Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem załamana po wczorajszym "wystepie" mojej psicy :(

Zupełnie bez powodu ( przynajmniej na moje oko :-? ) zaatakowała skulonego przy nodze właścicielki goldena :o

Na szczęście byłam dość blisko i zdołałam błyskawicznie zdjąć ją z karku tego nieboraka, więc nie było żadnych obrażeń.

Dokładnie sytuacja wyglądała tak:

wraz z innymi spacerowiczami stoję i rozmawiam z kobitką, która jest na spacerku ze swoim małym dzieckiem i wspomnianym goldenem. Opowiada o tym, że jej psica boi się husky. Pięknie pokazujemy, że one są sympatyczne, bo tylko spokojnie obwąchuja się z goldim i odchodzą do swoich spraw ( łącznie było ich 6 sztuk). Babka powoli zaczyna wierzyć, że haszczaki nie zjadają innych psów. Moja durna suńka buszuje w tym czasie w trawie. Wreszcie przestaje i podbiega do naszej grupy. Biegnąc nie zdradza żadnych objawów agresji i nagle po minięciu siedzącego goldka zawraca... skacze mu na kark :o

Dlaczego?

Wcześniej zdarzały jej się próby atakowania, ale zawsze w stosunku do mniejszych psów i w pewnej odległości ode mnie :-? Po zintensyfikowaniu szkolenia (posłuszeństwo) w zasadzie problem się skończył.

Aż do wczoraj :roll:

Mam strasznego "kaca" w związku z tym zdarzeniem, bo niby psu nic się nie stało, ale dzieciak obecny przy tym zdarzeniu bardzo się przestraszył.

No i jak teraz postępować z moim, chyba jednak walniętym, psem?

Posted

SH, a próbowałaś szkolenia grupowego? Tam są różne psy, sympatie i antypatie i w grupie psy uczą się m.in., że nie mogą atakować, czy to praca, czy przerwa.

Posted

Nie brałam z suńką udziału w szkoleniu zbiorowym, bo to husky, a one mają ogromne trudności w koncentracji na takim szkoleniu.

Może to jest właśnie istota sprawy :-?

W układzie człowiek - pies, bez "zakłócaczy" w postaci innych psów nie mam problemów. Kiedy jednak jest jakiś psiak w okolicy to trudno wyegzekwować 100% posłuszeństwo.

Myślałam, ze to po prostu typowe dla husky, ale... może masz rację :roll:

Tylko, że ona ma już 6 lat i mocno utrwalone pewne nawyki :(

Ale z drugiej strony nie mogę się zgodzić na powtórkę takiego horroru :roll:

Posted
Nie brałam z suńką udziału w szkoleniu zbiorowym, bo to husky, a one mają ogromne trudności w koncentracji na takim szkoleniu.

Właśnie takie psy najczęściej kierowane są na szkolenia zbiorowe. Uczenie indywidualne da taki efekt, jaki masz - gdy nikogo nie ma w zasięgu wzroku, pies jest grzeczny i posłuszny. Gdy tylko pojawią się "rozpraszacze" - zaczyna broić :roll: A szkolenie razem z innymi psami UCZY tej koncentracji, które brakuje Twojej haszczaczce.

Posted

Mój problem jest chyba bardziej złożony niż pierwotnie sądziłam :-?

Nie mam trudności z przywoałaniem suni kiedy są "rozpraszacze" ze stada, tzn. psy, które zna. Jest to zwykle od 2 do 9 psów, ale wszystkie tej samej rasy.

Natomiast "schody" zaczynają się, gdy na horyzoncie pojawia się "obcy", zwłaszcza mały, pies.

Chyba rzeczywiście powinnam poćwiczyć na jakiejś zbiorówce, ale z małymi rasami. Tylko skąd wziąć taka grupę :roll:

Posted

Dziękuję za wszystkie rady i wsparcie :)

Zaraz po ustaleniu powakacyjnego "rozkładu jazdy" w pracy i w domu wyruszę na rekonesans po ośrodkach szkolenia.