Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Odnośnie przymilania się obcych do psów:
U nas prośby w stylu: Można pogłaskać? Są akceptowane (o ile osoba, która chce to zrobić wygląda na normalną i nie jest pod wpływem alkoholu), jednak zawsze ostrzegamy, że można, ale Łowca skacze, i to wysoko. :cool3: Wszyscy machają ręką, gdzie tam dostojny wilk będzie skakał. Ale wystarczy powiedzieć do Łowcy cos w stylu: Jaki ty śliczny!!! :evil_lol: A od razu zacznie się machanie ogonem, wesołe miny mówiące: pogłaszcz mnie, pogłaszcz :evil_lol: Ludzie podchodzą, głaszczą, a Łowca ni z tego ni z owego skacze i liże prosto w nos. I miny ludzi są róóóóóóóóżne :evil_lol:

Posted

Moim zdaniem, najlepsze komentarze są od dzieci.

Idę dzisiaj na poranny spacerek toaletowy z suczą, Mikra idzie po trawniku z nosem przy ziemi. Z naprzeciwka nadchodzi mama z ok. 6-letnim dzieckiem. Komentarz dzieciaka:

- Ooo, mamo, zobacz, piesek jest głodny i się trawką pasie!

Ledwo dałam radę na nogach ze śmiechu ustać...

Posted

niezłe są niektóre opowieści, uśmiałam się :))
ja kiedyś usłyszałam od Pana z pieskiem, że Nana to Westland :) Ale ten pan miał taką poważną minę i to było takie pocieszne, że aż szkoda mi się było z niego wyśmiewać :)
A co do głaskania... Któregoś razu bachor trzymany przez matkę za rękę ciesząc gębę kopnął Nanę w głowę (miała 4 miesiące) tak mocno, że aż odskoczyła. Od tamtej pory gotuję się na widok szczyli. Tak mnie zatkało, że odeszłam z oczami jak 5zł w ciężkim szoku. Na szczęście dostał lanie :) Ale do tej pory jak sobie przypomnę, to mam ochotę ich znaleźć i... grrrrrr :[
Czasem ktoś pyta, czy może pogłaskać pieska - tylko na to czekam - z uśmiechem mówię, że tak, oczywiście, wiedząc że Nana pogłaskać się nie da :D hehehe. Obcy nie mają niestety szans, za to ludzie poznani "za szczeniaka" jak najbardziej :) W sumie to nie przeszkadza mi, kiedy ktoś chce ją pogłaskać, czasem nawet przykro mi jak widzę ich zawiedzione miny, kiedy Nana ich zlewa :<

Posted

U nas też czasem obcy chcą mi psy głaskać. Starsza suka jest dość nieufna i nie lubi jak większość obcych ją głaska, co ciekawe do niektórych się cieszy i sama chce głasków. Wtedy się zgadzam. Jak widzę że nie ma ochoty to nie pozwalam.

Posted

Ja zazwyczaj nie mam problemów, raczej nie ma chętnych.
Kiedyś podeszły dwie dziewczynki i pytają czy mogą pogłaskać.Ja na to, że tak ale dużego.Na co one :crazyeye:.Bardzo nieśmiało chwilkę go pogłaskały, wzdrygając przy każdym jego ruchu i uciekły :scared:.

Posted

Mój weścik spodobał się małej dziewczynce, babci też ale ze zmartwieniem dodała ze piesek może i ładny ale chory bo nóżki nie urosły :lol: Nie miałam szansy wytłumaczyć bo babcia wolała komentować niż się z nami zapoznać.:roll:

Posted

WATACHA napisał(a):
Ja zazwyczaj nie mam problemów, raczej nie ma chętnych.
Kiedyś podeszły dwie dziewczynki i pytają czy mogą pogłaskać.Ja na to, że tak ale dużego.Na co one :crazyeye:.Bardzo nieśmiało chwilkę go pogłaskały, wzdrygając przy każdym jego ruchu i uciekły :scared:.

