Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jaka jest różnica (jeśli w ogóle) pomiędzy metryką a rodowodem? Czasami używa się jednego a czasem drugiego terminu i nie wiem czy jakaś różnica w ogóle jest.

Koleżanka kupiła psa z metryką a hodowca powiedział jej że rodowód może wystawić na podstawie tej właśnie metryki. Czy to znaczy że jej pies nie ma rodowodu?

Bardzo dziękuję za pomoc!

Posted

W Polsce szczenię po rodowodowych, hodowlanych rodzicach, otrzymuje metrykę - jest to dokument świadczący o tym, że pies jest uprawniony do rodowodu. Aby otrzymać rodowód, należy zgłosić się z metryką do któregos oddziału ZKwP i wstąpić do Związku. Na podstawie metryki można zarejestrować psa jedynie w Polsce - jeżeli kupujemy szczenię w Polsce, a zamierzamy psa zarejestrować za granicą, należy wyrobić rodowód eksportowy - różniący się od "krajowego" napisem "export" oraz językiem (jest po francusku).

Podsumowując - z metryką = rodowodowy.

Oczywiście to, co napisałam, dotyczy ZKwP - nie wiem, jak jest w innych polskich organizacjach kynologicznych.

Posted

Metryke dostaje osoba kupująca psa z hodowli zarejestrowanej w ZKwP.

W metryce sa podstawowe informacje o piesku min. rasa, imie rodowodowe i przydomek, tytuly i imiona rodziców, adress hodowcy, numer tatułazu itp.

Na podstawie metryki pieskowi sie wrabia rodowód, trzeba w tym celu udać sie do dowolnego odziału związku kynologicznego i tam dokonac niezbędnych formalności.

Podsumowując "piesek z rodowodem" w znaczeniu ogólnym to taki piesek przy nabyciu, którego dostajemy metryke od hodowcy.

Znajdz sobie uzytkowni CHI i na jej stronie jest to dokladnie wytłumaczone.

Posted

Wielkie dzięki! :D

Ale jak pies ma tylko metrykę a rodowodu koleżanka nie wyrobiła to sunia nie może być wystawiana, hodowlana itd.? Niezbyt się orientuję w tych sprawach więc wybaczcie jeśli zadaję głupie pytania :roll:

Aha, jeszcze jedno: czy jest jakiś określony czas na wyrobienie rodowodu z otrzymanej metryki?

Posted
Wielkie dzięki! :D

Ale jak pies ma tylko metrykę a rodowodu koleżanka nie wyrobiła to sunia nie może być wystawiana, hodowlana itd.?

Dokładnie tak :wink:

Aha, jeszcze jedno: czy jest jakiś określony czas na wyrobienie rodowodu z otrzymanej metryki?

Nie, metryka jest ważna całe życie psa :wink:

Posted

Aha, czyli jak sunia ma teraz 1,5 roku to i tak mogą się jeszcze o rodowód starać. Dziękuję bardzo :D

Znajdz sobie uzytkowni CHI i na jej stronie jest to dokladnie wytłumaczone.

CHI? Co (kto) to jest i jak szukać?

Posted
Nie muszą sie wcale starać, po prostu składaja metrykę. :wink:

No tak :oops: A czy coś się za to płaci?

Koleżanka mówi że i tak chyba jej sunia nie będzie miała małych bo "sunia taka malutka a gdzie tu jeszcze małe rodzić" (york) :wink: ale mnie się wydaje że rodowód dobrze mieć zamiast metryki.

Posted
Nie muszą sie wcale starać, po prostu składaja metrykę. :wink:

No tak :oops: A czy coś się za to płaci?

Tak,razem z wpisowym do ZK i składka członkowską ok.120 zł. :roll:

ale mnie się wydaje że rodowód dobrze mieć zamiast metryki.

Jeśli sie nie chce psa wystawiac i zdobywac uprawnień hodowlanych to żadna róznica :wink:

Posted

A jednak jest pewna różnica pomiędzy rodowodem a metryczką :)

W metryce są wpisane (poza danymi szczeniaka) tylko dane rodziców,

a w rodowodzie można znaleźć jeszcze dziadków, pradziadków i prapradziadków :lol:

Posted
a w rodowodzie można znaleźć jeszcze dziadków, pradziadków i prapradziadków :lol:

A niby jak oni tam "odszukują" pradziadków? Na podstawie rodziców tzn. zaglądając w ich "dane"? Nie kumam bo laik jestem :(

Posted

W Zarzadzie Głównym ZKwP prowadzona jest Polska Księga Rodowodowa, do której wpisywane są kolejne pokolenia psów każdej uznanej przez FCI rasy oraz Księga Wstępna np. dla ras polskich oraz tych nowo uznanych ras, które nie mają jeszcze czteropokoleniowej dokumentacji.

Właśnie m.in. na tym polega "udokumentowane pochodzenie" psów rasowych, że znani są przodkowie conajmniej do czwartego pokolenia wstecz. Czesto jest to nawet kilkanaście, czy kilkadziesiąt pokoleń :o

Jednak w rodowodach znajdują się tylko 4 pokolenia przodków :)