Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Franek pojechał do nowego domku w Warszawie. Za 2 tygodnie pojedziemy razem do weterynarza na szczepienia. Psiak bardzo pozytywnie przeżywa zmianę. Już tego samego dnia bawił się, zjadł porcję chrupek. W nowym domu zachowuje czystość. Franek najwyraźniej odnalazł się w tej rodzinie. Rodzinka też zauroczona jego wspaniałą naturą. Franek jest rozpieszczany i szczęśliwy. Sama nie przypuszczałam, że tak łatwo będzie mu się z nami rozstać. Chyba troszkę gorzej to u nas wygląda. Nawet mój TZ miał I noc nieprzespaną. Blanka troszkę piszczała. Muszę poświęcić jej więcej czasu ;) Przyzwyczailiśmy się już do niego. Cieszę się jednak, że trafił na młodych ludzi o wielkim sercu. Zresztą oni też mieli I noc nieprzespaną. Winny oczywiście był Franek. Po prostu emocjonalnie nie potrafili zapanować nad faktem, że mają już u siebie tak długo poszukiwanego psa :)

BARDZO BARDZO MOCNO DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZAINTERESOWANYM LOSEM FRANKA!

Franio jest cudownym radosnym pieskiem. Wygląda jak dojrzały mężczyzna, ale to wciąż szczeniak. Ma zaledwie 12 miesięcy. Uwielbia pieszczotki. Chętnie się bawi, jest przy tym bardzo delikatny. To bardzo inteligentny pies. Bardzo szybko się uczy. Reaguje na komendy: siad, leżeć, daj łapę, spacer, przychodzi na zawołanie. Nie jest hałaśliwy, nie niszczy. To taki grzeczny misio. On jest na prawdę słodki. Można go od razu pokochać. Psiak był dziki i bał się ludzi. Teraz jest całkowita odmiana. Franio daje się głaskać, nie ucieka, nie jest bojaźliwy. Stał się ufny wobec ludzi. Jest bardzo przyjacielsko nastawiony do świata. Ten pies nadaje się do domku z dziećmi, innymi psami, kotami. Nie ma w nim cienia agresji. Franio potrafi chodzić na smyczy, pilnuje się na spacerkach, nie wchodzi na kanapy, doskonale znosi jazdę samochodem, jest przyjacielski wobec obcych psów, nikogo nie obszczekuje. Zawsze jest w dobrym humorze - jego ogonek jest w ciągłym ruchu. Franio jest zaczipowany i zaszczepiony p. wściekliźnie. Jestem przekonana, że ten pies wniesie wiele radości do serca i domku swojego nowego opiekuna. Franio jest wykastrowany. Mierzy ok. 40 cm.

A oto jego historia:

W Kielcach od dłuższego czasu błąkał się po ulicy niewielki (przed kolano) piesek. Ktoś wyjeżdżając na wakacje wyrzucił go pod schroniskiem. Pies bardzo bał się ludzi. Cieszył się na ich widok, ale nie potrafi się przełamać. Błąkał się przy ruchliwej ulicy w poszukiwaniu pożywienia. Został już dwukrotnie potrącony przez samochód. Ucierpiała na tym najpierw przednia, a potem tylnia łapka. Pies ma ruinę zamiast zębów. Do tego jest bardzo młody do 1 roku.

Piesek ma zrobione zdjęcia, na których widać złamanie. Franio miał być operowany. Na szczęście okazało się, że rehabilitacja będzie korzystniejsza: nie trzeba będzie dodatkowo skracać łapki. Franio musi długi i powoli spacerować. Po ok 0,5-1 roku, powinien tylko nieznacznie utykać. Po miesiącu zaczął coraz chętniej stawać na tej łapce. Teraz po 3 miesiącach - biega na 4 łapkach. To jeszcze młodziutki psiak, ma ok 12 miesięcy. Jego kości się ładnie zrosną i "odpowiednio ułożą" do chodzenia.

No i proszę - łapka w akcji :)

Wierzę, że znajdzie wspaniały domek. To wspaniały i mądry pies.

BANERKI:

• Replies 840
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

366 zł powędrowało na ratowanie chorej babuni:

http://www.dogomania.pl/forum/f28/wroclaw-17-letnia-malenka-suczka-kasa-na-dt-platny-albo-tm-pomocy-129411/

Aktualnie skarbonka Frania wynosi 365,68 zł.

ZAKSIĘGOWANE WPŁATY NA FRANIA = 531 zł:
20 iwi10
100 ewab
50 Gunia
40 Czarna_Żaba
20 iwi10
100 betel (bazarek)
15 Julie (bazarek - przekazany na psiaki Kieleckie)
86 Martens (bazarek)
85 Rudzia-Bianca (bazarek)
30 Sylwinka

Rudzia-Bianca, Betel, Martens, Julie i Sylwinka wystawiły bazarki dla Frania.

Wszystkim bardzo bardzo mocno dziękujemy! :Rose:

Wydatki = 165,32 zł:
95 zł zdjęcie rtg + szczepienie p. wściekliźnie (opłaciłam wspólnie z MaJą 75)
30 zł badanie kału
13,37 neo-pancreatinum (lek)
11,95 imodium
60,00 badanie krwi
50,00 EKG serca

Posted

Cieszę się , że chcesz pomóc. Poszukam, może i u mnie coś się znajdzie na bazarek, a jeśli nie to na pewno parę groszy wpłacę jak już będzie możliwość lecznia czarnuszka:lol:

Posted

Ależ on jest cudowny. Sama słodycz i takie pieskie życie... Macie jakieś pomysły na złapanie maluszka? Skoro podchodzi, to może jakiś koc na niego narzucić? To mniej inwazyjne. Kto jest tym łącznikiem z Warszawa - MaJa 75? :lol:

Posted

Tak jest , potwierdzam będzie bazarek na Murzynka ;) jak tylko się uporam z tymi co mam na stanie.

Nawet już fanty mam upatrzone :evil_lol: ( będą m.in. czyściki z IKEA - prawdziwy przyjaciel psiarza ;) )

Żeby tylko mały dał się złapać :shake:

Posted

Zulugula :lol:, piszę w imieniu Erki , która niestety od wczoraj zupełnie nie może wejść na Dogomanię. Ponieważ dzisiaj cały dzień jej nie będzie (wyjazd), dzwoniła do mnie i prosiła, żeby Ci przekazać, że w pełni popiera Twoje plany i jeśli nadal podtrzymujesz decyzję o wzięciu Murzynaka na DT, to po powrocie , będzie organizować transport do Ciebie.
Ponieważ nie mam pewnosci czy wejdziesz na Dogo przesyłam Ci tą samą wiadomość na pw. Pozdrawiam betel

Ps. Na leczenie na pewno jakieś środki sie znajdą , Ciotki zrobią zrzutę ( ja też sie przyłaczę ) i będzie ok:lol:

Posted

Jeszcze nie , bo teraz nie byłoby co z nim zrobić, ale Erka go złapie. Musi wyczekać chwili , kiedy wejdzie do kojca , a potem jakoś sobie poradzi:cool3:

Posted

Wszystko się uda. Pytanie tylko: kiedy? A mam przeczucie, że niebawem. Dzisiaj jadę na sterylkę z moją suczką. Akurat zdąży się podkurować do przybycia gościa ;)