Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziekuje Neutralko za napisanie ostrzezenia.Szkoda to jednak wielka,ze nikt sie tematem nie zainteresowal,bo na takim precedensie bogaci sie cwaniak,kosztem naszych kochanych zwierzat.
Uwazam,ze naszym obowiazkiem jest bronic ich praw i ich dobra.Zgadzacie sie ze mna??
Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow Forum

Posted

Zgadzam się z tobą! Sama mysl, że moje bąble miałyby przejść jakiś koszmar i trafić w niewłaściwe ręce, sprawia mi ból. bardzo starannie dobieram nabywców maluchów. Do tej pory miałam szczęście i trafiały one fantastycznie! Ale wiem, że jeśli ktoś będzie chciał mnie oszukać, to oszuka.
Dlatego też miewam szczenięta bardzo okazjonalnie, bo rozstania z nimi to prawidzwa tragedia i stres.
Jakbyś z racji tej Skandynawii (w twoim profilu) wiedziała coś więcej o cwaniaku, to proszę, pisz! Może uda sie zrobic jakąś dekonspirę.
Pozdrawiam cie Kayli!

Posted

Dziekuje za pozdrowienia!
O cwaniaku wiem dosc duzo.Rozmawialam z nim przez telefon i przed kilkoma dniami e-mailowalam z nim.Dziala on na duza skale.Wykupuje psy z alegratki za 2 tys. zl.i sprzedaje je za 12.tys.zlotych.Wyobrazcie sobie,ze ktos mu nawet sprzedal szczenna suke!
W tym roku "opchnal" juz 60-80 szczeniat!!-Dlatego uwazam,ze to jest dosc powazny problem i chcialam zebyscie o tym wiedzieli.Nie moge na Forum podac na niego konkretnych namiarow,gdyz nie znam na tyle polskiego prawa i nie wiem co mozna,a czego nie...Znam natomiast prawo skandynawskie i robie co tylko moge,zeby go powstrzymac,i robic bede dalej(policzone sa juz jego dni jako handlarza).Po nim jednak beda nastepni i dlatego trzeba(moim skromnym zdaniem) reagowac!!!Mnie wymyslal rozne bajki,ze wykupil(w woj.gdanskim)hodowle od starszej pani,ktora ja likwidowala.Teraz natomiast,ze pani,ktora mu sprzedala psy ma trudna sytuacje(nie napisal jaka)i on jej pomaga(woj.warm.-mazurskie).Pomoc ta polega na nabijaniu jego wlasnego portfela.Zobaczcie,jaki samarytanin!!!!
Pisze o tym,bo psy,ktore on sprzedaje maja rodowod,wiec Was wszystkich to dotyczy.
Dziekuje Wam za uwage i pozdrawiam.

Posted

[quote name='kayli']Dziekuje za pozdrowienia!
O cwaniaku wiem dosc duzo.Rozmawialam z nim przez telefon i przed kilkoma dniami e-mailowalam z nim.Dziala on na duza skale.Wykupuje psy z alegratki za 2 tys. zl.i sprzedaje je za 12.tys.zlotych.Wyobrazcie sobie,ze ktos mu nawet sprzedal szczenna suke!
W tym roku "opchnal" juz 60-80 szczeniat!!-Dlatego uwazam,ze to jest dosc powazny problem i chcialam zebyscie o tym wiedzieli.Nie moge na Forum podac na niego konkretnych namiarow,gdyz nie znam na tyle polskiego prawa i nie wiem co mozna,a czego nie...Znam natomiast prawo skandynawskie i robie co tylko moge,zeby go powstrzymac,i robic bede dalej(policzone sa juz jego dni jako handlarza).Po nim jednak beda nastepni i dlatego trzeba(moim skromnym zdaniem) reagowac!!!Mnie wymyslal rozne bajki,ze wykupil(w woj.gdanskim)hodowle od starszej pani,ktora ja likwidowala.Teraz natomiast,ze pani,ktora mu sprzedala psy ma trudna sytuacje(nie napisal jaka)i on jej pomaga(woj.warm.-mazurskie).Pomoc ta polega na nabijaniu jego wlasnego portfela.Zobaczcie,jaki samarytanin!!!!
Pisze o tym,bo psy,ktore on sprzedaje maja rodowod,wiec Was wszystkich to dotyczy.
Dziekuje Wam za uwage i pozdrawiam.[/QUOTE]
Witam serdecznie Kayli-z tymi hodowlami to szczera prawda są hodowle w Polsce niestety(w Pomorskim-GANSKU,GDYNI SOPOCIE itd również) -takie,które hurtowo sprzedaja szczenięta wlasnie takim podłym handlarzom -nasmutniejsze jest w tym to,że sa to hodofffffcy zrzeszeni w ZK sprzedajacy szczeniaki,suki szczenne(bestialstwo) bądz starsze psy 5,6 -letnie .Jadą na wystawę najblizej gdzie mozliwe,aby otrzymać oceny potrzebne tylko do hodowlanek i dalej z tzw "koksem" suka rodzi raz w roku z papierami,drugi raz w roku bez papierów. Przyszły nabywca kupując psa z takiej hodowli nigdy nie ma pewnosci czy szczenięta pochodzą w 100 % od okreslonej podanej przez takiego hodofffcę-zakałę pary.

