Flaire Posted August 23, 2004 Posted August 23, 2004 Oglądałam sobie olimpijskie jeździectwo i przyszło mi do głowy, że to, co oglądałam niewiele się różni od psich sportów - chodziło nie o sprawność fizyczną zawodników, z których niektórzy byli już raczej w wieku hmmm zaawansowanym, ile o wyszkolenie zwierzęcia (w tym przypadku konia) i współpracę pary. Sposób oceny bardzo podobny do sposobu oceniania psich zawodów posłuszeństwa. A więc jest precedent... Czy myślicie, że doczekamy się kiedyś na olimpiadzie również psich sportów? Quote
nice_girl Posted August 23, 2004 Posted August 23, 2004 Równiez się nad tym zastanawiałam gdy ogladałam konkurs ujeżdzania.W dużym stopniu tam podobnie jak u psów liczy się posłuszeństwo zwierzęcia oraz sposób panowania przewodnika nad nim.Tylko trzeba byłoby poczynić jakieś starania w tym kierunku.Nie jestem zbytnio poinformowana, ale czy są ajkieś zawody pucharu świata w np.agility?Czy odbywają sie mistrzostwa swiata w tych dziedzinach? :wink: Quote
Saint Posted August 23, 2004 Posted August 23, 2004 Oczywiście !!! chyba juz w każdym psim sporcie są organizowane mistrzostwa swiata !!! Quote
coztego Posted August 23, 2004 Posted August 23, 2004 Wszystko przed nami ;) Zabawne, też mi to przyszło do głowy :lol: Chociaż ja nie jestem zwolenniczką tych dyscyplin, w których sprawność zawodnika nie ma znaczenia. Tym bardziej, że konie czasem płacą wysoką cenę za walkę o medale dla swoich jeźdźców... Ale psy to co innego. Myślę, że na początek mogłyby być psie zaprzęgi na zimowych igrzyskach, a na letnich agility- jako dyscyplina bardzo widowiskowa (wiadomo, teraz najważniejsze jest, zeby było widowiskowo...) 8) Quote
Mokka Posted August 24, 2004 Posted August 24, 2004 Aby zawodnicy mogli wziąć udział w igrzyskach olimpijskich, dana organizacja sportowa musi należeć do narodowego (w danym kraju) komitetu olimpijskiego, a ten oczywiście być zrzeszony w MKOL. Idea (psy na igrzyskach) wielce słuszna, ale przepisy przepisami, więc wprowadzanie tych dyscyplin do programu olimpijskiego musi się zacząć od podstaw, czyli zrzeszenia się PKOL. Zastanawia mnie tylko, czy w takim razie do PKOL powinien należeć ZKWP? Bo przecież on jest organizacją nadrzędną dla np. agility? Jak dla mnie jest to organizacyjnie dosyć skomplikowane, co Wy o tym myślicie? Quote
Flaire Posted August 24, 2004 Author Posted August 24, 2004 Również o tym myślałam, choć w troszkę innym kontekscie. Mianowicie, wiele dyscyplin psich sportów jest uprawiane z innymi regulaminami w USA niż w Europie, a to dlatego, że AKC nie jest członkiem FCI i ma swoje regulaminy. Natomiast co do problemu, o którym piszesz, to wydaje mi się, że możnaby niezależnie należeć i do ZKwP i PKOl, ewentualnie np. sekcja agility ZKwP (jeżeli kiedyś oficjalnie taka będzie) może należeć również do PKOl. Ale chyba do PKOl przyjmują tylko sporty dopiero jak już są w Igrzyskach? Więc zanim to się stanie trzeba i tak być zrzeszonym jakoś inaczej i propagować sport pod kątem igrzysk, czyli narazie, jeszcze bardzo, bardzo długo, po prostu go popularyzować jak tylko się da. Co też robimy. :D :D :D Quote
Mokka Posted August 24, 2004 Posted August 24, 2004 Wydaje mi się, że do PKOL należą związki sportowe, czyli organizacje zajmujące się konkretną dyscypliną sportu. Nie mam dokładnej wiedzy, jaka jest u nas organizacja psich sportów :oops: (zaprzęgi, agility), ale wydaje mi się, że agility podlega pod ZK. Myslę jednak, że gdyby istniało coś jak np PZAG (Polski Związek Agility - a może istnieje :wink: ), to mógłby być zrzeszony w PKOL, pod warunkiem, że uznanoby agility za sport. Podobnie z zaprzęgami. Bo faktycznie cały ZK nie bardzo kwalifikuje się na ... hmmm .... członka (?) takiego ciała jak PKOL, ale jakby sportową stronę trochę oddzielić od ZK, to może coś by się dało zrobić. Nie wiem, czy to jasne, co napisałam, ale liczę na Waszą przenikliwość. :wink: Quote
