Dog Posted December 27, 2008 Author Posted December 27, 2008 [quote name='Kasia&Rika']Heja;-) Cześć ;) po prostu wspaniałe http://i41.tinypic.com/2lsxgux.jpg dziękujemyy :loveu::loveu: na oczka,od tygodnia gdzies Rika dostaje kropelki takie dla ludzi Starazolin - polecone przez weta - działają świetnie:-o oczka są o wiele mniej czerwone. w aptece kosztowały 10zł 70gr, podaje raz dziennie 1 kropelkę i masuje jej po tym oczka, naprawdę widać efekty Hmm, Balto dostawał świetlik... oczka miał przemywane rumiankiem, herbatą ale nic nie przyniosło porządanych efektów. Spróbuje tych kropelek które polecasz, a one są na recepte? Quote
Kasia&Rika Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 dogg napisał(a):Hmm, Balto dostawał świetlik... oczka miał przemywane rumiankiem, herbatą ale nic nie przyniosło porządanych efektów. Spróbuje tych kropelek które polecasz, a one są na recepte? nie, nie są ;-) ona też miała świetlikiem, rumiankiem,kroplami na oczki dla psów i kotów - ale te przynoszą najlepsze efekty Quote
Dog Posted December 27, 2008 Author Posted December 27, 2008 [quote name='Kasia&Rika']nie, nie są ;-) ona też miała świetlikiem, rumiankiem,kroplami na oczki dla psów i kotów - ale te przynoszą najlepsze efekty super!! :multi: W poniedziałek ide je kupić ;) Quote
Kasia&Rika Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 dogg napisał(a): super!! :multi: W poniedziałek ide je kupić ;) mam nadzieję, że Baltazarowi [:evil_lol:] też pomogą, Rice oczka przestały ciec ...teraz już tylko minimalnie:multi: Quote
Dog Posted December 27, 2008 Author Posted December 27, 2008 [quote name='Kasia&Rika']mam nadzieję, że Baltazarowi [:evil_lol:] też pomogą, Rice oczka przestały ciec ...teraz już tylko minimalnie:multi: hehe :evil_lol: Też mam taką nadzieje.. ;) Quote
BobowitaMW Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 http://i41.tinypic.com/2lsxgux.jpg :crazyeye: :lol: Jaka mina! :lol: Jestem pod wrażeniem tego, jaką błyszczącą sierść ma Balto! :-o :loveu::loveu: Piękna! :loveu: Quote
Dog Posted December 27, 2008 Author Posted December 27, 2008 [quote name='BobowitaMW']http://i41.tinypic.com/2lsxgux.jpg :crazyeye: :lol: Jaka mina! :lol: Masz lizanko od Balta :evil_lol: Jestem pod wrażeniem tego, jaką błyszczącą sierść ma Balto! :-o :loveu::loveu: Piękna! :loveu: Sierść może się błyszczy, może nie, tak czy siak, Balto dostaje co 3 dni, 2 jajka :cool3: Podobno to wpływa na sierść... :cool3: nie wiem czy to prawda, ale stosuję.. :cool3: Quote
Asia & Ginger Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 http://i41.tinypic.com/2j67nt0.jpg Hmmmmmmmmm, jak to się je? :hmmmm: http://i40.tinypic.com/2pruqte.jpg Śpiochy. :loveu: :loveu: A co to za piesek? :cool3: http://i43.tinypic.com/2mfeoat.jpg Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa... papa mu się drze. :evil_lol: http://i41.tinypic.com/2lsxgux.jpg Świetne ujęcie. :cool3: :evil_lol: :loveu: :loveu: :loveu: Starazolin to krople na zaczerwienione oczy, nawilżają i zmniejszają przekrwienie. Są takie zwykłe na zaczerwienione oczy i takie do stosowania, gdy oczy są zaczerwenione z powodu alergii. ;) [quote