bacha Posted June 6, 2003 Posted June 6, 2003 Czy ktoś wie coś w temacie miejsca gdzie można "zrobić" z posłusznego goldena również użytkowego? Quote
Dorota_Fiszer Posted June 14, 2003 Posted June 14, 2003 Czesto sa prowadzone szkolenia na tropowce.M.in.w Warszawie oprocz ofert PT,IPO jest takze pies tropiacy.Szkolenie prowadzi takze Cezary Marchwicki(chyba nie pomylilam imienia"),ale na retrievera. Trzeba sie rozejrzec po okolicy.A gdzie mieszkasz? A nie lepiej szkolic samemu? Quote
bacha Posted June 18, 2003 Author Posted June 18, 2003 może i lepiej samemu, jeżeli się wie jak i ma się doświadczenie :wink: szukam właśnie tego szkolenia dla retrieverów, a jako, że chcę iść z moją wyedukowaną już :wink: goldenką, więc chciałabym tak w kupie z innymi. Podobno coś takiego robi Związek Łowiecki, ale na razie nie mogę znaleźć namiarów (chyba nieinternetowi jeszcze są) jestem z 3-miasta, a właściwie z Gdańska, a dokładnie z... (tak mi się Rejs przypomniał :D ) Quote
zachraniarka Posted June 18, 2003 Posted June 18, 2003 W Gdańsku jest Grupa Poszukiwawczo-Ratownicza przy Straży Pożarnej, gdzie osoby cywilne mogą szkolić swoje psy do ratownictwa. W grupie są obecnie dwa 2-letnie goldeny w trakcie szkolenia. Ratownictwo jest wspaniałe dla tych, którzy pragną pracować ze swoim psem, ale jednocześnie jest bardzo czasochłonne i wymaga dużego zaangażowania oraz odpowiedzialności. Jeżeli jesteś zainteresowana zapraszamy na testy kwalifikacyjne. Quote
bacha Posted June 23, 2003 Author Posted June 23, 2003 dzięki :D o straży pożarnej wiem, ale to nie jest akurat to czego dotyczyło moje pytanie. Niestety :( to, że pies jest suuuuper "strażakiem" lub dogoterapeutą nie czyni go, w myśl obowiązujących w Polsce przepisów, psem użytkowym :smhair2: w Stanach ćwiczą na parówkach u nas jak nie przyniesie kaczki to golden nie jest użytkowy, choćby całe pole obrabiał :wink: namierzyłam miejsce do robienia PTT, a do użytku trzeba jechać na konkursy np. retrieverów organizowane przez Zw. Łowiecki, potrzebuję rady jak/gdzie można przygotować psiaka do takiego konkursu. Na razie, na ten temat, nie udało mi się znleźć żadnych informacji w necie. Quote
Nikita Posted June 23, 2003 Posted June 23, 2003 namierzyłam miejsce do robienia PTT, a do użytku trzeba jechać na konkursy np. retrieverów organizowane przez Zw. Łowiecki, potrzebuję rady jak/gdzie można przygotować psiaka do takiego konkursu. Na razie, na ten temat, nie udało mi się znleźć żadnych informacji w necie. ... i raczej nie znajdziesz w necie nic na ten temat;) dlaczego tak zalezy Ci na zrobieniu retrieverow, nie lepiej tropowce?;)) jest sporo kursow organizowanych wlasnie na tropowce. Pozdrawiam Malgosia Quote
bacha Posted June 24, 2003 Author Posted June 24, 2003 z dwóch powodów: 1. bo mam retrievera :D :D :D i lwią :wink: część konkursu umie 2. bo nie wiem czy chodzenie "po farbie" to zajęcie dla mnie :roll: Quote
Nikita Posted June 24, 2003 Posted June 24, 2003 z dwóch powodów:1. bo mam retrievera :D :D :D i lwią :wink: część konkursu umie 2. bo nie wiem czy chodzenie "po farbie" to zajęcie dla mnie :roll: Brawo!!:) To jest wlasnie wlasciwe podejscie do goldena - tego sie spodziewalam:) Co rozumiesz przez "lwia czesc umie"? Czego jeszcze brakuje do pelni szczescia, ze szukasz kursu? W Biskupinie koniec kwietnia i poczatek maja, krotki kurs dla retrieverow prowadzili sedziowie z pobliskiego kola lowieckiego w ubr i w tym chyba tez.Pod Lodzia w Piotrkowie Tryb tez ucza sie spora grupa labki i goldeny sporadycznie ;)Na poludniu kraju sa dwa miejsca rowniez, ale w Twoich okolicach - Gdansk - nie wiem. To sa prywatne kursy organizowane w miare potrzeb przez samych zainteresowanych wlascicieli psow, poniewaz oficjalnych dla retrieverow nie ma, jest za to duzo dla tropowcow;) Kiedys szukalam dla swojej goldenki i..wzielam sie sama do nauki;) Sama nie dasz rady na podstawie regulaminu przygotowac psa do konkursu? Pozdrawiam i zycze powodzenia Malgosia Quote
