Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 429
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dementuję plotkę o zbiorowym prysznicu

Kąpiel okazała się czystą przyjemnością. My zaopatrzeni w smycz, gotowi na walkę i kapanie się z psem a Gizmo zadowolony z prysznica i grzeczny, grzeczny, grzeczny!
Wytrzymał spokojnie z rozprowadzonym szamponem 10 minut - i dziś widać już efekty, bo łapki nie są już tak czerwone.
Boi się tylko suszarki, którą chciał koniecznie zjeść, choć am na prawdę cichutka i o łagodnym nawiewie, ale poradziliśmy sobie i teraz mamy ślicznego białasa, a jak pachnie!

Moje koty, jak to koty są coraz bardziej ciekawe potwora mieszkającego za drzwiami, toteż wychodząc z pokoju ciągle potykam się o nich i muszę ich przeganiać. Chyba szykują zmasowany atak by się zakraść, no bo kto to słyszał zamykać pokój przed jego mieszkańcami?

Posted

lavinia napisał(a):
Magija....czy ja dobrze widzę ?? Gizmo ma swój własny szlafroczek ??:eviltong:

z kapturem ??

wiesz, a jak inaczej dosuszyć psa, który gryzie suszarkę?;)
szlafrok oczywiście z motywami kocimi, ale tylko sfastrygowany toteż popuszczał na szwach podczas zabawy :lol:

Posted

Gizmo po kąpieli faktycznie przejaśniał. On jest śliczny. I te jego mądre oczy.

Również trzymam mocno kciuki za sobotnie spotkanie.

Magija, nie mam co prawda doświadczenia w oswajaniu psów z kotami (jakoś same się oswajały), ale zastanawiałam się, czy dobrym pomysłem jest wprowadzanie Gizmusia do kotów na smyczy. Zazwyczaj jest tak, że psy, gdy są na smyczy szybciej i ostrzej atakują. Trzymane przez właściciela czują się pewniejsze.
Może można by było sprówować zamówić mu kaganiec i wtedy go wpuścić do kotów.
Ja na Zlocie Buldogów widziałam jedną buldożkę w kagańcu. Właścicielka mówiła, że taki kaganiec można zamówić u kaletnika przy Bazarze Różyckiego w Warszawie. Jeżeli byłabyś zainteresowana, może ktoś mieszka w pobliżu i mógłby się dowiedzieć, albo spytaj się jakiegoś kaletnika w swoim mieście.

Posted

joannaw napisał(a):
Gizmo po kąpieli faktycznie przejaśniał. On jest śliczny. I te jego mądre oczy.

Również trzymam mocno kciuki za sobotnie spotkanie.

Magija, nie mam co prawda doświadczenia w oswajaniu psów z kotami (jakoś same się oswajały), ale zastanawiałam się, czy dobrym pomysłem jest wprowadzanie Gizmusia do kotów na smyczy. Zazwyczaj jest tak, że psy, gdy są na smyczy szybciej i ostrzej atakują. Trzymane przez właściciela czują się pewniejsze.
Może można by było sprówować zamówić mu kaganiec i wtedy go wpuścić do kotów.
Ja na Zlocie Buldogów widziałam jedną buldożkę w kagańcu. Właścicielka mówiła, że taki kaganiec można zamówić u kaletnika przy Bazarze Różyckiego w Warszawie. Jeżeli byłabyś zainteresowana, może ktoś mieszka w pobliżu i mógłby się dowiedzieć, albo spytaj się jakiegoś kaletnika w swoim mieście.

Joanno, dlatego czekamy na sobotnie spotkanie z p Zbyszkiem
zobaczymy, co zaproponuje jak go pozna osobiście, bo co innego nasze relacje, co innego kontakt z psem
Tak, też myślałam o kagańcu, nawet pisałam do Lavinii i rozmawiałyśmy o tym, napisałam maila do firmy w Gdańsku, która ma w swojej ofercie kagańce dla buldożków, ale nie otrzymałam odpowiedzi niestety.

