Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Niech w Nowym Roku -
świat będzie dla Ciebie,
pełen ciepła...
radości...i Przyjaciół...
A w Twoim domu niech nigdy nie zabraknie:
miłości...serdeczności...
pogody ducha...
i zrozumienia...oraz wszelkiego dobra!
Najwspanialszego...
Pełnego uroku -
Nowego Roku 2011!!!
By miłość królowała!
By radość panowała!
By szczęście Ciebie szukało!
I zdrowie dopisywało!”

Tego zyczy Pako, Bully , Borrego i ciotka Ala

Tak Pakus jezdzi w Kia Sorento na przednim siedzeniu

• 1 year later...
  • Replies 125
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witajcie,niestety dolączyłam do Waszego grona...mam również nadzieje definitywnie wkrótce je opuścić ;)

Mam pytanie o dietę. Pies ma dostawac sladowe ilości mięśa,tzn ile na dobę dla psa 26 kilo,9 lat ?

Ile ma dostawac buraczka i jak często?
Co jeszcze mozna podawac? Musze się skupic na diecie gotowanej,myslałam wlasnie o tym,z czego moge zrezygnowac,z leków nie,więc odpada karma. Będe wdzieczna za wszelkie wskazówki dotyczące zywienia.

Posted

burak czerwny-gotowany myślę że 2 dziennie nie zaszkodzą,ryż gotowany prwie rozgotowany z odrobiną(szczypta soli),gotowane ciepłe ziemniaki,kubeczek serka wiejskigo /dziennie,półtłusty biały ser ale nie wiecej niż 150g,unikanie straczkowych,kapusty,brukselki pora,czosnku,co do mięsa -może z kuraka?:pierś lub obrane udko.unikaj tego co zawiera w wsym składzie miedż,ale takie potrawy co zawieraja duzo cynku(obniżony poziom cu przy podwyzszonej zn,zmniejsza akumulację cu w kom.wątroby),dorzuć jeszcze l-karnitynę(może być dla ludzi).tłuszcz nie powinien być całkiem wyeliminowany z diety ps-zapobiegnie to nadmiernej degradacji białek własnych co ograniczy ryzyko rozwoju encefalopatii watrobowej

Posted

dzięki,a orientujesz sie moze ile tego mięsa dziennie ma być?

tłuszcz nie całkiem wyeliminowany,czyli tyle ,co zostanie na obranym kurczaku,bedzie ok? czy dodawac łyzkę oliwy?

Posted

co do tłuszczu-nie chodzi o to aby pies jadł tłusto-ale myślę że to co w produktach,czy na kurczaku+oliwa bedzie ok,alenic więcej możesz czasem zamisat oliwy dac łyzkę masła extra(ale zamiast nie dodatkowo),26 kg to duży pies-pół dużej ćwiartki bez gnatów powinno byc ok.
zapomniałam wcześniej dopisać-suche bułki jeśli lubi można podawać,jeszcze co mozna potas,wit z gr.b,c i k,mleko i produkty zawierające białak z mleka(serek naturalny bieluch to ma),

Posted

[quote name='gryf80'],dorzuć jeszcze l-karnitynę(może być dla ludzi).
[/QUOTE] Gryf80, ile l-karnityny podawać 32 kg psu? Mój senior też ma problemy z wątrobą a l-karnitynę mam w domu więc może nie zaszkodziło by podawać?

Posted

[quote name='gryf80']jak na 36 kg to potrzeba 1500mg.generalnie jest tak -żejeśli pies waży powyżej 25kg powinien otrzymywać 1500,i nie wazne czy on ma 60 kg czy 30[/QUOTE]
Śliczne dzięki:-) Podałam już do kolacji. Jutro kupię buraki i spróbuję grubego nakarmić. Trochę się boję reakcji układu pokarmowego bo on ma problem z wrzodami na żołądku. Ale spróbować warto....

Posted

jeszcze pomeczę. Co lepiej-essentiale forte czy hepatil? i jakie dawkowanie kapsulek na psa 26 kilo?

czy łączenie karmy hepatic z podawanymi gotowanymi burakami i ziemniakami lub przeplatanie posiłku kurczakowo-ryzowowego z posiłkiem "suchym" nie pwływa zle na tzw bilans?

Posted

może lepszy bedzie esseliv duo-bo ma i fosfolipidy jak w essentiale oraz ornityne(hepatil).takie watrobowe 2 w 1.to wtedy mozesz podawać 1-2 kaps./dziennie

Posted

jestem upierdliwa,lepiej raz czy dwa? suka jeszcze dostaje antybiotyk i przeciwzapalny (pęcherz),czy mogę już teraz,w czasie kuracji podawac esseliv?
po jakim czasie od rozpoczęcia kuracji watrobowej ma sens powtórne badanie krwi,aby wychwycic zmiany?