o zgrozo-kiedy patrzę na ogloszenia np na ALEGRATKA- na pseudoszpice-pomeraniany i wyć mi się chce kiedy widzę ogłoszenie -Pomeranian-szpic miniaturowy po rodowodowych rodzicach bez papierów-czarna rozpacz ogarnia-patrzac na takiego biednego malucha ktory ze szpica miniaturowego ma tylko stojace ucho,ogon leżący na grzbiecie i zbliżony gatunek wlosa- w naszej miejscowosci Wejherowo-wiele takich psiaków gania samopas po ulicach.

Czytajcie,czytajcie marne namiastki -prawdziwego HODOWCY-pasjonata rasy-WIEM,ŻE CZYTACIE TO FORUM
Jesteście obserwowani-powoli namierzamy Was -jestescie ZAKAŁAMI POLSKIEJ KYNOLOGII-WASZE DNI CZYNIENIA ZŁA W TYM NIECNYM PROCEDERZE SĄ POLICZONE.

A PRZYSZŁYM NABYWCOM OSZUKANYM PRZEZ TAKICH PSEUDOHODOWCÓW-RADZĘ SKLADAĆ OFICJALNE SKARGI NA PIŚMIE DO ODDZIAŁÓW Z KTOREGO PIESEK POCHODZI - NIE BÓJCIE SIĘ NIECH BOJĄ SIĘ oni.

Zbyt często słyszy się o takich ekscesach tylko blędem jest to,iż często na poczatku oburzeni -oszukani w pozniejszej fazie nie wiedzac co zrobić machają ręką i rozgoryczeni tkwia w bezczynnosci.

Zwiazek Kynologiczny dysponuje środkami prawnymi-np Regulaminem Hodowli Psów Rasowych i może zawiesić badz nawet usunąć takiego hodofffffcę ze zwoich szeregów.

Może czas już moje drogie ODDZIAŁY ZK- dokonywać nie tylko przeglądów miotu ale i wyrywkowo skupić się również intensywnie na przegladach hodowli.

Wstydem i hańbą jest ,że w 21 wieku CzŁOWIEK POTRAFI ZGOTOWAĆ TAK STRASZNY LOS SWOJEMU ZWIERZĘCIU.

Posted

Kayli! Jestem wstrzaśnięta. Facet działa na dużą skalę. Proponuje, abys podała na priva jego namiary, aby nas ostrzec. Mój mail: [email]m.zaczynska@siedlecki.pl[/email]. Jesli inni będą chcieli i się zgłoszą (ale dla bezpieczeństwa tylko tu, na tym forum, osoby które sa zalogowane), to tez im podaj.
Daj znać, jesli uda ci się cos zrobić, unieszkodliwić typa.
A Wiolcia ma rację! Nasze oddziały ZK maja duże pole do popisu. Niestety, polskie prawo dotyczące zwierząt jest mocno ułomne. Pseudohodowle są legalne i już. Niestety. Możemy tylko oburzać sie, płakać i piętnować.
A Deptusiowa serducho ma faktycznie cudne. I wiem, że bezpardonowo wali po oczach i uszach hodofffcom.

Posted

Napisze do Was troszeczke pozniej,bo w weekend i tak nic nie da sie zrobic.Znacie mnie obie.Z Wiolcia wiele godz.przez tel.przegadalam-ale szczeniat ani sladu....Nie mam juz tego problemu,jestem szczesliwa posiadaczka pomeranianow,wiec sie juz troche na Forum"pomadrzyc"moge,chociaz jeszcze ciagle sie ucze i uczyc bede.Dzieki jednak ludziom takim jak Wy(doswiadczonym i wrazliwym),wszystko latwiejszym sie wydaje.Dzieki Wam za to,ze jestescie.

