Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Co do rozmowy z psem i z właścicielem, tak jakby właściciel nie słyszał... Przypomniała mi się historia w sumie niezwiązana z psami.
Pani mnie zaczepia, czy ja mam telefon, bo ona musi zadzwonić do siostry. Taka typowa, biedna kobieta, raczej patologia. Opowiadała mi smutną historię, w końcu mówię, że ok, niech podyktuje numer siostry, zadzwonimy ;) Wpisuję numer, dzwonię, podaję kobiecie.
Chwila rozmowy na różne tematy, stoję z psami obok i czekam na mój telefon ;)
Nagle babka: "No, muszę kończyć już! Ten głupi dziouch nade mną stoi i mi telefon wyrywa!"
:mdleje:

Uznała, że skoro mówi do słuchawki, to "głupi dziouch" jej nie słyszy :evil_lol:

Co do krzyżówek kundelkowo-rasowych, ja czasami takie cuda widuję, że się w głowie przewraca ;)
Wyadoptowaliśmy psa, który wygląda jak miks beagla z dalmatyńczykiem. Jego matka - czarna podpalana suka podobna z pyska do beagle'a - to miks cocker spaniela. Bigli w tym rodzie nie ma w ogóle ;) U Łatka ze spaniela został tylko, niestety, rage syndrome :shake: Pies dostaje jobla i gryzie swoje właścicielki, nie wiedziałam, że ma takie skłonności.. Całe szczęście mieszka na dworze, a właścicielki mają zdroworozsądkowy stosunek do niego, ale ja bym się poważnie nad takim psem zastanawiała. Ciekawe, jakie dawno zapomniane skłonności po dziadkach nagle się ujawniają w psie. Matka Łatka, Tosia, to oaza spokoju i łagodności. Podejrzewam, że wiem, który pies jest ojcem i jest całkiem normalny. A Łatek świr :roll:

Posted

Moje pierwsze psy:

Koralia

Waga niecałe 5 kg, na focie tego nie widać, ale miała taki przodozgyz, ze widać było przy zamkniętym pysiu dolne kły i siekacze ;)

Pałek, jej syn (ten sam brzydal, co w awatarze):

Jedna z jego sióstr miotowych była pokroju jamnika, o pyszczku, sierści i uszach spaniela, czarno-biała, druga- wyrosła na prawie husky, a trzecia była beżowo-ruda, krępa, puchata i miała szczątkowy ogon ;)

Posted

Ja ostatnio widziałam dosyć zabawną mieszankę. Z daleka typowy seter irlandzki. A kiedy już do nas podbiegł.. Łapki krótsze o jakąś 1/3 długości, a mordka typowego "burka z podwórka". Chuda i długa, bez typowych "funflów" :loveu:

Posted

To że w miocie mogą się zdarzyc psy róznych ras rozumiem, bo przecież suka może byc pokryta róznymi psami i z każdym mieć młode, ale to co czasem wychodzi jest niesamowite.

Co do kotów to ja mam "syjamkę" z takiego skojarzenia - jej matka czarna, dziadkowie czarni i czarno-biali, rodzeństwo to samo, a ona colurpoint ;)

Posted

W miocie z którego miałam moją suke było 6 szczylków , trzy prócz mojej wylądowały w okolicy więc widuje je prawie codziennie .
Moja suka była czarna podpalana z jednym stojącym uchem (17kg) sierść jak berneńczyk ni to kręcona ni to długa . Samczyk (18kg) wygląda jak mix sznaucera , po obcięciu jak rasowiec dosłownie wygląda .
Kolejna suczka kremowa , wygląda jak miniaturowy golden retriver (max 13 kg ) i jeszcze jedna przypomina jakiegoś hawańczyka jest niziutka , mała max 7kg z piękną długą sierścią .
Wszystkie te psy są z jednego miotu , niestety moja suczka już nie żyje ale jej rodzeństwo widuje co jakiś czas.
Jakby wszystkie cztery stanęły obok siebie nikt by nie domyślił się że to rodzeństwo , nie miały ze sobą nic wspólnego prócz matki :)

Posted

[quote name='Majkowska']To że w miocie mogą się zdarzyc psy róznych ras rozumiem, bo przecież suka może byc pokryta róznymi psami i z każdym mieć młode, ale to co czasem wychodzi jest niesamowite.