Gryf,dzięki ogromne i jeszcze pytanie do Ciebie,skąd masz taką dużą wiedze watrobową?

Posted

[quote name='brazowa1']po jakim czasie od rozpoczęcia kuracji watrobowej ma sens powtórne badanie krwi,aby wychwycic zmiany?

[/QUOTE] Gryf 80 ratunku........:-)))) Jak długo mam podawać te gotowane buraki? Do każdego posiłku? (karmie suchą karmą) Ostatnio wymieszałam z chrupkami i niuniek wsiągnął bez protestów. Wręcz był zachwycony:-) Merda do Ciebie ogonem:-)
A l-karnitynę włączyć na stałe do diety, czy np. podawać przez miesiąc a potem zrobić przerwę? No i badania.... Po jakiem czasie od rozpoczęcia buraczanej kuracji? Z góry dzięuję:-)

Posted (edited)

Mi wet powiedziałą,ze po miesiącu mozna zrobic.
jak sie maja buraczki do tzw bilansu? bo ja bym chetnie podawała,ale skoro udało mi sie kupic hepatic suchą karmę,to podawanie buraczka ma sens? a jak bym juz podawała,to tak do końca zycia psa,dwa buraczki dziennie?

Gryf ,swojego watrobowca trzymasz na suchej,czy gotujesz?

Biedronko jakie miałas wyniki,jakiego masz pieska? no i jakie preparaty podajesz?

Edited by brazowa1
Posted

[quote name='brazowa1']
Bidronko jakie miałas wyniki,jakiego masz pieska? no i jakie preparaty podajesz?[/QUOTE]

Brazowa1, mam ponad 9 letniego amstafa. Wyników wątroby nie pamiętam ale wiem, że normy mieliśmy przekroczone 3 krotnie... Karmę suchą mój senior je od wielu lat tą samą (z przerwami na eksperymenty) RC Low Fat. Oczywiście nie jest to ścisła dieta bo mój seniorek kradzieże jedzenia ma opanowane do perfekcji :-) Z podrażnioną wątrobą borykamy się już niestety kilka lat. Z leków podaję heparagen, essentiale forte, ostatnio proliver. Efektów spektakularnych leczenia nie ma.... Ale nie ma też pogorszenia. Cały czas wyniki utrzymują sie na podobnym poziomie. Teraz wyszło, że ma trochre bardziej podrażniona wątrobę (po antybiotykoterapii) i muszę go jakoś dodatkowo wspomóc, stąd pomysł z burakami.

Posted

biedronko-karnityne mozesz podawać codziennie do końca życia psa,buraki również,mimo podawania suchej-jełśi pies ma ochotę je jeśc.2 buraki sredniej wielkości lub 1 duży nie powinny zaburzyć działania diety hepatic

Posted

świat stał się z lekka różowy :) bede dzis miala Zentonil :) :) :) ja wiem,że może zbyt duze nadzieje pokładam w tym leku,ale tak fajnie sie czuję z tym,że dostanie lek weterynaryjny :) :) :). Nie ma to,jak zaprzyjaznieni psiarze :)

Posted

gryf80 napisał(a):
biedronko-karnityne mozesz podawać codziennie do końca życia psa,buraki również,mimo podawania suchej-jełśi pies ma ochotę je jeśc.2 buraki sredniej wielkości lub 1 duży nie powinny zaburzyć działania diety hepatic

Gryf, dziękuję za cenne informacje:-)

Posted

brazowa1 napisał(a):
świat stał się z lekka różowy :) bede dzis miala Zentonil :) :) :) ja wiem,że może zbyt duze nadzieje pokładam w tym leku,ale tak fajnie sie czuję z tym,że dostanie lek weterynaryjny :) :) :). Nie ma to,jak zaprzyjaznieni psiarze :)

Trzymam kciuki żeby lek zadziałał:-))))

• 10 months later...
Posted

cześc :)

Suka jest od długiego czasu (maj 2012) na diecie wątrobowej,je ciągle karme hepatic. Zjadła ileś tam opakowań Zentonilu,obecnie nie podaję jej niczego. Myslicie,że jakieś ludzkie esselivy podawac nadal? Wyniki w normie. :) :) :) Generalnie jest tak fajnie,że w tym tygodniu ide ja zaszczepić.
W sumie mogę jej dalej podawac karme weterynaryjną, ładną ma na niej sierść,tylko czy jej tym nie zaszkodzę? czy może przerzucic ją teraz na zwykłą? od razu bardzo prosze o podpowiedź na jaką. Będę wdzięczna za pomoc.

Posted

tak ,możesz podać preparaty wspomagajace prace czy też regenerujace watrobę.na pewno nie zaszkodzisz.jeśli pies jest zdrowy to nie ma znaczenia jaka karme podajesz