Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chodzi o szczotkę firmy KARUSEK
O szczotce
"Profesionalna szczotka do czesania psów długowłosych; doskonała do przygotowania psa na wystawę. Dzięki specjalnej budowie włosów - biała ""ość"" otoczona miękkimi włoskami - nie wyrywa podszerstka. Długość około 22 cm."

Potrzebna mi jest szczotka do psa Bearded Collie, hodowca polecaja Mason Person. Jednak na początek wolę kupić coś przy czym nie dostanę zawału gdy szczeniak mi ją rozłoży na części pierwsze :razz:
Ktoś widział na żywo? Może ktoś używał? Proszę o opinię!

Posted

My mamy, ale Mason Persona. Mysle, ze "idea" tej szczoty jak taka sama. Pies jest pieknie "napuchany". To szczotka idealna do tzw. ostatniego szlifu. Nie wiem jak, ale wlos sie blyszczy po czesaniu. Jest wyciagniety i bosko wyglada. Minus - ze jednak elektryzuje go przy niestosowanu zandego nawiilzania.

Posted

DorkaWD dla szczeniaka, na którego się decydujesz, nie musisz kupować Masona, bowiem tak jak napisała Sota, jest to szczotka do "ostatniego szlifu", która włosa nie rwie i ładnie "napusza". Przy szczeniaku i jego puchu bardziej przydatny będzie grzebień, ja mam takie:http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,618496,0.html i obrotowy http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,444516,0.html a na szczotkę będziesz jeszcze miała czas. Ja, mimo, że Vega ma już 8 miesięcy nadal stosuję szczotkę podobną do tej http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,343073,0.html bowiem psina drewniane szczotki uważa za najlepsze zabawki do pogryzienia :)

Posted

Z tego co piszecie, to mogę dać sobie spokój z poszukiwaniem zastępstwa dla MP, bo przy szczeniaku i tak żaden z niej pożytek...

Dzięki za wyjaśnienia i linki do odpowiedniejszych narzędzi ;)

Crazydaisy, czy Twoja Vega przypadkiem nie jest siostrą Peanuta z Egidy?

Drapaki dla pupili :loveu:

• 5 months later...
Posted

Moja Pandzisz ma 6 m-cy i zniszczoną sierść :angryy: W życiu sama bym nie wpadła na to, że coś jest nie tak! W ostatni weekend mieliśmy piknik ze szczeniakami z hodowli i moja suńka wypadła tragicznie w porównaniu do szczeniąt czesanych MP :placz: Ta szczotka z karuska jest beznadziejna, igły z niej się sypią i przestałam jej uzywać. Zamówiłam MP Junior i mam nadzieje, że szybko uda mi się psa doprowadzić do normalnego wyglądu.
Znowu skapsto nie popłaciło :mad:

Posted

Szczotka wreszcie doszła :razz:
Jeśli mój "M" przypadkiem dowie się ile za nią zapłaciłam to... czeka mnie rozwód :evil_lol: Ale co tam, dla psa warto :cool3:
Pierwsze czesanie i już wiem, że Mason Person była warta tej kasy. Teraz pies jest puszysty, włos sam się układa, a po wcześniejszych szczotkach Panda była wiecznie ulizana i jakaś taka fuj :shake:

Posted

W MP wszystko prawie mi pasuje- pieknie sie czesze, choc czasem ( np zima) wlos jest naelekryzowany, ale i na to sa sposoby, wiec tak: wlos sie pieknie uklada, lsni, wszystko pieknie, poza ...cena, ale coz..."Kochaj i płać ...( albo płacz - widzac rachnek)"

Posted

a jaki model zamowilas?
juz pisalam o tych szczotkach, ale jeszcze nie jestem pewna na 100%
nie wiem, czy szczotka z wlosia z nylonem da sie rozczesac psa, chyba nie...... wiec do czego one sa?
jeszcze sie zastanawiam nad szczotka szpilkowa Maxi Pin, cena 42zl, co o niej mozecie powiedziec?

Posted

Katie, kupiłam "Junior".
Owszem można całego psa nią uczesać/rozczesać. Do kołtunów jednak lepszy jest grzebień z obrotowymi zębami.