name='dogg']Sierść może się błyszczy, może nie, tak czy siak, Balto dostaje co 3 dni, 2 jajka :cool3: Podobno to wpływa na sierść... :cool3: nie wiem czy to prawda, ale stosuję.. :cool3: Błyszczy, błyszczy. :cool3: A dajesz mu gotowane czy surowe? Najlepiej podawać jajka ma miękko. Białko powinno być ścięte, ponieważ nieścięte zawiera substancję (nie pamiętam nazwy), która neutralizuje działanie witaminy H, która to właśnie ma wpływać dobroczynnie na sierść. ;) Quote
dog193 Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 No to ja przyszłam pomarudzic i pojęczeć jako miłosnik królików;) Po pierwsze - kurcze malutka ta klatka:-( Po drugie - odwiedz stronę uszata.com - tam jest o prawidłowej diecie. Mieszanke wywal - to smieć (tak jak Pedigree dla psa). Królik powinien mieć zróżnicowana diete warzywna + granulat. Oprócz tego nieograniczony dostęp do siana + jakies suszki (suszona babka lanetowata, mlecz, krwawnik, nagietek etc.) Warto tez odwiedzic parę króliczych for - wciągaja nie mniej nż dogomania :razz: Trocin lepiej unikać - ja mam w klace kuwete z drewnianym zwirkiem --> tam sie załatwia, a na klatce ręczniczek. A mój drugi uchol nie ma kaltki tylko kojec (taki jak dla psa):diabloti: No to pomarudziłam, a teraz czas na pochwały:diabloti: Zwierzaki śliczne, a uszak to juz szczególnie:loveu: Quote
BobowitaMW Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 No proszę. Też może spróbuję z tym jajkiem. :cool3: Tylko, że Kika po jajku zamienia się, że tak to ujmę, w "gazownika"... :roll: :eviltong: Nie wiem czy wytrzymam. :evil_lol: Quote
Dog Posted December 30, 2008 Author Posted December 30, 2008 globalnydog193 napisał(a):No to ja przyszłam pomarudzic i pojęczeć jako miłosnik królików;) Po pierwsze - kurcze malutka ta klatka:-( Po drugie - odwiedz stronę uszata.com - tam jest o prawidłowej diecie. Mieszanke wywal - to smieć (tak jak Pedigree dla psa). Królik powinien mieć zróżnicowana diete warzywna + granulat. Oprócz tego nieograniczony dostęp do siana + jakies suszki (suszona babka lanetowata, mlecz, krwawnik, nagietek etc.) Warto tez odwiedzic parę króliczych for - wciągaja nie mniej nż dogomania :razz: Trocin lepiej unikać - ja mam w klace kuwete z drewnianym zwirkiem --> tam sie załatwia, a na klatce ręczniczek. A mój drugi uchol nie ma kaltki tylko kojec (taki jak dla psa):diabloti: No to pomarudziłam, a teraz czas na pochwały:diabloti: Zwierzaki śliczne, a uszak to juz szczególnie:loveu: Witam... Krolik żyje od 6 lat w tej klatce i raczej mu to nie przeszkadza... Codziennie jest puszczany, biega z piłka jakieś 2-3 godz.. Co do żarcia, jje granulat z Vitapolu i nie uważam, żeby mu to w jakikolwiek sposób szkodziło.. Mój Królik ma dostęp do siana non stop... Trociny są i będą... :cool3: Nie rozumiem czemu lepiej unikać trocin? Mojemu Królisiowi od 6 lat to nie przeszkadza... Nie odwiedzam stron Króliczych, bo nie mam takiej potrzeby :diabloti: Jakoś nie ciągnie mnie do tego.. Pozdrawiam Quote