Na moje psiska też już się chętni do głaskania skończyli ;)
Czasami tylko się jakiś odważny trafi :diabloti:

Posted

awaria napisał(a):
Na moje psiska też już się chętni do głaskania skończyli ;)
Czasami tylko się jakiś odważny trafi :diabloti:

Wy to macie dobrze :evil_lol:Ja musiałam się nauczyć odmawiać miłośnikom psów:p

Posted

Do mojego dobka kiedyś się wyrywał jakiś chłopczyk do głaskania, powiedziałam, że może, ale ojciec się spojrzał i powiedział "no, hmmm... może lepiej nie" i poszedł :evil_lol:

Posted

U mnie jak już jakiś ochotnik rwie się do Buca i pozwolę pogłaskać, w trakcie miziania następują zwykle pytania "to szczeniak pitbulla/amstaffa? ile ma miesięcy? młodziutki chyba?" - kiedy tłumaczę setny raz z anielską cierpliwością, że to półtoraroczny, dorosły pies, zwykle najpierw nie do końca mi wierzą, a jak już dotrze to nagle zaczynają trzymać ręce przy sobie :roll:

Posted

Moja Tina, to według znafcuf, zarówno ras jak i języków obcych, "czarny golden" :) A na "drugie" to na pewno ma "śliczny pies", bo reaguje na to machaniem całego zada i rozdawaniem buziaków z wyskoku

Posted

my nie mamy raczej problemow z glaskaniem , wiekszasc ludzi nas omija , czesto slysze teksty "jak on sie na mnie/nas patrzy , napewno zaraz sie rzuci " "zobacz jaki wzrok , widac ze agresywny "
to ich skutecznie zatrzymuje przed glasakniem z czego sie bardzo ciesze :lol: zdarzaja sie jedynie male dzieci ktore chca ja poglaskac, co dziwne dorosli bardzo rzadko , moze z 2 razy sie zdarzylo
nie wiem co ona ma w tych oczach ale komentarze tego typu sa dosc czeste .
a ostani tekst mojego wujka "gdybym Cie nie znal to bym sie nawet wystraszyl " :lol:

Posted

ludzie coś chyba mają do czarnych psów, jeden z moich psów wydaje mi się, że jest włochatym mieszańcem staffika (tak trochę z wyglądu i trochę z temperamentu), jest czarny i ma nieodgadniony wzrok (czasami mówimy na niego Putin, bo jak patrzy to nie do końca wiadomo o czym myśli ;) ).. ludzie obchodzą go z daleka.. natomiast sunia z wygladu jest rozkoszniakiem. Każdy właściwie leci z łapkami do niej, tyle tylko że ona sobie tego nie życzy więc każdy daje jej spokój, po czym mówię, że tego czarnego można pogłaskać.. Ludzie na początku robią to z hmm.. pewną rezerwą, ale za chwilę przekonują się, że za pogłaskanie dostają liza po czole albo nosie.. :) i się dziwią, że jak taki czarny pies może być taki miły.. i do tego ma czarne podniebienie.. :razz:

Posted

Moja mama oficjalnie oziębła w stosunku do psów,złapana na gorącym uczynku czyli głaskaniu mojego tłumaczyła się że robi to tylko dlatego że pies uwielbia głaskanie i jak nas nie ma brakuje mu tego :roflt:

Posted

tłamsik napisał(a):
ludzie coś chyba mają do czarnych psów, jeden z moich psów wydaje mi się, że jest włochatym mieszańcem staffika (tak trochę z wyglądu i trochę z temperamentu), jest czarny i ma nieodgadniony wzrok (czasami mówimy na niego Putin, bo jak patrzy to nie do końca wiadomo o czym myśli ;) ).. ludzie obchodzą go z daleka.. natomiast sunia z wygladu jest rozkoszniakiem. Każdy właściwie leci z łapkami do niej, tyle tylko że ona sobie tego nie życzy więc każdy daje jej spokój, po czym mówię, że tego czarnego można pogłaskać.. Ludzie na początku robią to z hmm.. pewną rezerwą, ale za chwilę przekonują się, że za pogłaskanie dostają liza po czole albo nosie.. :) i się dziwią, że jak taki czarny pies może być taki miły.. i do tego ma czarne podniebienie.. :razz:

Wiele ludzi boi się czarnych psów, kojarząc je z agresją. Zauważyłam to na przykładzie labów- ludzie się mniej boją biszkoptowych niż czarnych.
A stereotyp, że pies z czarnym podniebieniem oznacza agresję- to oczywiście głupota;)

Posted

Zakopane, stoję przed jakimś stoiskiem z pamiątkami, Lolkę głaszcze jakieś dziecko obok mnie. Przechodzi para turystów
Turystka: o Boże to owca czy pies?!
Ja: Owca, nie widać?
T: No nie...