W zasadzie to chciałam "Handy", ale już nie było na stanie a nie miałam ochoty ryzykować, że w następnej dostawie przyjdzie w jakiejś dziwnej cenie. Kupiłam za 219zł a widziałam już te szczotki za 370zł :crazyeye: Kilka miesięcy temu jak się nad nią zastanawiałam to kosztowała 170zł
Przyznaję, broniłam się przed tą szczotką ile mogłam :mad: Ale gdy porównałam sierść rodzeństwa mojej Beardedki czesanej zwykłą szczotką z sierścią jej rodzeństwa czesanego MP - niebo a ziemia :shake:

Taak Sota36 - "kochaj i płać" (płacz) Pies ma extra szczotkę a ja dalej jestem bez nowych dzinsów :diabloti: Ale co tam... i tak jeszcze mi zostało kilka (10) ciążowych kg do zrzucenia, więc nie warto sobie nowych ciuchów kupować :eviltong:
Pocieszające jest to, że to szczotka na całe życie i to niejednego psa :cool3:

Posted

Dorka - dla dla uspokojenia sumienia ( dalam za nia 220 w tamtym roku na wystawie w Katowicach) czasem sie sama nia czesze:)I fakt - wyczesze szczota w iglami, potem grzebieniem, potm szczotka do usuwana podszerstka, a na koniec - czyl ostatni szlif idzie MP i jest bosko!

Posted

Zrobilas jak ja, tylko grzebien wez sobie w wersji long,ma dluzsza raczke i lepiej sie pracuje - dlon tak nie boli jak przy krotszej, ktora sie po jakims czasie czesana odciska w rece.

Posted

co sadzicie o takim wyborze: najpierw bym kupila grzebienie Spratts i szczotke z iglami Maxi Pin, a pozniej jak zobacze te szczotke MP z wlosia z nylonem na jakiejs wystawie i uznam, ze jest super i uzbieram kase, to kupie ; D

Posted

Zanim się zdecydowałam na zakup MP ( a było to 6 lat temu, szczotka kosztowała wtedy 280 zł) kupiłamj ze 6 innych "super: , których łączna kwota i tak przekroczyła MP. Od 6 lat czeszę psy ( 3 szt. bearded collie)tą samą szczotką i ona jeszcze ma się dobrze. Zastanawiam się by kupić drugą.Tak że polecam, przecież jest potrzebna do pielęgnacji futra na kilka lat, tak że warto.Dorka, twoja Panda (przynajmniej na zdjęciu nie ma zbyt bogatego futra) Ostrożnie z grzebieniem a już obrotowy dla birdi to jakieś nieporozumienie.Kołtuny rozczesyję szczotką, przez delikatne rozciąganie futra.Do łap używaj pudlówki. nie wolno czesać na sucho, bo włos się rwie.Delikatną mgiełką z odżywki z wodą, lub gotowym specyfikiem ułatwiającym czesanie psa potraktować. Sama MP nie pomoże jak tak żywcem będziecie podchodzić do czesania.MIŁEGO CZESANIA WASZYCH ULUBIEŃCÓW !!!!!:lol:

Posted

hej, wiecie pogubilam sie totalnie;pp
znaczy, ze sam MP wystarczy do czesania (z grzebieniem jakims), czy szczotka szpikowa np. Maxi Pin tez by sie przydala, bo jak juz mowilam nie wiem, czy nylon z wlosiem rozczesze doglebnie psa.......
dodam, bo pewno nie wszyscy wiedza, mam yorka ;)

Posted

tak się składa ze też są u mnie 3 dziewczynki yorki. Wszystko zależy od tego jaki rodzaj sierści ma twój york. czy mięki jedwabisty czy wełniasty.Yorki najlepiej rozczsuje mi się grzebieniem dwustronnym (koniecznie Trixie z drewnianą rączką) najlepszy grzebień jaki miałam był z firmy berlina(nie pamiętam jak się to pisało.)Pasmo po paśmie, delikatnie trzymając włos u nasady, coby Azora nie ciągnąć. wykańczam szczotką. wszystkie moje dziewczyny mają futra do ziemi. I tak naprawdę to obeszłoby się bez MP. Ale że mam dla birdi to i yorki też tym traktuję.Pewnie wiesz, ale przypomnę yorka futro się natłuszcza.

Posted

tak wiem;)
a czym ty natluszczasz sunie?
moj pies nie jest wystawowy, nie chodzi w papilotach itp, ale wlos ma dosc dlugi;)
ja generalnie uzywm szampon, odzywke i spray do czesania, a ty co uzywasz?

Posted

olej KW, do natłuszczania. często też stosuję jedwab. Moje w tej chwili nie chodzą w papilotach, a futrem zamiatają. Generalnie z linii z których są moje yorki włos jest. Jeżeli nie masz wystaw. yorka to tymbardziej możesz odpuścić szczotkę MP. pozdrawiam