bacha Posted June 24, 2003 Author Posted June 24, 2003 to się teraz zaczerwieniłam ze szczęścia :wink: tak jak czytałam regulamin konkursu retrieverów to w większości pokrywa się on z tym czego uczyłyśmy się na PT 1 i PT 2, to czego nie umiemy to: bobrowanie (chociaż z opisu nie wygląda tak źle :wink: ) i chyba w poszerzonym zakresie jest rewirowanie. To przychodzi mi wstępnie do głowy (napewno sporo jeszcze mamy innych braków). Właśnie w czasie weekendu czerwcowego spotkałam dziewczynę z wyżlicą właśnie użytkową po konkursach (tyle, że ona jest prawdziwym myśliwym, a ja chcę uczyć mojego "cycola" tego do czego ma dryg i lubi robić - aportować uwielbia, a z wody to już od rana do nocy nie chce wychodzić, dobrze węszy i wogóle jest grzeczna i suuuper). Chętnie nauczyłabym się sama tylko problem polega na tym, że to pierwszy mój pies, którego "prawdziwie" szkolę i nie chciałabym popełniać błędów, które potem ciężko naprawić. Moja sunia b. szybko się (za co jestem jej wdzięczna :lol: ) uczy i już na PT 1 i 2, miałam kłopot z tego powodu, że nie uczyłam psa od razu wykonywania ćwiczenia "książkowo", czyli od razu tak jak jest wykonywane na egzaminie, tylko tak jak inne psy, czyli najpierw żeby wogóle załapał, a dopiero potem modelowanie. Jeżeli mogłabyś podpowiedzieć mi jakąś książkę, z której można korzystać przy takim szkoleniu (i gdzie ją można kupić! bo Brzezichy a'propos pracy węchowej nigdzie nie mogę dostać, wszędzie są tylko o obronie :( ) poza tym jak zobaczyłam w jednej książce tegoż autora (polecanego zresztą przez szkoleniowców) rysunek z zaznaczonymi miejscami na psie, które można okładać witką to trochę mi szczena opadła na takie metody wychowawcze :evil: , no... ale może przy obronie tak trzeba :-? Quote
Nikita Posted June 24, 2003 Posted June 24, 2003 to się teraz zaczerwieniłam ze szczęścia :wink: tak jak czytałam regulamin konkursu retrieverów to w większości pokrywa się on z tym czego uczyłyśmy się na PT 1 i PT 2, *prawda, opiera sie glownie na aporcie i posluszenstwie , poza tym sa 2 wloczki - krola i bazanta - to praca wechowa zakonczona aportem. to jest do kl.B - podstawowej. to czego nie umiemy to: bobrowanie (chociaż z opisu nie wygląda tak źle :wink: ) i chyba w poszerzonym zakresie jest rewirowanie. *chcesz robic kl.C - poszerzona??;)) Gratuluje:) Ja w tym roku moze sprobuje kl.C. Bobrowanie za zywa kaczka, to nic innego jak praca wechowa psa w gestych szuwarach w poszukiwaniu ptactwa. To przychodzi mi wstępnie do głowy (napewno sporo jeszcze mamy innych braków). *Bralas juz udzial w jakims konkursie retrieverow? Chętnie nauczyłabym się sama tylko problem polega na tym, że to pierwszy mój pies, którego "prawdziwie" szkolę i nie chciałabym popełniać błędów, które potem ciężko naprawić. *Jak narazie z tego co piszesz idzie Wam dobrze - pies aportuje, jest posluszny - niewielu moze sie tym pochwalic;)) Moja sunia b. szybko się (za co jestem jej wdzięczna :lol: ) uczy i już na PT 1 i 2, miałam kłopot z tego powodu, że nie uczyłam psa od razu wykonywania ćwiczenia "książkowo", czyli od razu tak jak jest wykonywane na egzaminie, tylko tak jak inne psy, czyli najpierw żeby wogóle załapał, a dopiero potem modelowanie. *Gratuluje, masz duze szanse na sukces - zdolny i chetny do nauki pies to polowa sukcesu - moja tez taka jest;) Jeżeli mogłabyś podpowiedzieć mi jakąś książkę, z której można korzystać przy takim szkoleniu * Czytalam glownie artykuly o ukladaniu retrievera i aporcie jako takim - gazeta Psy Mysliwskie - polecam, duzo o tym pisza. rysunek z zaznaczonymi miejscami na psie, które można okładać witką to trochę mi szczena opadła na takie metody wychowawcze :evil: , no... ale może przy obronie tak trzeba :-? *;))) nie widzialam tego..naszczescie;) Pozdrawiam Malgosia Quote
bacha Posted June 24, 2003 Author Posted June 24, 2003 tak, tak... czytałam kiedyś artykuł w tej gazecie o odstawianiu (jeśli dobrze pamiętam ;) ) psa ... ciekawe, zwłaszcza, że moja grzecznie siedzi dopuki mnie widzi, a potem na tzw. "niemca", powolutku, pocichutku, kroczek za kroczkiem, boczkiem, boczkiem... :D :D :D najlepiej, gdy ćwiczyłam ślady i zostawiałam ją na początku, do czasu aż trawa nie urosła do pasa było cudownie, potem zaczęła siadać (żeby mnie widzieć), a jeszcze potem... człapać wzdłuż drogi :wink: to byłoby wyzwanie nauczyć ją zostawania w lesie, kiedy mnie nie widać... Quote
Nikita Posted June 24, 2003 Posted June 24, 2003 Na konkursach retrieverow nie ma tego odstawiania psa i chowania mu sie, pies widzi Cie caly czas. Tam pisza o roznych rzeczach;)) O tropowcach i innych tez;) Jesli chcesz ja nauczyc zostawania na mur i nie skradania sie za Toba, to po kazdym "zostan" wracaj do niej, a nie przywoluj ja - suka zakoduje wtedy ( powinna przynajmniej), ze siad to siad i nie ma ruchu bez zmiany komendy, bo Ty ZAWSZE wrocisz do niej:) Pozdrawiam Malgosia Quote
bacha Posted June 24, 2003 Author Posted June 24, 2003 w domu i pracy to działa, problem jest kiedy zrobimy to w obcym miejscu i wtedy bywa różnie, nieraz sobie podczłapie, nieraz siedzi jak mur, najlepiej pewnie by się nauczyła gdyby chodziła ze mną do sklepu osiedlowego tyle, że w dobie hipermarketów z parkingami (znajdujących się przy drodze z pracy) jest z tym mały kłopot :wink: Najlepsze jest to, że na zajęciach i poza nimi zostawanie było jej najmocniejszą stroną, na egzaminie, postanowiła warowanie robić w innym miejscu, poprostu wstała przeszła dwa kroki i grzecznie, znowu się położyła, do końca ćwiczenie leżała sobie jakby nigdy nic :wink: zobaczę,może uda mi się naleźć jakiś miejsce, w którym mogłabym ćwiczyć w grupie, jak nie to będę tworzyć sama... Quote
bacha Posted June 24, 2003 Author Posted June 24, 2003 aha... zawsze tak ćwiczyliśmy, poza ćwiczeniem komendy "do mnie" i "do nogi" Quote
bacha Posted June 24, 2003 Author Posted June 24, 2003 nie wiem czy "C"? jeżeli umiałaby to co potrzeba to czemu nie... nigdy jeszcze nie brałam udziału w czymś takim, ale od osób które brały w czymś takim udział słyszałam, że to niezła frajda: rano ćwiczenia (mam na myśli szkolenia), a wieczorkiem... - też :popcorn: a Ty w ilu konkursach brałaś udział i z jakimi sukcesami jeśli można się zapytać :D Quote
Nikita Posted June 24, 2003 Posted June 24, 2003 To prawda, ze to duza frajda taki konkurs i dla psa i dla wlasciciela:) Na konkurs retrieverow w kl.C nie startowal jeszcze zaden golden w naszym kraju:) Ukonczyly klase poszerzona tylko (chyba) 2 labradory. Poczytaj w regulaminie czym rozni sie klasa A, B i C. Pytasz o nasz udzial w konkursach retrieverow?;)) Duzo by opowiadac..zapraszam na nasza strone netowa, znajdziesz ja w podpisie:) Pozdrawiam Malgosia Quote
bacha Posted June 25, 2003 Author Posted June 25, 2003 wreszcie udało mi się dotrzeć do pani, która zajmuje się konkursami i próbami psów myśliwskich, wszystko (hi,hi,hi - no może dużo :wink: ) wiem, teraz pozostało mi tylko zdecydować czy się w to bawić, bo widzę jeden problem: ćwiczenie ze zwłokami zwierzaków (kaczek, bażantów i królików) :( nie mam pojęcia jak ona zareaguje na aport w postaci... kaczki :o wogóle nie wiem jak się do tego zabrać :niewiem: na stronę sobie chętnie wejdę i poczytam pzdr i dzięki, wszelkie rady i sugestie, tudzież pomysły na szkolenie mile widziane :D Quote
bacha Posted February 2, 2004 Author Posted February 2, 2004 wznawiam temat, bo jako, że wiosna tuż tuż i zaczynam pracę na śladach obcych więc może ktoś wie coś nowego w temacie szkoleń w 3-mieście lub raczej okolicach ;) na razie poszliśmy na agility :) czego to się człowiek w desperacji nie chwyci ;) Quote
bacha Posted February 2, 2004 Author Posted February 2, 2004 oczywiście mam na myśli szkolenia na potrzeby konkursów retrieverów Nikita, na pudełku ćwiczyłam, po trzymaniu nie ma nawet śladu, całą resztę z PT 1 i 2 też pamiętamy i powtarzamy Quote
Nikita Posted February 10, 2004 Posted February 10, 2004 oczywiście mam na myśli szkolenia na potrzeby konkursów retrieverówNikita, na pudełku ćwiczyłam, po trzymaniu nie ma nawet śladu, całą resztę z PT 1 i 2 też pamiętamy i powtarzamy Czesc Basiu:) Z wiosna ( kiedy wreszcie ona bedzie??) wraca jak widze temat retrieverow - i slusznie:) Gratuluje miekkiego chwytu Twojemu goldenowi , to wazne. W tym roku po raz pierwszy jest konkurs w Gdansku na poczatku maja - z tego co czytalam w kalendarzu konkursow retrieverow na 2004 w Lowcy Polskim. Zaczynaja od konkursu kl.A - to dla mlodych psow i klasy uzytkowej nie daje, ale jednak..jest konkurs, jest poczatek i na Twoim miejscu dzwonilabym do tamtejszego PZL o info na temat jakiegos szkolenia. Najwazniejsza jest reakcja psa na odglos strzalu z broni mysliwskiej - to potezny huk.Masz szanse blisko siebie sprawdzic swego goldena i na jesieni juz startowac na konkursach. Pozwodzenia Malgosia Quote
bacha Posted February 11, 2004 Author Posted February 11, 2004 skąd wzięłaś wiadomości o tych konkursach retrieverów w Gdańsku??? sprawdzałam w kalendarzu ZK i najbliższe konkursy będą pod Słupskiem i Bydgoszczą :-? muszę to sprawdzić, dzięki za info :D jeżeli strzał będzie cichszy od granatnika i sztucznych ogni to jest szansa 8) Quote
Nikita Posted February 11, 2004 Posted February 11, 2004 skąd wzięłaś wiadomości o tych konkursach retrieverów w Gdańsku???sprawdzałam w kalendarzu ZK i najbliższe konkursy będą pod Słupskiem i Bydgoszczą :-? #Basiu, To nie ZK organizuje, wiec nie tam szukaj info;) To PZL jest glownym organizatorem konkursow psow mysliwskich - takich jak konk.retrieverow. Znalazlam w gazecie Lowca Polski , jeszcze jest w kioskach. jeżeli strzał będzie cichszy od granatnika i sztucznych ogni to jest szansa # to inny rodzaj strzalu niz sztuczne ognie i pies moze inaczej reagowac. Na granatnikach sie nie znam;)) Malgosia Quote
bacha Posted February 16, 2004 Author Posted February 16, 2004 moje zdziwienie bierze się stąd, że kalendarz, który przeglądałam zawierał konkursy retrieverów w innych miejscowościach, ale o Gdańsku była cichosza, może uda mi się dorwać tę gazętę, narazie nie widziałam jej w kiosku :( Quote
Nikita Posted February 16, 2004 Posted February 16, 2004 moje zdziwienie bierze się stąd, że kalendarz, który przeglądałam zawierał konkursy retrieverów w innych miejscowościach, ale o Gdańsku była cichosza, może uda mi się dorwać tę gazętę, narazie nie widziałam jej w kiosku :( Basiu, Mam przed soba gazete Psy Mysliwskie i tam tez jest kalendarz z konkursami na rok 2004, oto konkursy retrieverow: 09.10.04-Miedzynarodowy -Batorowo k\Poznania - klasy B, C 03.10.04- Krajowy - Biskupin - klasy B,C 19.09.04 -Regionalny - Lodz - klasy A,B,C 16.10.04 - Regionalny - Zator-Spytkowice - Klasa B PROBY POLOWE: 02.05.04 - klasa A ( a wiec tzw.proby polowe-kategoria) Borowy Las k.Gowidlina PZL Gdansk 15.08.04 klasa A - Biskupin Quote
bacha Posted February 17, 2004 Author Posted February 17, 2004 dzięki za kalendarz :D w weekend zadzwonię do kobitki z PZŁ i się z nią rozmówię, może nie wycofa propozycji konsultowania naszych poczynań 8) do maja jest jeszcze trochę czasu Quote
Recommended Posts