Dog Posted December 30, 2008 Author Posted December 30, 2008 [quote name='Asia & Ginger']http://i41.tinypic.com/2j67nt0.jpg Hmmmmmmmmm, jak to się je? :hmmmm: Masz racje, pierwszy raz dostał ucho i nie wiedział co się z tym robi :evil_lol: http://i40.tinypic.com/2pruqte.jpg Śpiochy. :loveu: :loveu: A co to za piesek? :cool3: Piesek mojego wujka, przygraniety kundelek :cool3: http://i43.tinypic.com/2mfeoat.jpg Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa... papa mu się drze. :evil_lol: http://i41.tinypic.com/2lsxgux.jpg Świetne ujęcie. :cool3: :evil_lol: :loveu: :loveu: :loveu: Dziekujeemy :loveu: Starazolin to krople na zaczerwienione oczy, nawilżają i zmniejszają przekrwienie. Są takie zwykłe na zaczerwienione oczy i takie do stosowania, gdy oczy są zaczerwenione z powodu alergii. ;) Balto nie ma problemów z zaczerwienonymi oczkami, raczej chodzi o ropienie i łzawienie.. więc, kurcze nie wiem czy to właściwa maść.. :shake: Błyszczy, błyszczy. :cool3: A dajesz mu gotowane czy surowe? Najlepiej podawać jajka ma miękko. Białko powinno być ścięte, ponieważ nieścięte zawiera substancję (nie pamiętam nazwy), która neutralizuje działanie witaminy H, która to właśnie ma wpływać dobroczynnie na sierść. ;) Zawsze ma gotowane ;) Quote
Dog Posted December 30, 2008 Author Posted December 30, 2008 BobowitaMW napisał(a):No proszę. Też może spróbuję z tym jajkiem. :cool3: Tylko, że Kika po jajku zamienia się, że tak to ujmę, w "gazownika"... :roll: :eviltong: Nie wiem czy wytrzymam. :evil_lol: Dasz radę :evil_lol: Balto też zawsze puszcza bąki, ale raczej po suchej karmie :cool3: Nie da się wytrzymać, no ale przecież nie zagłodzę psa :cool3::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
dog193 Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 Skąd wiesz, że mu nie przeszkadza? Bo nie umie mówić? No cóz.. 2 godziny na wolnosci jakos słabo wyglądaja przy 22 w ciasnej klitce.. Skoro je granulat to dobrze, moze Vitapol to nie najlepsza firma, ale lepsze to niz kolorowa mieszanka.. Dlaczego nie trociny? Trociny pylą, pył dostaje sie do nosa i oczek i mogą z tego wyjsc rózne powiklania. Skoro przez 6 lat nic mu nie bylo to dobrze. Jednak jak jest ręcznik i kuweta z drewnianym żwirkiem w klatce to o wiele latwiej utrzymac porządek, nie trzeba zmieniac calej klatki, a tylko wyciągnąć kuwete, zmienic i wsadzic, no i zmienic ręczniczek. Ale to juz Wasza sprawa, jak chcecie mu sprzątac. Dobrze, że ma sianko przez cały czas. Zaproponowalam Ci strony o królikach, żebys sie moze czegos nowego o nich dowiedzial, bo mialam nadzieje, że chcesz dla niego jak najlepiej, no ale skoro nie.. Pozdrawiam. Quote
Dog Posted December 30, 2008 Author Posted December 30, 2008 globalnydog193 napisał(a):Skąd wiesz, że mu nie przeszkadza? Bo nie umie mówić? No cóz.. 2 godziny na wolnosci jakos słabo wyglądaja przy 22 w ciasnej klitce.. Skoro je granulat to dobrze, moze Vitapol to nie najlepsza firma, ale lepsze to niz kolorowa mieszanka.. Dlaczego nie trociny? Trociny pylą, pył dostaje sie do nosa i oczek i mogą z tego wyjsc rózne powiklania. Skoro przez 6 lat nic mu nie bylo to dobrze. Jednak jak jest ręcznik i kuweta z drewnianym żwirkiem w klatce to o wiele latwiej utrzymac porządek, nie trzeba zmieniac calej klatki, a tylko wyciągnąć kuwete, zmienic