Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bardzo was proszę o opinie na temat mojej suni. Wydaje mi się, że ma za smukłą sylwetkę, za małą klatke piersiową i za drobne kości. Ma 7 miesięcy - czy jest szansa że jeszcze "poprawi się" i zmężnieje? Doradźcie mi proszę, bo nie wiem czy w ogole jest sens zawracać sobie głowę wystawami

DM2.gif

• Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Szanse na zmężnienie ma, moj psiak jak mial rok byl srednio fajny,do tego chudy i jakis taki nijaki.A teraz zmęznial,i wyglada jak husky.NIe wystawiamy go bo nie ma 3 zebow i raczej na sukcesy to nie ma zbyt wielkich szans :roll:

Tutaj Anuk ma rok,wczesniej byl jeszcze chudszy.

anuk1.jpg

A teraz wyglada tak:

http://norcomisp.pl/tcc/huskystr/galeria/anuk/4.jpg

MOim zdaniem roznica jest wielka,a teraz anuk jest o niebo ladniejszy :)

Ale niech sie prawdziwi wystawcy wypowiedza,Aga O.,SH,sh_maniak i kto tam jeszcze... 8)

Posted

7 miesiecy to jeszcze jest mlody wiek i psiak ma jeszcze czas zeby sie rozwinac. Jeszcze nie w pelni jest uksztaltowana jego masa miesniowa i szkielet. Np. moja Azja tak do 1.5 roku wygladala jak pajak. Pozatym bardziej sie rozbuduje jak zacznie wiecej biegac i ciagnac,ale na treningi jest jeszcze troszke za mloda. A na wystawe mysle,ze warto pojechac zeby sie przekonac jak naszego psiaka oceniaja specjalisci <chociaz niestety czasem okazuje sie,ze sedzia nie zna wzorca>. I nie nalezy sie sugerowac opinia jednego tylko sedziego. No ale jak mowie, Twoja suczka ma jeszcze czas aby w pelni sie rozwinac 8)

Posted

To ja sie wepchne 8)

Sunia jest z hod Merkambertaner

:) :) REINA HUSKY Merkambertaner urodziła się 11.01.2004. Jej ojciec to FLAMINGO BOHEMIA Odyssea Severu a matka CHICHA SH Merkambertaner 8)

Posted

sh_maniak

Chodziło Uli o to, ze dosyć dużo jezdzimy na wystawy i ze według niej mamy jakąś wiedze na ten temat.

Nie umiem oceniać psów, co do swoich nie umiem być krytyczna,ale wydaje mi się, że na wystawe warto jest pojechać, bo jest to fajna zabawa i można poznać mase interesujących ludzi.

ReiMar

Ja chciałam poprosić o fotki twojej suni jak jest w pełnym futrze? Nie polecam wystawiania psa bez włosa... coś o tym wiem :-?

Posted
sh_maniak

Chodziło Uli o to, ze dosyć dużo jezdzimy na wystawy i ze według niej mamy jakąś wiedze na ten temat.

No o to mi chodzilo :)

A ta wiedze macie nie tylko wg mnie... :)

W kazdym razie dziekuje Agnieszko za wyjasnienie zwrotu "prawdziwi wystawcy" :)

Posted

Bardzo dziękuję za wasze opinie! Podniosły mnie one na duchu. Bardzo marzyłam o tym, żeby wystawiać Reinę, chociaż kupując ją nie myślałam o tym, ale kiedy zaczełam przeglądać haszcze strony złapałam bakcyla i zamarzyło mi się... W zasadzie to cały czas byłam na to zdecydowana, ale podczas ostatnich wakacyjnych wypadów, kiedy słyszałam ciągle komentarze za plecami "to jakiś mieszaniec" itp. Zaczęłam bardziej krytycznie patrzeć na moją sunię, chwilami może aż za bardzo. Jako właściciel nie potrafię ocenić swojego psa pozytywnie, dlatego poprosiłam was o pomoc i nie zawiedliście :D

Jak już pisałam, kupując Reine nie miałam pojęcia o wystawach psów, bo na pewno wybrała bym inną hodowlę - z tego co zdążyłam się zorientować przez ostatnie kilka miesięcy, psy z hodowli Merkambertaner nie odnoszą sukcesów na wystawach, chyba w ogóle rzadko są wystawiane... (czy wiecie coś na ten temat?) Chociaż teraz nie zamieniła bym jej na żadnego innego psa!

