Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam!

moja sunia konczy wlasnie pierwsza cieczke, slyszalam ze zeby zapobiec pojawieniu sie ciazy urojonej powinno sie stosowac jakas diete lub zmniejszyc ilosc podawanego jedzonka... mowiac szczerze jestem calkiem zielona w tym temacie :oops: bo to moje pierwsza psinka i jej pierwsza cieczka.

dzieki za wszelkie podpowiedzi

pozdrawiamy

Posted

Dopoki nie ma zadnych objawow nie musisz nic robic.Jesli zauwazysz jakiekolwiek symptomy ciazy urojonej,zabierz zabawki,kocyki,wszystko co moglaby potraktowac jako swoje dzieci.Nie rozczulaj sie nad suka,traktuj ja chlodno(wiem ze to czasami trudne,ale trzeba),zadnego wylegiwania w luzku itp.Oprocz tego dwa razy wiecej ruchu i o polowe zarcia mniej.Jesli schudnie kilogram dwa to nic.Jesli urosna jej sutki nie masuj!Smaruj jodyna i regularnie odwiedzaj lek wet,zeby sprawdzal,czy nie wdaje sie stan zapalny.Na razie jednak nie musisz nic robic,nie kazda suka miewa wirtualne dzieci.

Posted

M&M ciąza urojona siedzi "w głowie" więc raczej jej nie zabobiegniesz. Sunia może nie przechodzic ciąży urojonej wcale, albo ją przechodzić łagodniej, albo objawy moga byc bardzo nasilone łacznie z obrzmieniem sutków i wydzielaniem mleka w dużych ilościach.

Zmiana diety (odstawienie nabiału np.), czy podawanie mniejszej ilości jedzenia ma głównie na celu zmniejszenie ilości produkowanego mleka (laktacji) a nie zapobierzenie samej ciązy urojonej.

Bo co ma ilość i skład pożywienia do opiekowania sie wyimaginowanymi dziećmi, czy szukaniem sobie miejsca do wyimaginowanego porodu :niewiem:

Musisz pamiętać, ze wystapienie laktacji, chęć porodu, opiekowanie się dziećmi, (nie wszytskie te objawy musza wystapić) wystepuje jakies dwa miesiące po cieczce, czyli w okresie kiedy u suk wystapiłby normalny poród jesli byłaby zapłodniona.

Sa suki (np. moja) które się zachowują przez te dwa miesiące jak suki w prawdziwej ciąży, sa apatyczne, nie chcą sie ruszać (bo jak się skacze to można poronić :wink: :lol: ), tuz przed terminem "porodu" moja suka traci łaknienie i nie chce za bardzo jeść :wink: Potem zaczyna sie opiekowac dwiema piłeczkami (to jej dzieci) :roll:

Poza tym w czasie ciązy urojonej w wiekszości przypadków suce zwiększa się łaknienie ( w pewnej fzie zmniejsza) a ona sama próbuje sobie ograniczyc ruch, więc jeśli bedziemy jej ulegać to może po prostu przytyć.

Jesli Twoja sunia bedzie miała ciążę urojoną teraz to możesz się spodziewać, że bedzie je miała juz zawsze po każdej cieczce

Jedynym znanym mi sposobem zapobierzenia ciąży urojonej to sterylizacja suczki.

pozdrawiam

Posted

W jakim czasie po cieczce można sterylizować?

Ja też mam pierwszą sukę i pierwszą cieczkę, a chciałabym mieć jak najszybciej za sobą sterylkę, niestety przed cieczką nie zdążyłam. :roll: