Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

omry napisał(a):
Tak. Takie właśnie małpki są sprzedawane.

I nie wydaje Ci się to okrutne? Nigdy nie widziałaś np. na Animal planet żałoby małpiej matki po zmarłym dziecku?
Te "oswojone" matka dokarmia piersią do piątego miesiąca życia. Oto, co pisze o nich sama hodowczyni:
"Małpki wykarmione i wychowywane przez rodziców do piątego miesiąca życia powinny przebywać z rodzicami. Bardzo źle wpływa na ich psychikę przedwczesne odbieranie od rodziców. Małpki są bardzo zżyte z rodzicami do piątego miesiąca życia, śpią wtulone na plecach rodziców, potrzebują ich ciepła i bliskości."
No to jak z tą psychiką? Oswojonym wpływa to na nią bardzo źle, a ręcznie karmionym nie?

omry napisał(a):

Jak wcześniej pisałam - rozmawiałam z hodowcą przez telefon. Małpki zabierają wszędzie, ale mają swoje woliery, bo w nich czują się bezpiecznie.

Rozmawiałaś z hodowczynią z małpiego świata, jak sądzę. Ta druga podlinkowana hodowla (pigmejki), to same woliery - ani słowa o tym, że małpki je opuszczają. Wręcz przeciwnie - to jak akwaria z osprzętem naświetlającym, temperatura 25 stopni C.

Posted

filodendron napisał(a):
I nie wydaje Ci się to okrutne? Nigdy nie widziałaś np. na Animal planet żałoby małpiej matki po zmarłym dziecku?
Te "oswojone" matka dokarmia piersią do piątego miesiąca życia. Oto, co pisze o nich sama hodowczyni:
"Małpki wykarmione i wychowywane przez rodziców do piątego miesiąca życia powinny przebywać z rodzicami. Bardzo źle wpływa na ich psychikę przedwczesne odbieranie od rodziców. Małpki są bardzo zżyte z rodzicami do piątego miesiąca życia, śpią wtulone na plecach rodziców, potrzebują ich ciepła i bliskości."
No to jak z tą psychiką? Oswojonym wpływa to na nią bardzo źle, a ręcznie karmionym nie?

Masz rację. Z tego co się orientuję to można sobie wybrać, jaką chce się małpkę, ale wiadomo, że większość, jeśli nie wszyscy wybiorą ręcznie wykarmioną.
Teraz się tak naprawdę zastanowiłam.. Hodowczyni mówiła, że małpki ręcznie karmione czują się z ludźmi bardzo dobrze, nie sprawiają kłopotów, ale czy to nie jest 'zachwalanie towaru' się nigdy nie dowiem. Może też chodzi o to, że małpki oswojone oddzielone od matki zbyt wcześnie mają później problemy z zachowaniami typowo małpimi? Małpka, która od pierwszych dni przebywa z człowiekiem nie naśladuje niektórych małpich zachowań, więc może nie mieć aż tak wielkich problemów jak ta, która później miałaby żyć z innymi małpami. Nie wiem, nie zagłębiałam się aż tak w tę kwestię. Małpki nie planuję, więc nie interesuję się aż tak tematem. Po prostu staram się nie oceniać zbyt pochopnie :)

filodendron napisał(a):
Rozmawiałaś z hodowczynią z małpiego świata, jak sądzę. Ta druga podlinkowana hodowla (pigmejki), to same woliery - ani słowa o tym, że małpki je opuszczają. Wręcz przeciwnie - to jak akwaria z osprzętem naświetlającym, temperatura 25 stopni C.

Tak, z Małpiego Świata. Tę drugą hodowlę znalazłam wczoraj przypadkiem, jeszcze nie czytałam nic o niej. Ale skoro tak żyją, jak tam pisze, to naprawdę nie jest dobrze i z takiej hodowli to z pewnością bym małpki nie wzięła.