Może pojechałybyśmy do N. Dworu Maz. w październiku... jest jeszcze kilkanaście dni, żeby podjąć decyzję ale nie wiem, czy do tej pory odbuduje okrywę włosową - nie znam się na tym zupełnie, ile czasu to zajmuje? Czy ktoś z was tam się wybiera?

ReiMar

Ja chciałam poprosić o fotki twojej suni jak jest w pełnym futrze? Nie polecam wystawiania psa bez włosa... coś o tym wiem :-?

Nie mam jej zdjęć w pełnym futrze, bo po prostu jeszcze takiego nie miała, pierwszy raz zmieniała sierść ze szczenięcej 2 miesiące temu i od tamtej pory ma taką jak na zdjęciu. Sama bardzo chciała bym ją zobaczyć w pełnym futrze :wink: W każdym bądź razie jak już je bedę miała to oczywiście tu wrzucę. Teraz przygotowuję stronkę www mojego zbója, tam będzie więcej zdjęć. Jak już będzie gotowa to podam adres na forum. A co to za przykre doświadczenia z tym wystawianiem psa bez włosa?

Jeszcze raz pięknie dziękuję i jeśli ktoś jeszcze zechce podzielić się ze mną swoją opinią będzie mi bardzo miło!

Posted

Te przykre doswiadczenia...no niestety nawet bardzo piekny pies, ale jak bedzie lysy bedzie nizej oceniony (nie wyglada zbyt okazale) Tez cos wiem na ten temat, a poniewaz poczawszy od czerwca moja Lara sie "sypie", wystawy w okresie letnim sobie odpuszczam.

Jak dobrze pojdzie to moze zadebiutujcie na wystawie w Glowie:) Twoja sunia powinna juz miec ladna szate

Gdybys miala problem z wlosem to sie odezwij, znam czeski preparat witaminowy, ktory swietnie wplywa na siersc (sprawdzony na haszczaku 8) )

A wystawy goraco polecam, bo to zawsze fajne przezycie, chociaz nie zawsze sie wygrywa :fadein:

Posted

do siemienia i zoltka mozesz jeszcze dorzucic czysta biotyne dla zwierzat futerkowych..( psy, koty, lisy) lub Biotidex to jest preparat w proszku ktory mozna kupic w sklepach z artykulami dla zwierzat lub Centrwecie

a jsli moge podpowiedziec to bardzo duza role na wystawach odgrywa umiejetne prezentowanie psiaka...

to naprawde wazne... zycze powodzenia

a & malamuty

Posted

Gdybys miala problem z wlosem to sie odezwij, znam czeski preparat witaminowy, ktory swietnie wplywa na siersc (sprawdzony na haszczaku 8) )

A wystawy goraco polecam, bo to zawsze fajne przezycie, chociaz nie zawsze sie wygrywa :fadein:

Dzięki, chętnie skorzystam!

Głogów to trochę za daleko, więc pewnie zdecyduję sie na Rzeszów. Myślisz, że wcześniej nie ma mowy o odbudowaniu futerka?

Posted

Bardzo trudno oceniać psiaka wyłącznie na podstawie fotki i to zrobionej ze złej pozycji :roll: W takim ujęciu ( lekko z góry) sunia ma nie tylko "śledzikowaty" wygląd, ale również zbyt płytką klatkę piersiową :(

Dość ładna jest głowa; dobry wyraz rasy i zaznaczone piętno płci :)

Uszka są nieco duże, ale to taki wiek :)

Ogon dobrze osadzony :)

Kątowanie tylnych kończyn dobre :) ; przednich niestety zbyt strome :(

Taki brak zrównoważenia nie wróży niestety zbyt dobrze płynności ruchu, ale... bywają wyjatki :) No i płynność tę można troszkę poprawić dobrym wytrenowaniem :P

Szata na razie słaba, ale może się jeszcze rozwinąć :)

Pod uwagami sh_maniak, Artik&Shapali, Naty i innych wystawiających dotyczącymi tego, że warto próbować i nie należy się zniechęcać podpisuję się wszystkimi :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw: :bluepaw:

Posted
no - jeszcze moimi faworytami sa Paco, Kiara i Kazan!