Davie Posted August 24, 2004 Posted August 24, 2004 Zaprzęgowcy mają dużo większe szanse, bo już działają niezależenie, utworzyli federację podlegającą tej głownej międzynarodowej. Poza tym, o ile dobrze pamiętam, to w Polsce działają już takie dwie organizacje - jedna dla psów rasowych, druga dla wszystkich, z papierami czy bez, byleby biegały w zaprzęgach. Przed agility więc jeszcze długa droga. Ale ostatnio tak wiele się zmieniło u nas na dobre, a nawet jeszcze lepsze :) w tej dyscyplinie, że federacja nie wydaje się już taką utopią...:D A MŚ Agility odbywaja sie jak najbardziej, i to od ładnych kilku lat! Gdzieś tu ostatnio pisaliśmy na ten temat. :) Quote
Mokka Posted August 24, 2004 Posted August 24, 2004 Zaprzęgowcy mają dużo większe szanse, bo już działają niezależenie, utworzyli federację podlegającą tej głownej międzynarodowej. Poza tym, o ile dobrze pamiętam, to w Polsce działają już takie dwie organizacje - jedna dla psów rasowych, druga dla wszystkich, z papierami czy bez, byleby biegały w zaprzęgach. Przed agility więc jeszcze długa droga. Ale ostatnio tak wiele się zmieniło u nas na dobre, a nawet jeszcze lepsze :) w tej dyscyplinie, że federacja nie wydaje się już taką utopią...:D A MŚ Agility odbywaja sie jak najbardziej, i to od ładnych kilku lat! Gdzieś tu ostatnio pisaliśmy na ten temat. :) Kto się trochę interesuje tymi sprawami wie, że odbywają się mistrzostwa świata zarówno w agility jak i w zaprzęgach, nie jest to jednak równoznaczne z możliwością staru w igrzyskach olimpijskich. Ty Davie jesteś chyba trochę lepiej "obsadzona" w tematyce, więc może masz jakiś pomysł, co można zrobić, aby i agility mogło działać co najmniej tak prężnie jak zaprzęgi. Czytałam trochę dyskusje na ten temat na belgach, ale nic konkretnie z nich nie wynikało. To byłoby coś - agility na IO, fajnie :wink: Quote
Davie Posted August 24, 2004 Posted August 24, 2004 Kto się trochę interesuje tymi sprawami wie, że odbywają się mistrzostwa świata zarówno w agility jak i w zaprzęgach, nie jest to jednak równoznaczne z możliwością staru w igrzyskach olimpijskich no nie jest, nie jest, niestety... :( ... :D :D :D Ale ciągle warto przypomniać taką oczywistą dla nas sprawę (że coś takiego się odbywa), bo ludziska zadają pytania, chociaż mnie sie wydaje, że wszyscy już powinni o tym wiedzieć! :lol: To chyba siła sugestii? :D Ty Davie jesteś chyba trochę lepiej "obsadzona" w tematyce, więc może masz jakiś pomysł, co można zrobić, aby i agility mogło działać co najmniej tak prężnie jak zaprzęgi. Czytałam trochę dyskusje na ten temat na belgach, ale nic konkretnie z nich nie wynikało. Pomysł jest, już od dawien dawna :) - przynajmniej 3 zarejestrowane kluby skrzykują się i składają wniosek o błogosławieństwo federacji do FCI. Dokładnie tak zrobili zaprzęgowcy. Zgębiliśmy ten temat dokładnie przed rejestracją "FORT"-u. I teraz czekamy na kolejnych odważnych i pełnych samozaparcia... :D To byłoby coś - agility na IO, fajnie :wink: Może przyjdzie nam dożyć tej wiekopomnej chwiły, która jeszcze nie nadejszła... :D 8) :D Quote