• 2 weeks later...
Posted

Psiefoty napisał(a):
Uwielbiam ludzi, szczególnie tych którzy uwielbiaja innych, w moim zawodzie to 90% sukcesu. Ale nie cierpię kogoś kto ot tak sobie postanawia sobie, że będzie uprzykrzać życie innym tylko i wyłącznie ze swoich subiektywnych powodów. Bo jak nazwać darcie się na pół osiedla jak pies wejdzie na pole zieleni, na którym nigdy noga takiego czowieka przez kilkadziesiąt lat nie stanęła i nie stanie ? Jak nazwać to, że ktoś w Ciebie rzuca ziemniakami, żebyś nie chodził tam gdzie rozpościera się widok z jego okna ? Jak nazwać wreszcie nadziewanie parówek igłami i rozrzucanie ich pod oknami ? Skąd ta pewność że zajmę ich miejsce ? Jesteś jakimś telepatycznym psychoterapeutą że juz wiesz jaki będę na starość ? A argumentowanie za pomocą przypowieści o młodzieży to w jakim celu ? Ja pisałem o starych ludziach bo tylko z ich strony spotykają mnie awantury jeśli chodzi o psa a o tym tutaj rozmawiamy. Jakbyśmy pisali o nocnych eskapadach na miasto to mialbym coś do napisania o dresach i tipsiarach pod klubami ale nie o tym mowa.

Co mnie obchodzi że oni są starzy ? To znaczy ze mogą ? To ten sam poziom argumentowania jak orzekanie o mniejszej winie bo ktoś był pod wpływem wódki. Ty jak bedziesz stary to też sobie będziesz urządzać awantury bo sobie wyrownasz dysonans myślą "jestem stary mam prawo" ?

Widzę, że na forum jest silna GWA, chyba nie ma się co przebijać ze swoimi poglądami :)

E tam, zaraz. :)
Odgrzebuję nieco ten post, ale przyznam, że mnie nie oburzyło twoje podejście i (celny, muszę przyznać) komentarz. Niestety coś w tym jest, że mamy skłonność starszych ludzi traktować pobłażliwie, co moim zdaniem nie ma wiele wspólnego z szacunkiem ani wobec wieku, ani wobec drugiego człowieka w ogóle.

A z własnych doświadczeń przyznam, że rzeczywiście, gros uwag kąśliwych, awantur bez powodu (pies się załatwia, mam przygotowaną torebkę, schylam się już, by sprzątnąć i nagle słyszę taką wiązankę, że szewc by się nie powstydził, na temat tego, że po psach trzeba sprzątać a jak się nie sprząta to won - kurka wodna, nie dowidzisz dziadku, to idź do okulisty... :p), dziwnych komentarzy i prób obrażania mnie pochodziło od osób starszych. Czasami miałam wrażenie, że to nie niechęć do psów tylko jakaś ogólna potrzeba przyczepienia się, pomarudzenia, przyatakowania drugiego człowieka... bo można, bo przecież jestem stary/stara.

Pozostaje tylko mieć nadzieję (i jakoś na to chyba pracować), że nie staniemy się tacy sami za x lat.

omry napisał(a):
O zobacz, jeszcze jedną hodowlę znalazłam :) Można wiele poczytać na stronach.

http://www.callithrix.pl/?page_id=30
http://www.malpiswiat.pl/
Tak już abstrahując od samej idei trzymania w domu małpy, to ta strona zniechęca od pierwszego rzutu okiem - przez zdjęcie tej "miłej pani" przede wszystkim. ;D

P.S. Chciałam się przywitać po dłuższej nieobecności na forum: dzińdybry ;)

• Downvote 1
Posted

Może to nie chodziło o psa dokładnie ale tez dobre.

Kiedsyś stałam przy sklepie z kotem i psem na smyczy (shih tzu) przy domku jednorodzinnym i jakaś baba wyjżała i zaczeła sie drzeć żebym te DWA psy zabrała bo one jej przy bramie sraja. Wiec powiedziałam że to jak już kot z psem i nic nie robią tylko pies wacha. To odpowiedziała "yhy jasne Kot.." i zaczeła sie drzeć że mnie znajdzie i zgłosi ze prowadzam DWA psy przy jej furtce. Następnego dnia jakiś owczarek zarobił jej przy tej furtce:) Dobre sa te babcie nie przemówisz im że kot to kot a nie pies.

