Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

JA uwazam, ze raczej nie, zwłaszcza jesli to szczeniak wiekszej rasy - chodzi mi zwłaszcza o rozwój kosci. Chyba, zeby dodawac do niej jakies suplementy.

Dla szczeniaka może Chicken Soup?? Jest oddzielna dla szczeniąt małych ras oraz dla duzych ras.

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
Ja mimo wszystko nie ryzykowałabym.

ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie ;)
konkrety , jesli nie to dlaczego nie ? bo ?

Ja zawsze szczeniaki odchowuje na "domowym" ale teraz nie wiem czy będzie mi się chciało gotować ;) w związku z tym , że mam duży zapas TOTW :evil_lol:
to tak mi się nasunęło , że może tym skarmiac ...

Posted

Bo chodzi mi o to , żeby nie podawać młodemu , pod żadną postacią kurczaka i to nie ze względu na alergię ... ja po prostu mam taką swoją filozofie odchowu szczeniaka ;)
I myślę , że skoro tyle razy się sprawdziło , to i chyba mam rację :)

chodzi mi o hormony wzrostu i antybiotyki , które dostaje drób .....

inaczej psy dorosłe , ale szczeniaki w czasie wzrostu , kurczaka u mnie nie zobaczą ;)

a TOTW , jako nieliczna z karm , pisklaków w sobie nie ma .... a większość karm dla szczeniąt kurczakowa lub z kurczakowym tłuszczem .....

Posted

Myślę, że TOTW można podawać także szczeniakom.
Nie wiem dlaczego miałby źle wpłynąć na kościec, a CHS nie. Ani TOTW ani CHS nie ma dodatku chondroityny ani glukozaminy zatem to bez różnicy którą weźmiesz.

Może inny jest % rozkład białek i tłuszczy, bo TOTW nie ma wypełniaczy więć jest więcej mięsa w karmie i więcej procentowo białek. Ale w związku z tym jest też inna dawka dzienna.

Posted

z tymi wypełniaczami , to właśnie mi się spodobało , że ich nie ma ... jakoś nie jestem za tym aby rozwalac maleństwu żołądka - śmieciami ...

Chyba zaryzykuje ;) o ile młode będzie chciało jeśc .. oczywiście jak to na małe przystało , nie tylko suche , ale serek , wołowinka , cielęcinka ... główki kości - chrząstki znaczy ..

Co do CHS , ja osobiście nie mam nic do tej karmy ,czytałam o niej wiele dobrego , jednak ten mały cichy głosik w mojej głowie , mówi NIE ...

Posted

Mnie się wydaje, że przy takim składzie śmiało można karmić szczeniaki. Duże rasy nie, bo one potrzebują obniżonej kaloryczności ze względu na stawy, ale resztę ras - jak najbardziej, bo tam z kolei chodzi o jak najbardziej wartościowe jedzenie.

Posted

Podobnie mi powiedział pan z ekarmy jak z nim rozmawiałem. Że przy psie dużej rasy podział na karmę szczenięcą i dorosłą ma większe znaczenie niż przy psach małych.
Dlatego zdecydowałem się na Diamonda

Jak Robert Alka odniesie się to tego problemu to dajcie znać co on sądzi.

Posted

[quote name='karenina']Wczoraj w Sopocie rozmawiałam z szefem e-karmy - zarówno TOTW jak i Nutra Breeders Bag nie karmi sie szczeniat w wieku poniżej 4 mcy.

dzięki za tę info. Jest bardzo ważna.

Posted

[quote name='michau']Podobnie mi powiedział pan z ekarmy jak z nim rozmawiałem. Że przy psie dużej rasy podział na karmę szczenięcą i dorosłą ma większe znaczenie niż przy psach małych.
Dlatego zdecydowałem się na Diamonda

Jak Robert Alka odniesie się to tego problemu to dajcie znać co on sądzi.
Robert , odpisał mi , że jak najbardziej TAK :lol:

[quote name='karenina']Wczoraj w Sopocie rozmawiałam z szefem e-karmy - zarówno TOTW jak i Nutra Breeders Bag nie karmi sie szczeniat w wieku poniżej 4 mcy.
widac różne opinie ;)

Niestety TOTW dla mojej stafficzki , ma za duży granulat :p owszem pojada sobie , ze starszymi psami , kradnie im z miski , ale bardziej jako przekąska niżeli dania główne :lol:

• 1 month later...
Posted

a nie wydaje Wam się że TOTW ma stanowczo za dużo popiołu ? niby wszystko jest ok ale ... no właśnie - czy to jakoś dyskwalifikuje tę karmę ? CHS na ten przykład ma go o połowę mniej(ale za to ma kaszę, proso i inne "sieczki") :razz:
a tak na marginesie - to CHS w wersji dla dużych psów i seniorów ma b. dużą ilość dodatków na stawy, niespotykaną w innych karmach.