Heh Paco cieszy się Aga, że jest Twoim faworytem :wink:

A tak poważnie może wykorzystam ten topic i też się zapytam co sądzicie o Paco 8) Szczególnie SH jeśli mogłabyś napisać taką opinie jak o psiaku ReiMar. Niestety nie mam zbyt dobrych zdjęć, tylko takie :

_316885_n.jpg

_316890_n.jpg

_316880_n.jpg

I jeszcze takie, tylko że w szelkach :-?

_316882_n.jpg

_316884_n.jpg

Posted
sh_maniak

No o to mi chodzilo :)

A ta wiedze macie nie tylko wg mnie... :)

W kazdym razie dziekuje Agnieszko za wyjasnienie zwrotu "prawdziwi wystawcy" :)

Ja to zrozumiałam :D , nie wiem czemu mi to wyjaśniacie :roll:

To był taki żarcik dziewczyny :D

Jak często używam tego zwrotu : "cokolwiek to znaczy", aby rozweselic sytuację :lol:

Posted

SH,ja to samo co Agnieszka_.Czy moglabym prosic o profesjonalna ocene mojego piesa,zdjecie podane jako link(tam wyglada tak jak teraz),drugi post w tym temacie :) Z gory thx

Posted

ojj.. Tajraga, masz u Svena przewalone... wiem, ze on z oczkiem teraz nie za ciekawie, ale nie jest tak najgorzej.. nie bedzie juz niedlugo sladu..

a jak juz oceniasz SH, to ja sie postaram jakies zdiecia tez miec ii, jesli moge, to tez prosilabym o jakas ocene..

Posted

Ja nie wiem jak to jest miec lysego psa,moj kundel wyglada tak samo zima i latem :-? Owszem traci podszerstek ale ogolne wrazenie jest b.podobne... :)

Posted

A czy Azja nie ma za duzych uszkow? :wink: Bo to,ze ma duze oczy to juz nam jakis sedzia kiedys napisal,wiec pewnie dlatego czasem widzi to czego nie powinna

Azja1.jpg

I czy nie ma za dlugiego ogona? Wiem,ze na tym zdjeciu tak dokladnie nie widaci stoi lekko z gorki ale moze jednak cos widac :wink:

Azja4.jpg

PS To pierwsze zdjecie robila Aga O. tak w ramach ciekawostki

Posted

Taj,. powiedzmy, ze takim okiem nie umie czytac, i teraz nic mu nie powiem.. poza tym spi wlasnie (z glowa na lozku) w pokoju obok, to go nie bede denerwowac.. ;)

a Azja to kluuska.. na tym zdieciu z ogonem.. khikhi.,.. zapasiona ;))

(Ula.. Twoj Anuk tez niczewgo sobie.. ;))

jak sie teraz ocenia takie psy ? wiem, ze kiedys chude wogole szans nie mialy, za to Anuk i Azja chyba duze.. (szanse, nie to, ze one sa duze, chociaz to tez.. ;)

ale od jakiegos czasu chudszym idzie lepiej.. tak mi sie przynajmniej wydaje.. Wam tez ?

Posted

Ale się tu porobiło :o

Internetowy ring wystawowy, czy coś koło tego :wink: :lol:

No dobra, chcecie to macie :D

Ale jak mi ktoś potem chałupę wysadzi to ReiMar, Agnieszka, Agacia i Ula ostrzegam :wink: będziecie na pierwszych miejscach listy podejrzanych :lol: :lol: :lol:

ReiMar => niestety kolejna fotka demaskuje w całej rozciągłości płytką klatkę piersiową Twojej suni :( Ale nie jest to jeszcze "koniec świata" :) Suńka jest młoda , bez futra i bez muskulatury. Futro najbardziej zależy od genów :( , a troszkę od dobrego odżywiania, więc niewiele można w nim zmienić. Pamiętaj jednak aby nigdy nie wchodzić na ring kiedy nie ma pełnego włosa!

Co do muskulatury to można nad nią popracować :)

Jednak mocnej suki o pojemnej klatce piersiowj to z niej nigdy nie zrobisz. Po prostu taka jej uroda i trzeba się z tym pogodzić :)

Agnieszka_=> Paco to pies w dobrym formacie, o oprawidłowym kątowaniu kończyn, dobrej linii grzbietu i dobrze osadzonym ogonie. Klatka piersiowa wystarczająco głęboka i pojemna. Głowa ładna w wyrazie mimo niesymetrycznych znaczeń; uszy dobrze osadzone, choć nieco nisko noszone ( pewnie jak go coś mocno zaciekawi to uszka wędrują bardziej do góry -> aby lepiej wypadł na wystawie trzeba znaleźć to "coś" :) ).

Typowa szata. O ruchu trudno cokolwiek powiedzieć oglądając jedynie zdjęcia, jednak znając Twój stosunek do psiaków przypuszczam, że dynamizmu na pewno mu nie brakuje :D Przed wejsciem na ring trzeba by było jednak poćwiczyć właściwą prezentację :)

Ula => Anouk to rosły samiec o dobrze zachowanych proporcjach. Kątowanie obu par kończyn prawidłowe, dobra linia grzbietu. Głowa o dobrym wyrazie i mocno zaznaczonym piętnie płci. Dobrze osadzone uszy, choć podobnie jak u Paco, "nieco leniwie noszone" :wink: ( jak to określa Pan Opara).

Ogon chyba zbyt wysoko osadzony :-? Ciekawe jak go nosi w ruchu :roll:

Zdecydowanie zbyt długi włos na ogonie (bardziej w typie malamuciego pióropusza niż lisiej kity - jak to powinno być u husky) i szata chyba też trochę zbyt miękka :( Ale za to bogata :)

Ruch, uzębienie i zgryz => z wiadomych przyczyn niemożliwe do ocenienia :P

Agacia => zdjęcie Azji niezbyt fortunne ( na spadku i w przysiadzie :( ), ale spróbuję coś z tego wyciagnać :)

Suczka w dobrym formacie lecz o zbyt dużej masie. Kątowanie kończyn prawidłowe ( przód na focie wygląda dość stromo, ale to chyba takie ujęcie, a tył jest OK )Klatka piersiowa o dobrej pojemności. Ogon dobrze osadzony. Głowa o ładnym wyrazie, mimo nieco niesymetrycznych znaczeń, z dobrze zaznaczonym piętnem płci. Uszy dobrze osadzone i noszone. Szata dobra w gatunku. Z powodu tuszy w ruchu pewnie trochę zbyt mało dynamiczna :wink:

Jesli sunia ma zbyt okrągłe oczy to można temu "zaradzić" prezentując ją sędziemu pod słońce :roll: Wtedy oczka będa uroczo zmróżone :P

Na zdjęciu ma oczy OK :)

"Komu jeszcze, komu ??? Bo idę do domu" :wink: :lol:

jak sie teraz ocenia takie psy ? wiem, ze kiedys chude wogole szans nie mialy, za to Anuk i Azja chyba duze.. (szanse, nie to, ze one sa duze, chociaz to tez..

ale od jakiegos czasu chudszym idzie lepiej.. tak mi sie przynajmniej wydaje.. Wam tez ?

Najbardziej zależy to od upodobań sędziego, a w drugiej kolejności od konkurencji. Jednak bez względu na oba te czynniki powinny liczyć się dobre proporcje, dobre kątowanie i linia grzbietu, pojemna lecz nie beczkowata klatka piersiowa, dobra w gatunku szata i głowa ze wszystkimi jej detalami charakterystycznymi dla rasy.

Dodatkowo brany jest pod uwagę dynamizm i poprawność w ruchu oraz efektowna prezentacja psa w ringu.

Niestety część sędziów ocenia psy przez pryzmat osoby, która trzyma ringówkę :evil: Cóż sędzia to też człowiek :roll:

Posted

Acha i jeszcze ważne jest to, że nadmierny wzrost czyli ponad 60 cm dla psa i ponad 56 dla suczki to powinien być argument do dyskwalifikacji danego psiaka, a nadmierna masa powinna powodować obniżenie oceny(wyraźnie mówi o tym wzorzec!).

Nie zawsze większe znaczy lepsze :P

Siberian husky to pies średni, o średnim kośćcu!