Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja również mam szczeniaczka na Orijenie (wcześniej karmiłam Acaną,podobnie jak moją 1,8 roczną sunię). Też mam takie spostrzeżenie, że moje sunie (żarłoki potworne) nie są grubiutkie, ale zbite, fajnie widać, a raczej czuć mięśnie. To długowłosa rasa, więc potrzebują też sporo wartości odżywczych do budowy włosa - ja jestem bardzo zadowolona. Mała robi normalnie 2 kupki dziennie, duża 1-2 kupki ;) Faktycznie są dość intensywne w zapachu, ale karmię też gotowanym jedzonkiem. Po dużej suni widzę, że odkąd jesteśmy na Acanie, a teraz również na Orijenie, to przestała być taka tłuściutka, a jest bardziej umięśniona - chociaż waga nawet nieznacznie się podniosła o jakieś 0,3 kg... Nie trzymam się sztywno miarki, w zasadzie karma nasypana wieczorem jest sobie w miskach, a tą którą zostawiam rano (a czasem ta jeszcze z wieczoru) przed wyjściem do pracy jest przeważnie wylizana z misek. Ogólnie psiakom bardzo smakuje, a z innymi karmami miałam problem :)

• 1 month later...
Posted

Czytam Wasze posty i widzę, że Orijen najczęściej psom smakuje. A ja mam ten problem , ze moja 4 miesięczna jamniczka go nie chce. Pierwszą jkarma był Eagle Pack, ale zupełnie jej nie służyła niestety. Teraz jest na RC i na gotowanym, ale chciałabym żeby jadła lepszą karmę. I właściwie najbardziej podoba mi się Orijen, tylko ona zupełnie nie chce go jeść!
Nie wiem jak ją "przekonać":shake:

Posted

Gayka- mojemu najmlodszemu szkrabowi też juz przeszedł ten pierwszy apetyt na wszystko co jest w misce. Troche sie muszę nagimnastykować przy misce ale juz mam doświadczenie przy moich starszych dwóch niejadkach:lol::evil_lol:
U mnie działa domieszywanie różnych "niespodzianek".. ale w minimalnych ilosciach. Najczesciej jest to poprostu puszka, twarożek, czasami polewam zupą (wystarczy 1-2 łyzki), dzisiaj znalazły np w misce uszko z miesem :lol: Wazne jest zeby urozmaicać te dodatki- wtedy (przynajmniej u nas) wszystkie 3 z niecierpliwością czekają na jedzenie.

Posted

Irviers napisał(a):
Gayka- mojemu najmlodszemu szkrabowi też juz przeszedł ten pierwszy apetyt na wszystko co jest w misce. Troche sie muszę nagimnastykować przy misce ale juz mam doświadczenie przy moich starszych dwóch niejadkach:lol::evil_lol:
U mnie działa domieszywanie różnych "niespodzianek".. ale w minimalnych ilosciach. Najczesciej jest to poprostu puszka, twarożek, czasami polewam zupą (wystarczy 1-2 łyzki), dzisiaj znalazły np w misce uszko z miesem :lol: Wazne jest zeby urozmaicać te dodatki- wtedy (przynajmniej u nas) wszystkie 3 z niecierpliwością czekają na jedzenie.

dzięki za podpowiedź, własnie gotuję mięsko drobiowe i będe młodą oszukiwać. Dzis na głodniaka zjadła kilka Orijenów od niechcenia, ale zaraz potem rzuciła się z pasją na RC:shake:

• 4 months later...
Posted

Mója jamniczka 4 miesieczna jadła Orijena przez dwa miesiace i było wszystko ok póki się nie przebiałczyła.
muszę odstawić tę karme i poszukac czegoś innego. za jakieś 2 mieśiące sięgniemy po Orijena by sprawdzić.

Posted

[quote name='Lena 01 04 09']Mója jamniczka 4 miesieczna jadła Orijena przez dwa miesiace i było wszystko ok póki się nie przebiałczyła.
.[/QUOTE]

Jak to się objawia?

• 2 weeks later...
  • 2 years later...
Posted

Witam
Mam szczeniaka rasy Golden Retriever i nurtuje mnie sprawa dawkowania karm.
Nasz piesek obecnie jest karmiony Royal Canin Maxi Junior tak jak w hodowli.
Wychodzi że powinien dziennie zjadać około 250g (2 miesięczny szczeniak) według tabeli dawkowania. Dokupiliśmy jeszcze 4 kg
Natomiast zamierzamy zmienić karmę na Orijen, kupiliśmy worek 7kg
Zmiana będzie stopniowa około 3-4 miesiąca.

Orijen puppy large
3 - 9 miesiąc - 450g-540g

Royal canin Maxi Junior
3 - 8 miesiąc (dawkowanie jest rozpisane na każdy miesiąc) - około 310- 430g

Skąd taka duża różnica skoro Orijen zawiera dużo więcej białka od Royala?
Nie powinien być bardziej wydajny?...
A może źle myślę? Pozdrawiam :)

• 4 weeks later...