Jump to content
Dogomania

SzP - Aris, owczarek szkocki.Adopcja-klapa.Potrzeba domu tymcz. MA DOM

Recommended Posts

Posted

gdyby ktokolwiek chciał nawet jednorazowo zasilić "Arisową skarpetę" - każda złotówka się przyda - to podaje dane:
Fundacja Pomocy Zwierzętom Bezdomnym "Szara Przystań"
Zabrze, 41-800
ul. E. Czogały 9

IV od. PKO BP SA w Zabrzu
27 1020 2401 0000 0202 0240 5868

w tytule: dla Arisa/ Aris

• Replies 242
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mama kosztów nie ponosiła. Dopiero ostani tydzień życia Soni wiedzac, ze u nas cienizna straszna wzięła pożyczkę ( ogromną jak na jej możliwości....) na leczenie Soni. Powiem Wam szczerze, że znajac doskonale psa wyniki i stan w jakim był za nic bym jej na to nie pozwoliła. Wszytskie koszty ponosiliśmy my, bo znamy stan jej finansów....

Jaki jest koszt utrzymania psa wazącego 30 kg ? Zapytałam znajomego. Policzył, podzielił i mu wyszło średnio 200 zł miesięcznie jak pies jest zdrowy. Ale on ma najmłodszego 4 latka.... Nie daje odżywek na stawy, witamin na sierść ( to nie sierściuch ) itp. 200 zł to dla nas zbyt wiele.

Ja już jej pomagać nie mogę.

Posted

Ania_w napisał(a):
Edyta doceniam to, że potrafisz szczerze o tym powiedzieć, nie "porywasz się z motyką na słońce" czy na zasadzie "jakoś to będzie".

Nie mogę powiedzieć "jakoś to będzie" bo priorytetem jest dla mnie zapewnienie mojej rodzinie godziwego życia. A moja rodzina to też moje psy.

Posted

Od myślenia dostaję szmergla. Jednak po spacerze z futrami przyszedł mi do głowy pomysł.
Na razie nie dzwonie do mamy. Nie chcę jej stresować. Ona tak czeka na Arisa....

Posted

kurcze mam nadzieję, ze uda się coś wykombinować - ja byłam kila razy u Teściowej Pysi - to świetna kobieta i pies miałby tam naprawdę super - cisza, spokój i kochająca Pani :loveu: i Pysia do czesania :evil_lol:

Posted

Nawet jak ja sie uprę, to mama sie nie zgodzi na niego. Ona zdaje sobie sprawe z kosztów i nie chce nimi nas obciążać.... Nawet za cene rezygnacji z psa w ogóle i życia samotnie w domu.

Posted

Sytuacja patowa, a szkoda bo rozwiązanie byłoby idealne. Niestety Fundacja nie może się podjąć utrzymywania psa. Mógłby trafić tam na tymczas, ale wtedy jesteśmy zobowiązani szukać mu domu stałego i jeśli taki by się znalazł, Aris musiałby tam trafić, co jak zrozumiałam w tym wypadku nie wchodzi w grę.
Jak Fundacja możemy się jedynie zobowiązać, że po adopcji pieska w razie jakiś problemów zdrowotnych postaramy się pokryć koszty leczenia psiaka.

Szkoda.

Proszę trzymajcie kciuki za Arisa, na horyzoncie pojawiła się dla niego jeszcze jedna możliwość. W niedzielę jadę z Anią_w na wizytę przedadopcyjną i mam wielką nadzieję, że wszystko pójdzie jak po maśle.

Posted

Ja trzymam za niego kciuki bez względu na wszystko :p
Oczywiscie ze szkoda, że do mamy nie trafi. W sobotę jadę do niej z dziewczynkami czarnymi. Pogadam z nią. Jej pewnie najbardziej się rozchodzi o chorobę. Wtedy stówki lecą nawet przy byle zapaleniu ucha.