Moze ktoś z Wawy mógłby nam pomóc z kagańcem?

Posted

Lavinia, nie wiem, czy dobrze zapamiętałam, ale ta kobieta mówiła, że kaletnik jest chyba z prawej strony jak się patrzy na główne wejście na bazar. Podobno, gdzieś bardzo blisko bazaru. Może tam na miejscu ktoś będzie wiedzieł, gdzie jest kaletnik.
Nie wiem też czy on robi takie kagańce na miarę, czy to jakiś standard?

Posted

W sprawie kagańca mogę porozmawiać z Małgosią ze zwierzackiego, ona dobrała dla Gacka kaganiec ze skóry. Mam go tylko u weta, tak by Gacek ze strachu nie podziabał weta.
Miał kiedyś zrywany paznokieć i sie trochę cyka zapamiętał.
Trzymam kciuki by się udało. Myślę ze zabezpieczony Gizmo musi być taką linką dłuższą by go mozna było ściągną w momencie ataku i powiedzieć stanowczo fe. Tak luzem to chyba ryzyko.
Pozdrawiam
Anka

Posted

Wczorajsze szkolenie dało nam nadzieję na ułożenie Gizma nie tylko względem kotów. Życie pisze swoje scenariusze, o czym przekonaliśmy się nie po raz pierwszy - chcieliśmy słodkiego szczeniaka, postanowiliśmy dać szanse Gizmo, do wątku którego ktoś nam podesłał link. Widocznie tak miało być.
Gizmo jest psem wyjątkowym, choć trudnym i wymaga ogromnego nakładu pracy by poukładać w jego łaciatej główce to, co ktoś przez lata życia namieszał i poprzestawiał.
My mamy stado, Gizmo ma się stać jego częścią.
Wczoraj został zapisany do szkoły i przez kolejnych 5 tygodni będzie się pilnie uczył podstaw posłuszeństwa, potem zamierzamy uczyć go dalej, bo Gizmo kocha się uczyć i czeka na to co też zaraz powie do niego człowiek, jego człowiek, bo Gizmo akceptuje nas coraz bardziej i coraz bardziej ufa.
Ktoś nam wczoraj powiedział, że mamy normalnego psa i on jest normalny, tylko jeszcze trochę pogubiony. Z pomocą innych ludzi pomożemy mu się odnaleźć.

pozdrawiamy wszystkie ciotki
Magda, Maciek i monochromatyczna rodzinka

Posted

Wiola.od.Gacka napisał(a):
W sprawie kagańca mogę porozmawiać z Małgosią ze zwierzackiego, ona dobrała dla Gacka kaganiec ze skóry. Mam go tylko u weta, tak by Gacek ze strachu nie podziabał weta.
Miał kiedyś zrywany paznokieć i sie trochę cyka zapamiętał.
Trzymam kciuki by się udało. Myślę ze zabezpieczony Gizmo musi być taką linką dłuższą by go mozna było ściągną w momencie ataku i powiedzieć stanowczo fe. Tak luzem to chyba ryzyko.
Pozdrawiam
Anka

Aniu, dziękuje, będę Ci dozgonnie wdzięczna
absolutnie nie będziemy ryzykować! Robimy wszystko co podpowiadają nam mądrzejsi i Ci bardziej doświadczeni.
Od poniedziałku wprowadzamy też kennel Co do "fe" mamy już 70% skuteczności na psach:loveu:

Posted

Jutro po pracy do Małgosi pobiegnę i zapytam o kaganiec np. na Gackowy pysk, prześlę go Tobie po dokonaniu miary, Ty go sobie zostawisz lub odeślesz mi z uwagą co nie psuje.
Tak myślę sobie dzisiaj ja, zobaczymy co powie Małgosia.
Odpiszę jutro. Myślę , ze mnie nie zawiedzie, jeśli zawiedzie to zostanie Praga i usługi specjalisty.
Pozdrawiam
Anka