Co do kotów to ja mam "syjamkę" z takiego skojarzenia - jej matka czarna, dziadkowie czarni i czarno-biali, rodzeństwo to samo, a ona colurpoint ;)[/QUOTE]

Pewnie się czepiam, ale to samo sobie zaprzecza - w miocie po rodzicach różnych ras nie mogą być szczenięta różnych ras, co najwyżej mieszańce ;)
To często się widuje w schroniskach - mioty czasami są wyrównane, a czasem każdy z innej parafii... I w pseudo, gdzie jest kilka ras, też to widać, jak staną szczeniaki z jednego miotu koło siebie - część jamniki, część yorki, a część pekińczyki :lol:

Posted

Z dzisiejszego spaceru. Idę z młodym a przed nami trójka ok. 25 letnich znajomych. Jeden z nich od razu jak nas widzi przeszedł na drugą stronę i słyszę jak pozostała dwójka mówi, żeby się nie bał i do nich wrócił. Gdy się zbliżyliśmy padło pytanie czy młody gryzie, mówię że nie, że szczeniak i kocha wszystko i wszystkich. Chłopak z drugiej strony ulicy -To bernardyn, prawda? -Nie, mastif tybetański. -A to pi****lony ch*j. To ta rasa co zagryza ludzi.
No zatkało mnie :-o Już miałam pytać co niby o tej rasie wie, ale się odwrócił i dał w długą a krzyczeć nie zamierzałam:shake:

Ale czasem wcale nie dziwne że ludzie wyrabiają sobie zdanie na temat danych ras. Ostatnio szłam pewnym osiedlem i na balkonie stała babka i gadała z jakimś facetem na chodniku. Obok babki rozwścieczony bulik. Najchętniej to by faceta zjadł. Facet spytał babki co ten pies taki agresywny, a ona na to: Bo to taka rasa agresywna, lepiej się do tych psów nie zbliżać. I potem się dziwić że ludzie chodzą i wyzywają psiaki od morderców:shake:

Posted

[quote name='Mała Nika']Z dzisiejszego spaceru. Idę z młodym a przed nami trójka ok. 25 letnich znajomych. Jeden z nich od razu jak nas widzi przeszedł na drugą stronę i słyszę jak pozostała dwójka mówi, żeby się nie bał i do nich wrócił. Gdy się zbliżyliśmy padło pytanie czy młody gryzie, mówię że nie, że szczeniak i kocha wszystko i wszystkich. Chłopak z drugiej strony ulicy -To bernardyn, prawda? -Nie, mastif tybetański. -A to pi****lony ch*j. To ta rasa co zagryza ludzi.
No zatkało mnie :-o Już miałam pytać co niby o tej rasie wie, ale się odwrócił i dał w długą a krzyczeć nie zamierzałam:shake:

;)

u mnie ostatnio była taka akcja, że jak szłam rano z chłopakami
to mijała nas starsza kobietka
zatrzymała się
spojrzała na nas i ......

przeżegnała się
siarczyście spluneła przy akompaniemencie głośnego "TFUUU!"

i poszła dalej :evil_lol:

Posted

[quote name='3 x'];)

zatrzymała się

przeżegnała się

i poszła dalej :evil_lol:[/QUOTE]
Jaka szkoda że u mnie nie odwalają takich akcji :evil_lol:

Posted

[quote name='gops']W miocie z którego miałam moją suke było 6 szczylków , trzy prócz mojej wylądowały w okolicy więc widuje je prawie codziennie .
Moja suka była czarna podpalana z jednym stojącym uchem (17kg) sierść jak berneńczyk ni to kręcona ni to długa . Samczyk (18kg) wygląda jak mix sznaucera , po obcięciu jak rasowiec dosłownie wygląda .
Kolejna suczka kremowa , wygląda jak miniaturowy golden retriver (max 13 kg ) i jeszcze jedna przypomina jakiegoś hawańczyka jest niziutka , mała max 7kg z piękną długą sierścią .
Wszystkie te psy są z jednego miotu , niestety moja suczka już nie żyje ale jej rodzeństwo widuje co jakiś czas.
Jakby wszystkie cztery stanęły obok siebie nikt by nie domyślił się że to rodzeństwo , nie miały ze sobą nic wspólnego prócz matki :)