Posted

Dzisiaj byliśmy u mamy. Postanowiłam jej powiedzieć osobiście o Arisie i odpowiednio, bo to wrażliwa osoba. Jako ze wyczułam moment i ubrałam w odpowiednie słowa to mama przyjęła wieść, ze Aris z nią nie zamieszka ze spokojem. Powiedziała tylko: " A ja tak na niego czekam...). Ale wytłumaczyłam jej, ze poszukam odpowiedniego malutkiego psiaka o takim samym charakterZe. Potem była godzina przerwy i znowu rozmowa. TZ w koncu nie wytrzmał i powiedział, ze przecież od razu pies raka miał nie będzie i skoro daliśmy rade utrzymać psa ważącego 45 kg to i Arisa o 20 kg lżejszego damy. I mama nagle ożyła. Mimo to rozmawialiśmy 3 pełne godziny o wszystkich możliwościach jakie nas mogą spotkać. Tzn Arisa.
Ja już sama stwierdziłam, że nie chcę aby ktoś utrzymywał mojego psa. Na drobne choroby poradzilibyśmy. Jeżeli Aris na nic strasznego ( tfu tfu tfu !!!!!!) nie zachoruje do maja to wtedy będzie u nas lepiej.
My jestesmy przewrażliwieni po leczeniu Soni. Po tym ostatnim roku..... Jak brałam Szelme to jakos nie myślałam, ze za kilka lat może zacząć chorować i mnie na to stać nie będzie. I rzeczywiscie jak to mówią: " Dała Bozia baranka daje i dla niego sianka". No ale nie myślałam, bo na Zmorke nic oprócz podstawowych wydatków nie wydawałam ;) I przyszła Szelma burząc mój obraz potrzeb finansowych niufowych :diabloti: Okazała się najdroższym w utrzymaniu niufem adoptowanym ;) I wiecie co? Kuna nie załuję !! Bo ten pies podarował nam tyle szczęścia że trudno to nawet opisać.
Tak żesmy dzisiaj rozmawiali u mamy. I jak Aris nadal szuka domu i nam go dacie, to dom mamy i mój jest dla niego otwarty....
Chyba nikt nigdy tak dogłębnie nie przemyśliwał adopcje psa :roll:

Posted

malawaszka napisał(a):
Bardzo się cieszę i trzymam :kciuki: za finalizację adopcji :loveu::multi:

Przecież wiesz kobieto, że jak jakiś pies ( lub kot ;) ) u nas ląduje to już zostaje bez wzgledu na problemy ;)
Teraz to trzymam kciuki za bezproblemową kastracje Ariska !! I żeby szybko się zaaklimatyzował. I żeby żyli z mamą długo i szczęśliwie razem :loveu:

Posted

Pysia napisał(a):
I żeby żyli z mamą długo i szczęśliwie razem :loveu:

dokładnie tak. Dzisiaj chłopaka czeka zabieg kastracji, zrobimy mu też przy okazji RTG stawów, badanie krwi, dokładny przegląd zębów. Mam nadzieję, że jak wszystko będzie w porządku to możemy Arisa przewieź do Was w sobotę:multi:

Posted

Ania_w napisał(a):
dokładnie tak. Dzisiaj chłopaka czeka zabieg kastracji, zrobimy mu też przy okazji RTG stawów, badanie krwi, dokładny przegląd zębów. Mam nadzieję, że jak wszystko będzie w porządku to możemy Arisa przewieź do Was w sobotę:multi:

Ups... No i mam stresa.... Trzymam bardzo mocno kciuki aby wszystko poszło jak z płatka :roll: Jeszcze go nie znam, a już się o niego martwię :oops: Dajcie znać jak poszło bo się nabawię nerwicy ;)

Posted

No to jeden stres za nami :) Teraz Aris jest bezjajec :) Nie mówcie tego moim dziewczynkom bo się będa z niego naśmiewały ;) Chociaż jedna też jest pozbawiona kobiecości ;)