Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Oj, biedulka :( A serducho ma w porządku? Na waszym miejscu bardzo dokładnie zbadałabym ją przed operacją, bo to nie jest juz młoda psinka. Zbadajcie jej krew - morfologia i biochemia i idźcie do kardiologa. Tak na wszelki wypadek, żeby zminimalizowac ryzyko narkozy. Można tez zrobić RTG płuc, bo tam najcześciej rak się przerzuca w pierwszej kolejności, a jak płuca sa zaatakowane, to... niestety nie ma sensu wykonywac operacji...
Ale pewno będzie dobrze, więc się nie martw na zapas! :kciuki:

Moaj Sabcia też ma raka, więc wiem, co przezywacie, ale naprawdę rak, to nie zawsze natychmiastowy wyrok. Guzy sutków u suczek rzadziej sa złosliwe, niz u ludzi (Sabina niestety ma złośliwe :( ). Niech lekarz odda wyciętego guza do histopatologii.

Tak jak pisała Malawaszka, moja Sabina miała usuwane całe listwy (wszystkie sutki) z obu stron, bo niestety guzy były już rozsiane po cycuchach (w sumie miała ich pięć).
Tylko, że w waszym przypadku weterynarz musi rozwazyć, czy usuwać guza z fragmentem zdrowej tkanki (czyli sutkiem i okolicą), czy go po prostu wyłuskac. Ten drugi sposób przy guzach złośliwych daje mniejsze szanse na całkowite wyleczenie (czyli na brak przerzutów), bo w okolicy gdzie był guz moga zostać jakies mikroprzerzuty, niewidoczne gołym okiem, ale jest o wiele mniej obciążający dla organizmu - bo operacja trwa dużo krócej i interwencja chirurgiczna ma mniejszy zakres.
Tutaj mozesz sobie poczytać o tej chorobie i sposobie leczenia.

Acha, no i dokładnie zbadajcie jej cycuchy. Bardzo, bardzo dokładnie! U Sabiny weterynarz jednego guza przeoczył i zamiast dwóch operacji (kazda strone operuje sie osobno), Saba miała trzy :evilbat: :evil:

Trzymaj się cieplutko i wymiziaj Sarcię :buzi:

Posted

Asher dziękuje za mi to wszysko mówisz. Teraz bede wiedziałą co i jak wetowi mowic. Na co zwrócić uwagę. Ehhhh zycie nie rozpieszcza mnie i Sarci. Po Swiętach bedziemy wszystko ustalac. Musimy dać jej troche odsapnąć bo nie dawno miała juz operację. Bede musiała o wszystko wetkę zapytać. Operacje przeporwadza zawsze jej tato.