Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam spory problem i prosze o radę.Moja 6 letnia sunia ON od czerwca tego roku była na dziecie - karma royal canin weteriniary diet + dotowany ryż z filetem z kurczaka + marchew, i jak do tej pory wszystko było dobrze, poprawiła się jakość sierści, korka przybrała na wadze a kupki były takie jak powinny.Ale pare dni temu zaczęła się biegunka nie wiadomo skąd, dla jasności kora nie dostaje nic więcej żadnych słodyczy, czekoladek i wszelkiego dziwnego jedzenia które jedzą ludzie,żadnych kości z kurczaka,Odstawiłam suchą karmę,dostała ryż z filetem i marchweką,dwa dni był spokój, ale dzisiaj rano od nowa biegunka.Martwie się, tym bardziej że po zmianie jedzenia na royal wet powiedział że powinno być wszystko dobrze,że nie powinno być żadnych żołądkowych problemów.Zmiana jedzenia była wynikiem zmian na skórze, wygryzała sobie sierść i cały czas lizała, nie było tego dużo ,ale po zastosowaniu antybiotyku + zmiana jedzenia wszystko wróciło do normy,aż do teraz.Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Posted

Miała robione badania w kierunku lamblii? Jeżeli kupa z wyglądu przypomina "krowie placki" tj. jest rozlana w kolorze brunatno-szarym, to zrobiłabym badania w kierunku enzymów trzustkowych.

Posted

Dzięki wielkie, właśnie tak wyglądają jej kupki,lepiej bym tego nie ujeła.Teraz juz wiem od czego zacząć, ale wizyta u weta i tak mnie czeka, a kocham moją korkę nad zycie i muszę szybko działać.Pozdrawiam

Posted

Wygryzanie łap, notoryczne drapanie się , wysypka na skórze te objawy mogą świadczyć o alergii ( ale nie koniecznie).
Najlepsza karma dla alergików Royala to Hypoalergenic , niestety moja sunia była alergiczką i ta karma była dobra tylko na kilka miesięcy ponieważ zawierała gluten pszeniczny i białko pochodzenia drobiowego a to są niestety podstawowe alergeny , więc przeszłam na Eukanubę Dermatosis ponieważ była na bazie białka ryby i miała najmniej czynników alergicznych. W bardzo silnej alergii niestety nie można było wrócić do poprzedniego typu jedzenia jak gotowany ryż z mięsem :placz:
Musiał być silny reżim jedzeniowy :angryy: tylko i wyłącznie karma sucha ( z odrobiną oleju) i woda nic innego :shake: .
Co do biegunek u psów to zawsze radzę sobie tak : podaję 3-4 tabletki węgla jednorazowo ( takiego jak przy zatruciach ludzkich) , jak chcą jeść to trochę suchej karmy ( bo ona zagęszcza qoopki ) i jeśli by biegunka nie przechodziła przez dwa dni to niestety wizyta u weta niezbędna bo przyczyn biegunki może być bardzo dużo ale też mimo , że np. niczego innego psy nie zjedzą to od czasu do czasu niestety biegunki się zdarzają ;) i nie są też od razu objawami poważnej choroby .