Posted

Kayli, dziękuję, że uzupełniłaś moją info o "cwaniaczku". Dla mnie szokująca jest liczba 60-80 sprzedanych pomeranianóww ciągu roku - nie zdawałam sobie sprawy, że tyle ich się rocznie rodzi w Polsce! Słyszałam jednak, że omawiany cwaniaczek nabył tez miot od "Lvi domov", więc skupuje nie tylko w Polsce. Powiedziałabym, że jedyna pociecha w tym procederze polega na tym, że bierze za te szczenięta bardzo dużo pieniędzy - może w trakim razie przynajmniej nie trafiają do byle kogo, tylko do ludzi zdecydowanie chcących pomeraniana?!
Jednak nie zgodziłabym się aby moje szczenię przeszło przez ręce handlarza - tak jak pisze Smocze pole -hodowca zamiłowany w swoich psiakach przebiera w nabywcach i oddaje swoje szczenię tylko takim ludziom, którzy budzą jego zaufanie i
wydają się sympatyczni.

Posted

Udalo mi sie wreszcie zalogowac.
Ma Pani racje,co do tego,ze pomki w Skandynawii kosztuja duzo.Cena,ktora podalam jest cena normalna.Facet sprzedaje w Norwegii,bo ceny sa najwyzsze i najwiecej mu sie uda zarobic-reszta sie nie liczy-w Szweciji kosztuja one mniej i jeszcze dochodzi tu kwestia przelicznika korony szwedzkiej(jest tansza),niz norweska.
Z norweskich hodowli pomki sa jeszcze drozsze-w zaleznosci od pochodzenia i jakosci psa,wiec nie mozna byc pewnym,ze psiaki te-mysle o tych,ktore on sprzedaje- trafia w dobre rece.Prawda jest rowniez to,ze w krajach skandynawskich hodowcy nie sprzedaja,jak pisza"byle komu"-i dlatego on ma ulatwiona droge,bo jest mu poprostu latwiej je sprzedac,bo on nie pyta kupujacego,kim jest i jakie ma warunki dla psa-jego to nie obchodzi!!!-Wazna jest kasa.
To prawda,co napisala Pani o miocie"Lvi domov"-widzialam to ogloszenie na wlasne oczy.

Posted

sluchajcie - ale znacie tą zasade : jest popyt jest podaz :

Poza tym - tak dlugo jak psy beda sprzedawane tzw "bog- wie - gdzie" tak dlugo taki proceder bedzie kwitl.
Co z tego, ze kazdy z nas najpierw 10 x sprawdzi przyszlego nabywce, bedzie go inwigilowal przez pol roku zanim sprzeda mu szczenie skoro sa hodowcy ( i niestety woj. lodzkie tym sie "chlubi") ze psy sprzedaje sie gdzie leci i jak leci.

Krew mnie zalewa jak jadac na tzw "gielde zoo" widze zarejestrowana hodowczynie z pomeranianem na reku - oczywiscie bez rodowodu. A potem ide na dyzur sekcji i ta sama hodowczyni przynosi jakies szczeniaki do przegladu. Strach pomyslec czy te szczeniaki sa po tych rodzicach co wpisane sa w karte krycia i ile razy suka w roku sie szczenila dajac raz szczenie z papierami a raz bez.....

Ale to jak walka z wiatrakami :( ....

Sposob na biznes to sposob na biznes ....
Psy staly sie modne a kazda moda na rase ma niestety wymierne skutki.
POwiem wam ze ja nie wiem jak z tym walczyc.
Co zrobic - zglosic do zwiazku no i jak udowodnie zeby nie byc goloslowna ?
Owszem czasami hodowcy sami sie wkopuja podajac na portalach ogloszeniowych ogloszenia o szczenietach bez papierow i z papierami - ale jak udowodnic potem ze to ogloszenie o szczeniaku bez papierow nie umiescila teoretycznie jakas "konkurencja"

Mnie raz taki nr wykrecila chyba 2 lata temu - hodowczyni szpicow wilczych - ze podajac moje namiary dala ogloszenie o pomeranianach bez papierow - tylko dlatego ze wydawalo jej sie ze to ja umiescilam ogloszenie gdzie byly podane jej dane odnoscie sprzedazy szczeniat bez rodowodu. Istna paranoja - mowie wam.

Moze wspolnymi silami wymyslimy jakas strategie. Moim zdaniem jednak chyba trzeba przrelamac sciane milczenia. Bo kazdy z nas wie o "lewych szczeniakach" - ale nikt odwazyl sie zglosic tego do zwiazku nie chcac wychodzic na pieniacza.
pozdrawiam tegie glowy i licze na pomoc.