U Amora w rodzince też było podobnie. Suka-matka wielkości szpica miniatury, kłąb sierści. Brat wielki dogowaty (obecnie jestem prawie w 75% pewna że zobaczyłabym w nim domieszkę pointera :D), drugi brat niczym russel , trzeci jakby ratler a reszta jakaś szara nie podobna do niczego, za to Am trójkolorowy krępy średni kundel. Jak pytaliśmy o ojca to nam machnęli ręką do sąsiada gdzie stał na łańcuchu pies w typie...podhalana. Dzieciaki też wrzeszczały że ich suka "puściła się z amstawem".
Całe szczęscie że pan wiedział , którego pieska ma nam dać :roll:\

Pewnie się czepiam, ale to samo sobie zaprzecza - w miocie po rodzicach różnych ras nie mogą być szczenięta różnych ras, co najwyżej mieszańce ;-)
To często się widuje w schroniskach - mioty czasami są wyrównane, a czasem każdy z innej parafii... I w pseudo, gdzie jest kilka ras, też to widać, jak staną szczeniaki z jednego miotu koło siebie - część jamniki, część yorki, a część pekińczyki :lol:

Może mało sie sprecyzowałam ,ale sądziłam że załapiecie sens ogólny tego że suka może mieć dzieci z kilkoma psami i mogą rózne hece wyjść. Wiadomo że jak pies nie ma potwierdzenia to w genach diabli wiedzą co może siedzieć.
I nie tylko przy mieszańcach, ale z pozoru nawet "trasowych" psach - tak jak napisałam wcześniej dla przykładu o tych astach ;)
Spotkałam już kilka razy że ktoś swojego kundelka z ciekawości badał gentycznie i wychodziły rasy , których nawet człowiek by sie nie spodziewał. A tych do których pies podobny nie było :D

Ale znów robie ot, upsss...

Posted

[quote name='3 x'];)

zatrzymała się

przeżegnała się

i poszła dalej :evil_lol:

chyba żartujesz :grin:

Posted

O też widziałam jak się babeczka żegnała jak mieliśmy ją minąć , ale nie plunęła .
Wzięłam ją za chorą zwyczajnie bo takiej reakcji nigdy ani wcześniej ani później nie widziałam .

Posted

a miałam ostatnio przykra sytuację idąc z Xena - idą sobie dwie, troszkę naćpane nastolatki z dziećmi.. Xena na smyczy, idzie grzecznie przy nodze, przechodzą koło nas i słyszę komentarz jednej z nich, mówi do swojego dziecka ''Ej, uważaj! Ten skur****n <domyślacie się co będzie> to jakiś niepewny jest!" .. Spojrzala się na mni, nic nie odpowiaapdałam,.. Ale zrobiło mi się przykro że ktoś tak nazywa mojego psa, który nawet nie tknie muchy.. :(
Niestety tacy ludzie SA na tym świecie,. :(

Posted

[quote name='Pani Profesor']chyba żartujesz :grin:[/QUOTE]
nie, nie żartuję
naprawdę czasami dziwnie ludzie reaguja na "blokowisku" na dwa duże prsy

[quote name='gops']O też widziałam jak się babeczka żegnała jak mieliśmy ją minąć , ale nie plunęła .
Wzięłam ją za chorą zwyczajnie bo takiej reakcji nigdy ani wcześniej ani później nie widziałam .[/QUOTE]

mnie kiedyś jeszcze jedna babeczka paluchami wytykała
i stukała w głowe w sensie, że głupia jestem

kiedyś tez jak rano szłam z chłopakami
tyle, że byłam już po drugiej stronie jezdni i słysze że ktos coś do mnie ? gada
odwracam się a to ta babka sobie pod nosem psioczy na mnie i psy
i stuka sie w czoło
po czym podchodzi do przystanku stuka stojącego tam pana w ramie, pokazuje mnie palcem
coś dziamgoli
i stuka się w czoło

gdyby nie to, ze z Fredkiem musiałabym przejśc w niedozwolony miejscu (a Fred nie osiąga pełnych prędkości i chodzi zwyczajnie wolno i nie da się go "pociagnąc" żeby przyspieszyć) niekulturalnie rzecz ujmując bym poszła do niej i jej nabluzgała

Posted

[quote name='gops']W miocie z którego miałam moją suke było 6 szczylków , trzy prócz mojej wylądowały w okolicy więc widuje je prawie codziennie .
Jakby wszystkie cztery stanęły obok siebie nikt by nie domyślił się że to rodzeństwo , nie miały ze sobą nic wspólnego prócz matki :)[/QUOTE]

ten sukces miał wielu ojców ;-)

