fioneczka Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 [quote name='izys']no nie wiem wtedy, ja go dostałam od weterynarza, i ja mam wyraznie napisane 1 mg. całe opakowanie dostałam- 20 tabletek.- moze to jest specjalna dawka dla Yorków:lol:, i on taka dostaje-bo to taka kroszynka. w kazdym razie konsultowal, sie z innym czy moze ten lek, dac, i przy takiej malej dawce pol tabletki to moze byc powiedzial, w razie czego mam psa obserwowac teraz jak zareaguje na wszystkie, leki, czy bedzie mial biegunke, itp. wrazie czego mam przyjechac, od razu jak by cos sie dzialo, a tak narazie to powiedzial ze mam byc za tydzien no to chyba tylko pogratulować doktorowi Fionka dostała encorton 1 tabletkę 20 mg dziennie przez tydzień, następnie 1 tabletkę 10 mg przez kolejny tydzień a później co 2 dni 10mg, później co 3 dni 10 mg .... więc dostałyśmy dawki dla konia ? nie, no pogadam z dr. Popiel jutro i napiszę co powiedział a odnośnie uszu to tak na zdrowy rozum gdyby nie było tam krążenia to i krwi by nie było. uszka go swędzą więc je drapie bądź trze nimi o dywan i meble jak moja lalka i rozwala sobie strupki i obią się znowu i tak w kółko Quote
izys Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 dlatego narazie lekarz wstrzymał sie z zabiegiem jesli chodzi o uszy i ogon, zobaczymy jak zareaguje na leki. fizycznie to juz wiecie jak sie czuje. Natomias psychicznie:lol: to Dracus stal sie bardziej aktywny, juz nie spi caly dzien- chodzi po domu przyglada sie co kto robi, oczywiscie najwiecej czasu spedza w kuchni:evil_lol:,na dworzu to tez bardziej jest ciekawy swiata. Quote
rufusowa Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Drakuś jest pięknym piesiem :loveu: trzymam kciuki zeby trafił na fachowca :roll: Quote
fioneczka Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 miłego dnia :) buziaki Ogryziaczku qrcze od rana dzwonię a doktor nie odbiera ... ale mam nadzieję że do wieczora uda mi się z nim skontaktować dam znać co mówił jak się dodzwonię Quote
fioneczka Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 dodzwoniłam się :multi::multi::multi: do doktora Popiela już piszę do niego meila i wysyłam skan wyniku i zdjęcia dla "zobrazowania" doktor wspomniał mi o świetnej pani doktor dermatolog z Gdańska - mam dostać namiary - i polecił wizytę u niej jak tylko dostanę od niego jakąkolwiek odpowiedź - kopiuję i poczytacie :) Pani Izo muszę wiedzieć szybciutko jak dawkowany jest Cefelaksyn!!!!!! Quote
izys Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Cefaleksyn dawkowany jest 2 razy dziennie po 1 tabletke Quote
fioneczka Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 zamieszczam treść meila do doktora Popiela .... zobaczymy co nam odpisze może macie jakieś pomysły o co jeszcze zapytać ? witam Pania Doktorze zgodnie z rozmową telefoniczną przesyłam Panu wynik Ogryzka. Ok 1,5 tygodnia temu pies opuścił schronisko, do tej pory czterech lekarzy oglądało psa a także jego wyniki i każdy doktor mówi co innego w chwili obecnej pies ma podawany encorton - tabletki dał lekarz w lecznicy i na pudełku jest napisane 1 mg a pies dostaje pół tabletki dziennie plus do tego Cefaleksyn jednak na chwilę obecną nie znam dawkowania prócz problemu z wynikiem i dobraniem kuracji jest jeszcze jeden problem (wysyłam Panu zdjęcia, gdyż tylko tak mogę problem zobrazować) a mianowicie "krwawiące" uszy ... na uszkach tworzą się strupki, pies je sobie zdziera i tak w kółko - doktor który ostatnio oglądał psa stwierdził że uszy należy przyciąć bo ich stan wskazuje na zanik krążenia, ja tak na zdrowy rozum myślę że gdyby w końcówkach uszu nie było krążenia to one by obumierały (usychały) i nie krwawiły. Czy stan jego uszu nie jest raczej spowodowany problemami skórnymi? Może jakaś dobra rada? Bardzo proszę o jakikolwiek kontakt z Panią doktor o której Pan wspominał. należność za poradę zarówno dla Fiony jak i Ogryzka ureguluję podczas wizyty u Pana. dziękuję serdecznie Joanna Kwiatkoska Quote
fioneczka Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 izys napisał(a):Cefaleksyn dawkowany jest 2 razy dziennie po 1 tabletke już dopiszę :) Quote
izys Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 jak by co moge podac dane i numer telefonu tego weterynarza. Quote
fioneczka Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 izys napisał(a):jak by co moge podac dane i numer telefonu tego weterynarza. myślę Iza że doktor Popiel nie będzie chciał rozmawiać z tym vetem, ale czekam na adres i nr telefonu tej Pani doktor dermatolog - Popiel powiedział że babka zna się na tym co robi - więc jeżeli będziesz miała możliwość proponuję wizytę u niej - powiedział że ona na 100% pomoże, żeby nie wywalać kasy po lecznicach tak naprawdę niepotrzebnie Quote
