżnić rottka od czarnego labka na ten przykład :razz:

Biedni osiedlowi znawcy psów, od nadmiaru w głowach im się miesza :shake::evil_lol: Co to ci hodowcy nie robią, żeby zwykłemu zjadaczowi chleba tak życie utrudnić, że nie może odróżnić gończego od jamnika, a husky od ONka?! :diabloti: I jeszcze jakieś mieszańce w typie... Szczyt bezczelności i chamstwa wobec bliźnich :angryy::evil_lol:

Ostatnio jakieś dziecko zaczęło wymagać od swojej mamy, żeby dała mu potrzymać mojego psa :evil_lol: Dobrze, że mama logiczne i wytłumaczyła dziecku, że nie, bo to nie ich pies. Wtedy dziecko zapytało: "a mam się go bać?", na co mama odparła, że nie, ale piesek cię nie zna i nie wiadomo jak zareaguje.

Oby więcej takich mam :loveu: