Jump to content
Dogomania

Wera, zjawiskowy mix ONka i retrievera- Znowu szuka domu !!!

Recommended Posts

• Replies 588
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie nabijam się:) mnie kładli do łba całe życie ze faktycznie nie wolno wieprzowiny a teraz ostatnio że niby juz wolno a NamashChild która jest wetem albo się kształci mowi też że wolno... zgłupieć można:diabloti:

jedyne co na pewno do Chappi nie wolno:diabloti:

Posted

Studiuję weterynarię.
Całe życie psiakom wieprzowinę dawałam. Ja osobiście nie jem, jestem semiwegetarianką przechodzącą w wegetarianizm. Ta choroba szkodzi psom, ale tylko w niebadanym mięsie i nie sterylizowanym termicznie.. Równie dobrze może pies zarazić się włośnicą czy tasiemcem.

Posted

NaamahsChild napisał(a):
jestem semiwegetarianką przechodzącą w wegetarianizm.

to zaraźliwe jest?:diabloti:

a tak na poważnie, kiedyś coś było ze oczy ropieja psom czy cóś. Ale kiedys to inna wieprzowina była. Teraz to przeważnie chude , czerwone mięso.

Posted

Surowej wieprzowiny za pewne. Ale przecież zastanówmy się. Parówki, szynka - wieprzowina jest wszędzie. Moje psiaki przed chwilą wsunęły w oka mgnieniu pysznego frankfuterka - nie sądzę, by mogło się coś im przez to stać.
Zdecydowanie gorszym cholerstwem jest podawanie kości drobiowych. Fakt - Ajuszki jest niezłym syfem, który możemy sprezentować psiakom. Ja nie mówię o podawaniu surowej wieprzowiny, ale jeśli na jakimś kawałku ugotuje rosołek, czy też z obiadu zostaną żeberka - to psiak może wcinać moim zdaniem.
"U innych gatunków zwierząt domowych (psy, koty) choroba cechuje się głównie objawami ze strony układu nerwowego. Są to niedowłady, porażenia, bardzo silny świąd, który prowadzi do samookaleczeń zwierzęcia. Zwierzęta mięsożerne mogą zarazić się chorobą przez zjedzenie surowej wieprzowiny, w której znajdują się zdolne do zakażenia wiriony (cząsteczki wirusa)".

Posted

[quote name='NaamahsChild']...........................
Zdecydowanie gorszym cholerstwem jest podawanie kości drobiowych. Fakt - Ajuszki jest niezłym syfem, który możemy sprezentować psiakom. Ja nie mówię o podawaniu surowej wieprzowiny, ale jeśli na jakimś kawałku ugotuje rosołek, czy też z obiadu zostaną żeberka - to psiak może wcinać moim zdaniem.
"U innych gatunków zwierząt domowych (psy, koty) choroba cechuje się głównie objawami ze strony układu nerwowego. Są to niedowłady, porażenia, bardzo silny świąd, który prowadzi do samookaleczeń zwierzęcia. Zwierzęta mięsożerne mogą zarazić się chorobą przez zjedzenie surowej wieprzowiny, w której znajdują się zdolne do zakażenia wiriony (cząsteczki wirusa)".

Racja...
Ja nie karmię swoich zwierząt wieprzowiną. I nie polecam...(!)
O "kurzęcych" kościach też zapomnijcie...
Oprócz wymienionej choroby wieprzowina u zwierząt może wywoływać alergię (uczulenia) i to często.

Ziemniaczków też nie polecam, chociaż kilka sztuk pewnie nie zabije...

Polecam karmienie tanie...
Podroby drobiowe i wołowe (śledziona raczej nie i wątroba z ograniczeniem) z ryżem i jarzynami - gotowane !
I jako dodatek serce wołowe - psiak zgodnie z trendami i ostatnimi naukami jada surowe, ale przemrożone.
Uzupełnieniem tej diety są suche karmy.

• 2 weeks later...
Posted

NadziejaA napisał(a):
Witamy poświątecznie :)

nowinka- Vera potrafi na wybiegu bez smyczy się bawić i na komendę wraca do nogi :D Panna całkowicie podbiła serca rodziny :)

Poza tym po staremu :) jest greczna :)

To nas bardzo cieszy !!! Ale uważajcie proszę Nadziejo - zwłaszcza w sylwestra...

Mnie dopiero "odblokowało" z internetem...
NaamahsChild - dziękujemy !!!
(Za całokształt i za bazarkowe sexy...)

Posted

Nadziejo - większość psiaków się boi...
Mniejszość jednak nie...

Mój od 5- ciu lat trzęsie się jak galareta... Bo waśnie 5 lat temu jakiś "amator rozrywek" ciepnął mu pod łapy petardę...
Każda "szpara" to teraz schronienie... Nawet, jeśli zbyt mała by się zmieścić.

Moja sunia - Funia (już niestety za TM) właziła nawet do kominka na działce...
Nie pytajcie jak było z "doczyszczaniem"...

No i przy okazji ponownie bardzo prosimy o pomoc w sfinansowaniu sterylizacji Werci !!!
Wpłaty na AFN !
(można odliczyć po dopisaniu "darowizna - dla zwierząt Przyjaciel koni")

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...