Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moge juz oficjalnie sie pochwalić. Szelminka moja kochana jest w ciąży!! Mielismy dzis USG i widzac było 3 małe pęcherzyki a w nich zarodki.Strasznie sie ciesze , że wszytko sie pomyslnie układa i w okolicy 25 września przyjda na swiat małe bulątka :D Pojutrze powinienem zrobic aktualizacje strony na która serdecznie zapraszam.No i moze w końcu uda mi sie też umieścić więcej nowych zdjęć moich suń....:)

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No jak na razie to jeszcze spokojnie...:) mamy jakieś 5 tyg do narodzin.

Zastanawiałem sie jak to jest z tym USG. Nawet weterynarz nie chcial dokładnie liczyć zarodków bo często jest tak ,ze rodzi sie zupełnie inna liczba szczeniat jaka była przewidywana.Czy macie jakies doswiadczenie w tym wzgledzie?? Może znacie jakies przypadki??

Posted

Sciskam Przyszla Mamuskę :wink:

Tak na USG - AST-ka miala w brzuszku 7 ,a urodzila 13 :o :wink: .

Moja miala 5 urodzila 9 :wink:

A jej mama wczesniej na USG nie miala nic ,a tu nagle zaczal sie poród :o urodzila - jedna suczkę :wink:

Takze tak to jest z tym USG :wink: ,chyba jednak najbardziej wymierne to u czleka :wink:

:D :D :D

Posted

@jahu11

A może lepiej nie wiedzieć ile będzie piesków ? Rozumiem, że ma być ich jak najwięcej ? Może lepiej założyć, że urodzi się jeden - dwa pieski ? Wtedy jak urodzi się jeden piesek, to można powiedzieć, że jest dobrze, bo przecież tego się spodziewaliśmy, a jak urodzi się 7-9 piesków to znak że można swiętować !

No to - fiolecik :drinking: za zdrowie małych fasolek ! :lol:

Posted

Za duzo szczeniat u pierworodki i "zielonego" hodowcy to raczej niezbyt fajny pomysl ;)

Mi sie wydaje, ze taka optymalna ilosc, to 5 maluszkow :D

Poza tym - jak wspomnialam - u pierworodki lepiej wiedziec, ile mozna sie szczeniat spodziewac, aby zadne nie zostalo w brzuszku.... Wtedy bedzie wiadomo, kiedy wzywac pilnie weta, zeby do jakiejs tragedii nie doszlo.

Matka mojego szczeniaczka tez juz po USG :D :drinking:

Posted

Jasne ,że nie chodzi mi o liczny miot ! Wręcz przeciwnie nie chcę takiego.Bałbym się o Szelme strasznie gdyby juz na USG wyszło ponad 5 zarodków, ale wiem że często jest wiecej niz widac więc tak "statystycznie" chce sie przygotowac..:)

To pijmy za zdrowie wszystkich przyszłych mamuś...! :drinking: :thumbs:

Posted

no to widze ze obrodziły bulki na jesien :D

bo to nie jedyne mioty które bedą, czekają na maluchy w wielu hodowlach

- a wiec- gratulacje i powodzenia!!! czeka cie czas kupek i zapachu psich siuśków :evilbat:

i do zobaczenia na wystawach :)

ps

jahu- pzry porodzie masz weterynarza czy radzisz sobie sam a wet w razie problemów?

Posted

Myśmy nie robili USG, bo mój wet. powiedział, że można za pomocą tego badania stwierdzić tylko, czy sunia jest w ciąży i ewentualnie, czy jest to ciąża pojedyncza czy mnoga, natomiast nie można stwierdzićile dokładnie będzie szczeniąt.

To, że była w ciąży i że nie bedzie to jedno szczenię wiedzieliśmy pod koniec ciąży, jak małe fasolki grasowały w jej brzuszku, tak, że widać je było przez skórę (ruch). Można je było również wyczuć kładąc rękę na brzuchu. Wspaniałe uczucie - tak, jakbym sama była w ciąży.

Tymczasem gratulacje :klacz: i spokojnych przygotowań do porodu.

