MartaM Posted September 26, 2008 Posted September 26, 2008 Witam i proszę o pomoc! W maju moja koleżanka sprzedała sunię Yorkshire Terrier z rodowodem pewnym ludziom z pod Łodzi(przynajmniej tak mówili).Byli bardzo mili,chcieli aby sunia była do kochania.Odbyło się kilka rozmów telefonicznych,maile i wszystko wydawało się ok.Sunia w dniu zakupu miała 10 miesięcy,była po pełnym szczepieniu,odrobaczona i zachipowana.Była również po wymianie zębów,zgryz był jak najbardziej prawidłowy.Sunia została sprzedana za 2000 zł.Obecnie okazuje się,że 14-sto miesieczna suczka jest do odsprzedaży za 3000 zł ,mało tego jest w ciąży i ci Państwo żadają jeszcze oddania odchowanych szczeniąt.Ci ludzie twierdzą,że suczka ma wadę zgryzu(co drugi ząb).Nie wiem co mogło się stać skoro zgryz był uformowany i prawidłowy.Jesteśmy załamane.Państwo ci maja równiez do sprzedaży dorosłego psa reproduktora Czarnego Terriera,dorosła suczkę Baegle z uprawnieniami hodowlanymi oraz Sznaucerkę Miniaturkę(pojawiły sie ogłoszenia).Została z nimi spisana standardowa umowa kupna -sprzedaży.Jednak adres na umowie jest inny niz ten w ogłoszeniach o sprzedaży psów.Co robić,może ktoś miał kontakt z tymi ludźmi.Proszę o pomoc. Quote
g@l@xy Posted September 27, 2008 Posted September 27, 2008 jest po temacie, jedyne co możesz poprostu ja odkupić..... niestety :( Quote
MartaM Posted September 27, 2008 Author Posted September 27, 2008 Wiem o tym,ale nie chciałybyśmy sprawy zostawiać w ten sposób,przecież to niedopuszczalne jak z nimi powalczyć?Przecież tak nie można postępować.Poza tym martwi mnie sprawa tych szczeniąt ,czy ja tym ludziom mam je oddać!!!!!!!Nie wyobrażam sobie tego.Teraz one maja trafić do rozmanażalni.:shake: Quote
g@l@xy Posted September 27, 2008 Posted September 27, 2008 ciekawe jak zaawansowana jest ciąża jesli to początki.... mozna pokombinować, nic się nie urodziło, martwe jedno się urodziło cokolwiek....zalezy już od Twojej desperacji i fantazji. Szlag człowieka może trafić.....:angryy: Quote
Guest Agata_B Posted September 27, 2008 Posted September 27, 2008 MartaM napisał(a):Wiem o tym,ale nie chciałybyśmy sprawy zostawiać w ten sposób,przecież to niedopuszczalne jak z nimi powalczyć?Przecież tak nie można postępować.Poza tym martwi mnie sprawa tych szczeniąt ,czy ja tym ludziom mam je oddać!!!!!!!Nie wyobrażam sobie tego.Teraz one maja trafić do rozmanażalni.:shake: Możecie odkupić sunie i powiedzieć, że szczeniaki oddacie po odchowaniu. Jak sie urodzą to powiecie, że urodziło się jedno martwe, albo jak sunia jest w na poczatku ciązy możecie powiedzieć ze miala resorbcje (do ok 25dnia ciązy).. Jakby chcieli dowodu od weta to zawsze możecie namówić weta żeby ich okłamał :razz: trzeba cos wykombinowac.... Quote
Jagódka&Uzi Posted September 28, 2008 Posted September 28, 2008 Nawet nie chodzi o psa. Tych ludzi trzeba ukarac. Ale ja nie wiem gdzie się zgłasza takie coś ale na pewno to co oni robią nie jest normalne. Quote
kitka Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 Witam jak to może być? Sprzedają dorosłą ,ciężarną suczkę z wadą zgryzu(niby) za 3000 i jeszcze chcą szczeniaki z powrotem?.Przecież trzeba się szczególnie teraz suczką opiekować.Zapewnić opiekę weterynaryjną,bogatą dietę i mieć nadzieję , że nie będzie problemu z porodem! To się kupy nie trzyma! Trzeba by suczkę odkupić i tylko przemyśleć jak sformułować umowę.Żadnych szczeniaków nie oddawać! Quote
lothia Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 napisz też do beaglowców,może razem będzie łatwiej i do Malawaszki albo generalnie do dziewczyn od sznaucerków Quote
MartaM Posted September 29, 2008 Author Posted September 29, 2008 Dziękuję za odpowiedź! Właśnie o to mi chodzi jak ich ukarać!!!!!Mam nadzieję,że nie będą żądali podpisania umowy w każdym razie najważniejsze to uniknąć oddania szczeniaków i wierzyć,że z porodem wszystko będzie dobrze.To sa jacyś handlarze,mają więcej ras o czym nawet nie wspomnieli przy zakupie ani w czasie rozmów telefonicznych.Myśmy przecież o to pytały nie powiedzieli ani słowa ,sunia miła być do kochania do domu z ogrodem miało jej być bardzo dobrze.Jak uniknąć takich ludzi ,przecież sprzedaje się psa i chce się dla niego jak najlepiej.Poza tym po ogłoszeniach widzę,że ci ludzie mają psy z rodowodem.Więc może interwencja w Związku tylko nie wiem,gdzie oni są zarejestrowani i kim tak naprawdę są tego chciałabym się dowiedzieć. Quote
Jagódka&Uzi Posted September 29, 2008 Posted September 29, 2008 Koniecznie trzeba to zgłosic. Jednego psa się uratuje a co z resztą?? Tacy ludzie nie mogą pozostac bezkarni. Quote
MartaM Posted September 29, 2008 Author Posted September 29, 2008 Obecnie ogłoszenia są na alegratka,były na allegro ale zniknęły,jest tam suczka beagle dorosła hodowlana,pies reproduktor czarny terier rosyjski oraz suczka sznaucerka dorosła chyba bez rodowdu,naszej suni nie ma ponieważ niestety została wczoraj sprzedana,własnie przed chwilą dowiedziałam sie,że do koleżanki hodowczyni tej suczki zadzwonił Pan który ją kupił,bez zgody jej jako hodowcy podobno za 2000 zł i ona nie jest w ciąży(było robione USG).Nie wiem co teraz robić.Ta osoba jest w kontakcie z moją koleżanką,tylko nie wiem teraz czy jest to osoba podstawiona,czy wogóle jest to ten sam pies,czekam na zdjęcia.To poprostu jest jakiś koszmar.Nagle pies zostaje sprzedany ,hodowca jest o tym nie informowany mimo umowy w której taki punkt jest zawarty.Dlatego szukamy ludzi którzy może znają te osoby.O co w tym wszystkim chodzi,my już się poprostu pogubiłyśmy.Ci ludzie mieszkają jak piszą w ogłoszeniu w Bełchowie. Quote
Recommended Posts