Fun Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 ja miałam na sam początek plastikowe i duże, ale nie chciał łapać go w powietrzu (rollery owszem) aż w końcu siup i pękło. Wczoraj kupiłam gumowe i małe (i w zasadzie b. tanie jak na frisbee 7zł) i jest zupełnie inaczej. Lepsze przeciąganie, złapał pare razy floatery i jest dużo bardziej nakręcony ;) Z backhandami jest o tyle problem, że ja nie umiem rzucać ;P więc psa się nie czepiam xD .. choć zauważyłam ,że floatery łapie w górze ale nie wyskakuje po nie, podnosi sie na dwie łapy i próbuje łapać , ale nie podskakuje :( i tu moja prośba o pomoc Quote
Unbelievable Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 Fun napisał(a):ja miałam na sam początek plastikowe i duże, ale nie chciał łapać go w powietrzu (rollery owszem) aż w końcu siup i pękło. Wczoraj kupiłam gumowe i małe (i w zasadzie b. tanie jak na frisbee 7zł) i jest zupełnie inaczej. Lepsze przeciąganie, złapał pare razy floatery i jest dużo bardziej nakręcony ;) Z backhandami jest o tyle problem, że ja nie umiem rzucać ;P więc psa się nie czepiam xD .. choć zauważyłam ,że floatery łapie w górze ale nie wyskakuje po nie, podnosi sie na dwie łapy i próbuje łapać , ale nie podskakuje :( i tu moja prośba o pomoc wyżej rzucać po prostu, cała filozofia ;) albo z powrotem zacząć od łapania z ręki wyżej i za skakanie chwalić Quote
Jami Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 Tak więc wczoraj dostałam dwa pierwsze talerzyki :) Porzucałam sobie sama przez jakieś dwie godziny i poszłam do psa. No niestety pies się nie zainteresował (no może kilka sekund przeciągania), a jak rzuciłam rollera (który nie za dobrze wyszedł) to dysk przestał się toczyć i suka popatrzyła na mnie z wyrzutem. Dzisiaj kolejne podejście i tylko przeciąganie. Troszkę za długo no i suce się znudziło więc dyski zabieram na jakieś 3 dni. A więc moje pytanie: Jak bardziej zainteresować sukę? Co zrobić, aby złapała rollera? Ps.: Wczoraj jak rzucałam sama sobie floatery na jej oczach to bardzo się zaciekawiła, ale jak tylko jej dałam to odeszła.. Quote
Unbelievable Posted March 5, 2010 Posted March 5, 2010 [quote name='Jami']Tak więc wczoraj dostałam dwa pierwsze talerzyki :) Porzucałam sobie sama przez jakieś dwie godziny i poszłam do psa. No niestety pies się nie zainteresował (no może kilka sekund przeciągania), a jak rzuciłam rollera (który nie za dobrze wyszedł) to dysk przestał się toczyć i suka popatrzyła na mnie z wyrzutem. Dzisiaj kolejne podejście i tylko przeciąganie. Troszkę za długo no i suce się znudziło więc dyski zabieram na jakieś 3 dni. A więc moje pytanie: Jak bardziej zainteresować sukę? Co zrobić, aby złapała rollera? Ps.: Wczoraj jak rzucałam sama sobie floatery na jej oczach to bardzo się zaciekawiła, ale jak tylko jej dałam to odeszła.. wszystko jest opisane na stronie http://www.latajacepsy.pl/porady-eksperta/zapytaj-eksperta-dogfrisbee/view/all wystarczy chcieć poszukać ;) Quote
Agu. Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 My od jutra zaczniemy solidnie ćwiczyć :) Na razie mamy gumowy dysk z Trixie - powinien być dobry na początek do motywowania psa i nakręcenia na frisbee :) Jak będzie nam dobrze szło, to pewnie zaopatrzymy się w profesjonalny sprzęt :) Quote