Posted

u nas tez jest jedna baba, co zawsze na nas psioczy.
ma strasznie wykrzywiona, zgorzkniala gebe, wiec wnioskuje, ze nie jest zbyt szcesliwa w zyciu.
na poczatku usmiechalam sie do niej i nawet zyczylam jej raz wesolych swiat.
ale raz jak moj najmlodszy pies byl jeszcze szczeniakiem, natupala na niego i strasznie go przestraszyla, co jej sprawilo jakas chora przyjemnosc. wywolalo to reakcje moich starszych suk i babe ronka oburczala. to byl dla mnie szczyt chamstwa i poinformowalam o tym babe jak rowniez o tym, ze ma sie w tej chwili zabierac, bo spuszczam ronisie ze smyczy i nigdy wiecej ma nas nie zaczepiac. i teraz ju odwraca glowe jak nas widzi:)

Posted

[quote name='a_niusia']natupala na niego i srasznie go przestraszyla, co jej sprawilo jakas chora przyjemnosc

Rozumiem, gdyby zrobiła to przypadkowo i przeprosiła, a ona jeszcze pewnie była zadowolona z siebie.. :shake:

Posted

[quote name='Wola istnienia.']Rozumiem, gdyby zrobiła to przypadkowo i przeprosiła, a ona jeszcze pewnie była zadowolona z siebie.. :shake:[/QUOTE]

ronji tez sprawilo sporo przyjemnosci nastraszenie tej baby.
jak ktos jest menda to jest:)

• 4 weeks later...
Posted

Kilka dni temu : Biegam z psem, pies ubrany w sledy i na lince amortyzującej, gnamy sobie tak wesoło kilkakrotnie mijając towarzystwo popijające na ławeczce napoje wysokoporocentowe, czuję się mocno obserwowana, zupełnie jakbym uprawiała jogging z chomikiem, albo ciągnęła za sobą szczoteczkę na sznurku...
Idziemy któryś raz i nagle wyrywa się z ławki do nas pijana kobieta " ej proszę paniąą, ja się chciałam zapytać, czemu ten pies jest tak strasznie skrępowany tymi szelkami?".
Osłupiałam, więc odpowiedziałam tylko że to takie szelki, i tyle.
Na to kobieta podniosła lament,który słyszałam jeszcze kolejne 5 minut z oddali że ojezus biedny piesek, taki skrępowany, oddychać nie może i dialbi wiedzą co jeszcze :evil_lol:

Posted

To ja opiszę sytuację która mnie bardzo rozśmieszyła , w roli głównej córka kuzynki lat 5 .

Idziemy z moim psem na spacer , pies robi siku i mała pyta :
- Ciociu czy Clayton ma siusiaka ?
Odpowiadam:
- Tak
Chwila przerwy , myślałam że to już koniec tematu a ona :
- To tak jak mój tata !

:evil_lol:

Posted

Gops, cudne :) dzieci są bezbłędne :)

[quote name='LadyS']Pewnie się czepiam, ale to samo sobie zaprzecza - w miocie po rodzicach różnych ras nie mogą być szczenięta różnych ras, co najwyżej mieszańce ;)

Owszem, mogą ;)
A właściwie w kilku przypadkach po rodzicach jednej rasy mogą być dzieci ras różnych- dokładnie to u gryfoników ;)
Zdaje się że JRT i PRT też do pewnego momentu się "kwalifikowało" do danej rasy ?
Jamniki mogą "przeskoczyć" z jednej kwalifikacji wielkościowej w drugą (jamniole dzieli się "po wielkości"). A cziłki co prawda długo i krótkowłose są jedną rasą ale sędziowane są osobno, a w miocie mogą być szczeniaki takie i takie....

Posted

A także mini i średniaki.
Owczarki belgijskie występują w czterech odmianach, których się normalnie nie krzyżuje, ale też mogą być: w miocie groenendaeli - tervuereny (nie tak rzadko) i odwrotnie (rzadko - bo czarny recesywny gen jest znacznie rzadszy niż czarny dominujący), w miocie malinois - tervuereny; w miocie laekenois - malinois.

Posted

Moja sucz jest mieszańcem jamnika długowłosego miniaturki i krótkowłosego standarta.Tylko ona w całym miocie była z dłuższą sierścią. Reszta krótkowłosa a dwa merle mimo, że matka była ruda a ojciec czarny podpalany.