Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 581
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jesteśmy z Tobą i z Anią i z Tutkiem. Nadal jestem za tym żeby Ania umówiła się na wizytę z Andrzejem Kłosińskim - niech nie ma jakichkolwiek oporów że to dziwactwo czy strata czasu itd. To spoko człowiek - nic jej ani psu nie zrobi ;) a wiele może doradzić. No i im szybciej to zrobi tym lepiej dla wszystkich!

Posted

weszka napisał(a):
Jesteśmy z Tobą i z Anią i z Tutkiem. Nadal jestem za tym żeby Ania umówiła się na wizytę z Andrzejem Kłosińskim

Jesteśmy, Waszko, jesteśmy.. tylko za wiele na odległość nie da się wymyślić:shake:
Popieram sugestię Weszki, ktoś "znający się" :razz: powinien ocenić parę Ania-Tutek z bliska.

Posted

wiem własnie, że bez tego lepiej nie będzie bo ewidentnie źle zaczęła - teraz tylko ktoś mądry może to odkręcić - ja cały dzień marudziłam Ani i tym, żeby chociaz zadzwoniła i porozmawiała z P. Kłosińskim i mam nadzieję, ze to zrobi :roll:

Posted

malawaszka napisał(a):
wiem własnie, że bez tego lepiej nie będzie bo ewidentnie źle zaczęła - teraz tylko ktoś mądry może to odkręcić - ja cały dzień marudziłam Ani i tym, żeby chociaz zadzwoniła i porozmawiała z P. Kłosińskim i mam nadzieję, ze to zrobi :roll:

Wystarczy, że ona "zmądrzeje" :D Ja tez z moim brodaczem źle zaczęłam, ale wszystko da się naprawić.

On się zachowuje zupełnie tak zaborczo jak moja pchła :evil_lol: Ale robiliby dym :diabloti: Są jakieś łagodniejsze egzemplarze?? :eviltong:

Trzymam kciuki :)

Posted

dostałam od Ani jeszcze maila, bo pisałam sporo z tego co pisałyscie tutaj, i pisałam od siebie milion pytań i w ogóle to Ania wysłała mi lekkie uspokojenie :lol:

Generalnie chciałabym tylko jedną rzecz dojaśnić. To nie jest tak, ze nasza współpraca z Kubą sprowadza się do karcenia go i stawiania mu granic. Kiedy tylko jest ku temu okazja przytulamy się, głaskamy, chodzimy na spacery, bawimy się. Wydaje mi się, że na miarę możliwości dokładam i dokładałam starań, żeby poczuł się kochany i bezpieczny. Chodzi bardziej o to, że tych trudnych momentów jest zdecydowanie więcej niż tych miłych, Kubie chyba trudno przyjmować czułości – może nie potrafi.
Z jedzeniem jest bardzo ok. Już nie walczy o miskę, bo dbamy o to, żeby ciągle coś w niej było. Więc jest mnóstwo momentów, kiedy w misce zostaje jedzenie i on wie, że może je tam znaleźć. To bardzo pomogło.

czyli aż takiej tragedii nie ma, ale dobrze nie jest :shake: zaczął na spacerach warczeć na ludzi, niemiło powitał znajomych, którzy przyszli do Ani - ewidentnie zachowuje się jak przywódca, jak ktoś przechodzi przy ogrodzeniu to też się awanturuje - a nie robił tego u missieek :mad: rozpanoszył się za bardzo i trzeba to jak najszybciej ukrócić!

Zerduszko - one wszystkie są takie - podłe niewdzięczniki :mad: ale przecież za to je kochamy :loveu: :lol:

Posted

Pozwolisz tylko, że nie zgodzę się z teorią przywódcy :razz: Fisher już nie zyje, ale jego teorie umarły przed nim :multi:
To jest pies stróżujący, bez odpowiedniej ogłady robi się agresywny. Czy we wzorcu nie ma "nieufności do obcych" :razz: ?? Ładny eufemizm :eviltong:

Ja już nerwy na tej mojej diablicy straciłam. Teraz juz spokorniała, ale obawiam się, że za pare lat mi się zrobi za nudno i znów zgłupieję :loveu:

Posted

ja powiem tak - nie wierzę ślepo w żadne z pisanych teorii - ani w Fisherowe, ani w klikierowe - nie każdy pies nadaje się do klikania, ale nie o tym wątek więc EOT

Szukamy domku :kciuki:

A nieufnośc do obcych - to prawda :roll:

Posted

Ale ja nie piszę o metodach nauczania (kliker, OE itd.), tylko o teorii, która nie tylko została obalona, a sam jej autor sie z niej wycofał.