Posted

To nasza pierwsza ciąża.Miałem 99% pewności ale jako niedoświadczony hodowca chciałem to stwierdzić na pewno.Było by głupstwem przekarmiać psa i go utuczyć gdyby okazało sie, że jednak nie jest w ciąży.Przeciez zmienione zachowanie i wzmozony apetyt moze byc równie dobrze objawem urojonej ciąży a powiekszona macica po cieczce to normalka.A tak juz wiem na czym stoje.:)

Fakt obrodziło w ciężarne ostatnio.Szelma dostala cieczke dużo wcześniej niż myślałem.Gdyby miala ja dopiero we wrześniu to była by chyba jednyna szczenna ze znanych mi suk w tym czasie a tak jest ich przynajmniej 3 co nie napawa mnie zbytnio optymizmem.Chciałbym aby moje psy znalazły szybko dobre domy a tak może to troche potrwać. Tym bardziej , ze zależy mi również na właścicielach pragnących zjawiac sie na wystawach.No zobaczymy jak to bedzie na razie przede mną czas porodu i wychowywania osesków..;)

Posted

staff-ka napisała :

Tak na USG - AST-ka miala w brzuszku 7 ,a urodzila 13 .

Moja miala 5 urodzila 9

A jej mama wczesniej na USG nie miala nic ,a tu nagle zaczal sie poród urodzila - jedna suczkę

a czy zdarzyło sie komus ze usg wykazało wiecej piesków niz sie urodziło? :lol: jest to w ogóle mozliwe??

Posted

Myślę ,że to mozliwe. Bywa ,ze ktorys z zarodków ginie i zostaje wchłoniety przez organizm.Jest to możliwe tylko we wczesej fazie ciąży później może to powodowac poronienia lub zbyt wczesny poród.

• 1 month later...
Posted

KOCHANI !!! MALUCHY JUŻ SĄ NA ŚWIECIE !!!

Obrodziło niesamowicie nigdy bym nie przypuszczał ,że tak bedzie i troche mnie to przeraża....! Mam 9 zdrowych i silnych szczeniaczków niestety byly tez 3 martwe płody z którymi nie było juz co robic...:(

SZOK normalnie bo w sumie było ich 12...!!!! Mam 5 suczek i 4 pieski...Psiaki jak na facetów sa najwieksi ok 350 -400g sunie mniejsze od 270-320g.Sześć białych ze znaczeniami (w tym jedna suczka czysto biała), dwa tricolory i jeden piesek płowy (w tej chwili) Tzrymajcie kciuki za mnie bo mam przed soba nie lada wyzwanie..... :lol:

Acha zapomniałem dodac że obyło sie bez Veta dopiero po porodzie byliśmy na RTG i zastrzyku ;)

Zdjęcia postaram się do jutra podoklejac a jeśli nie bedzie ich tu to z pewnościa na mojej stronie... Lecę do maluchów cycki popodsuwac..:):):)

Posted

GRATULACJE :BIG: :klacz: :klacz: :klacz:

No to przez najbliższe dwa tygdnie czekają was dyżury przy maluszkach. TO CUDOWNE TAK NA NIE PATRZEĆ !!!!!

ZA ZDROWIE MALUSZKÓW I ICH MAMY :drinking: :drinking: :drinking:

Posted

Ciocia Tufi niedlugo sie wprosi na wizyte :)

Niech Szelminka ma morze mleka, a cioteczka Kika dba o nowych mieszkancow :)

I znowu trzeba wymyslac imiona... ;)

Posted

Gratulacje!!!!!

I dawaj te foty jak najszybciej!!!

Cholera, czy ja nie muszę jechać po coś do Poznania??? :wink:

Tufi! Nie umawiałyśmy się jakoś na zakupy, albo co??? 8)

Posted

tysiące całuuuuuuuuuuuuuuusków dla

:lilangel: :lilangel: :lilangel:

i :drinking: :drinking: :drinking:

Posted

Cudownie, gratuluje. Naprawdę dużo psiaczków. Napewno super przeżycie. Gdybym mieszkała sama odrazu bym się zdecydowała na któreś maleństwo, a tak muszę troszkę poczekać. Kiedyś sprawię sobie jeszcze jedną bullinke i koniecznie trikolor :)

Posted

Maluchy zasnęły..ufff Nakarmione i wylizane śpią szczęśliwie pod lampą... :lol: Odpukać wszystkim apetyt dopisuje i brzucholki rosną !:)

Szelma jest najdzielniejsza bullterierrką jaka w życiu widziałem.!!! Dajemy sobie razem z nią radę z tą całą zgraja rozbujników bez problemu ;) Jeśli mnie horacy jutro nie zawiedzie zamieszczę zdjecia na stronie!!! pozdrowienia dla wszystkich

Posted

jahu - napisz jeszcze, jak ciocia Kika reaguje na maluszki - bo strasznie jestem ciekawa, a nie chce Cie zameczac na GG :) No i juz wiesz, ktore psiaki to moi faworyci ;) Opieraj sie na kolorach ;) 8)

Za maluszki, Szelminke i dzielnego Tatuska :drinking: