hanek Posted November 25, 2009 Posted November 25, 2009 Wyrok z dnia 25 marca 2009 roku stał się prawomocny i wykonalny z dniem 2 kwietnia 2009. Właściciele Foksia zostali oskarżeni o to, że w okresie co najmniej od sierpnia do września 2008 znęcali się nad nim poprzez zaniechanie opieki, niepodawanie pożywienia i wody, używanie uwięzi krępującej ruchy w postaci grubego łańcucha, długotrwałe ignorowani wyraźnych i widocznych oznak choroby, w tym brak zapewnienia jakiejkolwiek opieki weterynaryjnej czym doprowadzili zwierzę do wyniszczenia i odwodnienia organizmu i agonii w cierpieniach, które to objawy były przyczyną podjęcia decyzji o eutanazji zwierzęcia. Sąd uznał właścicieli psa winnych popełnienia wyżej wymienionych czynów i tym samym wyczerpania znamion przestępstwa z art. 35 ust 2 ustawy o ochronie zwierząt, czyli przestępstwa znęcania ze szczególnym okrucieństwem. Właściciele Foksia – małżeństwo Renata i Mirosław D., otrzymali karę grzywny w wysokości 1000 zł każdy, nałożono na obydwu obowiązek wpłaty 500 zł na rzecz Towarzystwa na Rzecz Ochrony Przyrody w Krakowie tytułem nawiązki oraz orzeczono wobec nich środek karny w postaci podania wyroku do publicznej wiadomości poprzez podanie treści wyroku na tablicy ogłoszeń sądu w Jaworznie przez okres 3 miesięcy. Właściciele musieli też wpłacić na rzecz Skarbu Państwa 70 zł tytułem wydatków oraz 100 zł tytułem opłaty. Quote
rita60 Posted November 26, 2009 Posted November 26, 2009 Szkoda,ze tylko tyle warte jest psie zycie..........zenada. Quote
IKA & SONIA Posted November 26, 2009 Posted November 26, 2009 Niestety nasze prawo jest jakie jest ... Quote
Recommended Posts