Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj odebralem mojego 8-tygodniowego labradora. Chcę go nauczyc sikania na gazete. Pokoju gazetami nie wyloze, dlatego ze je gryzie i je na co mu nie pozwalam. Wychodzę z nim na dwor po spaniu i posilku ale nie zawsze bede mial na to czas. Moze wy cos doradzicie ?

Posted

Poradzę Ci coś .Kiedy pojawia się w domu szczeniak niedopuszczalne są słowa ,że nie zawsze będziesz miał dla niego czas Poświęć go bardzo dużo na początku to potem przez wiele lat Twój pies będzie Cię cieszył swoim zachowaniem .

Co do siusiu to obserwuj go bardzo uważnie .W momencie jek będzie robił na dworku siusiu to chwal go ,głaskaj a nawet dawaj smakołyki .Już 4 miesięczny piesio w miarę długo może wytrzymać bez spacerku .Ja nie uczyłam nigdy załatwiania się w domu .Moi znajomi tak i ich 3 letni pies czasami nasika na miejsce gdzie wiele czasu temu były gazety .Ma skubany pamięć . A jak długo może pies wytrzymać ? Nie wiem nawet ile dorosły bo moja najwięcej jest sama 6 godz. Ostatni spacer ma o 22 a pierwszy o 4 rano . Chciałam mieć psa to teraz narzuciłam sobie dyscypline. Wiem ,że pewnie nie muszę aż tak ,ale.... lubię to :D

Posted

Heh :D Masz racje chcialem miec psa to teraz mam :D Ja z moim Edim budzimy sie o trzeciej w nocy idziemy spac o piątej :D A pozniej caly dzien spieee :D Tak samo on :D Edi jest moim pierwszym psem i napewno nie ostatnim. Pysia thx za rade tak samo z nim robilem chwale go i wszystko zwykle nadążam ja wychodze z nim o 7, 9, po spaniu i po jedzeniu na razie sie uczy jeszcze nie drapie drzwi zeby wyjsc ale bedzie z niego pies :D

Posted

Heh :D Masz racje chcialem miec psa to teraz mam :D Ja z moim Edim budzimy sie o trzeciej w nocy idziemy spac o piątej :D A pozniej caly dzien spieee :D Tak samo on :D Edi jest moim pierwszym psem i napewno nie ostatnim. Pysia thx za rade tak samo z nim robilem chwale go i wszystko zwykle nadążam ja wychodze z nim o 7, 9, po spaniu i po jedzeniu na razie sie uczy jeszcze nie drapie drzwi zeby wyjsc ale bedzie z niego pies :D

Posted

Jak będziesz konsekwentny to Ci się to opłaci . A moja sunia nigdy nie drapie .Właściwie to miałam mało możliwości zobaczenia jej reakcji .Poprostu wychodzi na długie spacery dość często .Czasami jak są awarie żołądkowe to kręci się i dyszy :wink: .Jak musi już to wydaje dziwny dźwięk .Tylko u niufów słyszałam taki gardłowy ale przyjemny w brzmieniu głos . Życzę powodzenia w wychowaniu malucha . :D :wink:

Posted

Mam jeszcze jedno pytanie. Maly bedzie musial byc chwilowo w piwnicy. Oczywiscie wszystko tam ladnie przygotowane i nie ma ciemna. Ale po 10 minutach maly jęczy. W piwnicy tymczasowo(dopóki nie bedzie mial kojca) bedzie musial zostawac az 4 godz. Nie wiem co zrobic: isc czy go olac. Jak tak bede caly czas chodzil to sie nauczy ze bede przychodzil i psekichane. A z drugiej strony jest mi go zal. CO zrobic?

Posted

8 tygodni to straszny maluch jeszcze :baby: , moja Pepsi kiedy zostawała sama zazwyczaj szła na swoje legowisko i spała. Właściwie to zamykałam drzwi, wychodziłam i nie nasłuchiwałam już czy piszczy czy nie. Na pewno błędem jest ponowne wejście do mieszkania. Kiedy była juz starsza o miesiąc i miała już opanowaną komendę siad, odprowadzała mnie do drzwi, mówiłam jej "siad zostań" i wychodziłam. Nigdy jakoś specjalnie nie protestowała a kiedy wracałam zawsze ją budziłam. Mogłaby spać na akord. Ja na Twoim miejscu zostawiłabym piecha najpierw na 5-10 minut samego, a potem po prostu ten czas wydłużać.

A co do siusiania nie mam żadnych rad ponieważ mam sunię. Moja załatwia się w jednym wyznaczonym miejscu na ogródku. Ma latrynkę wysypaną żwirkiem, kamyczkami i pożytek mam z tego taki, że teraz jadąc na tydzień do Pobierowa też zabrałam woreczek z kamyczkami z jej prywatnej toalety. Efekt był podobny jak w domu, uznała to miejsce za swój private szalecik i tam tylko biegała. Znacznie ułatwia to sprzatanie po piesku zwłaszcza jak jesteś u kogoś i chcesz zostawić po sobie dobre wrażenie.

ŻYCZĘ SUKCESÓW WYCHOWAWCZYCH.