Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dlaczego Ci niedobrze ?

Ten fragment dotyczy chyba eliminowania psów z wadami z hodowli, tzn. nierozmnażania ich, a nie usypiania szczeniąt.

Przynajmniej ja to tak rozumiem :roll:

Aga

Posted

z drugiej strony powazny rozszczep podniebienia zycia psu raczej nie ulatwi.

na niektorych stronach hodowli np. buldogow jest o tym mowa i takie szczenieta sa usypiane.

Posted
z drugiej strony powazny rozszczep podniebienia zycia psu raczej nie ulatwi.

na niektorych stronach hodowli np. buldogow jest o tym mowa i takie szczenieta sa usypiane.

To też prawda. Szczeniak z rozszczepem bez interwencji człowieka chyba nie przeżyje - miałby poważne trudności ze ssaniem :roll:

• 1 month later...
Posted

@ Olinka !!!

„mam nadzieje ze o to chodzi, choć można to rozumieć dwuznacznie”

Ja Ci powiem, że mimo iż bardzo kocham psy są sytuacje w których właśnie z powodu tego podejścia do psa, miał bym poważne rozterki co należy zrobić ??

I o ile zrobił bym z pewnością wszystko dla psiaka, szczeniaka który mimo poważnych wad fizycznych mógłby żyć i egzystować bez bólu o tyle prawdopodobnie zdecydowałbym się uśpić psa który z powodu wad ciągle by cierpiał bez perspektywy poprawy.

Wiesz to jest temat worek bez dna najlepszym przykładem niech będą wieczne dyskusje na temat ludzkiej eutanazji, jak wiemy i zwolenników i przeciwników jest dużo. Ja osobiście uważam że w przypadku człowieka w życie ludzkie nie należy ingerować ale to jest moje zdanie (mówię tak bo jestem wierzący) z małym wyjątkiem kiedy ktoś leży przez kilka lat w śpiączce podtrzymywany przy życiu przez maszyny i pewnym jest że nigdy się nie przebudzi, ale to też tylko moje zdanie i każdy ma do niego prawo.

No ale cóż troszkę zeszyłem z tematu. Wydaje mis się , że i w przypadku psów każdy niech kieruje się swoim sumieniem jeśli posiada coś takiego z pewnością postąpi dobrze.

Jeśli chodzi o stronę Jarka wiesz nie chcę go bronić samemu osobiście nie podoba mi się wiele zachowań na dogomani i wieczne skakanie sobie do gardła przykładem niech bedzie POST o tytule: „co wy na to? logo clubu cadebou”.

Obiektywnie muszę powiedzieć, że uważam że to najlepsza strona Ca De Bou jaką można zobaczyć w Polsce i nie tylko.

Możesz tu znaleźć takie rzeczy jak:

nowy regulamin hodowlany

regulamin hodowli psów rasowych

składki członkowskie

dokumentacja hodowlana miotów

zalecenia hodowcy dla szczeniąt

zgłaszanie psów na wystawe

umowa kupna-sprzedaży

umowa krycia suki

regulamin wystaw psów rasowych

obowiązki gospodarza ringu

rodowód reproduktora

iitd. itp, zresztą sama przeglądałaś stronę więc wiesz co na niej jest.

Powiem Ci , że nie każdy hodowca daje innym tak konkretne wskazówki co do hodowli jak właśnie Gorzała, nie każdy hodowca chce się dzielić takimi informacjami wiesz ludzie czasami zachowują się jak elektryk który posyła ucznia po klucze w czasie gdy łączy przewody ;-).

Osobiście zmienił bym kilka rzeczy, albo inaczej dorzucił bym kilka informacji do strony.

Ja sam też mówiłem Jarkowi, że w Polsce, czy w ogóle na świecie brakuje informacji podstawowych dotyczących rasy Ca De Bou a te co są to książkowe i powielane bezustannie. Sam przed zakupem psa chciałem poczytać o zachowaniu Majorki, charakterze, usposobieniu, poczytać anegdotki na jego temat , tego w Internecie nie znajdziesz, niestety. Jest wiele książek na temat np Golden Retrievera czy innych ras niestety o Majorce NIC. Właśnie takie informację chciałbym zawrzeć na stornie którą kiedyś ewentualnie bym zrobił. Ale wiesz do krytykowania jest wielu , wystarczy rzucić hasło na dogomani i już z tobą jadą, już jest mnóstwo osób które zaczyna Ci gadać co i jak należy zrobić tym czasem naprawdę mało kto coś robi. Tak, że tuuu byłbym bardzo ostrożny w krytykowaniu tych którzy coś stworzyli. Sam osobiście powiem Ci że jeśli ktoś mnie pyta co to za rasa mój pies ??? to jeśli ktoś wykazuje zainteresowanie to podaję adres właśnie tej stronywww.cadebou.pl

Wiem, że Jarek szykuje jakieś zmiany strony i z pewnością wiele rzeczy jeszcze się tam pokaże.

A teraz do Ciebie @ Gorzała !!!

A-propo tych książek, kaset wideo, opracowań , artykułów np. do misecznika PIES.

Może mógłbyś znaleźć trochę czasy żeby czasami coś napisać, jeździsz wiele po wystawach, tam bywają ludzie którzy się tym zajmują, myślę że tu pole jest wolne.

Twoje informacje często bywają profesjonalne i jak się za bardzo nie podniecisz (to żart) to można śmiało powiedzieć że bywają także wyważone.

Osobiście oprócz Renaty nie widzę innej osoby która miała by więcej (nie to nie dobre słowo) nie więcej ale konkretniej i bardziej rzetelnie do powiedzenia. Myślę że To to też robisz z zamiłowania może się mylę ale taką mam nadzieję tak to wygląda. Jeśli by Ci się chciało mógłbyś wiele przekazać ludziom którzy tak jak ja dopiero zaczęli się interesować rasą. Wierz mi nie Tacy ludzie tworzą takie rzeczy, mają znaczne mniej wiedzy.

Napisz co o tym sądzisz ???

Posted

przy okazji tego tematu zadaję pytanie zupełnie nietoksyczne i proszę o poradę:

nasza suka zjada:

w południe mięso wołowe z ryżem (ewentualnie serca wołowe, cielęce,drobiowe,kiedy nie ma wolowiny)

na noc sucha karma (1,5 miarki) ROyal Canin dla psów ras dużych + "wiadro" wody.

oprócz tego arthoflex w dawkach zaleconych przez weta no i nie ukrywam to, wydębi od nas.

czy w takiej sytuacji powinnam jej podawać can-vit?

dodam,że pies mimo tego,że pies jest jak na majorkę "trzymany na chudo" i tak ze względów medycznych powinno zostać.

No i zapomniałam dodać,że o surowych warzywach oraz owocach należy zapomnieć, nawet jeśli weźmie do pyska natychmiast z upodobaniem wciera i wmasowuje je w najbliższy napotkany mebel.