Piszę to tylko dlatego, że dużo nieporozumień wynika z interpretacji psiego zachowania patrząc przez pryzmat DT. I potem takie sfrustrowane psy trafiają do schronisk, bo właściciel zamiast zająć sie wychowaniem psa, to bawi się w przewracanie psa na plecy i inne pierdoły. Jakby to miało psa nauczyć szacunku :lol: Widział ktoś, żeby naturalnie żyjące psowate wywalały sie nawzajem na plecy (pomijam zabawę) - nie, bo to jest gest, który wychodzi z inicjatywy słabszego osobnika. Itd. Ale już się zamykam :oops:

Czy coś sie zmieniło u Tutka??

Posted

Są jakieś łagodniejsze egzemplarze?? :eviltong:

owszem ! mój ! Miałam cholerne szczęście trafić na 8-10(tego nie wie nikt) letniego olbrzyma o łagodnym,zrównoważonym i jednocześnie szalonym i wesołym charakterze, bez żadnych problemów z zachowaniem :loveu:
no może pierwsze parę tygodni walczyłam z wyciem podczas mojej nieobecności...A teraz jest pies idealny:loveu:

Posted

zerduszko napisał(a):
Ale ja nie piszę o metodach nauczania (kliker, OE itd.), tylko o teorii, która nie tylko została obalona, a sam jej autor sie z niej wycofał.

Piszę to tylko dlatego, że dużo nieporozumień wynika z interpretacji psiego zachowania patrząc przez pryzmat DT. I potem takie sfrustrowane psy trafiają do schronisk, bo właściciel zamiast zająć sie wychowaniem psa, to bawi się w przewracanie psa na plecy i inne pierdoły. Jakby to miało psa nauczyć szacunku :lol: Widział ktoś, żeby naturalnie żyjące psowate wywalały sie nawzajem na plecy (pomijam zabawę) - nie, bo to jest gest, który wychodzi z inicjatywy słabszego osobnika. Itd. Ale już się zamykam :oops:

Czy coś sie zmieniło u Tutka??

ojć :lol: ja też nie piszę o metodach czyli m.in. o wywalaniu na plecy i broń boże nie kazę Ani rzucać się na Kubę i wywalać go na plecy :lol: ale po prostu wlazł jej na głowę - no wlazł i robi co chce

a naturalnie zyjących psowatych nie widziałam nigdy w życiu na oczy jak zapewnie znaczna większość o ile nie wszyscy z nas ;)

Nic się nei zmieniło póki co bo Ania jest od wczoraj na szkoleniu - dziś zdaje sie wraca lub jutro i będziemy działac dalej - tzn mam nadzieję, że zaczniemy działać w kierunku naprostowania tej niezdrowej sytuacji :roll: Sama bym zadzwoniła do P. Kłosińskiego - ale bez sensu bo pewnie na większośc pytań i tak nie będę znała odpowiedzi nie będac z psem :shake:

Posted

Może będzie wszystko ok :razz: Dobry specjalista tak blisko, to aż grzech nie spróbować. Tym bardziej, ze idzie o tak cudnego psa :loveu:

Ps. Nie widziała nigdy lisa?? :cool3: U mnie w okolicach lutego, to skubańce nawet między blokami latają :shake:

eria, szczęściara z Ciebie. Ja bym mądrego psa potrzebowała, żeby mojej głupiej ustąpił.

Posted

Szkoda że jeszcze nie udało się spotkać z A.K. - czas leci i jak sądzę nie działa na korzyść Tutka. Oby jak najszybciej się udało spotkać i podjąć stosowne kroki żeby Tutka "okiełznać".

Posted

malawaszka napisał(a):
Zerduszko - adoptuj go :placz::placz::placz:

Chętnie :loveu: Tylko jak go z moją suką pogodzić :razz:

Ale jakby syt. była bardzo podbramkowa, to mogłabym go na jakiś czas przygarnąć i może nawet pojeździć z nim do Jacka G. (tu finanse grają rolę). Tylko pytanie czy on się umie kulturnie zachowywać jak zostaje sam (my pracujemy)??

Posted

Zerduszko nie wiem - nie wiem czy on zostawał już sam, bo jak w mieszkaniu u Ani za bardzo rozrabiał to od razu przeniosła się z nim do Mamy do domku i tam chyba mama cały czas z nim była, ale się dowiem

Posted

malawaszka, dzwonila do tego Klosinskiego?Kurde, niech dzwoni i to migiem!! Klosinski wyprowadzil mojego Gryfa na dobra droge, pamietasz jak sie Agnieszce na psyk rzucil?Dzisiaj by tego nie powtorzyl.....i za to Panu Andrzejowi bede wdzieczna zawsze.