Agnieszka_ Posted August 24, 2004 Posted August 24, 2004 Psie zaprzęgi dotychczas były dyscypliną pokazową na IO, ale podobno trwają rozmowy z MKOL-em i być może psie zaprzegi staną się oficjalną dyscypliną zimowych olimpiad. Na szpicach była już o tym dyskusja http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=1531&start=0 A tu napisze kiedys i gdzie były pokazy psich zaprzęgów na olimpiadzie : 1932 - Pierwsza demonstracja psich zaprzęgów Międzynarodowemu Komitetowi Olimpijskiemu w Lake Placid w USA 1952 - Demonstracj wyścigów psich zaprzęgów Międzynarodowemu Komitetpwo Olimpijskiemu w Oslo w Norwegii 1988 - Na otwarciu Olimpidy w Calgary w Kanadzie ścigali się reprezentanci wszystkich kontynentów 1992 - Dwa tygodnie przed otwarciem Olimpiady na arenie Igrzysk Olimpijskich w Alberville we Francji odbyły się w La Rosiere międzynarodowe wyścigi psich zaprzęgów 1994 - Na zimowych Igrzyskach w Lillehammer w Norwegii odbyły się wyścigi na krótkim i długim dystansie oraz pokazy klasy "pulka" 1998 - W Nagano w Japonii odbył sie pokaz dwóch zaprzęgów 2002 - Podczas Olimpiady w Salt Lake City odbył sie wyścig psich zaprzęgów w Haber Quote
Davie Posted August 24, 2004 Posted August 24, 2004 A tu napisze kiedys i gdzie były pokazy psich zaprzęgów na olimpiadzie :1932 - Pierwsza demonstracja psich zaprzęgów Międzynarodowemu Komitetowi Olimpijskiemu w Lake Placid w USA Cholera, Mokka, zobacz, co my tu robimy?!? :o Dlaczego nie okupujemy, z przeszkodami i psami, trawników wokół obiektów sportowych w Atenach, a nóż, widelec jakiś MKOL-wy VIP spojrzałby na nas łaskawym okiem?:D Ale poważnie.... Zaprzęgowcy - jestem pełna podziwu! Tak trzymać!!! Quote
Flaire Posted August 24, 2004 Author Posted August 24, 2004 Oczywiście to słowa Agnieszki miały być w cytacie, nie moje! :DDavie, no to popraw... Widzisz ten guziczek "Zmień" obok swoich postów? Użyj go, szczególnie że tutejszy mod jest na urlopie... Quote
Flaire Posted August 24, 2004 Author Posted August 24, 2004 Na szczęście dzisiaj chyba już wraca. :DNo to Davie, zanim wróci to Ci jeszcze o jednym guziczku powiem, bo mi tu Robull kazał porządku pilnować do powrotu :wink: . Jak piszesz post, to obok guziczka "Wyślij" masz guziczek "Podgląd". Polecam podglądać aż się uda, bo te Twoje ostatnie trzy posty z cytatami to smętnie wyglądają :wink: . Quote
Mokka Posted August 24, 2004 Posted August 24, 2004 Pomysł jest, już od dawien dawna :) - przynajmniej 3 zarejestrowane kluby skrzykują się i składają wniosek o błogosławieństwo federacji do FCI. Dokładnie tak zrobili zaprzęgowcy. Zgębiliśmy ten temat dokładnie przed rejestracją "FORT"-u. I teraz czekamy na kolejnych odważnych i pełnych samozaparcia... No to chyba pora na nas, chociaż my siem na olimpiadę nie wybieramy :wink: Quote
Robull Posted August 24, 2004 Posted August 24, 2004 Na szczęście dzisiaj chyba już wraca :D Ale tylko na kwije :) Quote
Robull Posted August 24, 2004 Posted August 24, 2004 No to Davie, zanim wróci to Ci jeszcze o jednym guziczku powiem, bo mi tu Robull kazał porządku pilnować do powrotu :wink: . Nie kazał, a prosił :wink: Quote
Davie Posted August 26, 2004 Posted August 26, 2004 No to Davie, zanim wróci to Ci jeszcze o jednym guziczku powiem, bo mi tu Robull kazał porządku pilnować do powrotu :wink: . Jak piszesz post, to obok guziczka "Wyślij" masz guziczek "Podgląd". Polecam podglądać aż się uda, bo te Twoje ostatnie trzy posty z cytatami to smętnie wyglądają :wink: . Flaire, znam dobrze ten "podglądowy" guziczek i jest mi on bardzo bliski. :D Najwyraźniej różnimy się poczuciem netowej estetyki.;-) Quote
Recommended Posts