Lola to Curly...

Częstochowa, wystawa. Podchodzi dwóch mężczyzn i zagaja
M1: Przepraszam jaka to rasa?
Ja: Curly Coated Retriever
M2: Aaa to z chartów, prawda?
Ja: Z retrieverów...
M2: A taka podobna...

Tia, zwłaszcza do afgana :D

Posted

mrau napisał(a):
Zakopane, stoję przed jakimś stoiskiem z pamiątkami, Lolkę głaszcze jakieś dziecko obok mnie. Przechodzi para turystów
Turystka: o Boże to owca czy pies?!
Ja: Owca, nie widać?
T: No nie...

Lola to Curly...

Częstochowa, wystawa. Podchodzi dwóch mężczyzn i zagaja
M1: Przepraszam jaka to rasa?
Ja: Curly Coated Retriever
M2: Aaa to z chartów, prawda?
Ja: Z retrieverów...
M2: A taka podobna...

Tia, zwłaszcza do afgana :D

No to sobie porozmawiałaś :cool3:,ale przyznać trzeba,że masz bardzo rzadką rasę,więc trudno się dziwić.

Posted

Albo do whippeta - na pewno bardzo podobna, hihihi... A tak w ogóle to o rany, curly jest w Lublinie i ja nic nie wiem? No flaty już widywałam, ale łowieczki jeszcze nie :cool3:

Posted

To było dawno.
Idziemy sobie spacerkiem po Błoniach moja znajoma z rodezjanem i ja z moim małym kundlem. Obaj luzem (wtedy jeszcze przepisy tego nie zabraniały). Z naprzeciwka idzie pani z jakimś średnim kundelkiem na smyczy. Psy do niego podbiegają. Pani wrzeszczy "prosze natychmiast wziąc psy na smycz" . My obie: "ale one nic mu nie zrobią, sa łagodne" . Pani dalej wrzeszczy; "Nie widzi pani jak ten duży sie zjeżył?". Moja znajoma: "o Boże! Co pani narobiła? Teraz już mu tak zostanie!!!"

Posted

Mnie rozwalają (w pozytywnym sęsie) rozmowy małych dzieci z ich opiekunami.
Idę z psem, dziecko: oooo piesek (Sator jest dość duży może dlatego jeto to "ooo" ;)) idzie na smyczy, a dlaczego nie ma tego czegoś na pysku? Opiekun: bo piesek jest grzeczny, słucha się pani (Sator szedł grzecznie prz nodze :))... Dalej już poszłam i nie słyszałam do końca :)

Posted

Agata Balu napisał(a):
To było dawno.
Idziemy sobie spacerkiem po Błoniach moja znajoma z rodezjanem i ja z moim małym kundlem. Obaj luzem (wtedy jeszcze przepisy tego nie zabraniały). Z naprzeciwka idzie pani z jakimś średnim kundelkiem na smyczy. Psy do niego podbiegają. Pani wrzeszczy "prosze natychmiast wziąc psy na smycz" . My obie: "ale one nic mu nie zrobią, sa łagodne" . Pani dalej wrzeszczy; "Nie widzi pani jak ten duży sie zjeżył?". Moja znajoma: "o Boże! Co pani narobiła? Teraz już mu tak zostanie!!!"

Z tym zjeżeniem to jest akurat dość śmieszne :D choć nie zmienia faktu, że wobec pani z psem na smyczy było raczej nieuprzejme, delikatnie mówiąc. Nie znoszę dużych podbiegaczy, nawet jeśli zjeżone są "z natury".