veeron1988 Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 Dziś byłam ze swoim maluchem na szczepiniu przeciw wściekliźnie. Przy okazji zapytałam o kilka rzeczy. O dwóch najbardziej interesujących piszę. Otóż, babeczka od której mam psiaka kazała mi depilować mu uszki w środku, wyrywać mu włoski, tymczasem pani powiedziała, że można, ale niekoniecznie. Jeśli psiak nie ma stanów zapalnych ucha ani innych niepokojących objawów to nie ma takiej potrzeby. Jeśli natomiast mówimy o kąpielach to powinny być rzadkie. Są na ten temat różne opinie, ale ogólnie hodowcy zalecają ze względu na sierść, której to służy, ale lekarze odradzają ze względu na zdrowie skóry. Trzeba więc zdecydować czy chcemy mieć psiaka ze śliczną sierścią czy zdrowego. Ona mówiła z perspektywy tego co obserwuje. Dużo psiaków ma po prostu schorzenia skóry, która jest wysuszona z powodu częstych kąpieli... Zaleciła kąpiele tylko ze 3,4 razy w roku. Podobno im częściej kąpie się malucha tym jego zapach jest intensywniejszy. A co Wy o tym sądzicie? Czy są jakieś preparaty anty zapachowe dla pieska??? Pozdrawiam. ;) Quote
Magda Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 1. Wyrywanie włosków to sprawa indywidualna dla każdego psa. Na forum był podobny temat i jak zwykle różne opinie. Ja wyrywam włosy, właśnie z tego względu, że powstają stany zapalne. Z resztą widzę, że pies drapie uszy, trzęsie głową - to znak, że coś jest nie tak. Wystarczy pęseta, płyn do czyszczenia uszu, patyczki i waciki. Zabieg taki wykonuję raz na dwa, trzy miesiące. Z tego co wiem to inni nie wyrywają, a psy czują się bardzo dobrze. Po prostu musisz zobaczyć czy uszka swędzą, czy nie;) Co do częstotliwości kąpieli to również zależy to od Ciebie. Jeśli masz zamiar wystawiać sunię to powinnaś kąpać ją raz w tygodniu, do tego papiloty itp. Jeśli sunia ma być psem do towarzystwa, strzyżona na lato itd. to według mnie wystarczy kąpać ją co 2, 3 tygodnie. W lato, kiedy Miki jest krótko ostrzyżony kąpie go nawet raz na miesiąc. Zimą, wiadomo śnieg, błoto to i kąpiele będą częstsze - chociażby dla czystości psa i samego domu (ważne jeśli pies śpi z nami w łóżku):lol: Zobaczysz wszystko w praktyce. Pies śmierdzi wiatrem -> do mycia:eviltong: Quote
tigrunia Posted September 30, 2008 Posted September 30, 2008 Hmm.. dla mnie teoria weta, żeby kąpać 3-4 razy w roku to jakaś bzdura. Ja mam co prawda sukę wystawową i kąpie ją raz na tydzień ale nie dlatego właśnie, że jest wystawowa i trzeba dbać o sierść ale York po tygodniu po prostu śmierdzi. Włosy są tłuste, brudne.. masakra :shake: Włosków z uszu nie wyrywam . Quote
Magda Posted September 30, 2008 Posted September 30, 2008 [quote name='tigrunia']Ja mam co prawda sukę wystawową i kąpie ją raz na tydzień ale nie dlatego właśnie, że jest wystawowa i trzeba dbać o sierść ale York po tygodniu po prostu śmierdzi. Włosy są tłuste, brudne.. masakra :shake: Widać, że jednak każdy pies jest inny, ale długość włosa też gra dużą rolę. Ja kąpałam Mikiego przed wyjazdem w połowie sierpnia i dopiero przedwczoraj, więc ponad miesiąc. Nie był bardzo tłusty i przede wszystkim śmierdzący:razz: Prawdą też jest, że włos na brudnym psie nie rośnie... to zdążyłam zauważyć:lol: Quote
zetka73 Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 Ja również nie wyobrażam sobie kapać Nerusia raz na kwartał a to z tego chociażby powodu ze często w nocy wskakuje do nas do łózka i tam śpi wiec jak spać z brudnym nie daj boże ubłoconym po jesiennym spacerze psem. Oczywiście wszystko zależy tez od właściciela co mu przeszkadza a co nie :) co do włosków w uszach to wyrywa lub wycina je fryzjerka raz na jakiś czas wtedy kiedy idziemy sie podcinać (raz na 1,5 - 2 miesiące) ale nie mamy problemów z zapaleniami Zęby czyścimy co drugi dzień pasta w żelu gruczoły czyszczone tez podczas wizyt u fryzjera w zależności od potrzeby ok 1 raz na pół roku max Quote
szymucia Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 Magda masz uroczego pieska i fajną galerie mu zrobiłaś. Ja też chce taką zrobić swojej suni ale nie wiem jak powinnam się do tego zabrać. Może mi podpowiesz bo komputer nie jest jeszcze moim kumplem. Quote
Magda Posted October 1, 2008 Posted October 1, 2008 [quote name='zetka73']Ja również nie wyobrażam sobie kapać Nerusia raz na kwartał a to z tego chociażby powodu ze często w nocy wskakuje do nas do łózka i tam śpi wiec jak spać z brudnym nie daj boże ubłoconym po jesiennym spacerze psem. Oczywiście wszystko zależy tez od właściciela co mu przeszkadza a co nie :) Zapomniałam dodać, że pies nie śpi ze mną w łóżku - to raz, a dwa po wieczornym spacerze ma zawsze myte łapy (jak również wtedy, gdy jest mokro itp.). Jeśli jest sucho to tylko wytrę suchą szmatką i też jest ok. [quote name='szymucia']Magda masz uroczego pieska i fajną galerie mu zrobiłaś. Ja też chce taką zrobić swojej suni ale nie wiem jak powinnam się do tego zabrać. Może mi podpowiesz bo komputer nie jest jeszcze moim kumplem. Oczywiście. Zaraz wyślę PW;) Quote