Alob ktoś moją sunie shih tzu kiedyś nazwał łaciató krową

Posted

Może nie do końca komentarz, ale dość zabawna sytuacja. Na polach blisko mojego osiedla spotykam z Argo dwie panie z psami, których wcześniej nie widziałem. Pieski zaprzyjaźniły się, a my jak to człowieki, zaczęliśmy na ich temat dyskutować. Gdy psiaki już się wybiegały i mieliśmy się rozejść każdy zawołał swojego. Ja krzyczę "Argo!" Druga "Largo!", a trzecia... "Faargo!". Przez kolejne 10 minut turlaliśmy się ze śmiechu :-D

Posted

co do imion - na jednej z warszawskich wystaw na ringu stało nas tam kilkanaście z labami, i wszystkie po kolei nazywały sie Bazyl..... Z tym, ze moje mają tak w rodowodzie wpisane.

Posted

panbazyl napisał(a):
a ja coraz bardziej dochodze do wniosku, ze nawet na trzymanie psa czy kota powinny być testy.... Bo nie oszukujmy się - niektórzy powinni trzymac tylko pluszaki a i to nie zawsze, bo moga miec na nie uczulenie

Popieram w 100%

Wracając do tematu. Dziwne komentarze na temat mojego psa... kiedy ma długą sierść, najczęściej jest kojarzona z mopem lub szczotką, a po strzyżeniu ludzie myślą, że z innym psem idę.
Pies rasy shih-tsu ;)

Posted

panbazyl napisał(a):
co do imion - na jednej z warszawskich wystaw na ringu stało nas tam kilkanaście z labami, i wszystkie po kolei nazywały sie Bazyl..... Z tym, ze moje mają tak w rodowodzie wpisane.

Może to był jednocześnie zjazd fanów "Hotelu Zacisze" ;)
U mnie kiedyś spacerowała babeczka, co jakiś czas przystawała i głośno krzyczała: Bimber!, Bimbeeer!!! Okazało się, że pies jej nawiał :)

Posted

panbazyl napisał(a):

Mój kot tak się nazywa ;] jak tylko się uparłam na rudego kota, od razu wiedziałam, że będzie Bazylem (choć reaguje tylko, gdy się do niego mówi per "kocie" ;) )

filodendron napisał(a):
Może to był jednocześnie zjazd fanów "Hotelu Zacisze" ;)
U mnie kiedyś spacerowała babeczka, co jakiś czas przystawała i głośno krzyczała: Bimber!, Bimbeeer!!! Okazało się, że pies jej nawiał :)

Dobre imię :D Choć, gdyby tak wołała u mnie na wsi, sądzę, że zaraz kółeczko żulików by się koło niej zrobiło ;)

Posted

Moj Dziadeczek zawsze miał psy o wdzięcznych imionach typu "Sznaps", "Gin", "Siwucha".
Ja mialam kiedys psa Brudasa (ze schronu).
Na dogo gdzies jest tu jakas bida z odzysku o cudnym imieniu Debet :)
jamnik na wsi u sasiadow ma na imie Kiełbasa.

Posted

moja koleżanka ma psa Kłaczka
Słyszałam kiedyś od rodziców o ratlerku imieniem Cerber czy jakoś tak. W każdym razie słysząc imię spodziewałam się ONka, albo jakiegoś innego psa budzącego choć trochę respektu, ale na pewno nie ratlerka :lol:

Posted

Koło mnie mieszkał kundelek Biznes.
Pewnego dnia sąsiad woła do jego właściciela: Panie sąsiedzie! Pański Interes biega po podwórku!
(Ponoć autentyk, choć ja z drugiej ręki słyszałam ;))

Posted

panbazyl napisał(a):
Moj Dziadeczek zawsze miał psy o wdzięcznych imionach typu "Sznaps", "Gin", "Siwucha".
Ja mialam kiedys psa Brudasa (ze schronu).
Na dogo gdzies jest tu jakas bida z odzysku o cudnym imieniu Debet :)
jamnik na wsi u sasiadow ma na imie Kiełbasa.

Siwucha jest super :D Jak dla klaczy :)
Znam jeszcze opowiastkę o suczce Tequili, do której wet miał w zwyczaju mówić na kontrolnej wizycie - Tequila z robakiem, czy bez?