i wsadzic, no i zmienic ręczniczek. Ale to juz Wasza sprawa, jak chcecie mu sprzątac. Dobrze, że ma sianko przez cały czas. Zaproponowalam Ci strony o królikach, żebys sie moze czegos nowego o nich dowiedzial, bo mialam nadzieje, że chcesz dla niego jak najlepiej, no ale skoro nie.. Pozdrawiam. Po pierwsze małe sprostowanie... Nie jestem ON, tylko ONA, po drugie nie chce dla Niego źle... jje, biega (przy piłce) to może kupie mu klatke na całą kuchnie i będę trzymała go w Niej 24/h wtedy będzie najlepiej.... no przecież taaakaaa dużaaa ta klatka... Nie przesadzaj z tymi trocinami! Całe zyćie Króliki, Chomiki, żyją w trocinach i nic im nie dolega... Królik to nie było moję zwierzę wymarzonę, dostałam Go od Taty po stracie papug... Nie miałam takiej wiedzy jak Ty w wieku 12 lat... wychowałam go jak mogłam, a Ty teraz masz jakieś zarzuty? Bo już nie rozumiem "zwolleniczko królików" Quote
dog193 Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 Jakie zarzuty? Po prostu dobre rady.. Rozumiem, że nie miałaś dużej wiedzy, ale ja ci teraz daje mozliwosc przyswojenia tej wiedzy, a ty z niej nie korzystasz, bo... nie wiem czemu.. Przepraszam za zmiane płci:oops:. Nie jestem zwolenniczką tylko miłośniczką - czy można byc miłośnikiem tylko psów? Psy przypięte do budy całe życie też sa i tez nic im nie jest... Niepoprawny argument dot. trocin:shake: Skoro chcesz dla uszaka jak najlepiej to dlaczego nawet nie zerkniesz na uszatą? Dlaczego bronisz sie przed wiedzą? Gdyby ktoś tutaj, na dogomani trzymał psa na łańcuchu to tez bysmy zareagowali (tylko, że wszyscy), że to jest złe i lekko bysmy goscia ochrzanili. Poniewaz na dogo jest znikoma ilosc milosników królików, wiec nikt Ci jeszcze na to uwagi nie zwrócił, ale że ja jestem miłośniczką, wiec zwracam... Klatka jest za mała, a królik jest za mało wypuszczany - to Ci powiem wprost. Co to jest 2 godziny biegania? Co to jest? Matko tak na ludzki rozum - przeciez one tez potrzebuja swobody, potrzebuja sie rozruszac. Wyobrazcie sobie psa zamknietego 22 h w kojcu i 2 h spaceru - to jest dokladnie ta sama sytuacja. I co - przy psie to inaczej wyglada? Bo królik to nie pies, tak? Bo nie umie wyc jak pies, tak? Nie rozumiem tego:shake: Na pewno wychowalas go jak moglas, ale teraz masz szanse sie doksztalcic i zachowujesz sie jakby to cie miało poparzyc.. No nic - widocznie ludzi sie juz nie zmieni, chciałam dobrze, a zostałam potraktowana jako wróg. Troche mi przykro, ale cóż.. Zmykam stąd i juz Wam nie mieszam.. Całusy dla uszatego. Quote
Dog Posted December 30, 2008 Author Posted December 30, 2008 globalnydog193 napisał(a):Jakie zarzuty? Po prostu dobre rady.. Rozumiem, że nie miałaś dużej wiedzy, ale ja ci teraz daje mozliwosc przyswojenia tej wiedzy, a ty z niej nie korzystasz, bo... nie wiem czemu.. Przepraszam za zmiane płci:oops:. Nie jestem zwolenniczką tylko miłośniczką - czy można byc miłośnikiem tylko psów? Psy przypięte do budy całe życie też sa i tez nic im nie jest... Niepoprawny argument dot. trocin:shake: Skoro chcesz dla uszaka jak najlepiej to dlaczego nawet nie zerkniesz na uszatą? Dlaczego bronisz sie przed wiedzą? Gdyby