monika1980 Posted October 2, 2008 Posted October 2, 2008 co do włosów w uszkach to nie wyrywać!!!!!!nie depilować!!! tylko wyciągać te lużne !!!a co do kompania to ja kompie raz w tyg i pieski mają się świetnie :p Quote
martyna. Posted October 3, 2008 Posted October 3, 2008 Ja wyrywam, robie to kiedy pies śpi ;) Robie tak już pare dobrych lat i uszka mają w porządku. Quote
Yoko2009 Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 witam, mam 12 tygodniową suczkę, wiem że trzeba obcinaćwłoski na uszkach ado wys 1/3 ale na stronie wewnętrznej uszka czy zewnętrznej... Jetem tu pierwszy raz ....moze powiecie mi jak dodaćfotkę żeby była pod nickiem? pozdrawiam serdećznie Asia Quote
ola46 Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Yorkom obcina się uszka ze wszystkich trzech stron(tj. z tyłu uszka, wewnątrz i jakby boki uszek)Wszędzie obcinamy do 1/3 nie więcej, bo potem uszka wydają się wielkie. a co do fotki pod nickiem to musisz wejść na "moje konto" potem kliknąć napis view profile page i tam na przykład klikasz na edytuj listę znajomych i po lewej stronie wyświetli się jakby taka tabelka. W niej pisze edytuj avatar klikasz, wybierasz zdjęie lub ustawiasz gotowy i ok.Ja robiłam tak ale nie wiem może ktoś zna prostrzy sposób;) Quote
Kasisko Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Yoko2009 napisał(a):witam, mam 12 tygodniową suczkę, wiem że trzeba obcinaćwłoski na uszkach ado wys 1/3 ale na stronie wewnętrznej uszka czy zewnętrznej... Jetem tu pierwszy raz ....moze powiecie mi jak dodaćfotkę żeby była pod nickiem? pozdrawiam serdećznie Asia Ja mam 5.5 miesięcznego Yorka, włoski na uszach obcina się dla ozdoby z zewnętrznej strony, zaś włoski znajdując się w uszkach - w małżowinie należy wyrywać, tak mi weterynarz powiedział, gdyż wtedy uszy mają odpowiedni przewiew i woskowina może wypływać. Quote
ladyyork Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 veeron1988 napisał(a):Dziś byłam ze swoim maluchem na szczepiniu przeciw wściekliźnie. Przy okazji zapytałam o kilka rzeczy. O dwóch najbardziej interesujących piszę. Otóż, babeczka od której mam psiaka kazała mi depilować mu uszki w środku, wyrywać mu włoski, tymczasem pani powiedziała, że można, ale niekoniecznie. Jeśli psiak nie ma stanów zapalnych ucha ani innych niepokojących objawów to nie ma takiej potrzeby. Jeśli natomiast mówimy o kąpielach to powinny być rzadkie. Są na ten temat różne opinie, ale ogólnie hodowcy zalecają ze względu na sierść, której to służy, ale lekarze odradzają ze względu na zdrowie skóry. Trzeba więc zdecydować czy chcemy mieć psiaka ze śliczną sierścią czy zdrowego. Ona mówiła z perspektywy tego co obserwuje. Dużo psiaków ma po prostu schorzenia skóry, która jest wysuszona z powodu częstych kąpieli... Zaleciła kąpiele tylko ze 3,4 razy w roku. Podobno im częściej kąpie się malucha tym jego zapach jest intensywniejszy. A co Wy o tym sądzicie? Czy są jakieś preparaty anty zapachowe dla pieska??? Pozdrawiam. ;) Co za paranoja , ja bym weta zmieniła:angryy:. Pieskom wyrywa się włos z uszu po to by łatwiej było czyścić i nie powstawały złogi które moga doprowadzić do zapalenia ucha, choć u niektórych psów nie jest to owłosienie aż tak obfite i jeżeli właściciel daje sobie rade z pielęgnacją może nie usówać tych włosów (Jednak trza wtedy częściej i bardziej dokładnie czyścić uszy ,by włoski nie zbiły zię w kulke z woskiem). Natomiast jeśli chodzi o kąpiele to to już paranoja u tych ludzi:razz:. Przecież york nawet obcięty ,nie wystawowy jeśli nie jest kąpany co 2 góra 3 tygodnie to zaczyna śmierdzieć,a jeśli chodzi o zdrową skóre to zadbaj o dobre preparaty z bardzo wysokiej półki ,nie będziesz musiała się wtedy obawiać i wybierać kompiel czy zdrowa skóra;). Quote
Yoko2009 Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 dziękuję bardzo za odpowiedź, dzisiaj wieczorkiem wykąpię moje maleństwo i zabiorę się za uszka jak zaśnie.....inaczej nie mam szans hihih Quote
ewa1981 Posted April 20, 2009 Posted April 20, 2009 moja 4 miesieczna Megi nie byla jeszcze u fryzjera.a co do kapieli to mimo ze nie jest wystawowa 9jest bez rodowodu) to i tak kapie ja raz na tydzien do 10 dni.megi ma gesty wlos i jest to konieczne. pozatym nie sadze zeby na zdrowie psiakowi wyszlo to ze jest brudny!!!:shake: Quote
Recommended Posts