Posted

Jest to temat rzeka i myślę,że takich handlarzy jest wielu w Polsce,ja też miałam takie propozycje o sprzedaż całych miotów yorków do Włoch i Francji,o zgrozo.To faktycznie ciekawe skąd 60-80 szczeniaków pomków w Polsce, skąd ich tyle,u nas w Krakowie to mioty w roku na jednej ręce można policzyc,a nieraz wcale nie ma.I jak on te szczeniaki przewozi do Norwegii jak tam musi byc kwarantanna.Matko,aż się boję myślec :( Ja kilkanaście lat temu próbowałam walczyc z onkami bez i z papierami na przemian w hodowlach,ale nie dałam rady.Jak nie wejdą jakieś odgórne przepisy na takie przekręty to ciężko będzie.Dopóki taki handel będzie przynosił pośrednikom tak wielkie korzyści to taki proceder będzie istniał niestety,nie ma co się oszukiwac pazernośc ludzka na pieniądze nie zna granic.A z tego akurat przypadku wychodzi,że pośrednik więcej ma pieniędzy ze szczeniaków niż hodowca który z sercem i oddaniem odchowuje szczeniaki.
Mądre głowy do pracy może chociaż tego jednego pośrednika uda nam się zablokowac

Posted

Penciu-ten psi handlarz mieszka w Szwecji- nie Norwegii.Sprzedaje je w Norwegii,bo mu sie to lepiej finansowo oplaca.We wszystkich krajach skandynawskich,obowiazuje kwarantanna.Do Szwecji jednak latwiej psy przewiezc albo przeszmuglowac-plynie sie tylko jednym promem-i moze bedzie,mialo sie to szczescie,ze celnicy nie zatrzymaja.Jesli zas zatrzymaja i uspia psy,to dla takiego czlowieka bez skrupulow,to niewielka strata-kupil je przeciez tak tanio-odbije sobie te niewielka strate finansowa nastepnym razem..
Przepisy skandynawskie mowia,ze mozna kupic za granica,2 psy rocznie(oczywiscie po kwarantannie i wszystkich wymaganych szczepieniach) ale tylko dla siebie,nie na sprzedaz.Kazdy nastepny kupiony pies wymaga zgody-Mattilsynet-jest to urzad,ktory zajmuje sie m.in.ochrona praw zwierzat.-Do nich sie wlasnie zwracalam w sprawie pana ze Szwecji.Kiedys juz pomogli mi w unieszkodliwieniu handlarza z Bosni i Hercegowiny-wystarczyl jeden telefon.Jakie konsekwencje poniosl,tego nie wiem ale juz wiecej zadnego jego ogloszenia nie bylo.Ufam,ze i tym razem zareaguja pozytywnie.

Posted

Opowiem Wam,jak odbywa sie transport szmuglowanych psow-nie bedzie to jednak mile...
Niedawno znalazlam w internecie artykul w zwiazku z reportazem telewizyjnym ze Szwecji.
Opisuja,ze szczenieta mialy zwiazane lapki tasma klejaca,byly tez odurzone srodkami uspokajajacymi.Umieszczono je pod siedzeniami samochodowymi.Wiele z nich zdechlo,podczas 8-10 godz.transportu.Te,ktore przezyly-uspiono.
Innym razem,Szwedzcy celnicy znalezli w samochodzie z polska rejestracja-30 szczeniat(nie pisza,jakiej byly rasy ale pewnie chodliwej),ktore natychmiast uspiono.-KOCHANI-ZROBILO TO NA WAS WRAZENIE????!!!!
Wroce do artykulu.-Pisza(zeby zobrazowac skale problemu),ze proceder ten jest zorganizowana czescia swiatka przestepczego-podobnie,jak narkotyki.

Posted

A ja napiszę przykład opisany w gazecie jak szmuglowano szczeniaki z kraju wschodniego do nas.Pewna elegancka pani dziwnie się zachowywała,robiła dziwne ruchy na granicy.Zabrano ją do osobistej i okazało się,że jeden z 20 szczeniaków ocknął się i zaczął się ruszac,co ową "damę" łaskotało.Szczeniaki były upojone alkoholem,zawinięte w skarpety i wsadzone pomiędzy pas do pończoch,a ciało owej kobiety,kilka było wsadzonych za biustonosz.Najdziwniejsze było to,że kobieta miała zbyt tutaj na te szczeniaki tak jak ów handlarz w Norwegii.Masakra.

Posted

Pencia napisał(a):
A ja napiszę przykład opisany w gazecie jak szmuglowano szczeniaki z kraju wschodniego do nas.

a potem sie ludzie dziwią, ze kupują chomika a wyrasta im niedżwiedz brunatny ...

Jeśli chodzi o handlarza ze skandynawi to problem w tym ze on skupuje najczesciej szczeniaki bez papierów. A zattem z niekontrolowanego zrodla dostaw szczeniaków.
Wystarczy wejsc na strone allegro czy allegratki zeby zobaczyc ile tego jest ...

Posted

Nie- Filonku-wszystkie psy,ktore on sprzedaje,maja papiery.Jesli chodzi o te ostatnie z jego ogloszenia,to czeka on w tej chwili na Export Pedigree,wiec Zwiazek Krynologiczny w Polsce;00-029 Warszawa;ul.Nowy Swiat 35-posiada jego dane.Ja znam tylko jego e-mail i nr telefonu.