Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Agnes napisał(a):

chociaz na stronie widzialam tylko opcje dla hodowcow - do takich jestem z gory uprzedzona i nie kupuje

Ta tylko dla hodowców (BB) ma całkiem niezły skład i np. w e-karma mozna ja kupić bez problemu. Słyszałam o niej całkiem niezłe opinie.:p

Posted

Talia napisał(a):
Ta tylko dla hodowców (BB) ma całkiem niezły skład i np. w e-karma mozna ja kupić bez problemu. Słyszałam o niej całkiem niezłe opinie.:p

nie lubie takich karm - slyszalam, ze do nich daja gorszej jakosci skladniki, zeby bylo taniej...
nie wiem czy prawda

Posted

Agnes napisał(a):
nie lubie takich karm - slyszalam, ze do nich daja gorszej jakosci skladniki, zeby bylo taniej...
nie wiem czy prawda

Wydaje mi się że to chyba nie prawda... Karmy dla hodowców, są moim zdaniem najczęściej lepiej skonstruowane, bo hodowcy dają lub nie rekomendacje... ich zdanie idzie do przyszlych nabywców psów ... a co za tym idzie karmy... także właśnie wydaje mi się że producent więcej wagi nawet może przykładać do jakości takiej karmy...a z drugiej strony koncern zakupując produkty do produkcji karmy raczej nie rozdziela na I, II, III gat... ;)
Co do samej BB mam grupę psów testujących tą karmę około 10-13 psów... i żaden nie zareagował źle... wręcz przeciwnie. U mojej suki znaczne zmniejszenie kupsk, żadnego drapania ( a ona na sztuczne, na za dużo glutenu reaguje alergicznie), łupież zniknął, bąki znikają, energia ją rozpiera... Nie nawracają zmiany AZSowe ( a mój suk to atopiczka)... i przede wszystkim chętnie ją je... Pies który od małego zawsze jadł Nutre Nuggets, też przejdzie po skończeniu tego wora na tą Nutrę...
Ale generalnie NG BB, swoją cenę zawdzięcza głownie - duże pakowanie- co za tym idzie mniejsze zuzycie worków, a dwa worek z nutry jest szary i nieciekawy- nie ma żadnych bajerów "podnoszących" sprzedaż ( a co za tym idzie cenę) ... Pozatym w USA karmy tam produkowane są śmiesznie tanie, więc jeżeli ktoś uczciwie nabywa, i sprzedaje, to jest w stanie dać fajną cenę-> patrz cena CHS, TOTW(może nie jest mega tani, ale jakosciowo = Orijen a cenowo wychodzi taniej)
Ja również bardzo sceptycznie podchodziłam do tej karmy, ale coraz więcej znajomych ją wprowadzało u swoich psów, aż w końcu się skusiłam, i to od razu wór 20 kg... i póki co nie żałuję...

Posted

Katica napisał(a):
Wydaje mi się że to chyba nie prawda

tylko czemu czesto karmy te sa tansze i w jednym rodzaju, smaku?
takie same karmy ma eukanuba i royal - em teoretycznie dla hodowcow
dla mnie - gorsza karma
a moze one sie tylko nazywaja dla hodowcow i nie maja z nimi nic wspolnego, nie wiem:eviltong:

Posted

Agnes napisał(a):
tylko czemu czesto karmy te sa tansze i w jednym rodzaju, smaku?
takie same karmy ma eukanuba i royal - em teoretycznie dla hodowcow
dla mnie - gorsza karma
a moze one sie tylko nazywaja dla hodowcow i nie maja z nimi nic wspolnego, nie wiem:eviltong:

Wytłumaczyłam dlaczego są tańsze... nazwa że dla hodowców- chodzi głownie o skład który jest dostosowany tak że tylko przy modyfikacji dawkowania, mogą ją jeść wszystkie psy w stadzie przeważnie... I między innymi ze względu na cenę nie robi się karmy typu dla hodowców w iluś tam smakach... co też pozwala na zminimalizowanie kosztów produkcji, do tego pakowanie w duze, mało :marketingowe wory itd... co do rc i e. ja się nie wypowiadam wogole bo dla mnie oba koncerny to jedno wielkie łgarstwo... (i właśnie podejrzewam że w tym przypadku może być ta karma gorszej jakości... ale patrząc nawet na sam skład NGBB nie mam wątpliwości że jest przeznaczona dla psa, a jak się sprawdzi, to wiadomo ze u każdego zwierza może być inaczej... ).
Więc wolę nie wchodzić w dyskusję na ich temat (rc i e.), jeżeli ktoś jest zadowolony to super, ja mam swoją wiedzę i napewno z niej skorzystam...

Posted

Agnes napisał(a):

Może dlatego są dla hodowców bo są bardziej kaloryczne, takie w sam raz dla suki w ciąży czy w okresie laktacji jak i dla brykających szczeniaków. :cool3:

• 6 months later...