ktoś tutaj, na dogomani trzymał psa na łańcuchu to tez bysmy zareagowali (tylko, że wszyscy), że to jest złe i lekko bysmy goscia ochrzanili. Poniewaz na dogo jest znikoma ilosc milosników królików, wiec nikt Ci jeszcze na to uwagi nie zwrócił, ale że ja jestem miłośniczką, wiec zwracam... Klatka jest za mała, a królik jest za mało wypuszczany - to Ci powiem wprost. Co to jest 2 godziny biegania? Co to jest? Matko tak na ludzki rozum - przeciez one tez potrzebuja swobody, potrzebuja sie rozruszac. Wyobrazcie sobie psa zamknietego 22 h w kojcu i 2 h spaceru - to jest dokladnie ta sama sytuacja. I co - przy psie to inaczej wyglada? Bo królik to nie pies, tak? Bo nie umie wyc jak pies, tak? Nie rozumiem tego:shake: Na pewno wychowalas go jak moglas, ale teraz masz szanse sie doksztalcic i zachowujesz sie jakby to cie miało poparzyc.. No nic - widocznie ludzi sie juz nie zmieni, chciałam dobrze, a zostałam potraktowana jako wróg. Troche mi przykro, ale cóż.. Zmykam stąd i juz Wam nie mieszam.. Całusy dla uszatego. Nie chodzi o to, że zostałaś potraktowana jak wróg.. Ale pierwszy raz spotkałam się z kimś, kto twierdzi, że w jakiś sposób Królikowi jest u mnie źle.. Znam ludzi którzy trzymają króliki 24 na dobe w klatce (dużej) oczywisćie nie twierdze ze tak jest dobrze.. Uważam, że 2-3 godz dziennie, to wystarczająca dawka ruchu dla Królika... I dodam, że gdy Królik chcę bardzo wyjść (zdarza mu się czasami rano) , wtedy zawsze jest puszczany... Klatka zamała? a to niby dlaczego? Królik ma mieć w niej jakiś wybieg, bo nie bardzo rozumiem.. Trociny, są min dla gryzoni, może i masz rację, że nie posiadam wiedzy na ten temat, ale pierwsze słyszę.. Kocham Królika i nigdy nie chciałabym dla Niego źle... ;) Dobranoc ;) Quote
dog193 Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 Królik to nie gryzoń;) Nikt Ci nie powiedział, że jest niepoprawnie, bo nikt sie na tym nie znał najwidoczniej. Mało jest osób, które znają sie na królikach.. Klatkę kupuje sie co najmniej 80cm. Twoja ile ma? Wydaje mi sie, że 60. Nie neguje Twojej miłości do królika - na pewno bardzo go kochasz, tylko pozostają chęci zdobycia wiedzy, bo samą miłością królik nie żyje;) Uwierz mi, że mój królik tez na początku mial ze mna, powiedzmy sobie szczerze zle. Mimo mojej wielkiej milosci do niego - po prostu nie wiedzialam jak sie nim zajmowac. Dopiero kiedy przypadkiem trafilam na forum to powoli, po kawalku naprawialam wszystkie błędy (a sporo ich bylo..). Tylko trzeba CHCIEC. Po prostu czasem trzeba przyznac sie do błędu i błąd naprawic;) Króliki to zwierzątka bardzo ciekawskie, żywiołowe i jesli za duzo czasu spedzaja w klatce to sie ogromnie nudza i są nieszczęsliwe. Tym bardziej jak domownicy wychodzą do pracy/szkoły i nie ma czego obserwowac to królik sie zwyczajnie nudzi. Quote
