Cockerek Posted August 18, 2004 Posted August 18, 2004 Jaka jest różnica (jeśli w ogóle) pomiędzy metryką a rodowodem? Czasami używa się jednego a czasem drugiego terminu i nie wiem czy jakaś różnica w ogóle jest. Koleżanka kupiła psa z metryką a hodowca powiedział jej że rodowód może wystawić na podstawie tej właśnie metryki. Czy to znaczy że jej pies nie ma rodowodu? Bardzo dziękuję za pomoc! Quote
DeDe Posted August 18, 2004 Posted August 18, 2004 W Polsce szczenię po rodowodowych, hodowlanych rodzicach, otrzymuje metrykę - jest to dokument świadczący o tym, że pies jest uprawniony do rodowodu. Aby otrzymać rodowód, należy zgłosić się z metryką do któregos oddziału ZKwP i wstąpić do Związku. Na podstawie metryki można zarejestrować psa jedynie w Polsce - jeżeli kupujemy szczenię w Polsce, a zamierzamy psa zarejestrować za granicą, należy wyrobić rodowód eksportowy - różniący się od "krajowego" napisem "export" oraz językiem (jest po francusku). Podsumowując - z metryką = rodowodowy. Oczywiście to, co napisałam, dotyczy ZKwP - nie wiem, jak jest w innych polskich organizacjach kynologicznych. Quote
Marek z Gromem Posted August 18, 2004 Posted August 18, 2004 Metryke dostaje osoba kupująca psa z hodowli zarejestrowanej w ZKwP. W metryce sa podstawowe informacje o piesku min. rasa, imie rodowodowe i przydomek, tytuly i imiona rodziców, adress hodowcy, numer tatułazu itp. Na podstawie metryki pieskowi sie wrabia rodowód, trzeba w tym celu udać sie do dowolnego odziału związku kynologicznego i tam dokonac niezbędnych formalności. Podsumowując "piesek z rodowodem" w znaczeniu ogólnym to taki piesek przy nabyciu, którego dostajemy metryke od hodowcy. Znajdz sobie uzytkowni CHI i na jej stronie jest to dokladnie wytłumaczone. Quote
Cockerek Posted August 18, 2004 Author Posted August 18, 2004 Wielkie dzięki! :D Ale jak pies ma tylko metrykę a rodowodu koleżanka nie wyrobiła to sunia nie może być wystawiana, hodowlana itd.? Niezbyt się orientuję w tych sprawach więc wybaczcie jeśli zadaję głupie pytania :roll: Aha, jeszcze jedno: czy jest jakiś określony czas na wyrobienie rodowodu z otrzymanej metryki? Quote
nice_girl Posted August 18, 2004 Posted August 18, 2004 Wielkie dzięki! :D Ale jak pies ma tylko metrykę a rodowodu koleżanka nie wyrobiła to sunia nie może być wystawiana, hodowlana itd.? Dokładnie tak :wink: Aha, jeszcze jedno: czy jest jakiś określony czas na wyrobienie rodowodu z otrzymanej metryki? Nie, metryka jest ważna całe życie psa :wink: Quote
Cockerek Posted August 18, 2004 Author Posted August 18, 2004 Aha, czyli jak sunia ma teraz 1,5 roku to i tak mogą się jeszcze o rodowód starać. Dziękuję bardzo :D Znajdz sobie uzytkowni CHI i na jej stronie jest to dokladnie wytłumaczone. CHI? Co (kto) to jest i jak szukać? Quote
nice_girl Posted August 18, 2004 Posted August 18, 2004 Aha, czyli jak sunia ma teraz 1,5 roku to i tak mogą się jeszcze o rodowód starać. Dziękuję bardzo :D ? Nie muszą sie wcale starać, po prostu składaja metrykę. :wink: Quote
Cockerek Posted August 18, 2004 Author Posted August 18, 2004 Nie muszą sie wcale starać, po prostu składaja metrykę. :wink: No tak :oops: A czy coś się za to płaci? Koleżanka mówi że i tak chyba jej sunia nie będzie miała małych bo "sunia taka malutka a gdzie tu jeszcze małe rodzić" (york) :wink: ale mnie się wydaje że rodowód dobrze mieć zamiast metryki. Quote
nice_girl Posted August 18, 2004 Posted August 18, 2004 Nie muszą sie wcale starać, po prostu składaja metrykę. :wink: No tak :oops: A czy coś się za to płaci? Tak,razem z wpisowym do ZK i składka członkowską ok.120 zł. :roll: ale mnie się wydaje że rodowód dobrze mieć zamiast metryki. Jeśli sie nie chce psa wystawiac i zdobywac uprawnień hodowlanych to żadna róznica :wink: Quote
Cockerek Posted August 18, 2004 Author Posted August 18, 2004 Ja tam bym dała te 120 zł nawet jak bym nie miała takich ambicji wystawowych... Dzięki za info! Wreszcie wiem co to metryka i rodowód. :D Quote
SH Posted August 18, 2004 Posted August 18, 2004 A jednak jest pewna różnica pomiędzy rodowodem a metryczką :) W metryce są wpisane (poza danymi szczeniaka) tylko dane rodziców, a w rodowodzie można znaleźć jeszcze dziadków, pradziadków i prapradziadków :lol: Quote
Cockerek Posted August 18, 2004 Author Posted August 18, 2004 a w rodowodzie można znaleźć jeszcze dziadków, pradziadków i prapradziadków :lol: A niby jak oni tam "odszukują" pradziadków? Na podstawie rodziców tzn. zaglądając w ich "dane"? Nie kumam bo laik jestem :( Quote
SH Posted August 19, 2004 Posted August 19, 2004 W Zarzadzie Głównym ZKwP prowadzona jest Polska Księga Rodowodowa, do której wpisywane są kolejne pokolenia psów każdej uznanej przez FCI rasy oraz Księga Wstępna np. dla ras polskich oraz tych nowo uznanych ras, które nie mają jeszcze czteropokoleniowej dokumentacji. Właśnie m.in. na tym polega "udokumentowane pochodzenie" psów rasowych, że znani są przodkowie conajmniej do czwartego pokolenia wstecz. Czesto jest to nawet kilkanaście, czy kilkadziesiąt pokoleń :o Jednak w rodowodach znajdują się tylko 4 pokolenia przodków :) Quote
Cockerek Posted August 19, 2004 Author Posted August 19, 2004 Dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź :P Aha, a ta składka członkowska płacona jest corocznie czy jak? Quote
SH Posted August 19, 2004 Posted August 19, 2004 Składkę członkowską opłaca się jednorazowo za cały rok. W 2004 roku jej wysokość wynosi 44 złote :) Quote
Cockerek Posted August 19, 2004 Author Posted August 19, 2004 A to przyzwoita kwota, co? Dzięki! Quote
Recommended Posts