Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wyrok z dnia 25 marca 2009 roku stał się prawomocny i wykonalny z dniem 2 kwietnia 2009. Właściciele Foksia zostali oskarżeni o to, że w okresie co najmniej od sierpnia do września 2008 znęcali się nad nim poprzez zaniechanie opieki, niepodawanie pożywienia i wody, używanie uwięzi krępującej ruchy w postaci grubego łańcucha, długotrwałe ignorowani wyraźnych i widocznych oznak choroby, w tym brak zapewnienia jakiejkolwiek opieki weterynaryjnej czym doprowadzili zwierzę do wyniszczenia i odwodnienia organizmu i agonii w cierpieniach, które to objawy były przyczyną podjęcia decyzji o eutanazji zwierzęcia. Sąd uznał właścicieli psa winnych popełnienia wyżej wymienionych czynów i tym samym wyczerpania znamion przestępstwa z art. 35 ust 2 ustawy o ochronie zwierząt, czyli przestępstwa znęcania ze szczególnym okrucieństwem. Właściciele Foksia – małżeństwo Renata i Mirosław D., otrzymali karę grzywny w wysokości 1000 zł każdy, nałożono na obydwu obowiązek wpłaty 500 zł na rzecz Towarzystwa na Rzecz Ochrony Przyrody w Krakowie tytułem nawiązki oraz orzeczono wobec nich środek karny w postaci podania wyroku do publicznej wiadomości poprzez podanie treści wyroku na tablicy ogłoszeń sądu w Jaworznie przez okres 3 miesięcy. Właściciele musieli też wpłacić na rzecz Skarbu Państwa 70 zł tytułem wydatków oraz 100 zł tytułem opłaty.

• Replies 153
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 year later...