roda Posted June 18, 2010 Posted June 18, 2010 Rozeta napisał(a):Też na początek chcę kupić z Trixie ;-) Dyski z Trixie (i te szmaciane i te gumowe) nadają się tylko i wyłącznie do szarpania. Rzucając takim dyskiem psu, można mu zrobić krzywdę - dysk zamiast lecieć prosto spada jak kamień, roller tez się bardzo szybko przewraca. Rzuty psu takimi dyskami (mam teraz na myśli wszystkie pseudo-frisbee) bardzo szybko doprowadzą go jedynie do zniechęcenia się do takiej zabawy. Jeśli ktoś szuka pierwszego dysku, to lepiej zaopatrzyć się w DODGEBEE (materiałowy) http://www.whippy.pl/materialowe-dyski-psow-ludzi-c-16_47.html lub w SofFlite (gumowy) http://www.discdogs.pl/SoftFlite_zolty-39.html. Przy czym, jako zupełnie pierwszy dysk, raczej skłaniałabym się w kierunku DODGEBEE. Quote
Riannei&Garshii Posted July 30, 2010 Posted July 30, 2010 Co zrobić, jeśli klucha nie wyskakuje do frisbee? Znaczy, dobiega, nawet łapie ale nigdy z wybiegu tylko czeka aż spadnie i bierze z ziemi. Więc? o.o Quote
Unbelievable Posted July 30, 2010 Posted July 30, 2010 Riannei&Garshii napisał(a):Co zrobić, jeśli klucha nie wyskakuje do frisbee? Znaczy, dobiega, nawet łapie ale nigdy z wybiegu tylko czeka aż spadnie i bierze z ziemi. Więc? o.o o, mudikowa : P trzymasz dysk w górze, tak na wysokości powiedzmy mostka, i pies musi do niego wyskoczyć- jak już wyskakuje, a najlepiej podnosi tyłek, możesz zacząć rzucac przy sobie, później coraz dalej, coraz dalej, aż będzie łapać normalnie Quote
Riannei&Garshii Posted July 30, 2010 Posted July 30, 2010 Cóż, postaramy się. Bo jak np siedzi i jej rzucę to złapie. A z wybiegu to za nic nie zdąży. Ale dzięki ^^ Quote
Daga&Maks Posted July 31, 2010 Posted July 31, 2010 to ona w końcu czeka aż spadnie dysk, czy nie potrafi do niego dobiec? Jeśli nie potrafi zdążyć za dyskiem to ty musisz popracować nad odpowiednim rzutem Quote
Riannei&Garshii Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 to tak: siedzi jakąś odległość ode mnie, dysk leci nad nią, wyskoczy, złapie. z wybiegu biegnie za dyskiem kiedy jej rzucę, biegnie, biegnie, dysk spadnie i dopiero go bierze próbowałam różnych rzutów, ale nie łapie o.o Quote
Daga&Maks Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 to tak jak już pisała Unbelievable , musisz stopniowo rzucać coraz dalej. Jeśli złapie w powietrzu to nagradzaj, żeby wiedziała że łapanie dysków w powietrzu się opłaca Quote
MakeBelieve Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 A mój pies nie lubi brać dysku do pyska tak normalnie, napisem do góry -.- Tylko odwrotnie i tak sie lubi szarpać.. I w ogóle dzisiaj była 1 próba, sucz mega nakręcona i już są dziury, mało co a na wylot -.- Jakoś szkoda mi jawzów dla dżorka :P Quote
Riannei&Garshii Posted August 14, 2010 Posted August 14, 2010 jej, kluska już chwyta w powietrzu! <3 z podziękowaniami za rady. no a teraz... jak nauczyć małą coby przyszła i oddała dysk? oO bo zazwyczaj co prawda nie daje dyla, ale idzie sobie kawałek i kładzie dysk tam, gdzie jej się uwidzi o.o Quote
Russellka Posted August 16, 2010 Posted August 16, 2010 Riannei&Garshii napisał(a):jej, kluska już chwyta w powietrzu! <3 z podziękowaniami za rady. no a teraz... jak nauczyć małą coby przyszła i oddała dysk? oO bo zazwyczaj co prawda nie daje dyla, ale idzie sobie kawałek i kładzie dysk tam, gdzie jej się uwidzi o.o Jeśli masz przynajmniej 2 dyski frisbee, to po rzuceniu tego pierwszego musisz pokazać psu, że ten który trzymasz w rękach jest zdecydowanie fajniejszy. Kiedy pies złapie pierwszy rzucony dysk, Ty zacznij uciekać z drugim, podrzucaj go mów "jaki masz fajny dysk" i ogólnie strasznie ciesz się z tego że masz go w rękach. Zazwyczaj wtedy pies z zaciekawieniem biegnie w Twoją stronę, a kiedy pobiegnie i będzie chciał chwycić ten drugi dysk, wypluje pierwszy :) U nas to elegancko zadziałało, a mam teriera, więc w Twoim przypadku również powinno zadziałać :) Pozdrawiam Quote
Unbelievable Posted August 16, 2010 Posted August 16, 2010 i jeszcze pies musi umieć aportować i puszczać na komendę ;) Quote
sator_k_ Posted August 16, 2010 Posted August 16, 2010 A ja chciałam się zapytać jak nauczyć psa wyskakiwania do dysku? Sator chyba frisbee lubi, bo cieszy się na jego widok i za rollerami chętnie biega. Nie chce jednak go tym zanudzić, a jak mu rzucę dysk nawet z klęczek, czyli niżej to on nie łapie w powietrzu.:( Quote
Unbelievable Posted August 16, 2010 Posted August 16, 2010 sator_k_ napisał(a):A ja chciałam się zapytać jak nauczyć psa wyskakiwania do dysku? Sator chyba frisbee lubi, bo cieszy się na jego widok i za rollerami chętnie biega. Nie chce jednak go tym zanudzić, a jak mu rzucę dysk nawet z klęczek, czyli niżej to on nie łapie w powietrzu.:( na poprzedniej stronie Riannei pytała o to samo... Quote
sator_k_ Posted August 17, 2010 Posted August 17, 2010 Może źle opisałam problem. Pies Riannei łapał dysk w powitrzu jak mu go rzuciła blisko, był tylko problem z dalszymi rzutami. A ja nie umiem pokazać psu, że ma właśnie złapać dysk, a nie podnieść go z ziemi, więc ćwiczenie z łapaniem dysku na wysokości mostka i stopniowe oddalanie, po prostu u nas nie działają, bo Sator nie łapie dysku w powietrzu nawet przy mnie. Quote
Unbelievable Posted August 17, 2010 Posted August 17, 2010 sator_k_ napisał(a):Może źle opisałam problem. Pies Riannei łapał dysk w powitrzu jak mu go rzuciła blisko, był tylko problem z dalszymi rzutami. A ja nie umiem pokazać psu, że ma właśnie złapać dysk, a nie podnieść go z ziemi, więc ćwiczenie z łapaniem dysku na wysokości mostka i stopniowe oddalanie, po prostu u nas nie działają, bo Sator nie łapie dysku w powietrzu nawet przy mnie. ale robi się to dokładnie tak samo ;) można ze smakami, łatwiej- trzymasz dysk na wysokości pyska- spojrzenie klik/smakołyk, zbliżenie pyska k/s, próba złapania zębami k/s, trzymanie w zębach k/s, próby wyrwania z ręki k/s, podnosisz wyżej i wyżej, w końcu zaczynasz rzucać floatery(dysk leci pionowo do góry), jak złapie k/s, później coraz dalej i dalej Quote
sator_k_ Posted August 17, 2010 Posted August 17, 2010 Dobra w takim razie będę próbowała metodą łopatologiczną :) Quote
Middledream Posted August 17, 2010 Posted August 17, 2010 a takie coś: http://allegro.pl/item1183135906_frisbee_hero_pup_120_custom_dye_dla_szczeniat.html lub http://allegro.pl/item1192216738_frisbee_hero_pup_160_szczenieta_i_male_psy.html nadałoby się dla maltańczyka na początek? chcielibyśmy pokombinować z frisbee bo pies mi łapie w powietrzu piłki tenisowe :P Quote
Unbelievable Posted August 17, 2010 Posted August 17, 2010 [quote name='Middledream']a takie coś: http://allegro.pl/item1183135906_frisbee_hero_pup_120_custom_dye_dla_szczeniat.html lub http://allegro.pl/item1192216738_frisbee_hero_pup_160_szczenieta_i_male_psy.html nadałoby się dla maltańczyka na początek? chcielibyśmy pokombinować z frisbee bo pies mi łapie w powietrzu piłki tenisowe :P jak najbardziej ;) tylko bierz 160-180cm średnicy, bo 120 to na prawdę maleństwo, dla maltana za małe ;) możesz też jeszcze kupić softlite 180cm, to są miękkie dyski, bardzo miękkie, dobre do nakręcania, aczkolwiek my się bez nich obeszliśmy Quote
Recommended Posts