Dog Posted December 31, 2008 Author Posted December 31, 2008 No najwidoczniej tak... Zgadza się moja klatka ma 60cm. Przemyślałam sobie to i owo i doszłam do wnisoku, że chyba masz racje, może warto odwiedzić stronki uszate... Wczorajsze moje posty w stosunku do Ciebie, chyba za miłe nie były, za co przepraszam.. ale to tylko dlatego, że nigdy nie myślałam, że moge się Nim źle zajmować.. :roll: Królik musi być wypuszczany z klatki, robie to i myślalam, że 2-3 godz wystarczy, nigdy też nie pomyślałabym, że klatka może być za mała :crazyeye: Widzisz tak to jest, jak się dostaję zwierzę np: na prezent.. Nie interesowałam się Królkami, nie czytałam o Nich, zdechły papugi, dostałam Królika... nieograniczony dostęp do wody, siana, rózne rodzaje kolb itd, wypuszczanie z klatki, myślałam, że to wszystko czego On potrzebuje, a ja jestem w stanie mu to zapewnić.. i jest Ok, a nagle po 6 latach dowiaduje się, że może być mu u mnie żle.. szok normlanie.. :cool3: Quote
Izuuus Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Że się wtrace .. xd Wydaje mi sie, ze z tymi trocinami to przesada. Moje zwierzki zawsze mialy troty (nic im nigdy nie bylo) i obecnie swinka tez ma tylko zmieszane ze zwirkiem i.. nie kazde trociny pyla, trzeba wiedziec jakie kupic ;) :razz: PS. Balto jest cudowny :loveu: Quote
Dog Posted December 31, 2008 Author Posted December 31, 2008 [quote name='Izuuus']Że się wtrace .. xd Wydaje mi sie, ze z tymi trocinami to przesada. Moje zwierzki zawsze mialy troty (nic im nigdy nie bylo) i obecnie swinka tez ma tylko zmieszane ze zwirkiem i.. nie kazde trociny pyla, trzeba wiedziec jakie kupic ;) :razz: jak już pisałam trociny są i będą, nie wydaję mi się żeby w jakiś sposób szkodziły zwierzakom :cool3: PS. Balto jest cudowny :loveu: dziękujee :loveu:;) Quote
dog193 Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Niektórym zwierzakom nie szkodzą - owszem. Ale jednak pyla i KAZDE trociny maja pył. Moje przez trociny zaczeły kichac - wymienilam na kocyk i juz nie kichają. Dogg - kolby wywal jeszcze dzis - to swinstwo. Te wszystkie kolby, wapienka, ciasteczka, sole i inne gó*na dla gryzoni nie nadaja się absolutnie dla królika. No cóż - czlowiek uczy sie cale zycie;) Quote
Izuuus Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Jakby sie nie nadawaly to po co sprzedaja ? Tez mialam kroliki pare lat i jakos kolby dostawaly mial trociny i nic nigdy im nie bylo. Mowia, ze swinki tez nie powinny jesc kolb, a jakos robia nawet specjalne kolby z ziarenek itp. Ja sie na krolikach nie znam, ale nie wydaje mi sie zeby im jakos to szkodzilo. Moze ty masz jakies wrazliwe to kroliki na trociny czy cos, a moga miec alegrie ^^ Quote
dog193 Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Po co sprzedaja? Dla kasy oczywiscie.. I ile żyły Twoje króliki? Kolby, kolorowe mieszaki, ciasteczka, wapienka - to są śmieci. Skoro sie nie znasz to nie zaczynaj dyskusji, bo znam sie na tym troche lepiej niz Ty. Poczytaj troche, podowiaduj sie i potem dopiero dyskutuj. Ja tylko udzielam rad, zeby zwierzakom było dobrze, bo chce dla nich jak najlepiej. Jak juz nabierzesz troche wiedzy to z chęcią z Toba podyskutuje. Quote
Izuuus Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 Nie nabiore wiedzy na temat krolikow. Nie mam takiej potrzeby bo juz nigdy nie chce miec krolika. Z reszta wcale nie musze z toba dyskutowac. Wyrazam tylko swoje zdanie i juz. Kazdy ma do tego prawo -.-' Quote
Recommended Posts