fioneczka Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 doktor odpisał - jednak w wyniku nie ma mowy o grzybie!!!! Witam ten wynik nie mówi o grzybicy (jak w rozmowie tel) tylko o tym że stierdzono S. Intermedius liczne - czyli bakterie które zawsze są i sie namnożyły ponad miare i jest antybiogram wg którego cefaleksyna jest antybiotykiem działającym tak więc wybór był słuszny (dawki nic mi nie mówią bo tabletki są bardzo rózne dla psa podaje się od 10 do 22 mg / kg 2 x dziennie w zależności id stanu i potrzeby psa - decyduje lekarz) nie ma grzybicy bo aspergillus który wyrósł to pleśń nie powodująca grzybicy skóry u psa (taki problem moga mieć konie :) encorton w dawce 1/2 mg na psa??? jeśli dobrze zrozumiałem - nie ma sensu ale może tabletki są większe bo są jeszcze 5 10 i 20 mg a pudełko jest inne? nie wiem nie widzę tych uszu dokładnie - jest mozliwe że to zaburzenia w mikrokrążeniu - to się zdaża na uszach - kompleksy immunologiczne utykają w najdrobniejszych naczyniach - na końcach uszu i powodują pękanie naczyń - wtedy rzeczywiście daje się encorton też - czyli ogólnie wygląda że postępowanie jest słuszne ale tak naprawde jest dużo podobnych chorób - przy krórych encortonu sie nie daje - nie wiem czy były wykluczane. tyle moge powiedzieć z tego co Pani mi przysłała podaje adres koleżanki w Gdańsku: dr Małgorzata Taube PRZYCHODNIA WETERYNARYJNA ul. Feniksa 28 80-299 Gdańsk - Osowa Telefon: 552-73-98 Quote
fioneczka Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 no i myślę że chwila odpowiednia i banerek ogryzia można zdjąć już na tysiąc procent :multi::multi::multi: Quote
dczn Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Nie wiem czy dobrze rozumuje- ale wychodzi wiec na to, ze ostatni wet mial racje :) Czyli leczymy Ogryzia vel. Draca :*** Moj slodziutki, malutki, kochany :loveu: Quote
izys Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 to co robimy?? jechac jeszcze do innego weta... czy poczekać!:cool1: A jeśli chodzi o :loveu:Dracusia:loveu:, to sie rozbrykał(nadal jest grzeczny, zeby nie było) teraz biega, lata, fruwa po calym domu, na dworzu to samo- wkoncu zaczełam cwiczyc ten biceps na nim:evil_lol:, jest pełen energi(a nie daje mó zadnych red bulli:lol: Quote
izys Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 wlasnie lezy w duzym pokoju, i raczy sie pieszczotami, mam z dziadkiem dorwali sie do niego i drapia go po brzuszku bo to uwielbia:evil_lol: Quote
ab-agnieszka Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 izys napisał(a):wlasnie lezy w duzym pokoju, i raczy sie pieszczotami, mam z dziadkiem dorwali sie do niego i drapia go po brzuszku bo to uwielbia:evil_lol: Takiemu to dobrze:lol: Fajnie ze sie rozbrykal to swiadczy ze sie zaklimatyzowal i czuje sie szczesliwy i zdrowieje:loveu: Quote
izys Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 tylko teraz biega za wszystkimi- spokojnie nie mozna przy nim zjesc, bo siedzi przy tobie i patrzy sie tymi codownymi smutnymi oczkami, za asz samemu cisna sie łzy, i jak tu czegos mo odmówic... wiekszas czasu (oczywiscie jak nie spi) spedza wlasnie w kuchni, bo tam zawsze ktos jest... ja nie wiem moze ja mo za mało jesc daje?? dostaje raz dziennie obiad, srednio 0,5 kg dziennie je suchej karmy, do tego jakies smakolyki, i to co uda mo sie wdomu wyzebrac od innych, a i co drugi dzien dostaje jakis podwieczorek, typu karma z puszki, albo inne rarytasy... czy to jest malo... czy dawac mo wiecej?? Quote
ab-agnieszka Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Moje dostaja dwa razy dziennie rano i pod wieczor. Jesli sie domaga to mu daj dwa razy dziennie albo i nawet trzy to jest mlody pies ale nie przesadzaj z iloscia no i wazne nie pozwalaj mu zebrac bo sie szybko nauczy i ani domownicy nie beda mogli spokojnie zjesc a tymbardziej goscie Quote
izys Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 oki to tak zrobie... zobaczymy co z tego bedzie Quote
ab-agnieszka Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 Zycze powodzenia nad zapanowaniem nad jego blagalnymi oczkami,pyszczkiem i proszeniem:evil_lol: Nie jest to takie proste ale jak ustalisz zasady od poczatku nie bedziesz miala pozniej problemu Quote
osho Posted October 21, 2008 Posted October 21, 2008 uhmmm, im szybciej tym lepiej, dla was obojga :diabloti: ustal zasady, draco się dostosuje... ja w ogóle nie pozwalam, nawet domownikom, dawać czegokolwiek krowie... Quote
fioneczka Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 a jak się dzisiaj miewa nasz Ogryzio :loveu: i jego nowa RODZINA :loveu: co to za cisza ??? relację z dnia poprosimy i fotki :lol: no właśnie gdzie są fotki :mad: dużo chcemy, bardzo dużo Quote
izys Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 A :loveu:Dracus:loveu: bardzo dobrze. Dobrze organizm zareagował na leki, bo zadnej biegunki, itp nie dostał. dzisiaj nie dał mi spac, bo zachcialo mo sie piesczot:cool3:- ele w pół snie tez mozna drapac po brzuszku :evil_lol::),A zdjecia beda niedługo. wieczorem napisze wiecej:P-ide robic cielaczkowi:lol: podwieczorek. Quote
Recommended Posts